Ngn här som vet mer om/vill dela med sig vad som är höga levervärden?
Vid vilken nivå kan man med stor sannolikhet att det är en leverskada?
Har inte fått ngn återkoppling på provsvaren än och jag är jätteorolig..

@dc945 Hej igen. Jag svarade dig tidigare en gång när du frågade om ALAT-värde. Det är bara att klicka på forumsdelen "Dricker jag för mycket" och sen är den tråden inte långt ner alls. Men jag ska försöka mig på ett nytt svar.

Jag förstår din oro. Problemet är att det inte går att säga att ett visst mått är en permanent skada och en annan inte. Den främsta anledningen till det är att orsaker till stegringar i levervärden är många. Just när det kommer till alkohol så kan man av att konsumera stora mängder drabbas av något som kallar alkoholinducerad hepatit som kan ge skyhöga värden, såsom 10 ggr gränsvärdena, men som efter att man slutar med alkoholen och lever sunt, eventuellt även får någon medicin eller annan medicinsk hjälp, så går värdena tillbaka till de normala igen och man har en fullt funktionell lever igen till slut.

Samtidigt kan man ha värden som är perfekt och ändå ha skrumplever. Det finns alltså inte så mycket man kan säga enbart baserat på några levervärden. De är endast en indikation och har man förhöjda värden så måste man utreda vidare för att ta reda på vad som hänt. Även om man nu dricker alkohol så kan orsaken till stegringen vara annan, såsom t.ex gallsten. Då får man normala värden när det har blivit åtgärdat.

Så tyvärr finns det inget svar. Har du slutat att dricka alkohol? De goda nyheterna är att de allra flesta som slutar dricka alkohol kommer få en återhämtning på sin lever till en sådan grad att man inte har åtminstone någon märkbar skada. Men det gäller ju att sluta dricka alkohol. Om du har stegringar i dina värden och fortsätter dricka, så kan det till slut bli så att det går för långt.

Trappade ner o värdena gick ner.
Förutom nu när de har stegrat rejält.
Läkaren har dömt mig och säger att det bara beror på alkohol, men i samma veva det steg började jag äta propavan, lergigan
Som väl påverkar värdet åxå?
Sertralin har jag åxå nu ätit i 12 dgr, läser att det inte heller är bra??

@dc945 Har du kunnat sluta helt med alkohol? Det är nog det enda tills du är färdigutredd. Om du redan har en begynnande leverskada så är varje glas du tar skadligt.

Sen kan absolut mediciner påverka också, speciellt sådana för värk. Många tänker kanske att man kan ta ipren för att det är alvedon man inte ska ta, men det är inte heller så värst bra, speciellt inte om man redan har en nedsatt leverfunktion. Olika ångestdämpande/antidepressiva har också en påverkan, om inte lika stark som alvedon. Själv fick jag atarax, som många säger är klen, men den har också närmast obetydlig leverpåverkan. Det finns någon annan också som ska vara ok, men jag har inte så bra koll på det där.

@dc945 Dock ska du inte sluta eller trappa ner på mediciner utan din läkares inrådan. Prata med din läkare om att du är orolig för den leverpåverkan de mediciner du tar har.

Samtidigt, det viktigaste nu är att du upphör helt med din alkoholkonsumtion. Jag förstår din oro, men det blir en ond cirkel där du är orolig för leverskador som du kanske inte har än, men fortsätter att dricka på grund av det tills du får det. Det har hänt så många gånger förr, så bli inte en av dom, snälla.

@dc945
Det där är ju inte alls några extrema värden. Det tål återigen att sägas att jag inte är läkare samt att det är helt omöjligt att utifrån värdena i sig ställa någon diagnos. Med det sagt så finns det ju lite saker man kan säga generellt.

ALAT är högre än ASAT och inte tvärtom. Om man har en långt gången leverskada av alkohol är det oftast så att ASAT är dubbelt så högt eller mer. Dessa värden ger i alla fall en antydan till att det förmodligen inte är så allvarligt. Att både GT och ALP är förhöjda tyder på en förminskad utsöndring av galla. Detta kan ju både bero på något problem med levern som ärrbildning eller inflammation, men det kan också vara t.ex gallsten som blockerar.

Lite sammanfattat kan man säga att levern helt klart är påverkat av något och att det bör utredas vidare. Har du fått tid för en ultraljudsundersökning eller liknande? Det borde rimligen vara nästa steg då man där lätt kan se om det finns något hinder i gallgångarna, som kanske är den vanligaste orsaker till GT och ALP-höjningar och samtidigt kan man se om där finns något annat. Man gör en såkallad lgp-ultraljudsundersökning av lever galla pankreas(bukspottkörtel). Jag skulle inte vara så orolig om jag var du, så länge orsaken till stegringen kan avlägsnas. Är du överviktig och har diabetes? För det kan också ge stegringar.

Det viktigaste just nu skulle jag säga är: Ingen alkohol alls och utred vidare orsaken till stegringar.

