@Tofu Jag känner mig inte särskilt modig men tack🙏🏻😍

@Orosmoln Kul att du tittar in. Som sagt var …jag känner mig inte så modig…men tack🙏🏻😍

@Andrahalvlek Och även du säger modig..Jag har väl inte varit den som varit så mottaglig för dina råd tidigare….kanske för att det har känts för lätt …och det är inte lätt…men nu snappar jag upp ett och annat…tack🙏🏻🥰 Min kurator har nämt Craig Beck och namnet var inte nytt för mig för jag hade ju hört det här på forumet…vet du vad titeln är på svenska?

@Vinäger Käraste….jag är alldeles överväldigad av dina ord…är det verkligen mig du skriver om??? Blir berörd och rörd❤️❤️

@Se klart Tack❤️🙏🏻Vet att du har skrivit om SSRI-preparat tidigare. Jag tar till mig det och förkastar absolut inte tanken. I min okunskap tänker jag att jag vill inte bli beroende av något mera. Tänk om jag blir beroende av både alkohol och medicin. Men om jag fick ro i min hjärna och skulle kunna slippa alkohol…Jag tänker att tröttheten beror på alkohol, stress (beroende på att jag nu har för mycket att göra på jobbet tidigare för lite) och oro/grubblerier.

@Liten tjej Kul att du tittade in😃Tack🥰❤️

I torsdags efter att jag hade varit på sjukhuset pga min CPAP el sömnmaskin som jag brukar säga var jag och hälsade på en fd kollega. Och vilket sammanträffande där var även annan fd kollega, alla vi tre hade arbetat tillsammans. Den andra kollegan var i stan pga att hennes man opererades för grå starr. Hur som helst så vi pratade om hur det var i livet.

När jag åkte hem så kände jag mig lite ledsen..inte för att ngn sagt el gjort ngt utan min fd kollega/vän berättade om sin sons studen, sitt arbete, en kurs som hon hade pluggat …och då kändes det verkligen som jag levde i en egen liten bubbla. Det handlade inte om avundsjuka…och visst har Coronan varit en bidragande orsak t bubblan. Men framför allt alkoholen….min bubbla består av alkohol, ögonproblem, sömnapné, sömnmaskin, ultraljud av levern och gastroskopi. Hur kul är det??? Och när hon berättade om sin kurs så kände jag tomhet. Jag…som vill så mycket…mitt engagemang har försvunnit bort i dimmorna av alkohol…även om jag inte är påverkad av alkohol när jag arbetar ..men ändå är jag så påverkad…ibland tänker jag att jag ska arbeta på habiliteringen t pension…men ibland tänker jag… det är inte där mitt hjärta brinner…jag tänker att jag vill förbygga ..förebygga så barn och ungdomar hamnar rätt och inte blir kriminella…som skjuter poliser🥲 Så jag vill inte bli dämpad pga alkohol.

Det är när man ses som man får spegla sig… och tack vare att jag träffade min vän i torsdags insåg jag att min hjärna är så kidnappad av alkoholen och jag har levt så länge i en bubbla. Vill inte leva i den bubblan…det är ett riktigt jäkla grovarbete jag har framför mig…men det är ju faktiskt inte omöjligt.

Två återfall det sista lite längre och ett litet snedsteg med en tre komma fem procentig öl…det får räcka!! Jag säger som ni brukar säga ta aldrig det första glaset…det är precis så det är för mig!

Varför hamnade jag i ytterligare ett återfall? Troligtvis beroende på att jag hamnade i det första återfallet samt den där enda ölen som man inte tror kan orsaka ngt. Kuratorn menar att om man inte börjar räkna från ett igen så kan man tro
att återfallet inte ens ägt rum. Fast man kan ju ha i bakhuvudet att man har klarat
åtta veckor ändå. När man tar antabus så känner man ju inte av det mer än tröttheten men vetskapen att man kan bli riktig dålig om man dricker alkohol gör att man undviker alkoholen. Men sen när man inte tar antabus och dricker kan man ju också bli sjuk fast inte så direkt. Så herregud så mycket det handlar om tankar/hjärnan!

