Ja, jag vet bara skicka iväg skammen hade varit det bästa. Skam är så svårt att sätta ord på. Jag har alltid känt skam så länge jag kan minnas.
Skammen får mig att krympa, göra saker jag inte vill, vara någon jag inte är, oförmåga att vara ärlig mm. Alkoholen gav skammen otroligt mycket bränsle, den bara växte och växte.
Men jag har börjat vara snällare mot mig själv. Vill inte längre vara fången i mig själv med tankar om hur värdelös jag är. Jag vill växa och lära känna mig själv.

@Ase Det är så lätt att säga att det bara är att skicka iväg skammen. Jag känner också skam ibland onödigt mycket. Att komma t läkaren och inte ha slutat dricka är så otroligt skämmigt som jag inte begriper någonting. Eller jag kan skämmas för tex att jag borde kanske känna till saker som handlar om olika saker inom vårt journalsystem men att jag fixar inte att ta till mig detta. Vi får hjälpas åt att ta bort skammen💗

Ha en fin söndag💗💗

Ibland tänker jag att det är bra att identifiera vad man skäms för och vad det egentligen står för. Tyckte att jag hade kommit rätt långt i det där, men sen händer saker ibland där man rasar flera år tillbaka i tiden och i sin egen utveckling. Skam hänger så mycket ihop med att man inte riktigt lever upp till sin egen idealbild eller det man tror att andra förväntar sig. Soffis mantra ”jag är bra, jag gör så gott jag kan och det duger bra”, det räcker. Jag tänker att man måste se sina egna tillgångar och berömma sig själv för det man gör bra. Inte bara se sin idealbild av hur det ska vara. För det är inget annat än en illusion. Tänker att vi har lite gemensamt flera av oss härinne att vi grubblar en del och man måste stänga av det i alla fall när det handlar om grubblerier om varför man inte är tillräckligt bra. Skam. Lyssna på närvaropodden: Metatänkande.
Och att se med blida ögon på sina tillkortakommanden. Fördelarna är också stora. Identifiera era fördelar. Ni är väldigt bra på en hel del saker. Även om det finns någon som är bättre, så är ni definitivt tillräckligt bra på en hel del saker. Min kloka fina vän sa igår när hon skulle lära sig nåt som inte gick så snabbt och bra som hon ville att ” en sak är bra med mig och det är att jag kan ta att jag har lite trögt i början.” Å så skrattade hon högt åt sig själv och sina upprepade misstag.
Tänker att det är en sund inställning. Det är ok att inte vara perfekt, och då kan man också lättare överse med andras tillkortakommanden.

@Sisyfos tack för återkoppling på mitt inlägg😊.
Jag tar till mig och har lite att fundera på nu.
Ja, mycket handlar nog om att inte leva upp till den man vill vara.
Jag ska börja tänka att jag gör så gott jag kan och duger som jag är.

Hej @Ase! Löste i din tråd om att du känner skam. Det gör jag också sedan barnsben. Nu när jag är nykter kan jag studera detta med äkta känslor. I mitt fall minns ja nu att min mamma har mycket skamkänslor och som jag tagit efter då hon skapat skamkänslor hos mig. Jag har skämts och blivit ledsen och det har mynnat ut i känslor av att inte duga. Att höras för mycket i olika sammanhang skapar skam och funderingar, undra vad det tycker om mig? Behov av bekräftelse för att vara mer säker på att jag är omtyckt, eller sa de så bara för att vara snälla, vad tycker de egentligen? Detta påverkar självkänsla och tankar om sig själv. Det är intressant att försöka få tag på var skammen har har sitt ursprung. Jag ska börja undersöka det och ska ta upp det med min psykolog. En bra sak med skam är att utan den kan man inte känna empati med andra, så den har en viktig funktion😁.
Lite av mina tankar om skam.
Ha det gott🌺

@vår2022 stor igenkänning på det du skriver.
Det känns bra att spegla sig lite i andra.
Skriv gärna längre fram hur du har jobbat med din skam med psykologen. Jag suger åt mig allt som kan vara hjälpsamt 😊.
Kram

Lördagsmorgon i november och idag har jag varit utan alkohol i 90 dagar 😊.
Jag har gått och hakat upp mig på att återfall är så vanligt vid tre månader. Men inatt i en dröm fick jag lite hjälp av en väldigt energisk före detta narkoman som har skrivit många böcker, ni kan nog gissa vem😁. Så har landat i att jag kan nog lugna mig lite, det är ju inte så att någon kommer tvinga mig att dricka.
Min nykterhete känns stabil just nu och jag vill verkligen inte dricka.
Jag är onormalt trött och tänker att det inte längre kan skyllas på alkoholen. Så har köpt järntabletter och D-vitamin så får vi se om det hjälper.
På det stora hela mår jag bra. Inte sprudlande men helt ok.
Har fortfarande i minnet hur jag mådde för 90 dagar sedan så kommer det sug kan jag bara spela den filmen.

