Jag är inne i en dålig period verkar det som, de tre senaste dagarna har varit jobbiga med mycket tankar på alkohol. Något slags längtan efter "Bye-bye tankeverksamhet"-stadiet, men jag kan för mitt liv inte begripa varför. En kombination av ledighet, fint väder och för lite att göra? Fan vet, men jobbigt är det. Jag har en tid för uppföljning hos sköterskan på onsdag som tur är. Jag behöver nog den typen av träffar ett tag framöver. Det brukar kännas bättre när man fått prata av sig lite. Tyvärr ingår inte någon form av samtalsterapi i mottagningens repertoar, bara gruppsamtal för de lite tyngre killarna.
Fullt fokus på det viktiga: Inga återfall.

@Onkel F Tråkigt att höra, jag som precis hoppades att livet såg ljust ut för dig i min egen tråd.
Det låter ju nästan som vi har samma problem med att ha det alltför bra :)
Och att vi tycker om fysiska möten IRL.
Du kanske trots allt ska gå på ett random AA-möte igen bara för att få träffa lite folk nu när de har öppnat upp igen. En regnig dag när du inte har något annat att göra. Det kan ju inte hända så mycket värre saker än att du får dricka dåligt kaffe och sitta av en stund med andra människor.
Inga återfall är toppen. Du är bra.

Ja det är jäkelen att det kommer vissa tankar på a när man tycker att det gått så lång tid. Kan du kanske i lugn o ro jämföra dom med hur det var sådär i början, de första vecka, månaden. Är det möjligen så att det var jobbigare då? För varje gång jag red ut en storm av den här sorten växte jag lite mer och blev starkare. Till slut kändes det som en fis i rymden när attackerna satte in. Men jag tar en dag i taget o vet förstås inget om morgondagen, men jag tror mig veta att det kommer bli lindrigare med tiden. Kämpa på det lönar sig. Kram Jullan

@Blenda skrev:"Det låter ju nästan som vi har samma problem med att ha det alltför bra :)" Snacka om I-landsproblem! :)
Jag har fuskat lite med AA Online under vintern, så tanken är inte helt främmande för mig.
Tankarna / suget är väl i och för sig lindrigare nu, men jag har inte Antabus att luta mig mot längre. Jag kan dricka om jag vill, med det vill jag ju inte.
Däremot får jag mardrömmar (eller ångestdrömmar, om det finns något sådant) av det här. Jag vaknade inatt av att jag drömt att jag druckit vin och plötsligt inser att jag skall till sköterskan imorgon. Total ångest! Det tog ett litet tag innan jag insåg att jag bara drömt och känslan släppte. Jag måste vara ett enkelt fall för en behandlare, får mardrömmar och ångest bara av att tänka på att ta ett snedsteg! :)

@Onkel F skrev:"Något slags längtan efter "Bye-bye tankeverksamhet"-stadiet, men jag kan för mitt liv inte begripa varför. En kombination av ledighet, fint väder och för lite att göra?"
Ja, jag undrar också vad som händer i våra huvuden och kroppar. Jag tycker det är så intressant de här beskrivningarna av att må bra och att de ovälkomna tankarna dyker upp då. Jag tror ju stenhårt på att skaffa sig kickarna vi behöver på annat sätt. Träning, massage, Grönan, kalla bad. Kan det vara nåt? Det är som du skriver bara tankar. Inget man måste agera på. Men det är kanske också nåt som saknas. Nåt som kan ersätta alkohol. Bra plan med möten.
Lycka till nu! Det här grejar du.

Det går bra nu! Drygt 5 månader nykter, de senaste 2 utan Antabus. Jag går fortfarande på återbesök på Beroendecentrum och det känns som ett bra stöd, men det lär ju inte fortsätta i all evighet. Frågan är hur jag skall göra efter detta? Jag hör till dem som mår bra av lite stöd "utifrån". Nykterheten känns stabil, men jag kan fortfarande sakna känslan av avslappning och lugn som kommer efter 1-2 glas vin, men jag väljer att förtränga sjaskigheten som kommer med glasen efter det. För de kommer, alltid. Allt annat är ett önsketänkande. Spela hela filmen, eller hur var det? Underskatta aldrig Jävelberg!
Kanske AA kan vara ett alternativ trots allt? Jag känner en viss ambivalens, jag trivdes inte där sist jag provade, men det är ju mer än ett år sedan. Det lär väl inte bara vara samma människor där nu? Som@Blenda skrev, det värsta som kan hända är att jag får dåligt kaffe och får sitta av lite tid med (andra) alkisar. :) Vi får se, det är ju andra här inne som har positiva erfarenheter.

Under tiden väljer jag att inte ta några återfall, och fortfarande:
En dag i taget! Aldrig ta första glaset!