Åter igen tack för alla ord om att jag är modig, stark, envis…jag känner inte riktigt igen mig men jag blir berörd och känner stor tacksamhet❤️❤️

Stor varm kram❤️

Glömde skriva…det här med att ge sig själslig påfyllelse…på vilket sätt det nu än månde vara…så är det ju jag och endast jag som måste börja… att ta platsen …ta tiden…det är ju ingen som kommer ta mig i handen och leda mig…för ibland är det ju alltid som man väntar på någon annan🙄
Jag är en mästare att vänta utan att börja🙈😍

@Varafrisk Tyvärr har jag inte hittat några av Craig Becks böcker på svenska. Men hans engelska är väldigt lätt att förstå, han är gammal radiopratare. På youtube finns en massa klipp med honom, prova kan man alltid göra. Min hörförståelse på engelska har förbättrats enormt på den här nyktra resan, bara det är ju en bonus 😉

Kram 🐘

@Varafrisk skrev:"det är ett riktigt jäkla grovarbete jag har framför mig…men det är ju faktiskt inte omöjligt." Precis så är det! Det är nästan som ett hantverk att bli nykter. Kräver hård ansträngning och 110 procent fokus. Ska vi skumpa vidare nu då på vår väg?

Kram!

@Andrahalvlek Har för mig att kuratorn sa en svensk titel…men hur som helst youtube kan vara en bra början ..,lättare att lyssna än att läsa. Ja…man vinner mycket med nykterheten👍🏻😍

@Charlie70 Ja…jag har halkat efter…men jag är med dig och skumpar vidare…glad att du inte tröttnat😉🥰

Kram

Det är viktigt att minnas den ångest och ledsenhet man känner när man vaknar som man har under ett återfall. Den känslan vill man inte ha😔

Att krogarna får ha öppet som vanligt igen bidrar till ökat drickande. Som det blir för min dotter…utegång, efterfest och förlorad mobil. Trassel. En orolig mamma. En ledsen mamma.

Sitter ute. Solen skiner och det blåser lite lätt. Ska göra allt vad jag kan för att vända på mina tankar….för jag vill känna tillit till mig själv att jag vänder riktning till rätt väg…vill känna glädje🙏🏻

Ha en fin söndag🤗

Hejsan Varafrisk 😊.
Det där att känna att man är i sin egen bubbla och att man inte riktigt deltar i livet blir ju väldigt ensamt. Du kämpar med många hälsoproblem och oro för din dotter. Att då orka satsa på ett nytt jobb med 110% även om det är roligt hade du nog inte orkat även om du inte hade problem med alkoholen.
Jag vet inte vad jag vill få sagt med detta men själv tycker jag det är skönt att tänka att allt beror inte på alkoholen.
Jag tex har fortfarande mycket oro och ångest och det trodde jag skulle försvinna när jag slutade med alkohol.
Men det är skönt att veta att detta har jag fast jag slutat dricka, men det har minskat sedan jag slutade.

Kram 💖

@Ase Nej, tror inte heller det att läge att byta jobb nu. Fast med tanke på min ålder så bör jag inte vänta för länge🙄

En fd kollega skrev t mig igår att jag skulle skriva en bok.,..visst skulle det vara kul👍🏻

Många av mina hälsoproblem är nog tyvärr kopplade till alkoholen och övervikten. Så de skulle ev kunna förändras. Jag hoppas att sömnapnén beror på dessa två faktorer så det inte är något inne i kroppen som är fel. Går man ner i vikt och inte dricker alkohol så påverkar ju det sömnen och då kanske man kan slippa cpapen,

Nej nu ska jag vattna blommor och tomater. Tänker på dig Se klart💗

Redigerar och lägger till…oron för min dotter…den finns inte där konstant men i alla fall…den blir lättare att hantera utan alkohol tänker jag.