Tack för att ni finns 💖

En dag i taget och idag dricker jag inte!

@Ase Grattis till 90 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Du jobbar på jättebra 🙏🏻

Järntabletter och D-vitamin kommer nog att göra nytta. Kan tipsa om rosenrot också, det är ”uppåttjack” för mig. Helt ofarlig sådan, en nordisk variant på ginseng.

Jag minns att jag också var lite orolig för att ta återfall. Så många här på forumet gjorde det, och det kändes som det var regel än undantag på något sätt. Som om jag radiostyrd bara skulle knalla in på bolaget en dag. Men den oron har lättat med tiden. Just därför att jag inte längre tänker på alkohol i min vardag. Enda gången jag tänker på alkohol är när jag skriver här på forumet. Just därför gör jag det varje dag. För att aldrig glömma hur illa det var. För att aldrig glömma var jag inte vill hamna igen.

Vad det gäller återfall har jag en livlina. Jag tar aldrig första glaset. Punkt. Som min husgud Craig Beck brukar säga: ”Det första glaset bestämmer du över. Sen bestämmer drogen”.

Chill helgkram 🐘

PS. På min nya arbetsplats bor vi granne med Systembolaget. Jag har jobbat på det kontoret tidigare sporadiskt, och det var ju praktiskt att kunna handla vin på vägen hem. Jag har jobbat där fyra dagar totalt nu i närtid. Alla dagar har jag verkligen ”sett” Systembolaget. ”Just det, så var det back the days”. Om ytterligare 4-5 dagar är jag säker på att jag passerar bolaget utan att ens se det, lika lite som jag ser de andra butikerna jag passerar.

Geattis @Ase till alla dina dagar🎉💗Din berättelse är betydelsefullt för mig. Du ger en så verklig bild av hur det kan vara att sluta dricka alkohol, ett liv utan alkohol. Åter igen stort varmt Grattis💗kram💗

@Ase Stort grattis till 90 dagar! 🤗 Det behöver ju inte komma ett återfall. Du har en stark kämpaglöd och beslutsamhet till att inte ta det första glaset. Det kommer man väldigt långt med. Jättebra jobbat!

Kram

@Ase Hej! Vi får gratulera varandra 👍
Skönt att du mår ok, förutom tröttheten. Många bra tips du har/fick! Ska ta till mig dom eftersom jag också känner en himla trötthet just nu... Ha en fin kväll!
Kram 🤗

@Ase Stort grattis till 90 dagar 🎉Jag har också funderat på återfall och hur jag ska förbereda mig för att det inte ska ske. Jag har som mål att bli nykterist då jag vet att jag inte kan ta ett glas utan det blir en flaska så jag har inget val, då kommer jag att få ett återfall. Jag har gjort alkohol till något läskigt och farligt i mitt huvud. Vad jag läst så blir det också allt svårare med abstinens efter återfall. Jag tycker det känns lite spännande att alltid vara nykter och må bra i både kropp och knopp.
Ha en fin lördag🌺

@Ase Grattis till 90 dagar :) När jag var runt 3 månaden så tänkte jag också på den där omtalade återfalls risken efter 3 månader, sedan kom jag på att man får inte återfall man tar återfall efter det gjorde att jag slutade tänka på det och tänkte att det är ett aktivt beslut att ta ett återfall så släppte de tankarna rätt fort, men samtidigt så är det såklart viktigt att vaksam.

@majsan_nu tack för grattis!💖

@vår2022 tack för grattis!💖
Jag är också rädd för alkohol. Har fått en otrolig respekt för hur lömsk den är. Min plan är också att inte dricka mer men jag tar en dag i taget.

@starten på det nya tack för grattis!💖
Ja, jag ska släppa rädslan men vara på min vakt. Bra råd😊
Jag känner mig trygg i att det inte blir ett återfall vid 3 månader nu.

Vad det betyder mycket att få lyfta sina tankar här med er 💖

Lite sent men grattis till 90 dagar @Ase Det är ju lite svårt på ett forum endast baserat på text att avgöra men det känns som att du ändå mår betydligt bättre nu än du gjorde för tre månader sen och det känns som att det går framåt för dig och att du funderar och vänder och vrider på saker. Det känns positivt :)