Ingen alkohol är det absolut viktigaste! Som sagt har du säkert stora chanser att det här ska gå bra och värdena normaliseras, men det räcker inte med att trappa ner på alkoholen. Den måste helt enkelt bort. I framtiden kanske du kan omutvärdera det, men i dagsläget kommer du att tacka dig själv i framtiden för att du upphör med alkohol nu.

Sen finns det några andra saker du kan göra själv medan du väntar på att bli utredd, men det allra viktigaste är som sagt alkoholen. Du har kanske inga oåterkalleliga alkoholskador idag men med de värdena så handlar det nog främst om en tidsfråga om du skulle välja att fortsätta.

De övriga sakerna du kan göra är att se till att jobba mot normalvikt om du är överviktig. Se över din kost och ta bort halvfabrikat och minska rejält på salt och ät mer grönsaker. Se till att röra på dig så mycket du har ork till. Är ju svårt att veta vilken situation du är i nu så svårt att ge några konkreta personliga tips.

Du kommer att fixa detta! Vi på forumet är här för dig och kommer att stötta dig!

Tack.
Hamnat i en besvärlig situation.
Fick i höstas problem md armar,axlar, armbåge å hand/fingrar. Jobbar vid dator.
Lång historia men värst nu är att efter sjukskrivning å pågående rehab har jag fått en idiotläkare , ny, som stämplat mig direkt vid 1a mötet, att alla mina besvär är bara stressrelaterade, fokuserade bara på alko o nu sitter jag md en bedömning att jag har alkoholmissbruk o FK krånglar.
Står fel i journalen som jag åxå ska hantera.
Peth sjunkit från 0,84 till 0,16.
Sen tyvärr 2 v innan möte md nya läkaren åkte jag upp till 0,7.
Där är jag nu, Inte en droppe sen dess, dag 19 å jag mår skit.
Läkaren har inte ens pratat md mig ordentligt utan bara slog ner klubban.
@TappadIgen

Tack.
Hamnat i en besvärlig situation.
Fick i höstas problem md armar,axlar, armbåge å hand/fingrar. Jobbar vid dator.
Lång historia men värst nu är att efter sjukskrivning å pågående rehab har jag fått en idiotläkare , ny, som stämplat mig direkt vid 1a mötet, att alla mina besvär är bara stressrelaterade, fokuserade bara på alko o nu sitter jag md en bedömning att jag har alkoholmissbruk o FK krånglar.
Står fel i journalen som jag åxå ska hantera.
Peth sjunkit från 0,84 till 0,16.
Sen tyvärr 2 v innan möte md nya läkaren åkte jag upp till 0,7.
Där är jag nu, Inte en droppe sen dess, dag 19 å jag mår skit.
Läkaren har inte ens pratat md mig ordentligt utan bara slog ner klubban.
@TappadIgen

@dc945 Jag förstår ditt predikament. Tyvärr är det väl så att vi har en till stor del bra sjukvård, men där saknas resurser. En fördubbling av resurser hade kanske räckt. Ovanpå det så finns det också en del personer som kanske inte skulle ha haft yrken där de jobbar med människor. Jag tycker att det är tråkigt att du ska ha träffat en sådan läkare, men det kan du ju inte göra något åt, om du inte kan byta läkare igen? Om du inte kan så försök att fokusera på det som du kan påverka.

Jag vet hur lätt det är att gräva ner sig när man har motgångar på detta viset, men i slutändan är det ju bara man själv som förlorar på det. Jag tycker att det är fantastiskt med 19 dagar utan alkohol! Att du mår skit är olyckligt, men är ju någonting som du kan jobba på. Alkoholen kommer endast att lösa att må skit temporärt, men det slår ju alltid tillbaka tusenfalt.

Vad är orsaken till att du mår dåligt just nu? Är det p.g.a det där med läkaren eller har du en allmän nedstämdhet? Du tar ju en del mediciner som är antidepressiva o.s.v. Eller är det en kombination av allt som händer runt omkring dig?

Jag vet att det inte är enkelt när du mår dåligt och saker går emot, men försök att sätta dig ner och skriva en liten lista med lite konkreta saker du skulle kunna implementera i ditt liv för att du ska må bättre. Allt kommer ju inte ske på en dag, men med lite ihärdighet, om du påverkar det du kan påverka så låter du inte dig själv påverkas så mycket av de saker du inte kan påverka, som hur din läkare är t.ex. Har du fått en tid för att träffa din läkare igen? I och med att du hade ett högt PEth så kan han såklart peka mot alkoholen när det kommer till de höga levervärdena, för de kommer såklart att påverka, men det måste ju ändå utredas vidare. Nästa gång du tar prov så kommer ju PEth vara ok igen och har du fortsatt höga levervärden då så kan han ju inte avfärda det med ett aktivt missbruk. Det kanske vore bra att skriva ner några saker du vill ta upp med honom nästa gång du är där. Det lönar sig väl sällan att bli arg på läkaren, men däremot kan du vara bestämd om han behandlar dig orättvist.