Kram 🤗

Om jag inte hade haft mina återfall så har jag i alla fall 58 nyktra dagar i rad i min ryggsäck. Och av 71 dagar så har 62 dagar varit nyktra. Det är ett evigt förhandlande i min hjärna och jag vet att jag måste ha en längre sammanhållande nykterhet för att få lite av en ”kick-känsla”. Detta innebär inte på något vis att jag har gett upp, att jag inte förstår att det kommer bli bättre….nej då…men flera på forumet vittnar om en fantastisk känsla av en endast kort tid som nykter…jag har inte känt av den än. Dock, tror jag att jag måste på ett aktivt sätt tänka på alla vinsterna och faktiskt i vardagen plocka fram guldkornen av att vara nykter.

Tre dagar med dagen idag därefter börjar den efterlängtade ledigheten🙏🏻

Kram☀️💗

Tänker på dig @varafrisk 🌱☀️
Nyfiken på att höra om det blev några odlingar trots visst motstånd 😊 Trädgården har hjälpt mig med nykterheten, jag har verkligen mått bra av det engagemanget som krävts. Och det där bara ”sitta still och dricka” har inte känts särskilt lockande, hellre rensar jag kirskål med en ljudbok i lurarna.
Kram till dig!

@Se klart 💗Det blev tomatplantor som har drivits upp av handelsträdgården där jag handlar ibland plus gurka. Fick även en tomatplanta av min chef. Hon brukar ta m sig ett antal plantor till jobbet som hon har drivit upp och så får man ta en planta om man vill. Hon odlar hur mycket som helst.
Min man köpte ju ett växthus fr Biltema i plast för att jag skulle känna på om jag växthus är något för mig. Och det kan det kanske vara….

Till något helt annat…..

Berättade för flera år sedan för några vänner om mitt missbruk. Så här i efterhand undrar jag varför jag gjorde det? Visst är det bra om vänner vet att man inte dricker så behöver man inte utsättas för att bli bjuden osv. Fast de här vännerna har jag som oftast inte träffats i sammanhang där det ingår alkohol. Jag trodde kanske att de mer skulle fråga hur jag mår mm..för den är ju ett tufft missbruk att ta sig ur men om jag inte säger något frågar de aldrig. Så …nej ..det räcker att min familj vet.

Kram💗

En dag till att jobba innan ledigheten…som jag sett fram emot att vara ledig🙏🏻

Första gången på evigheter som jag ser fram emot att inte ha ngt inbokat …känner som om jag behöver det för att bli nykter. Det enda som är inbokat är två läkarbesök samt pedikyr och manikyr👍🏻 Vilka kontraster🙄

Torsdagsmorgon besök h kuratorn på rådgivningscentrum👍🏻

Ska be om att få tid hos min läkare för att diskutera stämningshöjande medicin.

Jag vill bli nykter men vägen är som en berg- och dalbana. Många gånger har jag tänkt sluta skriva pga att jag inte lyckas…men jag vill inte sluta skriva…så vi hjälps åt..oavsett var du befinner dig🙏🏻❤️

Kram❤️

Låter som en perfekt semester i mina öron. Det är inte så enkelt det där med att må bra. Alkoholen bidrar ju inte till något positivt i det tror jag, så fortsätt samla nyktra dagar.
Kan kanske vara bra att medicinera din nedstämdhet en period också. Det finns så mycket som bidrar utöver alkoholen tror jag. Men både kropp och själ mår nog bäst utan för min del i alla fall. Så länge jag drack kunde jag inte identifiera vad som var vad. Det kan jag i och för sig inte nu heller, men eftersom jag inte druckit en droppe på månader när jag började bli låg igen så vet jag att det inte är det.
För min del är det stress, oro, magbesvär, sömn och smärttillstånd som jag måste komma tillrätta med tror jag. De sitter extremt mycket ihop. Ska tillbringa semestern med att ta hand om kropp och själ. Äta bra för just nu har jag ont i magen och komma ner i varv. Får lite koncentrationssvårigheter när det inte är bra. Så nu jobbar jag stenhårt för att komma tillbaka till mina goda vanor med motion och vila. Tänker ibland att du beskriver en del såna saker du också. Verkar tyvärr inte vara nån quickfix detta med att må bra. Men en månad nu av bra mat, motion, själv ska jag stretcha och andas medvetet varje dag. Göra saker som gör mig lycklig i själen. Häng på VaraFrisk! Det känns faktiskt som om du mår lite bättre i dina inlägg. Ett större lugn! Vet inte om det stämmer. Men jag tror verkligen att alkoholfrihet bara gör gott. Och det är egentligen nu när du kommit ur träsket inte så svårt att uppnå. Köp a-fritt om du befinner dig på bolaget reflexmässigt. Alla A-fria dagar räknas. Lycka till!

