..

Tack Adde,
Det var en viktig och intressant krönika!🙏 Och så sorglig😢

Jag har bara en invändning och det gäller användningen av ordet avkriminalisering. Det är inte detsamma som legalisering där man tillåter droger.
Att avkriminalisera eget bruk betyder inte att det är fritt fram att använda droger. Det betyder att man kan få en chans till ett annat bättre liv utan droger med hjälp av behandling och coaching. Som det är nu så blir unga människor skuldsatta, stigmatiserade och kommer inte in på bostadsmarknaden på grund av att de finns med i belastningsregistret.
Svårt att få vanliga vita jobb osv. Det är lätt att fortsätta på den dåliga vägen om alla dörrar stängts till ett normalt liv.
Att köpa och sälja knark ska självklart vara olagligt.

Kram 🧡🌷🧡

Andra halvlek.....jag hade tänkt att fortsätta en gång i månaden = motsvarande mina efterbehandlingsdagar men inget är hugget i sten ! Som idag nedan :-)
FinaLisa......jag tycker du har helt rätt med ordet avkriminalisering ! Jag har några få kontakter med drogfria narkomaner och ser vad de kan åstadkomma om de får chansen, på ett sätt har de mer driv än jag som nykter alkoholist. De platsar inte i företag som anställda med hårda styrningar utan startar gärna egna företag. Kanske jag generaliserar men detta är min erfarenhet från de jag känner nu och har träffat genom åren.

Igår kväll, alltså tisdag, sändes Eldfesten via Youtube och jag klistrade mig framför tv'n !!!
För 2 år sen var jag på plats på Skansen och fick vara med om festen irl !!! Så otroligt bra !!!
Då liksom nu tänkte jag på hur jag kunde vara med med varje fiber i hela min kropp och ta in glädjen och den fantastiska gemenskapen som var på berget !!!
Den känslan var ju totalt omöjlig när jag var aktiv eftersom hela mitt känsloliv var blockerat. Skratta tillsammans med okända människor men som är på samma våglängd är bara så bra !! Gubben fick tom applåder när han hoppade...ja....hoppade och hoppade....över eldarna, det var ju inga gasellsprång men jag brände iaf inte upp byxorna :-))) Igår satt jag och längtade tillbaka och hoppades innerligt att det blir som normalt nästa år så jag får vara med igen !!

Såna här tillfällen ger nykterheten guldglans och jag blir så glad att jag valt det livet så jag blir tårögd ! Belöningarna duggar tätare som nynykter men de fortsätter att droppa in hela livet om jag gör rätt val och, jag lovar !, de känns lika stora som i början !

Ps De påstås att 35 MILJONER såg direktsändningen av Eldfesten <3 Hur många såg Mellon sa ni ??? :-)) Ds

Jag kom ju ut i verkligheten såhär dags på året och hade ju förmånen att få växa själsligt i takt med naturen. I början var det lite virrigt men sen började jag ju lägga märken till naturens pånyttfödelse och kopplade automatiskt ihop det med mitt nya liv.
Varje liten knopp jag såg kunde jag ju rakt av koppla ihop med det som växte inom mig = nytt och fräscht !
Krokusarna ! Vitsipporna som svämmade över våra marker ! De första humlorna och då framförallt de som låg och solade sig i solen <3 !! Bina som lite småfruset försökte göra sitt jobb! Alla trädens olika knoppar <3 !
Allt detta hade jag ju helt glömt av under min aktiva tid och nu fyllde det nya friska mitt hjärna och mitt hjärta ! Som nyfödd <3
Ta vara på de små tingen, förundras över naturens skönhet, njut av att pånyttfödas !
Och ta inte det första glaset !!

