Hej alla 🌺
Nu har jag varit nykter över tre månader. När jag började min resa var tanken att dra ner på alkohol men fick det kloka rådet att helt avstå, minst en månad.
Sommaren har gått över förväntan. Så klart var det jobbigt i början. Mycket som hände i kropp och knopp.
Jag har verkligen gjort min mentala läxa under denna tid. Har medvetet levt ungefär samma liv som innan med middagar ute, några besök på krogen osv. Har aldrig känt det där toksuget där. Det är mer när kvällen kommer och jag sitter i soffan och tittar på tv. Nu går även det bra (trevligt att komma ihåg vad man tittat på kvällen innan).
Nu när mitt mål är uppfyllt känner jag lite, jamen nu får jag ju dricka (inte som förr då men vid valda tillfällen). Men jag gör det inre. Ex blev jag utbjuden igår på ett lugnt fint ställe vid havet, jag tog ett par alkoholfria öl. Känner knappt igen mitt nya jag 🤣
Lite svårt att formulera mig men jag är jättenervös för att ta det där första glaset. Inte för att jag är rädd att trilla dit igen (även om det faktiskt kan hända). Det är mer så att helt plötsligt bestämmer JAG över alkoholen, inte tvärtom. Vilket är ovant efter år av slentriandrickande.
Sorry för lite rörig tråd men någon som känner igen sig?

Glad nykter lördag 🥳❤

Tillägg:
Nu börjar även flera av mina vänner att höra av sig om vi ska gå ut (dvs som förr). Jag går gärna ut men nu är jag inte intresserad av bli berusad, full och krogen lockar inte riktigt
Jag har insett att jag behövde lite nya vänner att göra andra saker med. Kom på en liten idé ⚡ Någon här som bor i 08-området som vill ses och hitta på något kul. Kanske börja med promenix? Då kan vi även dela erfarenheter. Har ingen sådan person i min närhet.
Då var jag klar 😊

Godmorgon och Grattiskram 🤗@Maja71
Så härligt och hoppfullt inlägg!
Vilken känsla som du har inombords, att själv bestämma hur du ska gå vidare 😊👏
Min spontana tanke på nya nyktra vänner är Charlie. Hon bor väl i 08 vad jag minns...
Fortsatt lycka till med allt!🤗🍀

Kram 🧡🌷🧡

@Maja71 Grattis till tre nyktra månader! 🥳🥳🥳 Fortsätt du att dricka alkoholfritt om du är bekväm med det, det kan verkligen inte skada dig. Om ytterligare några månader tänker du kanske annorlunda. Tänket förändras hela tiden har jag märkt.

Kram 🐘

@Maja71 Det finns en mobilapp som heter Cairy där du hyfsat lätt nog kan hitta kontakt med nollåttor. Där finns möjlighet att skriva direktmeddelanden också och anonymiteten är upp till var och en mer.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack för både pepp och tips ❤ Det är ju rätt spännande det här, när man ställer om livet. Mitt fokus nu är att hitta på roliga och energigivande aktiviteter. Det blir så tydligt att mycket snurrar runt alkohol. Börjar min semester del 3 imorgon, ska boka kajak och ev ta en sväng upp till fjällen. Nu ska livet levas 🥳
Önskar dig en riktigt härlig söndag 🤗☀️

Känner att jag behöver skriva lite mer om det sociala. Vänner står nästan på kö för att träffa mig och "ta ett glas". Kul att ha vänner men jag blir så stressad att jag just nu säger nej till alla. Jag vill hitta annat att göra än att sitta och sippa vin. Är så fruktansvärt less på det. Som tur är! Det har varit min akilleshäl tidigare. Blir också så tydligt att vissa personer har jag inte så mycket gemensamt med än just alkohol. Den här biten är den absolut svåraste för mig. Jag vill gå vidare men just nu känner jag mig fast. Vet inte hur jag ska hantera mina vänner och bekanta.
Någon som känner igen sig?