@Onkel F Skönt att du mår bra! Jag tror nog att AA kan vara ett bra alternativ. Fokusera på likheterna med andra, inte olikheterna. Prova lite olika grupper, om det finns hos dig. Prova om online-möten kan vara okej för dig, det räcker kanske att du blir påmind med jämna mellanrum. Sen ska man nog inte dissa någonting direkt, ge det fem gånger innan du tänker varken bu eller bä.

Kram 🐘

@Onkel F Godmorgon!
Jag har förmånen att kunna välja på många olika AA-grupper inom en halvtimmes körsträcka. Det är ganska stor skillnad på stämningarna i de olika grupperna, men jag har hittills alltid hittat guldkorn att plocka med mig från alla möten, även om jag inte trivts med allt som sagts och gjorts till 100 %. Jag har försökt att helt förutsättningslöst öppna upp hjärtat för nya erfarenheter, för vägen jag vandrade innan AA ledde ju inte direkt åt rätt håll.

Det är härligt att det går så bra för dig. Men som vi båda vet; att må bra kan vara livsfarligt :)
De som har lång erfarenhet brukar uttrycka det som:
Mår du dåligt? Gå på AA-möte!
Mår du bra? SPRING till ett AA-möte!
:)
Jag hoppas att du hittar fortsatt stöttning på bästa sätt. Du är värd det!

Kikar in här såklart, när jag ändå har vägarna förbi 😃. Så härligt att se att du mår bra och är nykter. AA kan verkligen vara ett alternativ att fortsätta sin nyktra resa på, jag har varit på en del möten genom åren. Du lär garanterat hitta någon som har liknande erfarenheter och sätten att handskas med jävelberg är många, ta till det du tycker om och låt resten vara, är en rätt avslappnande fras som de har i sin inledningstext, det kanske kan hjälpa till att tänka på. Stor kram till dig, du är skitbra, som brorsan brukar säga. Jullan

@Jullan65 skrev:"du är skitbra" Tack, det värmer! Det känns inte alltid så. :)
De senaste veckorna har varit katastrofala på jobbet. Vår avdelning är fortfarande nere på skeleton crew pga semestrar, men verksamheten i övrigt är i full gång. Livet har bara bestått av äta, sk..a, jobba, sova, repeat. Det märks väldigt väl att detta med att vara nykter kräver arbete i sig. Att bara plocka bort alkoholen fungerar inte. Jag har varit ingång med att planera för ett återfall en stor del av den här tiden, men jag har lyckats vara nykter. "På vita knogar" en del dagar. Jag behöver komma tillbaka till mina rutiner med meditation och sömn, de har varit skjutna i sank av stress. Utan vila och återhämtning både för kropp och själ riskerar allt att falla samman. Jag behöver se mig själv som någon som inte dricker, inte någon som bara låter bli att dricka ( blev det där begripligt?). Jag har en bit kvar, men jag jobbar vidare. En dag i taget.

@Onkel F Absolut begripligt. Du behöver jobba på steg 3: ”Identifiera dig som en person inte dricker”.

Det låter inte bra att du har det så kämpigt på jobbet. Hoppas många pigga kommer tillbaka imorgon! Du har helt rätt i att det kräver tid att vara nykter, eller rättare sagt det kräver tid att jobba med sig själv och sin inställning till det mesta. Det är inte gjort i en handvändning.

Men du vet vad som hjälper - börja få till meditationen igen. Det är så lätt att ramla ur goda vanor, men fördelen är att du vet hur mycket den hjälper dig.

Kram 🐘

På. Du ska kanske börja med antabus en period igen tills det lugnat ner sig? För säkerhets skull.

@Onkel F Tack för din fina hälsning i min tråd. Det är jobbigt att gå på vita knogar. Hoppas innerligt att du får den vila du behöver och tiden att jobba med nykterheten. Jag har på fullt allvar börjat umgås med tanken att lägga ner företaget om det blir för tufft att orka med. Min nykterhet MÅSTE komma i första rummet, till och med före min försörjning just nu. Jag tror helt ärligt det är större risk att jag super ihjäl mig än att jag svälter ihjäl i detta land.
Håll i, jag tror på dig. Du har villigheten och insikterna! Kram <3

Anonym26613

@Onkel F skrev:" Jag behöver komma tillbaka till mina rutiner med meditation och sömn, de har varit skjutna i sank av stress."