Ok, jag hade inte tänkt skriva nåt här innan sidan blir redigerad i läsbart skick igen men inget är ju hugget i sten.....
Jag träffade i dag en man som jag hyser väldigt stor respekt för, en man som gjort en sjuhelvetes resa i livet och nu jobbar som drogterapeut. Han är anställd på ett behandlingshem som uteslutande jobbar med tunga narkomaner och med det påföljande tung kriminalitet. Definitivt inget lätt jobb !!!
Eftersom han har egen erfarenhet så har han en klar fördel i sitt jobb för han vet ju precis vad som försigår i patienternas skallar och vet hur han ska tackla den svåra ångest som de allra flesta har i början. (Jag fick tillfälle att se en ung kvinna gå ur sin ohyggliga ångest på en kvinnoavdelning på det som i dagligt tal kallas Slottet. Den dagen var jag oerhört lycklig över att jag "bara" är en alkis ! Vilka kval hon led den tjejen :-(( ) Och han och företaget jobbar helt med 12-stegsmodellen. Den riktiga, den ursprungliga.

Och det innebär att det här tramset med "läkemedelsassisterad behandling " går fetbort eftersom det stjälper betydligt mer än det hjälper ! Hans största arbete är att få nyintagna att sluta med alla olika typer av ångestdämpande medel de häver i sig så de kan börja återvända till livet med alla dess upp- och nergångar. Då, först då, kan han börja jobba med dem på ett sunt sätt.

Jag som är en ren alkoholist blir så skrämd när jag hör vad narkomaner/drogberoende går på utöver sin basdrog ! Och jag blir än mer skrämd när jag ser hur tablettberoende hos oss alkisar breder ut sig :-( Nu är det ju mer regel än undantag med blandmissbruk och så var det inte när jag började min nyktra bana. På behandlingshemmet jag var på var alla piller helt förbjudna utom just sån som var receptbelagda typ astma- blodtryck- diabetes och liknande sjukdomar och dessutom delades ut av personal morgon och kväll. Vi fick inte ens använda huvudvärkstabletter ! Jag vet folk som hade smusslat med sig piller och blev påkomna och fick lämna hemmet på stående fot.

Jag rekommenderar inte längre mitt gamla behandlingshem eftersom de idag inte följer 12-stegsprogrammet utan skriver ut recept på lyckopiller. De tillverkar personer som är tablettberoende !!

Min bekanting och jag är rörande överens i frågan om VARFÖR socionomer, och diverse läkare som tror att man kan dricka socialt, inte frågar oss som varit djupt nere i skiten och tagit oss upp ??!! Och dessutom fått ett drogfritt liv med sinnesro !! Jag har över 20 års erfarenhet av aktiv alkoholism och jag är väldigt stolt över att jag tagit mig ur det med hjälp av andra beroende som gått vägen före mig. Den erfarenheten får man inte av några år på en skola.

Och varför i he-te gör de inga studiebesök, frivilligt, på behandlingshem och AA och NA ???
Kan det vara att det kommer för nära deras egen situation ?
Nu...jag lovar....ska jag inte skriva mer förrän sidan är redigerad !

Anonym26613

Glad påsk @Adde 🌸💚🐰!

Nu när jag lärt mig mer om A så har jag lagt märke till hur många läkare och annan vårdpersonal själv har problem med A. Ofta uppmuntras vi att dricka vin genom AW och socialt planering av helgen. Tänker speciellt vissa läkare som ser väldigt trötta ut på måndagar. Ser även på deras Instagram att det ofta dricker dyra viner. Och dessa läkare skriver ut mediciner till andra missbrukare. Lite äckligt om ni frågar mig 😔💚

Det är som ett beroende känner jag när jag återvänder till denna röriga sida fast jag egentligen inte vill det.
Men....för att fortsätta min historia om mitt första år så är jag ju tvungen....