@Tofu @Sisyfos Tack för pepp och kloka inlägg:)

Första semesterdagen...lite svårt att ta in känslan ...delvis för att det är så mycket annat som rör omkring uppe i min min hjärna...men jag tänker att lite så får det vara. Började dagen med att träffa min kurator på rådgivningscentrum. När jag hade mitt första återfall var jag inne på att avboka pga skam men gjorde inte så. Igår kväll ville jag omboka min tid (för jag visste att hon arbetar även nästa vecka) skrev ett sms sent igår kväll så att hon skulle kunna läsa idag på morgonen. Hade väldigt ont i magen och urtrött. Var ju tvungen ändå att gå upp i morse för att se om hon hade läst mitt sms kände då att det var lite bättre med magen så jag skrev till henne att jag kommer. Hon hade inte fått mina sms...men hur som helst kom jag dit. Och, det var så skönt....hon sa till mig även om du också är beteendevetare och vet mycket så behöver någon annan säga det till en...och så är det ju.

När jag träffade henne i höstas så var jag ju inte helt ärlig men nu är jag verkligen det. Berättar hur många dagar jag har druckit även om den där ölen på 3,5%...berättar om mina tankar. Hon säger till mig att jag hör att du är på väg..och har kommit en bit på vägen..men du romantiserar alkoholen fortfarande lite grann...och det är där du behöver sätta stopp..där är tankefällorna. Som tex...nu har semestern börjat...vi går ut och äter...och ja då kan man väl ta ett glas vin...nej jag kan inte ta ett glas vin...det går absolut inte!! Fast jag skulle kunna gå ut och äta och öva in något nytt...jag var ju faktiskt på restaurang i Skåne, åt god mat och drack alkoholfritt. Vi får se hur det blir men i alla fall så behöver jag öva in något nytt. Tex om vi bor på hotell på semestern....så förknippat med alkohol för min del...nej där behövs det också övas om...göra nytt.

Pratade med kuratorn även om SSRI-preparat men hon rekommenderade inte att börja med det under tiden som man håller på att bli nykter. Hon sa att kanske när man har varit nykter runt ett år...när man börjar mer att bli sig själv...för då är det lättare att tyda känslorna..vad är vad.

Det sista längre återfallet tänker jag att det berodde återigen på trötthet...mycket att göra på jobbet...så istället för att ta itu med nykterheten blev det alkohol. Men hur bra blev det då??Inte bra alls..absolut inte bra överhuvudtaget. Det blev bara ännu mer tröttheten, ångest men ganska mycket ledsenheten...och känslan av att vara inkapslad i en bubbla. När jag berättade om ledsenheten för kurator sa hon att det är många som har påbörjat sin nykterhet som beskriver den där känslan av ledsenhet när man får ett återfall. Dessutom blir det mer och mer fysiska åkommor...kroppen ger sig till känna ..främst magen...lite lever också. Alltså jag bara säger det...fy farao!!

Min plan för semestern är att skriva en plan varje dag ...om viljan att vara nykter. Eftersom klockan är över 10.30 så har jag ju varit hos min kurator, köpte mjölk och frallor med andra ord druckit mitt förmiddagskaffe, skrivit dagens plan i min bok, nu skriver jag här. Därefter blir det en promenad med vår hund, kanske vilar lite efter det, äta lunch, åka fram på stan för pedikyr och manikyr. Ev handla mat. Fixa lite i trädgården. Vila vila..dock inte dricka alkohol!

