@Andrahalvlek, snällt av dig att fråga. Med risk för att låta lite kaxig måste jag säga att det går jäkligt bra! Idag är min 98:e dag nykter, men processen började ju faktiskt i Juli förra året, så jag har haft tid att fundera och jobba med min inställning.
Jag hade en dipp för ett par veckor sedan då livet inte kändes alldeles toppen, men att lära sig vara tillfreds med tillvaron är en del av det man måste lära sig när man väljer bort alkoholen. Jag hade faktiskt inte roligare när jag drack, jag var bara för full att förstå hur det låg till. Dit vill jag aldrig mer. Det är bara att fortsätta vara nykter. Om jag skulle försöka dricka måttligt/kontrollerat skulle jag snart vara tillbaka vid 4-5 BIB i veckan och ett näst intill dygnetrunt-drickande vid långledigt. Som Adde skrev för ett tag sedan: "Ett glas är för mycket medan hundra är för lite". Sant. För mig.

Vi får se fram emot att samhället börjar öppna upp lite igen så att det finns bättre möjlighet till aktiviteter, även om jag måste vaccinera mig för att slippa restriktioner när det gäller resor. Skall bli skönt att kunna göra vad man vill när man vill utan att behöva blåsa i Alco-testen för att se om man kan köra bil.

@Onkel F skrev:"Jag hade faktiskt inte roligare när jag drack, jag var bara för full att förstå hur det låg till. Dit vill jag aldrig mer. "

Spot on. Livet var inte roligare när vi drack, vi bara glömde mellan varven hur tråkigt det var. Och du, grattis i förskott till 100 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Du ska vara kaxig och stolt som en mallgroda 🐸

Kram 🐘

En ny fas inledd! Jag tog min sista Antabus i måndags.
Jag var på mottagningen i fredags och kom överens med sköterskan att det var dags att avsluta den delen av behandlingen. Jag har några tider inbokade den här veckan och nästa, det känns vettigt att behålla dem ifall jag skulle få för mig något dumt, som kontrollstationer. -"Bra att kunna fånga upp det direkt om det inte skulle fungera". Hon är listig, gamla Bettan! Jag kommer att fortsätta träffa henne varannan vecka ett tag framöver för att stämma av hur det fungerar och för att lämna prover. Just in case...
Jag mår oförskämt bra just nu. Till och med sömnen fungerar. Sug efter A var det läänge sedan jag hade, en "vinflash" (soligt och varmt = Vin på balkongen!) för en månad sedan, det är allt. Enda smolket i bägaren är att jag är lite trött rent fysiskt. Att jag väger 15 kilo för mycket och inte har kommit igång med någon motion kanske kan vara en orsak? :)
Någonstans i bakhuvudet finns också tanken på att det kan vara dags för Pappografi för att kolla upp så att allt står rätt till. Jag har trots allt fyllt 61.

@Jullan65 skrev:"Grattis Onkel F". Tack! Det går bra just nu och jag är så jäkla glad för det!

@Onkel F Så fort jag ser att det finns ett nytt inlägg h dig är jag snabb att läsa vill läsa hur det går för dig samt ta del av dina erfarenheter. Så spännande att du är på väg in i nästa fas. Hur länge har du ätit antabus?

Jag tänker att det är svårt att ta itu m allt på en gång så nästa steg är kanske motionen? Och pappografi är väl inte så tokigt👍🏻

Berätta gärna hur det går fortsättningsvis.

Heja dig och kram🤗

Jag var på Beroendemottagningen idag, en tid inbokad sedan tidigare. Mest för att stämma hur det gått i helgen och för att planera för hur jag skall göra i fortsättningen. Jag har en klar bild av hur jag vill göra, ändå känns det nästan som om jag är i underläge när jag pratar med sköterskan, som om jag söker hennes gillande/godkännande. I och för sig är det väl inte fel att lyssna på hennes erfarenhet, men ändå. Kan det vara så att jag ryggar lite för beslutet och vill kunna skylla på henne om jag inte fixar detta? Skumt!
Det känns bättre nu än under mitt uppehåll förra sommaren. Då var det Tjohoo! All In! Buller & Bång! En nästan barnslig entusiasm, jag skulle minsann bevisa att jag kunde fixa att sluta. Både för mig själv och andra.
Mer reflektion och eftertanke den här gången. Stabilare, med båda fötterna på jorden, men utan att ta någonting för givet. Samma råd här som hos sköterskan: En dag i taget!