Vid den här tiden på året så hade jag varit ute i det riktiga livet ca ca 2 månader som nynykter och det hade gått bra. På det stora hela. Inga sug, inga korkade tankar, fullt fokus på vad Di Gamle sa så jag slapp göra om samma misstag som de hade gjort. Jag såg/hörde om behandlingskompisar som föll ifrån med en mängd olika försvar till sitt drickande, inget fungerade och skrämde mig så satan !! En ringde och sa att han skulle ta ett "kontrollerat återfall" och jag blev bara som ett stort frågetecken :-O Det är än i dag den absolut sämsta ursäkt jag någonsin hört och mycket riktigt gick det åt helvete. En sa att han "bara ska smaka" och det gick ju inte heller. Nån bara dröp av och jag fick senare höra att han avlidit, av vad vet jag inte. Nån hade krökat på ordentligt och slagit sönder sin sambo vilket blev en polissak och sitter sen på efterbehandlingen och vrålljuger om att månaden gått bra. Vi som satt i samma grupp kunde ju, utan att veta vad som hänt, se/höra att han ljög och terapeuten som hade mer info ställde honom mot väggen men han var lika korkad då och ljög. Eftersom soc hade skickat. och betalt, för hans behandling så fick ju de reda på polisanmälan och skickade den vidare till behandlingshemmet. Han blev avstängd och efter ett tag fick vi via omvägar höra att han blivit inlåst för misshandeln.

Själv så hade jag hamnat i en liten smärre konflikt med behandlingschefen då jag ville byta efterbehandlingsdag i maj så jag kunde åka på mitt första Gotlandskonvent. Han tyckte inte att jag som nynykter skulle åka på sånt men jag propsade och "vann" och att jag tog den striden har jag aldrig ångrat !! Dessvärre blev det ytterligare tjafs då jag senare vill byta dag så det stämde med Gamla i Gårdens vårmöte :-)) Men det fungerade det med :-)

Efter total 3 månader som nykter (ink månaden på behandlingshemmet) började saker och ting falla på plats. Min känslor som varit borta så länge började återvända i den takt som jag kunde klara av dem. Tänk vad kropp och knopp är smarta !! Jag började gråta för allra minsta grej och jag började upptäcka hela mitt känsloregister vilket ibland kunde vara jobbigt och då var jag ändå nybörjare i avdelningen känslostyrning. Det är svårt att säga men nog tog det väl över ett år innan jag fått full insyn i mitt sen länge avstängda känsloliv ? Men jisses vilken resa det var !!

Jag fick ju med tiden en större och större insikt om att jag faktiskt lurat döden, det var iofs inget jag gick och tänkte på då men tanken kom och gick. Min kropp var utsliten, jag var underviktig (kan man inte tro idag :-)) ) , labil i sinnet och misstänksam mot allt och alla. Men i takt med att nykterheten växte sig starkare så repade sig kroppen på ett helt otroligt sätt ! Jag började upptäcka olika skavanker, gjorde ont lite här och var, var stundtals väldigt rörigt i skallen (ja, jag begärde och fick en demensutvärdering) och jag hade svårt att formulera mål längre fram i tiden.
Jag hade inte börjat utveckla min självkänsla på riktigt än, jag visste nog inte vad det innebar i det stadiet jag var i, det kom senare. Men jag var väldigt noga med att gå på mina möten och där få den medicin som jag så väl behövde och jag såg så fram mot min efterbehandlingsdag varje månad. Den dag som bara var min alldeles egna <3 Alla skulle skaffa sig minst en dag i månaden som bara är ens egen ! Ett lufthål !!

Under den här första tiden fick jag lära mig det som jag alltid tjatat om här :
Ta ett beslut varje morgon om att vad som än händer så ska jag inte dricka just idag !
Ta INTE första glaset !!! Ett glas är för mycket medan hundra är för lite....

Ta hand om er !!

@Adde Alltid lika roligt att läsa dina tillbakablickar! Att det tog ett helt år innan du hittat alla olika känslor igen var spännande. Jag tror att det gick snabbare för mig, men de kom å andra sidan som en stormvind i månad två-tre redan. Allt på en gång.

Kram 🐘

Ett glas är alltid för mycket, medan 100 glas alltid är för litet... Det var en bra slogan! Precis så är det ju. Jag vet ju inte ens om jag har ”riktiga” alkoholproblem, eller bara sjåpar mig. Tror aldrig jag kommer komma till klarhet där... Men jag vet ju att ”ett glas” inte gör mig ett dugg nöjdare, så det vore jäkligt onödigt att dricka det öht, bara för att sedan upptäcka att 100 inte räcker.

