@dc945 Tyvärr kan vi inte säga något generellt om det eftersom det beror på hur mycket alkohol som dricks och hur ofta. Vi uppmuntrar att ha den här diskussionen med vården, det är de som kan ge tryggast svar på individnivå!

Varma hälsningar,
Kristoffer

Julianos

@Olyckliga_sparvenelsmarie56 hej, varifrån har du hört om att aspartam läsk ska kunna påverka alkohol proverna? Har du någon källa på det?
Kan inte hitta nån info själv, borde ju finnas fåtal studier om det åtminstone om set det skulle stämma? Låter skevt..

Mack

@Kristoffer Hej, jag skulle vilja ha din tanke, åsikt angående följande; jag har druckit cirka 2 flaskor vin, 2 kvartar whisky & cirka 12 öl per vecka under cirka ett halvår. Detta är i överkant av verkligheten. Jag hade ett peth värde av 0,79. Jag har nu ej druckit på 5 dagar. Min vilja är att gå och ta ett nytt peth prov i slutet av nästa vecka. Säg torsdag eller fredag. Alltså efter 12-13 dagar utan en droppe alkohol. Vad tror du mitt värde ungefär kommer vara? Tacksam för ditt svar. Mvh….

Amanda

Hej Mack!

Jag hoppar in och svarar här eftersom Kristoffer är på semester.

Du har gått från att dricka stora mängder alkohol per vecka till att nu ha ett uppehåll på 5 dagar. Bra jobbat verkligen!

Lite högre upp i tråden kan du läsa det som går att säga om peth på en generell nivå, nämligen att värdet sjunker vid helnykterhet och att halveringstiden för de flesta är 4-6 dagar. Hur just ditt värde kommer att påverkas av en tids nykterhet är svårt att säga, eftersom ett flertal individuella faktorer spelar in. För att få ett så tryggt svar som möjligt kan det vara bra att lyfta frågan med vården.

Lycka till med din förändring under kommande vecka och skriv gärna här på forumet och berätta hur det går för dig, om du vill.

Varma hälsningar,
Amanda, Alkoholhjälpen

@Amanda Jag tänkte att denna fråga som återkommer då och då att den kanske kunde passa att ha i någon slags FAQ? Det finns ju en sida för lite akut hjälp, med lite svar på akuta frågor och just denna fråga är ju inte akut, men den gör förstås att människor blir oroliga varför man ser att den dyker upp med jämna mellanrum.

Det krassa svaret på "Jag har druckit X mycket. Vilket Peth har jag efter Y dagar?" är ju att det inte alls går att svara på. Jag har ingen erfarenhet själv av testet med av de självrapporterade uppgifter som kommer in om tyder ju på att även den generella riktlinjen om en halveringstid på cirka 4 dygn tycks vara väldigt individuell och då tillkommer ju problemet att vi inte ens vet vad man har från början.

Amanda

Hej @TappadIgen!

Väldigt bra idé att inkludera denna fråga i en FAQ, jag ska lyfta det med mina kollegor.

Allt gott!
Amanda, Alkoholhjälpen

ramonkan

@Amanda hejsan Amanda har en undran åt min syster hon har varit nykter i 31 dagar nästa torsdag, då ska hon göra ett test, men kan inte sådant här kommer testet visa någonting då? hon drack i stort sett varje dag en period.

@ramonkan Om hennes värde var väldigt högt för en månad sedan så kan det fortfarande en möjlighet att det visar något, men då ska hon har haft en mycket hög konsumtion innan det. Ett ovanligt högt värde (ca 8,0) vid starten och ovanligt lång halveringstid (upp mot 10 dagar).

Vid mycket hög konsumtion är det bättre att ta två tester, för då kommer det synas tydligt hur det sjunker om personen är nykter.

/magnus

Peht är extremt olika från individ. Jag hade 0.84 i värde å efter 20 dagar hade jag 0.36 utan en droppe alkohol. Läkaren frågade om jag äter mycket frukt å det gör jag då ökar värdet lite typ från 0.30 till 0.32.