Jag vet att det här inte är så enkelt att göra, men försök att skriva ner en liten lista med några konkreta saker som du kan göra

Jag fick inte chansen att visa att jag kan vara på 0 alko utan fick vis telefon veta att
Skulle skicka remiss till beroendecenter, att alla mina besvär md arm, Axel, hand, utmattning bara var stressrelaterat o det i sin tur berodde på alko. Remiss skickad utan samråd med mig å nu sitter jag med en kallelse dit till veckan.
Påg missbruk o beroende står det i journalen - inget om mina kvarvarande besvär vid datorarbete!
I och md hans uppfattning o remiss så lämpa han över allt dit o ingen ny läkartid över mina besvär. För dom finns inte enl läk? + att den utmattning som jag jobbar mig ur har inte precis blivit bättre av allt tjafs det är md det här.
Har begärt att få komma senast idag för ny provtagning men dom hänvisar till BC. Så nu är jag tvungen att gå dit för att få veta om mina värden har förbättrats!? Å bli tvingad till ngn terapiform?
Inte druckit sen midsommar å jag vet att jag kan vara det men nu blir jag tvingad dit för fortsatt kontroll å behandling????
Är så mkt mer md det här , vet inte hur jag ska hantera det alls.
Har hela tiden haft fokus på att komma tillbaka till jobbet, tillfälliga arb uppg 25% en period å nu sen 3v tillbaka på ordinarie 25% med successiv upptrappning eftersom det pågår löpande rehab kropp å ergonomi. Får lägga för mkt energi på att gå till rwhabplanet så fk blir nöjd å hantera felhantering av läkare!
Han bara stämplade mig å nu får jag inte ens ta nya prover.
@TappadIgen

@dc945 Hej igen. Jag är ledsen att situationen är som den är. Det är ju resultatet av besparingar på vården och jag förundras själv av att det inte blir något större uppror mot detta. Alla drabbas ju inte såklart, för en viss del av vården fungerar ju fortfarande tillräckligt hjälpligt att många inte märker av bristerna. Men, det är en annan fråga. Jag tycker att det är bedrövligt att din läkare inte utreder vidare.

Du har alltså min absoluta sympati i din situation och jag önskar att det inte hade behövt vara så för dig. Med det sagt så finns det ju egentligen bara en sak att göra och det är att påverka den del som du kan. Jag skulle se till att du blir ordentligt utredd och här måste du ju tyvärr då, i och med att din läkare vägrar hjälpa dig, göra mycket av jobbet själv, men när du saknar alternativ så finns det ju bara ett sätt och det är att bita ihop och se till att göra det.

Jag är inte så jättebekant med vilka vägar som finns inom vården, men som jag ser det så har du egentligen två alternativ, som jag inte vet hur möjliga de är i och för sig, men du får göra en bedömning.

1. Skaffa en 2nd opinion. Jag vet inte hur det ser ut där du är, men finns det en möjlighet att du söker dig till en annan vårdcentral för att få dem att göra en ny bedömning på dig? Om du tar dig dit och berättar som det är för dem, för de kan väl se din journal också antar jag, att du har konsumerat alkohol men att du har slutat och vill bli utredd för dina faktiska problem så att du kan komma igång med ditt liv. Jag vet faktiskt inte hur stor chans du har att detta skulle gå vägen, då jag inte har provat något liknande själv, men det kanske är ett alternativ?

2. Det andra alternativet är att du biter i det sura äpplet och tar dig till ditt beroendecenter och gör det bästa av situationen där. Berätta för dem också uppriktigt att du har konsumerat för mycket alkohol men att du har slutat nu. Berätta för dem sedan också om dina problem och hur de ser ut nu. Be dem om hjälp att få nya prover. Kanske blir det så att du måste gå på någon slags terapi, jag vet inte hur det fungerar men kanske någon här på forumet vet? Måste du gå dit så försök bita ihop och göra det bästa av det men be också om hjälp samtidigt så att får ta nya prov. När de ser att ditt Peth-värde visar att du inte dricker längre, se till att du får ta nya leverprover. Om de fortfarande är utanför gränsvärdena och Peth visar att du inte dricker så måste de ta dig på allvar.

Livet är inte alltid rättvist. Ibland måste man göra saker man egentligen inte vill, men försök att orka med detta och gör det som du måste men tryck samtidigt på att du måste få hjälp.

Hur känner du om det?

@dc945 Det tyder på att där finns något att undersöka vidare, men det går inte ju inte att säga vad och därav krävs en vidare undersökning.

Just ASAT och ALAT brukar båda bli normala ett tag efter att man har slutat dricka, oavsett om man har en skada eller ej, men det är så individuellt så man kan inte säga så mycket. Många har just ett högre ALP, men det kan bero av så många olika saker. Den första misstanken kommer säkert vara gallsten, vilket ju är vanligt och behandlingsbart och orsakar en ökning av ALP. Detta diagnosticeras enklast medelst ett ultraljud av LGP och där får du svar på hur det ser ut.

Problemet med leverprover är ju att de har så dålig specifitet. Det går aldrig att utröna vad som är fel genom att bara titta på värdena.