Crille Flygare......
Då brukar Gotlandskonventet gå av stapeln. Det var mitt första stora AA-event och som väldigt nynykter var det en omvälvande upplevelse. Jag vet inte riktigt hur många vi var på plats men jag vet att vi under midnattsmötet fyllde upp Visby Domkyrka som har plats för ca 700 pers. Tom jag som inte är religiös blev tagen av stämningen och då inte minst när alla stod upp och läste Sinnesrobönen !
Det var mäktigt !

Festmiddagen var på Rotundan ute i Kneippbyn och självklart var det fullsatt. När jag gick ut för en rök under kvällen och stod och tittade på solnedgången samtidigt som jag hörde sorlet från alla nyktra alkoholister med anhöriga inne i matsalen så blev jag så medveten om att det sannerligen går att ha roligt utan sprit !! Under dansen kom det in en kille med en ölflaska i handen och roade sig kungligt ända till ölen tog slut och han skulle beställa en ny i baren :-)) Han försvann lika snabbt som en avlöning när killen i baren talade om för honom att det var en festkväll för nyktra alkoholister så det serverades ingen sprit :-))

Jag lärde mig ofattbart mycket under dessa dagar ! En del saker fattade jag inte förrän långt efteråt och jag lärde mig att vissa saker måste få mogna innan jag är beredd att ta emot dem. Det är utan tvekan så att den här helgen på Gotland var en viktigt del i mitt bygge av en stabil nykterhet. Så mycken kunskap och erfarenhet är svår att hitta i nåt annat sammanhang och att det är så lätt att fråga andra, okända, om råd och hjälp utan att bli nervärderad eller dömd.

Några som nyligen tagit återfall var där och de gjorde outplånliga intryck på mig, nån hade varit så nära döden, nån annan hade "bara" tagit en öl innan han klev ombord på en färja och vaknade senare i Stockholms hamn utan att ha en susning om hur han hamnade där. Såna historier gjorde ju mig bara ännu mer övertygad om att alkoholen var en passerad erfarenhet i mitt liv. INTE bortglömd men passerad !! Alla, alla, som har lång nykterhet trycker på att jag inte får glömma vem jag är och hur mitt liv såg ut tidigare !! Jag kan inte ändra mitt tidigare liv men jag kan få en distans till det genom de förbättringar jag kan göra i mitt nuvarande liv och acceptera det som varit tidigare. Min nykterhet är en färskvara som måste vårdas ömt så den inte blir skämd.

Jag blev nog aldrig densamme efter min första helg på konventet och jag hade så mycket att fundera på hur jag skulle kunna gå framåt utan att ramla bakåt. Lev idag är ju så utslitet men så sant ! Om jag står med ett ben i dåtiden och ett ben i framtiden så pissar jag ju på dagen idag :-(
Under konventet var/är ju Al-anon och Alateen medarrangörer och för mig som ny i "branschen" var ju även det en upplevelse full med lärdomar. Jag gick ju gärna på öppna möten hemma där det ofta var många anhöriga/bekanta till alkisar med och de gav mig också så mycken erfarenhet men det blev på nåt sätt mer koncentrerat på konventet.

Konventet blev absolut en skjuts framåt i min nykterhet och jag var över till Gotland ett antal gånger efter det. Det är välordnat såtillvida att man beställer hotell, båt, middagen, eventkostnad (nån hundring) hos Destination Gotland. Enkel förtäring finns på plats i skolan som är konventets bas men många tar ju en promenad och äter på nåt annat ställe, kan ju vara skönt att lugna ner hjärnan lite....

Jag kan avgjort sakna alla dessa aha-upplevelser som jag fick som nynykter ! Nu är livet mer stillsamt, på gränsen till tråkigt, och jag som beroende mår väl inte topp med ett sånt stillsamt liv. Jag vill ju fortfarande ha lite action i livet :-))

Men idag är jag nykter och tänker så förbli !

