Mina tankar om mitt alkoholintag…
Jag vill inte vara alkoholist och tänker att det är jag nog nu. Jag vill dock inte dricka den mängd och så ofta som jag gör.

Är det normalt att dricka bara för att… idag vill jag bara dricka för att det känns skönt?
Flera dagar i veckan och gärna för att känna ruset.

Jag kan inte komma på något skäl till varför jag väljer alkohol. Jag menar… jag mår ju bra, har inga problem som ”pushar” mig. Inte som jag kan komma på i alla fall.
Det som jag mest är rädd för är ”att bli alkis” som morfar varit (jag har bara träffat honom en gång i mitt liv pga det. Han valde spriten redan när mamma var liten). Och mamma verkar ”ha hamnat” där på äldre dagar.

Varför dricker jag när jag är så rädd för att ”hamna där”??

Hej,
Bra att du börjat fundera kring drickandet. Alkohol påverkar hjärnan, så även om man inte dricker dagligen så byggs ett sorts beroende upp där hjärnans naturliga belöningssystem sätts ur spel. Om du introducerat alkohol som njutningsmedel vill hjärnan hellre ha det än naturliga kickar. Men det går ju att ändra på. En längre period utan alkohol kan jag rekommendera för att ställa om. Själv drack jag inget alls på tre månader, och har sedan dess druckit något enstaka glas. Jag hade inte heller något annat problem i livet som kunde förklara att jag drack för mycket, och det är många som inte har det. Problemet är nog då så enkelt som att alkohol är beroendeframkallande. Och när vi börjar bli beroende påverkas våra val av beroendet och vi lurar oss själva att tro att vi dricker för att vi njuter mer av livet då. Vad är din största motivation till förändring? Och hur skulle du vilja dricka istället? Inte alls, en gång i veckan/ månaden?

Hej
Jag tänker att jag skulle bara vilja dricka vin vid väldigt särskilda tillfällen. Ev inte alls, men är inte där i tanken än.
Min största motivation… att känna mig stark och frisk. För kidsens skull och min egen. Jag satte som mål idag att jag ska låta bli alkoholen tre månader. Till att börja med. Men tror det kommer bli svårt.
Har inte druckit idag trots att det är fredag och semester. Känner mig motiverad!

Hej,
Det låter som realistiska mål som säkert går att uppnå. Jag tror att det är viktigt att programmera om sin hjärna så att kopplingen alkohol=livsnjut bryts. Själv läste jag mycket här, samt Annie Grace bok Tänka klart och Rebecka Åhlunds Jag som var så rolig att dricka vin med. Lyssnade på Alkispodden en del också. Nu har jag lyckats ändra min inställning, jag ser det inte längre som att jag missar något när jag inte dricker (får jobba med det kontinuerligt, rätt vad det är poppar tankar på immiga vinglas i kvällssol upp) . Men på sommaren finns så mycket annat att njuta av. Till exempel att ta ett nyktert kvälls ad med barnen, eller spela spel med dem efter middagen. Och god mat, ljumma vindar och blåbär. Sen ser jag också till att ha goda alkoholfria alternativ hemma. Kämpa på, och följ din magkänsla, om man tror att man behöver förändra ditt drickande så ska man agera tycker jag. Fönstret att ta tag i nykterheten är inte alltid öppet så länge i taget..

Vet inte om det är vaccinet eller abstinens… blev dålig av första sprutan och igår fick jag min andra dos. Idag är det samma symptom som förra ggn… ont i huvudet, illamående och allmänt trött å snorig. Allt utom det sista stämmer ju in på abstinens också.

Sovit gott och har inte fajtats så mycket med suget. Bara lite grann. Idag är jag inte ett dugg sugen. Varför jag vågade börja skriva här… på AH är nog för nu känner jag mig mogen att jobba på det. Mellan torsdagen och fredagen vaknade jag duktigt tidigt pga min mage värkte. På ett sätt som jag inte är van vid. Blev rädd att det är kroppen som säger ifrån och jag anser mig vara en sund människa (förutom vinkonsumtionen, särskilt på semestern).

Har lyssnat ett tag på hypnos/meditation för att minska suget och tänka vettigare. Tror faktiskt det kan ha bidragit också till mitt steg till att våga ”prata med andra som också vet hur det kan kännas”

Hej
Fint att du jobbar vidare och inte har något större sug! Hoppas huvudvärken går över och att du blir piggare snart. Verkar vara vanligt med diverse värk och trötthet i början när man slutar dricka, så det kan ju vara det också.

Idag har det gått en hel vecka utan alkohol. Och idag var det mer sug än vanligt. Jag grejade å donade och det var en sån där varm sommareftermiddag, semester och bara allmänt härligt. Men… jag stod emot suget, fixade vidare utan att ta det där glaset, som blivit fler än ett om jag börjat.
Riktigt nöjd med mig själv.
Ibland undrar jag om jag skulle klara bli helnykter… eller rättare sagt… vill jag bli det?

Jag tänker att man inte måste bestämma hur resten av livet ser ut. Det räcker med här och nu.
När jag gick i samtal hos beroendeenheten fick man ”sugsurfa”, identifiera vilka känslor, sammanhang och personer som fanns omkring suget. Det kanske kan vara något för dig?
Tror att det är bra att ta en lite längre alkoholfri period till att börja med, så vet man vad man jämför med. Det är underbart när tankarna på alkohol försvinner.

@Redo
God morgon! Gör du programmet här på Alkoholhjälpen? Jag har funnit det mycket hjälpsamt - något att hålla mig i under tiden jag klurade på mitt beteende. Du behöver inte bestämma dig för livet men jag tror också att det är bra att ta en nykter period för att bena ut tankarna. Det är anmärkningsvärt vad som händer efter en, två och tre månader…då kan du välja väg för kommande tid framöver.