Hjälp mig! På riktigt, jag orkar inte leva så här destruktivt längre. Jag har brottats med missbruk under många år. Har haft nykterhet i olika perioder men lyckas alltid trilla dit. Jag var med om en supertung händelse för över ett år sedan. Detta gjorde att mattan helt drogs bort under mina fötter och allt jag planerat bara föll. Tyvärr är min partner medberoende och även själv alkoholist. Detta gör att vi stjälper varandra. Usch, jag känner mig så otroligt ledsen och upplever att jag sitter fast i tung gyttja. Jag vill ju bara få må bra, känna glädje igen. 1 över en vecka i streck har vi bara druckit den jävla alkoholen, somnat, vaknat och börjat om. Nu är jag helt slut, har kraftig abstinens och skulle egentligen behöva hjälp med avgiftning. Tyvärr är det svårt på en lördag. Ångesten äter upp mig, fy fan vad jag känner mig skitig. Och jag vågar inte tro på att saker kommer förändras till det bättre. Hur gör ni för att ta er ur en destruktiv period? Det är iallafall en tröst att läsa om er andra som lyckats bryta missbruket. Det känns som om det är min enda livlina just nu. Jag vill också med stolthet kunna säga att jag numera är nykter och lever ett gott liv. Nej dagar som den här är livet tungt att leva. Tack för att ni finns här med era erfarenheter.

Hej, jag förstår att du har det tufft, men det låter som att du verkligen har viljan att sluta, och det är det viktigaste för att lyckas tror jag. Ta hjälp av vården med antabus för att bryta kanske? Och tänk att du kommer klara det, är ju många som har några återfall men sen klarar det långsiktigt. Ta hand om dig!

@Kennie tack för din bekräftelse och svar, det du skriver är helt rätt. Jag kommer behöva återta min kontakt med vården och AA för att kunna hålla det långsiktigt. Inse att det inte fungerar att jag ska fixa det på egen hand hela tiden, våga berätta att jag behöver hjälp. Dessutom börja ställa krav på personen jag bor med, annars behöver vi flytta isär. Idag är jag otroligt tacksam för jag var nykter igår, den här känslan behöver jag alltid minnas och hålla levande. Ni här inne var till så otroligt stor hjälp igår när det var som värst med skam och skuld. Jag sträckläste inlägg mer eller mindre hela dagen för att stå ut. Stort, stort tack alla ni som bidrar till ett bättre liv ❤️🙏🏻❤️

Hej @solenvärmer så bra att du tar tag i ditt liv. Det måste verkligheten vara tufft att ha en sambo som oxå har alkohol problem. Vill hen oxå ändra sin livsstil? Kan ni göra det tillsammans?
Jag har aldrig varit på ett AA möte, men jag har förstått att det hjälper många. Det vore kanske bra om ni gick dit båda två.
💕 sländan

@solenvärmer jag tror att den där känslan som du beskriver, av att inte orka med livet med alkohol och att vilja ha ett annat liv, där man får må bra och känna glädje, är själva grunden för förändring! Det är den känslan som får en att ta de jobbiga men nödvändiga besluten - som att ta kontakt med vården, eller att erkänna sina problem för sig själv eller andra. Ibland kan den känslan komma "som en blixt från klar himmel" och pang, så har man den motivation man behöver, men oftare tror jag att känslan behöver rota sig i en och man själv behöver landa i den känslan. I alla fall var det så för mig. Känslan av att jag inte orkade med livet med alkohol och att jag längtade så jäkla mycket efter det där andra livet, det livet där jag mår bra, växte i mig och till slut vågade jag lita på den. Det var då jag kontaktade vården och registrerade mig här. Nu är jag inne på dag 11, det är kanske inte jätteimponerande för någon annan men för mig är det stort. Första veckan var tuff men sen har det sakta vänt och känns ljusare och lättare.

Det måste vara tufft att vara två som lever tillsammans med ett gemensamt missbruk - då har man ju liksom dubbla uppsättningar av alla de här känslorna att hantera. Både sina egna och partnerns. I slutänden kan man ju aldrig fatta de svåra besluten eller göra arbetet åt någon annan, så jag tror att du behöver fokusera på dig själv och vad du vill och vad du känner. Det är inte egoistiskt utan nödvändigt. Kram och lycka till!