Ta hand om er !!

Vissa dagar är jag så enormt glad för att jag bestämt mig för att inte dricka idag.
En dag som idag när mina känslor går fullständigt bananas så skulle det sitta så otroligt skönt med att supa mig medvetslös och bara komma bort. Faktiskt är det så att jag är fruktansvärt glad för att jag inte har nån form av alkohol hemma annars skulle det kunna hända det som bara inte får hända.

Och jag kan ännu en gång konstatera att min nykterhet är en färskvara och att jag har precis lika långt till återfallet som alla andra alkoholister trots att jag har en längre nykterhet bakom mig.
Idag överrumplades jag av mina känslor och blev helt plötsligt väldigt sårbar vilket naturligtvis är både ont och gott. Ont för att det...ja just det...gör förbannat ont och gott för att det påminner mig om att jag är en människa med fel och brister och att jag kan göra nåt åt min situation utan att dricka.

I morgon är en ny dag med nya möjligheter och jag kommer att vakna nykter och utan baksmälla. Det är också ett steg på vägen....Per aspera ad astra.....

Mm känslor som går bananas och stress som löper amok är verkliga triggers. Men kanske är det bra att få en lagom (dvs inte oöverkomlig) reality check nu och då, så man inte blir ”för” trygg i sin nykterhet, utan förblir ödmjuk... Det gör oss nog till bättre medmänniskor, om inte annat. Hoppas känslostormarna lugnar sig så du får en fin helg ändå.

En väldigt intressant insikt är att jag klarar att ändra mitt liv vad gäller diabetesen också fast jag misströstar ibland.
Precis som med att sluta med alkoholen så får jag belöningar i den takt som jag klarar (är mogen för..) dessa belöningar. Och ungefär som när jag slutade jag med spriten så är basen för mitt tillfrisknade att lyssna på de som gått före mig och även söka kunskap på alla möjliga sätt.

Jag använder LCHF för att kontrollera mitt blodsocker och håller jag, och accepterar, den livsstilen så fungerar det. Efter att ha struntat i alla råd under vintern och en bit in i våren så hade mitt långtidssocker dragit iväg katastrofalt högt. Och precis som med alkoholterapin så skrivs det ut piller, piller....piller :-(( Jag använder en basmedicin och som jag nu vet räcker för mig om jag sköter mig. Och den fungerar utmärkt tillsammans med LCHF. Kruxet är ju att sluta med alkohol är ett kapitel för sig då det "bara" är att låta bli alkoholen men med diabetes är ju den stora skillnaden att jag måste ju fortsätta att äta. Jag fick ytterligare en medicin när de såg mitt höga långtidssocker med motivationen att den "hjälper till att kissa ut sockret" !!!
På min fråga om det inte är bättre att inte stoppa in socker i kroppen blev det bara tyst.
Jag tar inte den medicinen alls men däremot blev min reaktion att återvända till en kost baserad på LCHF och nu kan jag se på mitt fastesocker att jag är prediabetes, dvs betydligt bättre än att vara ren diabetiker.

Likheterna med att sluta med sprit är så slående : Lyssna på andra, sköt om dig själv och prioritera ditt mående.

Strålande Adde! Fint att du fixar det så galant. Själv är jag, förutom vuxet barn och tillfrisknande medberoende, det som kallas ’tvångsmässig överätare’ så numera äter jag som du, men lämnar bort det som ’ser ut som och smakar som’ det jag ska undvika. Jag har haft och har otrolig nytta av allt jag lärt av dig och andra alkoholister på AA. Vi delar beroendekunskapen och -gemenskapen, mullegubben och jag. Idag är jag enbart tacksam för hans alkoholism som förde mig hit. Det var starten på mitt tillfrisknande ur medberoendet. När jag fick ordning på det såg jag hur jag genom livet använt mat som flykt och bedövningsmedel. Idag lever jag som du😄 fast striktare med maten!
Önskar dig en härlig söndag i försommaren🌿🐞🦋🪲🌿