Efter många många år av festande och hårt drickande så började jag inse att jag har problem. Det har tagit mig flera år att komma till insikt och inse att jag är beroende av alkohol. I år, 2021, kan jag med säkerhet och medvetenhet säga att jag vet att jag inte kan dricka och att alkoholen är ett gift som förstör mitt liv & livsglädje. Tyvärr ett gift som jag fortfarande är beroende av.

Jag har gått från att dricka varje dag till att klara några vita (jävligt jobbiga) månader, men lik förbannat så finner jag mig själv på samma plats igen efter ett tag. Nu har jag kommit så pass långt att jag ”bara” får dessa infall ungefär var 7-14 dag, och för mig är det en rejäl skillnad..

Jag VET att jag kan ta mig förbi den här jävla tröskeln och fortsätta hålla mig nykter , jag behöver det, jag måste det. Dels för mitt egna välmående och hälsa, för min sambo och familj, annars kommer jag snart att stå här ensam. Samvetet och skuldkänslorna är verkligen ruggigt jobbiga ibland. Men jag tänker inte ge upp!

Idag börjar vi om, DAG 1, och ta mig fan på att fortsätta så!

Oftast är det stress/uttråkning/trötthet som ger mig sug och som gör att spriten åker fram. Har testat allt för att hitta sätt att komma runt det och inte ge vika för suget, tränar regelbundet, jobbar mer/jobba mindre, promenader och meditation och jag vet inte allt. Men kommer aldrig riktigt ifrån det där suget, och helt plötsligt så tar det överhand igen... Så trött på att vara en slav åt min hjärnas dumma beroende... Någon som har några tips att hantera sug?

Den här tråden är egentligen mest för att jag behöver skriva av mina tankar och min väg framåt! Ett sätt att bearbeta det hela, har försökt lägga in och schemalägga att jag ska skriva ett inlägg varje dag (för mig själv) för att påminna mig om varför jag kämpar med detta, och att jag ska fortsätta vara nykter, dag för dag! Som en liten påminnelsedagbok kan man säga! :)

Har även börjat schemalägga hela mina dagar 1h för 1h för att försöka bygga upp nya rutiner och förändra mitt sätt att leva! Vi får hoppas på att det kan ge mig en liten knuff åt rätt riktning! :)

DAG 1 (Nu kör vi!)

@Chriistopheer1988 hejja dig!!! All styrka på din dag 1! Går in o läser här i forumet dagligen o det hjälper mig! men skriver ingen egen tråd..... själviskt kanske men vi kör alla vår egen kamp! Är själv på dag 35! Trodde inte det var möjligt! O nu vill jag följa dina dagar! O kunna relatera till de första bedrövliga nyktra dagarna..... hejja dig!!! Det kommer att gå! Är ditt mål total nykterhet?

Anonym26613

Välkommen in i värmen ❤🙏@Chriistopheer1988 !!

Bra att du börjar samla dina tankar och känslor på tråden. Dag 1 är tuff, du har några jobbiga dagar framför dig. Men du behöver hitta din motivation så du kommer över det jobbiga. Vad driver dig? Är du en tävlingsmänniska? Är du hungrig på kunskap?
Så berätta mer, så tror jag att du kan få riktigt bra tips!

🙏❤🌸

@modesty blase
Tack för dem värmande orden! Och grattis till 35 dagar, starkt jobbat! 😊 Själviskt tycker jag absolut inte, alla har sitt sätt, jag har precis som du, själv varit här inne och läst allt förr i tiden, men kände nu att jag nog skulle behöva skriva av mig lite med! Så vi får väl se hur det går! 😊 Väldigt tacksam för kommentarerna, dem värmer!

@Miss Mary Poppins

Tack så jättemycket, stort steg för mig att skriva om det här, men tror det kan vara nyttigt! Har läst det mesta här på forumet under årens gång, så är väl dags att skriva av mig själv lite här med! :)

Jag är en väldigt envis och driven själ, egenföretagare med 1019 bollar i luften, så skulle nog beskriva mig som en tävlingsinriktad person! Jag brukar försöka sysselsätta mig så mycket som möjligt, träna och läsa/plugga in någon ny kunskap eller påbörja nåt projekt hemma. Allt för att sysselsätta min hjärna så mycket som möjligt! Brukar dock tyvärr alltid falla tillbaka igen efter några dagar eller max 14 dagar... så nu är det dags för en ny approach och försöka göra saker annorlunda än innan!

Jag tror nog att en bild av mig lär byggas upp med tiden här med, inte den bästa på att varken skriva eller presentera mig själv. Men just nu så är det fokus att ta mig igenom dag 1! 😊🙌 Tacksam till tusen för kommentarerna och att det här forumet och ni finns! ❤️

@Chriistopheer1988 Välkommen hit!
Och vad bra att du börjar skriva. Jag har skrivit här under lång tid och skiljer mig från många eftersom jag har skrivit även om jag inte haft nyktra dagar. Jag menar inte att jag har skrivit onykter ..jo kanske några enstaka gånger ...de flesta som börjar skriva har ofta haft några dagar nyktra men jag fick det inte att fungera. Nu har jag t min hjälp fått antabus och det är fantastiskt...22 nyktra dagar idag. Så himla skönt!