@Varafrisk: Den här gången har jag tagit Antabus i lite drygt 3 månader, tidigare behandlingar var på 6 månader. Det är väl individuellt, antar jag. "Min" mottagning har tydligen patienter som kommer att äta Antabus resten av livet, så du kan fortsätta så länge du vill eller behöver.
Har inte din läkare pratat med dig om behandlingstid? Du skall ha en vårdplan som du är delaktig i, men jag tror att de vill se hur det fungerar för dig innan de säger något. Kan du logga in på 1177.se och läsa "Min Journal"? Fungerar där jag bor, men det skiljer sig tydligen mellan olika regioner.

@Andrahalvlek @Torn: Tack!

@Onkel F Har en god vän vars syster har ätit antabus i sju år. Det verkar länge men så kanske det är för somliga och jag har ju faktiskt ingen aning om hur det blir för mig🤷‍♀️

Beroendemottagningen som du går är det i landstingets regi? Jag fick ju medicinen på vårdcentralen men får medicin och kuratorskontakt inom socialtjänsten.

Skönt att du känner dig mer stabil. Hoppas så att det ska gå bra för dig. Tror på dig🙏🏻

Heja dig🤗

@Varafrisk Japp, den är i landstingets (de har väl döpt om det till Region numera) regi. Stockholms Län.
Det är ju läkaren på vårdcentralen, hen som skrev ut medicinen, som är ansvarig för din behandling. Även om din vårdcentral drivs i privat regi, så jobbar de på uppdrag av ditt landsting. Din kurator lär väl göra besöksanteckningar som din läkare tar del av? Så funkar det hos mig, med skillnaden att jag träffar en sköterska varje gång jag får Antabus.

Sju år låter jäkligt länge, men klarar man inte att avstå från A så vad gör man? Okontrollerat alkoholintag gör oerhört mycket mer skada än Antabus enligt min sköterska, dessutom håller man ju koll på hur kroppen reagerar med regelbundna provtagningar.

Tänk inte så mycket på "hur länge". Fortsätt ta Antabus så länge du behöver, det viktiga är att du mår bra. Du kommer att känna när du är redo att sluta, precis som du kände att det var dags att söka hjälp.

Tack för att du tror på mig, men ännu viktigare: Tro på dig själv!

@Onkel F Min vårdcentral är inte privat utan den tillhör VG-regionen dvs Västra Götalandsregionen. Jag tänker att en läkare kan inte ge Socialtjänsten uppdrag precis som inte Socialtjänsten kan ge Vårdcentralen uppdrag. Möjligtvis remittera. Rådgivningscentrum har heller inget uppdrag fr någon socialsekreterare. Så det är som om jag är länken mellan Soc och vårdcentralen. Måste kolla det.

Vi hörs!

Läste igenom din tråd i natt. Igenkännande självklart men dock med en sorts djup i din text. Det gillas eller också är du en bra skribent. Och modet, det krävs ett enormt mod och kanske tåla-mod att driva igenom det man förutsatt. Tålamod är också mod. Följer dina kringelspår och krumbukter och reser i samma iver.

4 månader nykter imorgon. 3 veckor sedan jag tog min sista Antabus. Inget sug eller tankar på A. Det känns bara helt naturligt att inte dricka, som om jag är färdig med alkoholen. Inte för den här gången. Färdig. Punkt.

Vi hade en AW / grillkväll på jobbet i veckan. Jag höll mig till mineralvatten, de flesta andra drack öl. Somliga mer än de kanske borde. Lite intressant, eller snarare otäckt, att se hur människor förändras efter ett par öl. Tappar skärpan och blir lite luddiga i konturerna, s a s. Det blir mer högljutt och flabbigt och gesterna blir yvigare allt eftersom. Samtalen övergår till att bli fyllesnack. Jag kan inte döma någon, jag har ju själv varit i den situationen många gånger och ofta inte den som varit minst onykter. Jag har säkert tyckt att jag haft jävligt roligt, även om jag inte alltid kommit ihåg det efteråt... Jag vill inte vara med i den karusellen längre, jag väljer att kliva av.