Jag behöver också bli bättre på att meditera. Kör du någon app eller hur gör du? Vill vara den där hurtiga som lever nyttigt, men det är så lätt att börja slarva. Och då ökar säkert risken för återfall. Hoppas du hittar en balans 💚🌸💚🌸💚

@Miss Mary Poppins Jag vet inte hur @Onkel F gör men jag använder Waking Up av Sam Harris och tycker den är otroligt bra. Han baserar de mesta av hans egna övningar på Vipassana men inne i appen finns också en rad med andra instruktörer med olika förgreningar som Metta, även kallat Loving Kindness, som är en jättebra övning och t.ex Stoicism och Koan, som kommer från Zen-buddism. Där finns också en kurs med varför meditera och som går igenom en massa saker kring medvetandet och meditation. I början körde jag varje kväll en del av kursen, som man alltså lyssnar på och inte mediterar till, och sen en guidad meditation. Sam Harris har själv en är det 28 dagars introduktion där han inför nya element längs vägen och sedan är det en ny daglig meditation varje dag när man är klar med den. Så nu kör jag antingen den dagliga meditationen eller någon annan beroende på vad som känns bra.

@Onkel F skrev:"Jag behöver se mig själv som någon som inte dricker, inte någon som bara låter bli att dricka ( blev det där begripligt?)" Ja, jag tror att de flesta kan känna igen sig i och förstår exakt vad du menar. Men fortsätt att kämpa på! Jag förstår att det är jobbigt när du kommit ifrån dina rutiner. Det händer mig också men det är bara att kliva upp på hästen igen.

Meditation är nog väldigt individuell. Både hur man gör och vad man vill uppnå. Att lära sig en speciell disciplin eller metod och meditera med guidning kan säkert vara bra, men jag är inte där. Inte ännu i alla fall. Jag är på en mer basic nivå, bara ett steg bortom att sitta och koncentrera sig på andningen.
Att bara sitta med kroppen i avslappnad balans och försöka undvika medvetna tankar är vad som fungerar för mig. Det hjälper mig att sluta tänka på alla bör, skall och måsten och att sluta älta skit som hänt under dagen. Någon här har skrivit att alkoholen hjälper till att få tyst på surret i huvudet. Det är så meditation fungerar för mig. Det skänker ett lugn förutsatt att jag håller mig till en rutin. Samma tid, varje kväll. Inga undantag.
Det blir som en positiv spiral. Meditation ger mig ett lugn, som gör att jag sover bättre, som gör att jag hanterar stress bättre osv. Varv efter varv.
Inte särskilt begåvat att slarva med något som får mig att må bra när jag behöver det som mest, men det är lätt hänt när man är trött och stressad. Dags att ta sig i kragen och skärpa till sig med andra ord!

@Onkel F Om du har goda erfarenheter av meditation så är du extra motiverad att återuppta vanan. Och kroppen är fantastisk, den kommer att känna igen meditationen så inom en vecka är du på banan igen. Inte tänka så mycket, bara göra. Men jag vet att det är så lätt att falla ur goda vanor, och så svårt att återuppta dem igen. Jag har kommit igång med mina 12.000 steg/dag nu igen, 16 dagar i rad i dag!

Kram 🐘

@Onkel F skrev:"Det märks väldigt väl att detta med att vara nykter kräver arbete i sig. Att bara plocka bort alkoholen fungerar inte. "
Jag tror att du har så rätt i det här. I alla fall för alla oss som har använt alkohol för att orka med livet. Man måste fortsatta med de saker som man mår bra av istället för att ta till alkoholen som en Quick fix, men det är så lätt att sluta med sina sunda rutiner när man är för trött. Hoppas att du har kommit igång igen med meditationen.
Ditt jobb låter vidrigt just nu. Går det att göra något åt? Jag har 2 månaders vidrigt jobb kvar sen lugnar det sig förhoppningsvis ner sig. Det är en ändlig period och alkoholen är ingen lösning för mig, men det är svårt att hitta ersättning, eller precis som du skriver så vet jag egentligen vilken ersättning som funkar, men alla de kräver en viss initial ansträngning och behöver gå på rutin, vilket de inte gör närmande är stressad.
Du har kommit långt och lärt känna dig själv. Håll ut nu! Alkohol är verkligen inte någon lösning på problemet i sig. Lät som om meditationen funkar, jag ska nog testa.

@Sisyfos Nej, alkohol är verkligen ingen lösning. Problemet är att hjärnan bara vill minnas den positiva aspekten, känslan av ett glas vin eller två. Det där trötta, avtrubbade och lite likgiltiga som kommer efterhand väljer den att glömma. Det gör tanken på just en Quick Fix lockande.
Jobbet börjar bli "lite för mycket" nu. Det spelar ingen roll hur mycket jag vilar, sover och försöker återhämta mig, jag är vansinnigt trött hela tiden. Lite varningssignal för att riskera att gå in i väggen? Jag tänker inte lösa problemet genom att gå in på systembolaget istället, som jag gjort tidigare. Jag vet ju hur det slutar.
Jag får ta några extra dagar ledigt i helgen som kommer, eller helt enkelt sjukskriva mig. Hälsan och nykterheten måste gå före jobbet, jag behöver en paus.