Hej @Maja71 jag känner igen mig i det du skriver och tycker det är lika jobbigt som du. Jag blir otroligt stressad av att tacka nej gång på gång när frågor om att träffas och dricka vin ständigt kommer. Jag har också börjat känna att vissa har jag inte så mycket gemensamt med förutom just dricka och äta för det är så vi har umgåtts. Jag tror det kommer bli så för min del att jag inte kommer hänga lika mycket med de personerna eftersom den aktiviteten inte passar mig längre. Jag har fastnat för padel och har som tur är några i min umgängeskrets som gjort detsamma och det mår jag så mycket bättre av😊 jag hoppas du hittar någon i din bekantskapskrets som också vill göra annat.

Kram💕

@Liten tjej ja det är lite jobbigt. Kul att du hittat padel! Det gäller att hitta på nya grejer att göra. Tyvärr har jag haft problem med min nacke så tuff träning får bort. Det är synd för det hade varit perfekt för mig. Har dock smugit igång med löpningen. Lite tungt nu men jag vet att kondisen kommer tillbaka rätt snabbt.
Kram 💝

@Maja71
Igår, efter 100 dagar, drack jag vin. Blev en flaska... Det var inte värt det kan jag meddela. Älskar att vakna utan alkohol i kroppen. Så nu blir det helnyktert ett bra tag framöver. Känns iaf skönt att gårdagen inte gav mersmak, tvärtom!

Kanske var bra det, att du drog i dig hela flaskan så du verkligen känner att det inte är något du vill fortsätta med. Du vet ju efter imponerande 100 alkoholfria dagar hur bra du mår.
Men det svåra är ju som du säger att fortsätta umgås med folk som man egentligen bara haft som "dryckeskompis". Jag har inte så stort umgänge men har bestämt mig för att säga nej till alla träffar där risken för att alkoholen tar över är stor ett bra tag framöver och att gå på fest så här i början på en nykterhetsperiod och vara den som kör vet jag sedan tidigare inte funkar för mig. Jag klarar inte av att andra dricker och jag tittar på. Vill bara åka hem. Bättre då att inte vara med alls.
Du är stark, du fixar det här! ☀️

Du är stark Maja71 och jag tror på dig!

Ps. Tack vare ditt inlägg i min tråd har jag förstått att jag behöver hjälp och vågat erkänna mitt missbruk för andra (och mig själv) om än anonymt i självhjälpsprogrammet här. En bra början och ett stort steg för mig. Ds. 🤗

Hej @Maja71
Känner som du att jag behöver skaffa lite nya vänner. Pandemin har gjort att vi har kommit ifrån ”bjudningarna” och jag vill absolut inte tillbaka till det umgänget. Räknar mina vänner på en hand…
Jag har som du smugit igång löpningen efter många års uppehåll och tänker att jag kanske ska gå med i något löpargäng när hösten kommer - det är läskigt att springa själv när mörkret lagt sig. Jag kör ett 7 veckors program nu som ska leda till ett motionslopp i september. Det går framåt och jag är faktiskt förvånad över att jag når uppsatta mål varje vecka. Springer du lopp?

@Maja71 Tycker du gjort en enastående prestation. Det finns en sorg över att en del vänner försvinner men även insikten om att det enda man haft gemensamt, är alkoholen. Jag festar ofta på fredagar för att jag inte vill vara ensam jämt. Är väldigt social och det är svårt att välja bort socialt umgänge. Bor i Uppsala och känner många men har få vänner. Det här är ett utmärkt forum för att dela tankar. Tänker att du kommer klara det och bara det du gjort hittills visar att du har resurser.

Sköt om dig! Thomas

Hur går det?

Jag har ett tjejgäng som både druckit vin ihop men också gjort andra saker med. När de frågar om vi ska gå ut säger jag ja och dricker alkoholfritt. Men med dem är jag trygg och har berättat att jag inte vill dricka. Gör ingen affär eller ber dem anpassa sig efter mig.

Dryckeskompisar har jag inte då jag drack i min ensamhet.

Hoppas dina 100 dagar gjorde dig stark i nykterheten och att du är tillbaka.

Kram