Nu skall jag "bara" komma igång med motion också. Behöver bli av med ett antal kilon och få upp flåset lite. Tyvärr är jag rätt bra på att hitta orsaker till att skjuta upp. Tidigare i år har det varit för blött, för kallt och mörkt. Nu är det så in i helsike hett. Powerwalk? Japp, måste bara köpa nya pjuck först. Cykla? Javisst, men jag behöver en ny cykel, helst med skivbromsar och dämpad gaffel. Bara bortförklaringar, både pjucken och cykeln är i utmärkt skick.
Jag har två veckors "hemester" eftermidsommar. Ett utmärkt tillfälle att ta sig i kragen och sätta igång.

@Onkel F Grattis till din insats👏🏻👏🏻Så härligt att du mår så bra👌🏼Så inspirerande! Plus att du dessutom har klarat att vara nykter utan antabus!

Känner igen det där med motionen🙄men idag blev det sju minuters boxning…det är riktigt kämpigt för en otränad som jag…dessutom ca 30 minuters snabb promenad med mina mått mätt.

Ha det gott och fortsatt Lycka till med både att vara nykter och att komma igång med motionen👍🏻

Kram🤗

@Onkel F Grattis till din insats👏🏻👏🏻Så härligt att du mår så bra👌🏼Så inspirerande! Plus att du dessutom har klarat att vara nykter utan antabus!

Känner igen det där med motionen🙄men idag blev det sju minuters boxning…det är riktigt kämpigt för en otränad som jag…dessutom ca 30 minuters snabb promenad med mina mått mätt.

Ha det gott och fortsatt Lycka till med både att vara nykter och att komma igång med motionen👍🏻

Kram🤗

@Onkel F skrev:"Inget sug eller tankar på A. Det känns bara helt naturligt att inte dricka, som om jag är färdig med alkoholen. "

Jag är så glad för din skull ❤️ Stort grattis till 4 nyktra månader!

Kram 🐘

Härligt Onkel f, ja det där med motion går i skov hos mig. Ett tag tränade jag 3-4 ggr./vecka, nu inget alls. Men tänk att du är snäll mot dig själv och träningen kommer säkert komma igång så småningom. Promenader är ju inte att förakta heller, kanske du kan börja så. Känner oxå igen det här med fyllesnacket som kommer som ett brev på posten framåt kvällskvisten. Då går jag hem eller söker upp folk som dricker lite eller inte alls. De finns faktiskt, imorgon ska jag o gubben gå på fest som är alkoholfri, bara en sån sak… jag brukar tänka att jag på inget vis vill tillbaka till hur jag var och betedde mig under ruset. Hva jag skäms fortfarande bara jag tänker på det. Nåväl håll kursen, du är superbra. Kram Jullan

@Jullan65 skrev:"Då går jag hem eller söker upp folk som dricker lite eller inte alls". Japp jag brukar välja bort situationer och sällskap som jag vet innebär A, men ibland ingår det i jobbet s a s att närvara. Återstår att knyta nya bekantskaper privat, men det går sådär..

Märkligt, jag har inte haft några tankar på alkohol på ett tag, men i torsdags fick jag en lite orolig känsla i kroppen. Midsommarafton och sedan två veckors semester och jag har inget vin hemma? Snacka om att vara programmerad. Betingade reflexer. Det hände idag igen, när jag var ute på en rask promenad. "VIN!" poppade upp i hjärnan. Var rätt sugen ett tag. Jag förstår inte varför de här tankarna dyker upp. Jag känner mig lugn och stabil och mår egentligen hur bra som helst, men ändå kommer de.
Det är som sköterskan på beroendemottagningen säger: man måste lära sig känna igen varningstecknen om man börjar planera för att ta ett återfall och ha en strategi för hur man skall hantera det. OK, varningsklockorna ringer. Som tur är har jag en strategi, helt Fail-safe: jag tar inget återfall.
Suget är bara en tanke, en känsla. Den går över.
och
1. Tro på att du klara det.

@Onkel F Vin-flasharna kommer då och då, till slut skrattar man nästan åt dem. Alkohol är så förknippat med vissa situationer att det nog inte går att komma ifrån, även om de blir allt mer sällsynta efterhand som tiden går. Låt dem komma, som en gammal kompis från förr. ”Jaha, här kommer du - men här har du inget att hämta, så byebye!”

Men det är också klokt att tänka HALT, dvs hungrig, arg, ledsen/ensam, trött. Något av de behoven kan behöva få komma till tals.

Kram 🐘