Så Sisyfos...jag är på...jag tänker som du bra mat, motion och göra saker som ger mig ro i min själ.

Kram till alla ni som kämpar...och till er så inte behöver kämpa så mycket och till er som inte kämpar alls:)

God morgon @vsrafrisk
Jag är ju ingen läkare apropå att jag väckte tanken om ssri- men en kurator är heller inte en läkare. Jag funderar på denna bubbla du beskriver samt denna enorma trötthet som ju inte lättar oavsett om du vilar, är ledig. Prata med din doktor är mitt råd. Och ska du inte också höra om Naltrexon? Påverkar väl inte levern i samma utsträckning som antabus?
I morse plockade jag in den första luktärts-buketten. Det måste vara den tacksammaste blomman att odla. Ett litet frö- hundratals blommor som doftar helt ljuvligt. Har också plockat ringblommor (milda rosa färger) samt Zinnia denna morgon. En ljuvlig stund. Nästa år ska jag försöka mig på dahlia (igen) i stors krukor. Önskar dig en fin dag, kram.

@VaraFrisk skrev:"Men hur bra blev det då??Inte bra alls..absolut inte bra överhuvudtaget. Det blev bara ännu mer tröttheten, ångest men ganska mycket ledsenheten...och känslan av att vara inkapslad i en bubbla."

För mig är det verkligen så att alkoholen inte löser det som jag vill medicinera bort. Jag får ju heller ingen kick av den. Vet inte hur det är för dig, men jag har inte heller hört dig beskrivs det motsatta, dvs att du får en massa energi. Det känns som att du också har ägnat dig en del åt vanedrickande och att försöka lösa saker som inte kan lösas med alkohol. Det blev än mer uppenbart efter mitt ”återfall” och har varit det länge för mig - har ju ägnar år av att sluta periodvis. Jag får ingen effekt av alkohol. Nu fick jag magsmärtor istället och en oro. Tänker att det kan vara bra för dig också att resonera kring drickandet om det händer igen. Tror det hjälpte när jag var tvungen att förklara och försvara och för min del också sluta förneka. Men du är pålägg Varafrisk och det kommer att gå bra, det är jag säker på. Med det jobb du hittills gjort är du på god väg.

@Se klart Tack för att du skriver h mig🤗

När du berättar om dina växter så finns det något rofyllt över det hela. Det känns som om dina barn och barnbarn också trivs väldigt bra hos dig. Har du många barn och barnbarn? Får en känsla av att ni är en storfamilj?

Nej, min kurator är ingen läkare men jag tänker att hon ändå har viss kunskap och erfarenhet. Ska ju om ett par veckor kolla min lever och mage, tänker att jag kommer ha någon form av kontakt m min läkare då.
Naltrexon har jag testat även den påverkade levern och jag fick avsluta.

Kanske låter det bättre vad jag skriver än vad som verkligen sker i verkligheten🙈
Är bra på att veta vad jag bör göra men är extremt dålig på att förverkliga det. Och det är ju ingen som kommer göra det åt mig endast jag själv….

Ska iaf städa av lite lätt…är solen kvar så blir det en stund i solstolen eller det blir det troligtvis ändå…idag jobbar min man sista dagen och nu är vi lediga fyra veckor tillsammans ☀️🍉

Önskar er alla en fin dag🥰

@Sisyfos Du skrev tydligen när jag skrev och det blev inte bara dubbelpost utan trippel…haha.

Jo, jag känner igen mig mycket i vad du skriver. Näe ..får ingen större energikick utav alkoholen nu för tiden mest trötthet, ont och ledsenhet. Så är det…

Började för några dagar sedan och läste igenom min tråd…tror jag ska fortsätta med det…för att se vad som har hänt…

Kram☀️