Heja dig och vi ses igen!

Kram🦋

Anonym26613

@Chriistopheer1988
Jag är också en tävlingsmänniska. Det hjälpte mig att lyckas några gånger. Höll rekord på dagar och räknade när jag skulle ha dag 100. Jag fick nästan en rush första gången. Att lyckas var magiskt 💪💚

Jag har också arbetat mycket med tankar. Ifrågasätta "det normala med alkohol " har varit nyttigt. I år hittade jag Annie Grace och hennes 30 day experiment. Gjorde den i januari.
Har inte druckit i år, vilket resulterar 136 dagar idag. Kan rekommendera en längre tids nykterhet, men alla sätt är bra.

Lycka till 🙏💚

Välkommen hit!
Skönt att bestämma sig, och för mig har det varit helt avgörande att skriva här och få stöd och insikter från mina forumvänner. Det finns verkligen en generositet här som är alldeles särskild. En dag i taget har funkat för mig, på lördag har det blivit hela 500 nyktra dagar. Den skillnaden i livskvalitet som infinner sig går inte att beskriva. Önskar dig kraft och tålamod!

Mayan

Jag känner igen mig så mycket i det du skriver, nu är det dax för ändring även här för faniljens skull och för min egen skull. Hade en vansinnigt jobbig dag igår med ångest, dåligt samvete och bakis som tuusan. Idag känner jag mig lite lite starkare men suget finns där, särskilt för att döva samvetet. Jag är med dig! Dag 1 nu kör vi!!! @Chriistopheer1988

Hej,
Håller med det Miss Mary skriver om att fundera kring varför alkokolbruk är det normala, när det är så mycket elände för så många förknippat med det. Jag har långsamt vägt över till att vilja vara nykter på samma sätt som jag tex inte vill röka. Att det känns sunkigt och onödigt. Det är mitt eget val nu, och mindre och mindre något jag saknar.

Tack alla för era kommentarer och varma välkomnandet till forumet, det värmer, och så många som förstår vad man går igenom och hur det här suget kan ta över så mkt. Väldigt svårt att få närstående och andra att förstå vad man menar och går igenom när dem inte själva funnit sig i den sitsen. Sen så har en annan lika svårt att förstå vad man egentligen utsatt dem för och vad ens närstående går igenom, det är en knepig sits. Framförallt när man knappt minns vad man sagt för hemskheter eller gjort under årens gång... Vidrig känsla att JAG behandlat dem som står mig närmast så, tunga tankar.

Dagen idag har gått bra, lite dåligt humör och trötthet, lätt irriterad men det är väl inte så konstigt, bakfylla och allt sitter i..

Har sysselsatt mig med allt möjligt idag och det har känts bra, har även lagt ner ganska mycket tid idag åt att läsa på forumet och prata med folk i liknande sits, inser mer och mer hur mkt det hjälper att vara öppen och prata om det. Jag tog också tag i att prata öppet om det med min familj & även med mina kollegor, min sambos familj och även mina andra vänner. Inte för att det direkt varit någon hemlighet för dem (svårt att missa det hela) men fått så galet mycket pepp och en bra känsla att jobba utifrån.

Jag vet också (eftersom det här inte är min första rodeo kring detta) att jag brukar klara dem första dagarna ganska bra nuförtiden, vid 7-10 dagen så kommer det riktigt jobbiga att börja, men den här gången ska jag va redo att bemöta det och kämpa mig igenom den tiden med!

Det finns så många inspirerande människor i detta forum som man läser om hur dem klarar sig framåt och fortsätter kämpa dag för dag!

DAG 2 - Nu kör vi! 🙌

@Mayan

Jag förstår precis vad du menar, det är en oerhört jobbig känsla, ångesten är alltid värst. Va inte för hård mot dig själv, det är bara att försöka lära sig av vad som gick snett och börja om på nytt, du fixar det här! Alla här finns här för varann i en väldigt fin gemenskap! Nu kör vi! 💪🏻

@Se klart

Tack! Ja det finns det verkligen, har varit medlem under ett annat konto här i ca 5års tid så har läst igenom det mesta genom åren här, men aldrig varit på rätt plats för att ta itu med det på riktigt, varit några halvdana försök innan, men den här gången så får det va slut! Det är dags nu! :)

Stort grattis till dina 500 dagar! Jag hoppas att jag också kan finna den styrkan och klarheten i livet du verkar ha hittat!