@Sländan
Tack för ditt svar 🙏🏻❤️
Jo, vi har pratat om det här och jag har sagt att vi behöver flytta isär om missbruket med alkohol fortsätter. Aldrig mer, det är där jag står. Nu är det slut med mer destruktivitet! Jag vill leva mitt liv, jag orkar inte lida mer ❤️ Ni här inne ger kraft och styrka att våga tro att det går att förändra sitt liv. Ni alla är en fantastisk inspiration för mig. Nu väljer jag mig själv i fortsättningen och det som behöver trilla bort får göra det. Jag är mer värd en ett långsamt självmord.
Tack snälla du 🌺🌺🌺🌺

@Katten Jansson
Tack för svar och din reflektion 🙏🏻🌷 För mig har det gått fram och tillbaka med motivationen. Ibland har jag fixat nykterhet utan problem i längre perioder men andra gånger har jag ursäktat det med att alla dricker mer än vad dom säger och då är det är ok för mig att gömma mig bakom det. Skillnaden är att jag faller djupare och djupare ner för varje återfall. Nu har det gått till delirium när det är som värst. Och det är riktigt riktigt illa, inte bara en enstaka fylla som blev lite mycket.. Jag har dock alltid haft med mig tanken att jag ska sluta helt men den har legat i bakgrunden sista tiden. Som tur är tackar jag universum för att jag den här gången är så jävla trött på skiten. Så fruktansvärt trött att leva ett skitliv och kasta bort mina begåvningar och hela min livslust.

Det ÄR supersvårt att dela en vardag med en person som dels är beroende men också medberoende. Och jag är detsamma så båda vi drar ner varandra. Ungefär som att försöka rädda en människa som håller på att drunkna och i panik drar ner dig under ytan. Det är känslan. Och våra hjärnor som spelar oss båda ett spratt genom att legitimera detta vidriga beteende på olika sätt.

11 dagars nykterhet är stort, du ska vara så stolt över dig själv! Fasiken va starkt jobbat!! 💪🏻👌 Du och de andra kämparna här inne är mina idoler, vänner, inspiratörer, förebilder och stjärnor. Ni är verkligen personer att se upp till. Jag trodde inte att det skulle göra så stor skillnad att anmäla mig till ett forum men det gör det! Det är så skönt att inte känna sig ensam i denna sjukdom som äter upp en och att alla här vet vad det handlar om.
Heja dig, fortsätt framåt så tar vi en dag i taget 🌷✨

@solenvärmer Välkommen hit! Starkt av dig att reflektera och börja bygga på en förändring. Jag har använt forumet som min "hemmagrupp". Testade AA men vi klickade liksom inte. Nu har jag varit nykter sedan november 2019. Att bli nykter var som ett heltidsjobb för mig i början. Jag var otroligt trött den första tiden men jag läste och skrev här, läste böcker, lyssnade på poddar osv osv. Ville ha all tillgänglig information om missbruk och alla argument för nykterheten. Efter 6 månader var det som om det lättade på ett väldigt tydligt sätt. Suget försvann nästan helt och nykterheten började bli det nya normala på riktigt. Har självklart aldrig ångrat en nykter dag. Du är inne på helt rätt spår @solenvärmer med att sluta dricka. Det går och du är klok och kommer att fixa det! Men räkna med att det är ett jättejobb.

Kram!

Hej @Charlie70
Tack för ditt svar. Vad glad jag är för din skull att det gått så bra, nykter sedan november 19 är stort! Otroligt bra jobbat 💪🏻👏🏻👌✨

Jag har också deltagit på AA-möten till och från men har svårt med grupper av okända människor. En sida av mig vill känna mig hemma och som en i gänget, samhörighet helt enkelt, men samtidigt vågar jag inte släppa in människor och blotta mig 100%. Jag har alltid haft en känsla av utanförskap, även fast jag vet att ingen där på AA skulle döma mig.

Som jag tidigare skrivit så känns detta forum som en trygg och bra stöttning nu i början. Här går det fritt för mig och andra att uttrycka oss utan krav på prestation. Det är sjukt att jag tom på AA-möten varit nervös för att råka säga fel saker, börja gråta osv. Varför är det här med att visa känslor så laddat?
En förklaring är att jag tidigt fått lära mig att bita ihop, inte berätta hur saker egentligen ligger till utan istället bete mig rätt och riktigt! Jag är så ofantligt trött på mitt gamla jag som hela tiden springer runt och oroar mig för vad alla andra ska tycka och tänka om jag skulle våga vara mig själv.

En fd chef till mig brukade säga att ”vi är bättre än dramatenskådespelare”. Jag upplevde henne som väldigt ytlig och har ibland tänkt på det hon sa. Det stämmer så väl in på mig själv och jag inser att hennes ord måste härstamma från svårigheter. Annars kommer man inte på en sådan klatschig mening som det ligger mycket dolt bakom.