missnorrland86

Lämnar prover till transportstyrelsen då jag den 3e december åkte fast för rattfylla och blev av med kortet i 3 månader, fick ett alkolås I bilen ...Eller ja fick och fick jag betalade 20.000 för det !
Blivit utsedd av kriminalvården och det finns ingen misstanke om missbruk ..
Lämnade prover för 2v sen efter en nykterhet på 4v .
Förra veckan på onsdagen och torsdagen drack jag en hel del vin , firade med vänner födelsedag och nytt jobb och så ...
Ja såklart ringer en ssk idag och jag ska lämna prover imorgon redan till transportstyrelsen, inte druckit på 6 dagar då imorgon och en viss oro finns det i mig då hon även idag meddelade att läkarbesök och läkarintyg ska skrivas den 17e september...
Alltså jag är lite orolig för detta nu , hur pass högt kan det tänkas bli peth och cdt tänker jag ...
Imorgon blir 5e provet till transportstyrelsen, det stod att jag under kommande 6 månaderna ska lämna minst 4 prover om alkohol och jag har haft ett prov som visade på överkonsumtion, ville ju inte riskera ytterligare ett prov som visar på det men risken är ju rätt stor att det blir så...
Suck, vet inte vad jag ville med detta egentligen då jag googla runt och kollat och läst men blir inte klokare på något jag läst och oron över transportstyrelsen och deras reaktion över kanske 2 av 5 prover som visar överkonsumtion får mig illamående och livrädd....

@missnorrland86

Angående provresultatet är det ju svårt att säga hur det kommer att se ut. Som du säkert har läst dig till om provet så ska det visa konsumtion 2-4 veckor innan, men hur snabbt det sjunker och hur mycket som krävs för att få upp det är väldigt individuellt. Sen finns det ju inte så mycket du kan göra för att ändra på resultatet, mer än att inte konsumera mer alkohol förstås. Jag förstår att det känns psykologiskt väldigt tufft. Men jag tror att det egentligen bara finns ett sätt att hantera det på. Du kan inte gå tillbaka i tiden och ändra det som varit då, men du kan använda det här som en väckarklocka och reda ut ditt alkoholmissbruk. Det finns ett bra program du kan använda på den här sidan t.ex. och du kan skriva här om dina erfarenheter och upplevelser och läsa om andras.

Du kan inte ändra på hur provresultatet imorgon kommer bli, men förhoppningsvis är det inte så farligt om du bara har druckit den gången förra veckan på den senaste tiden, men du kan förändra ditt liv så att du aldrig mer behöver bli orolig för ett test igen och du slipper att känna den här ångesten igen.

missnorrland86

Vad innebär detta med halvera varje 4e dag ?. Fattar inte vad det räknas som ?
Hade för 2v sen ingen eller låg konsumtion och cdt 1,2

@missnorrland86 Just cdt har väl en högre halveringstid än peth, som har en halveringstid på 4 dagar. Om vi tar exemplet med peth och säg att du hade 1,2 för 14 dagar sen. Då borde de se ut så här ungefär.

14 dagar sen 1,2
10 dagar sen 0,6
6 dagar sen 0,3
2 dagar sen 0,15
Om två dagar 0,075

Så för varje 4 dagar som går blir värdet hälften av vad det var. Men, det är bara en ungefärlig halveringstid och är individuell. Om du läser tillbaka lite i tråden så kan du se andras erfarenhet av detta och att de upplever att de t.ex haft längre halveringstid än just 4 dagar. Men det kan ju ge dig en liten fingervisning om vad du borde få.

@missnorrland86 Det är helt omöjligt att ge ett svar på. Bland annat på att det är svårt att räkna på hur mycket "en hel del vin" är under de två dagar du drack men även om vi visste mängden hade det varit omöjligt att svara på.

Med det sagt är tanken med Peth och cdt att det inte ska visa på att man tagit en enstaka fylla utan det ska vara en regelbunden för hög alkoholkonsumtion man ska ha. Baserat på det skulle man kunna tycka att om du endast har druckit två dagar den senaste månaden och det var för en vecka sedan att det ska till väldigt mycket vin för att det ska visa på hög konsumtion, men även det är omöjligt att säga. Det lutar väl mer åt att det kommer att vara ok, skulle jag tro, baserat på vad du har sagt.

Med det sagt, du kommer inte kunna räkna ut i förväg vad provet ska visa så det känns ändå som att det är bäst om du kan försöka att släppa det. Jag vet att det inte är lätt, men du tjänar ju inget på att gå och oroa dig i förväg. Det bästa du kan göra är att istället sikta på att göra sådana förändringar att du inte hamnar i denna situationen igen. Ta tag i dina alkoholproblem så slipper du den här ångesten i framtiden.

missnorrland86

Jag drack nog sammanlagt en box skulle jag tro under dom dagarna
Du har helt rätt...
För att slippa denna ångest och stress så ska jag sluta dricka helt...
Jag är sparsam på tillfällena men när jag dricker så dricker jag och sen kan jag vara utan mååånga veckor ...
Jag trodde i min enfald att så tajt mellan tillfällena på proverna brukar jag inte ha , jag brukar ha 6-7 veckor emellan så trodde att det var lugnt vid detta tillfälle ihop med mina vänner