@Kennie

Hej Kennie! Ja det tål att tänkas på, det är för mig ett rent och skärt gift, så att tänka om och inte låta det ”normala” alkoholkulturen ha så stor inverkan. Från början sa jag att jag skulle ”lära” mig socialdricka, jag har med åren insett att jag inte kan lära mig det och ska jag vara ärlig, så vet jag inte ens VARFÖR jag skulle vilja det? Bättre att bara bli av med skiten och ifrågasätta varför man vill ha det i sitt liv och varför det ska va det normala!

Grattis till ett bra beslut!
Jag kan inte låta bli att tycka det är lite intressant med våra olika sätt att dricka. Du har skurit ner till var 7-10 dag. Då borde det kemiska beroendet vara obefintligt. Det är ju jättebra och då går nog en del processer lättare. När du nu satt det på pränt och även sagt det högt att det är slutdrucket så har du kommit långt.
”sugsurfa” var en del av de tips som jag fick. För mig var det svårt eftersom steget mellan tanke och handling var så kort, men nu, jag är nykter sen snart 9 månader, sugsurfar jag om tanken på att dricka dyker upp. Och det är ofta TRÖTT jag landar i. HungrigArgLedsen(Lonely)Trött. HALT. Du beskriver dig själv som en energisk person, jag tänker att en del av oss är sådana som har svårt att hitta ro och vila i vardagen. Jag vet att jag är en sån som måste jobba där och det verkar vara livslång träning på det som gäller. AA:s 12-steg innehåller en del viktiga moment tror jag också i den ”självanalys” som man kanske måste göra. Nu har inte jag följt nåt sånt program men är intresserad av systematiken i det. Och i alkispodden beskriver de en del i att det är viktigt att fokusera mer på andra människor än på sig själv. Just det var väl aldrig riktigt mitt problem, men det där att ta ansvar för det man har gjort i förhållande till andra är ju lite jobbigt och nåt man bör bearbeta.
Hur som helst så har du en rätt spännande resa framför dig som börjar med den insikt du har hittat nu.

Inte så mycket att säga idag, mestadels bara trött. Sysselsatt mig med allt från gym, paddel, promenader med hunden & att läsa idag. Varit förbi jobbet en sväng och kollat läget lite..

Känner en lätt känsla av att folk stirrar på mig och typ ”vet” alla saker man gjort och sagt på fyllan. Vill helst inte träffa eller vara runt omkring folk alls just nu... Är väl ångest och lite oro som ligger i kroppen och håller på bråka.

Imorgon ska jag på nästa möte med sjukvården och fortsätta gå igenom & samtala om min missbruksproblematik. Första gången min sambo ska följa med, så får se hur det går. Lite jobbigt är det, men känns ändå bra någonstans, ha med henne och göra henne delaktig i ”min” resa. Finns mycket vi måste bearbeta igenom som skett genom åren.

Hur gör ni andra som är här, är er partner/familj delaktiga i er process?

Tacksam för ytterligare 1 nykter dag!

DAG 3 - förbered dig på att bli knockad! 💪🏻

Inte så mycket att säga idag, mestadels bara trött. Sysselsatt mig med allt från gym, paddel, promenader med hunden & att läsa idag. Varit förbi jobbet en sväng och kollat läget lite..

Känner en lätt känsla av att folk stirrar på mig och typ ”vet” alla saker man gjort och sagt på fyllan. Vill helst inte träffa eller vara runt omkring folk alls just nu... Är väl ångest och lite oro som ligger i kroppen och håller på bråka.

Imorgon ska jag på nästa möte med sjukvården och fortsätta gå igenom & samtala om min missbruksproblematik. Första gången min sambo ska följa med, så får se hur det går. Lite jobbigt är det, men känns ändå bra någonstans, ha med henne och göra henne delaktig i ”min” resa. Finns mycket vi måste bearbeta igenom som skett genom åren.

Hur gör ni andra som är här, är er partner/familj delaktiga i er process?

Tacksam för ytterligare 1 nykter dag!

DAG 3 - förbered dig på att bli knockad! 💪🏻

Kaffetanten88

Hej och välkommen hit @Chriistopheer1988! ❤️ Min sambo är ganska delaktig i allt. Han är nykter med mig. Blev faktiskt nykter en månad före mig. Han såg vad alkoholen gjorde med mig och fick avsmak. Sista månaden drack jag mycket mindre. Idag blir det 5 månader nykter. Min tråd handlar mycket om psykisk ohälsa då jag druckit för att medicinera sjukdomar jag inte visste jag hade. Jag tycker det är jätteduktigt av dig att du tar hjälp av vården du får du ett extra stöd och hjälp. Blir lite lättare då. Jag tar antabus och dat har verkligen varit räddningen när suget kommer. Suget försvinner fort när man vet att man inte kan dricka.

Jag tror på dig du kommer klara detta. Fortsätt skriv här. Det hjälper och ta en dag i taget! Dagar när du har mycket sug så skriv mer. Någon kommer svara dig. ❤️