Många missbrukare är nog väldigt rädda över lag, det är en teori jag har. Rädda för att känna, rädda för att agera, rädda för att visa sitt rätta jag med styrkor, begåvningar, fel och brister.

Jag är verkligen glad i mitt hjärta att få kunna skriva av mig här och känner tacksamhet till alla er som responderat på mina tankar 🙏🏻🌷

Hej! Vad härligt att se hoppet och viljan till förändring i dina inlägg! Vi är många som bär på oro härinne och överanalyserar vad vi sagt och gjort. Och har hittat vila från oron i alkohol. Men, som vi alla upptäckt så kommer oron tillbaka med ränta av den lösningen.. Var på en föreläsning om self compasion där föreläsaren sa många bra saker, bland annat att vår rädsla för att säga fel saker och göra bort oss har haft med överlevnad att göra- utan gruppen klarade man sig inte då vi levde som jägare och samlare. Så man kan vara snäll mot sig själv när oron kommer och tänka att just det, nu kommer den här känslan, typiskt homo sapiens.

Hej @Kennie!

Tack för dina kloka ord och pepp! 🌺
Jag blir så glad varje gång någon delar sina tankar här i ”min” tråd, det värmer i hjärtat.❤️

Rädslor kan vara bra att ha (ibland) men i vår moderna tid ställer dom till en hel del problem för många. Inklusive mig själv. Att vara här inne är som att öva sig inför det verkliga som väntar. Att våga ta plats och göra sig hörd bland andra människor har alltid varit ett problem för mig. Jag har någon konstig bild av att mina känslor och åsikter inte räknas lika mycket som andras av någon konstig anledning.
Det känns som om varje nykter dag bär med sig nya insikter och jag är tacksam att det hittills gått lätt att avstå alkohol. Beslutet att sluta dricka är just nu så självklart så jag beslutade mig, med tanke på tidigare erfarenheter när det går nästa FÖR lätt, att börja med antabus idag. Denna känsla av superdupermotivation kan också vara min hjärna som spelar mig ett spratt. Som om den ligger i bakhåll och planerar sitt nästa fula drag...
Jag vet att midsommar snart knackar på dörren och jag har en känsla av, om inte innan, kommer alkoholtrollet annars att bjuda upp till en förförisk dans. En dans som kan pågå i dagar, veckor, månader, år och ja.. alla vi vet hur det lätt fortgår och sedan käpprätt ner i fördärvet.
Den här midsommaren ska jag njuta av all tid i form av sekunder, minuter och timmar jag kommer uppleva, den goda maten, naturen och närvaron i umgänget.
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

Hej @Kennie!

Tack för dina kloka ord och pepp! 🌺
Jag blir så glad varje gång någon delar sina tankar här i ”min” tråd, det värmer i hjärtat.❤️

Rädslor kan vara bra att ha (ibland) men i vår moderna tid ställer dom till en hel del problem för många. Inklusive mig själv. Att vara här inne är som att öva sig inför det verkliga som väntar. Att våga ta plats och göra sig hörd bland andra människor har alltid varit ett problem för mig. Jag har någon konstig bild av att mina känslor och åsikter inte räknas lika mycket som andras av någon konstig anledning.
Det känns som om varje nykter dag bär med sig nya insikter och jag är tacksam att det hittills gått lätt att avstå alkohol. Beslutet att sluta dricka är just nu så självklart så jag beslutade mig, med tanke på tidigare erfarenheter när det går nästa FÖR lätt, att börja med antabus idag. Denna känsla av superdupermotivation kan också vara min hjärna som spelar mig ett spratt. Som om den ligger i bakhåll och planerar sitt nästa fula drag...
Jag vet att midsommar snart knackar på dörren och jag har en känsla av, om inte innan, kommer alkoholtrollet annars att bjuda upp till en förförisk dans. En dans som kan pågå i dagar, veckor, månader, år och ja.. alla vi vet hur det lätt fortgår och sedan käpprätt ner i fördärvet.
Den här midsommaren ska jag njuta av all tid i form av sekunder, minuter och timmar jag kommer uppleva, den goda maten, naturen och närvaron i umgänget.
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

Välkommen hit! Jag går nu min andra nyktra midsommar till mötes. I fjol var jag kanske lite orolig, även om oro sällan är en dominerande känsla hos mig. Men det kändes verkligen ovant. Vad ska folk säga? Den oron var nog störst.

