Jag står inför val i livet; att fortsätta försöka dricka måttligt eller inte dricka alls. Vad har ni för erfarenheter och kunskap kring detta? Läste någon som skrivit att man kan hålla upp att dricka under en period för att sedan göra en "omstart" med nya och sundare alkoholvanor. Är det möjligt och vad finns för erfarenheter kring det? Alkoholen har blivit en grej för mig att "fly MIN vardag" med ohälsa, dåliga relationer och att kunna slappna av och inte tänka på det som oroar. Vet att jag måste hitta ett annat förhållningssätt i de stunderna när jag känner för att "fly vardagen". Jag har också svårt att sluta dricka när jag väl börjat. När jag börjat så triggar det igång att fortsätta och det blir för mycket vid nästan varje tillfälle. Min familj har reagerat och uttryckt detta. Jag har börjat resan till att må bättre gällande min ohälsa, men vägen dit är lång med sjukvård och alternativa metoder. Jag har också svårt att i vissa situationer tala om vad jag vill och skapa ett liv som jag önskar, då jag istället "hänger med" i det som någon annan vill. I stunden verkar jag inte reflektera så mycket över vad som händer och upptäcker istället i efterhand att "nu har det hänt igen". Det är liksom så mycket mer än "bara" alkoholen. Tar tacksamt emot tankar och reflektioner som kan hjälpa mig vidare till andra perspektiv. Mvh

Amanda

Hej Helenex och varmt välkommen hit!

Du funderar på hur du ska förhålla dig till alkoholen framöver, fortsätta dricka måttligt eller avstå helt. Inte en alldeles enkel fråga, så det är bra att du ber om andras erfarenheter här.

I slutändan är det förstås bara du som kan ta beslut om hur du vill göra, men jag skickar gärna med ett par reflektioner och frågor här, som förhoppningsvis kan vara till hjälp när du begrundar.

Generellt sett spelar graden av beroende en viss roll för hur svårt det är att dricka måttligt. Det innebär att din tidigare relation till alkohol kan behöva vägas in i beslutet.

En fråga som kan vara bra att ställa sig är vad du tror kommer vara minst ansträngande för just dig, att dricka måttligt eller inte dricka alls? Det kan kännas som att det är enklare att minska sin konsumtion, men det innebär ofta minst lika mycket ansträngningar som att vara helt utan alkohol.

Vid hög alkoholkonsumtion som pågått under en längre tid kan det vara klokt att ha ett uppehåll från alkoholen på ungefär tre månader, precis som du är inne på, så att hjärnan och kroppen får en chans att återhämta sig.

Vad tänker du om allt detta? Fortsätt gärna att dela med dig av dina tankar här, om du vill. Här på forumet finns många användare med liknade funderingar.

Varma hälsningar,
Amanda, Alkoholhjälpen

Hej Helenex
Välkommen till forumet. Min erfarenhet av alkohol är att jag inte kan dricka den. Jag tillhör den procent av befolkningen som missbrukar den. Därför avstår jag första glaset.

Hej!
Jag kan varmt rekommendera ett uppehåll, precis som Amanda skrev. Jag har nu klivit över tre månader och inte druckit EN droppe, fast jag nu "får". Det är det absolut bästa jag har gjort. Rensar kropp och själ, fått tillbaka sömnen, blivit gladare, ser livet med nya fräscha ögon, längtar INTE tillbaka när jag var bakis var och varannan dag. Jag har ätit Antabus större delen av tiden. Det har varit min räddning, för i början var det tufft. Bryta invanda rutiner och massor av tid! Kändes först lite skämmigt men det struntade jag i.
Stort lycka till med nya livet ⭐❤

Hej
Jag har själv inte så hemskt mycket erfarenhet av att dricka måttligt- eller det gjorde jag under många år men så småningom blev det oftare och mer.
Jag började min resa här den 6 januari 2020. Mitt mål var att vara nykter 3 månader för att få en omstart. För mig är rädslan kring vad alkohol skulle kunna göra med mitt liv alldeles för stor, jag vill inte dricka mer. Vill verkligen inte.
Men det finns många sätt att förhålla sig, testa dig fram men börja med de där tre månaderna så kan du känna efter efter det?
Välkommen hit!