Jag skyllde ofta på bilkörning i början. Men den kvällen sa jag till släkt och vänner att jag har slutat dricka alkohol för att det påverkar min psykiska hälsa negativt. Thats it. Och det är dessutom sant.

Jag minns att jag hade god behållning av kvällen, att jag var mer närvarande både i samtal, musik-quiz och lekar. Framför allt var det skönt att slippa tänka på ”nästa glas”.

Förr hade jag snudd på stenkoll på andras intag och jag var hela tiden på jakt efter nästa glas. Även när jag precis hade hällt upp. Det är SÅ skönt att slippa det tänket!

Kram 🐘

Hej @Andrahalvlek och tack! 🌺🌺🌺 Vilket föredömligt jobb du gjort och fortfarande gör men din nykterhet. Jag ser upp till människor som du som klarat av att bryta destruktiva mönster.
Tack för att du delar med dig av din tidigare erfarenhet av midsommar utan fylla. Just nu känns det bara skönt att jag kommer vara nykter men jag är också förberedd på att det snabbt kan vända och jag börjar tycka synd om mig själv som inte får bli asplakatfull hur galet det än låter.
Samtidigt så är det en dag i taget som gäller, idag är dag 6 i min nykterhet så det är knappt ett babysteg. Men bebisar växer tillslut upp och det ska jag också göra! Den här gången ska det gå, nu vänder jag inte tillbaka mer!

Hej @Andrahalvlek och tack! 🌺🌺🌺 Vilket föredömligt jobb du gjort och fortfarande gör men din nykterhet. Jag ser upp till människor som du som klarat av att bryta destruktiva mönster.
Tack för att du delar med dig av din tidigare erfarenhet av midsommar utan fylla. Just nu känns det bara skönt att jag kommer vara nykter men jag är också förberedd på att det snabbt kan vända och jag börjar tycka synd om mig själv som inte får bli asplakatfull hur galet det än låter.
Samtidigt så är det en dag i taget som gäller, idag är dag 6 i min nykterhet så det är knappt ett babysteg. Men bebisar växer tillslut upp och det ska jag också göra! Den här gången ska det gå, nu vänder jag inte tillbaka mer!

@solenvärmer skrev:"Men bebisar växer tillslut upp och det ska jag också göra! "

Helt rätt inställning! Jag har också varit dag 6 - och jag minns första helgen med bävan faktiskt. Jag har en gammal tråd under ”Förändra sitt drickande” som heter ”Behöver all hjälp jag kan få” som skildrar tiden upp till 6 månader som nykter. Sen startade jag tråden ”Andra halvlek har inletts” under ”Det vidare livet”, och därinne hänger jag än. Dagligen faktiskt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Den tråden ska jag kolla in ikväll innan jag somnar. Tack för tipset 🙏🏻🌺🙏🏻
Första fredag och lördag har gått väldigt bra, jag är fortfarande stark i mitt beslut och vill inte ha alkohol. Trots att personerna jag umgåtts med dricker så är jag inte avundsjuk eller känner mig som ett offer, det är helt enkelt inget som längre är ett alternativ för mig. Det är otroligt skönt att vara så trött på min egen fylla att jag inte vill. Det känns också annorlunda att känna så, det är en ny sida jag inte riktigt känner igen. För tidigare när jag valt att vara nykter har jag fått kämpa för det, med tankar och vacklande men nu är det så självklart att avstå. Det är en grym känsla och jag älskar den!
Tack alla kämpar här inne och god natt på er, imorgon är det söndag och jag ser fram emot att vakna klar i kropp och knopp 🌺❤️🙏🏻

@Andrahalvlek
Den tråden ska jag kolla in ikväll innan jag somnar. Tack för tipset 🙏🏻🌺🙏🏻
Första fredag och lördag har gått väldigt bra, jag är fortfarande stark i mitt beslut och vill inte ha alkohol. Trots att personerna jag umgåtts med dricker så är jag inte avundsjuk eller känner mig som ett offer, det är helt enkelt inget som längre är ett alternativ för mig. Det är otroligt skönt att vara så trött på min egen fylla att jag inte vill. Det känns också annorlunda att känna så, det är en ny sida jag inte riktigt känner igen. För tidigare när jag valt att vara nykter har jag fått kämpa för det, med tankar och vacklande men nu är det så självklart att avstå. Det är en grym känsla och jag älskar den!
Tack alla kämpar här inne och god natt på er, imorgon är det söndag och jag ser fram emot att vakna klar i kropp och knopp 🌺❤️🙏🏻