Snälla hjälp mig tolka..

Profile picture for user Fridafred

Jag är sjukskriven sedan en tid och de överraskade mig med ett PEth prov på företagshälsovården. Det låg på 0.18. Läkaren slog bakut och rekommenderar mig starkt att reducera min alkoholkonsumtion radikalt och sa att det är tre ggr högre än vad som anses som normalt drickande. 😱 Säger även att han vill ta ett till prov för att se om det gått ner och att han måste rapportera till min chef att jag har ett något förhöjt alkoholvärde.

Jag blev ärligt lite kränkt för jag har inte sett mina alkoholvanor som alarmerande före dennes reaktion.
En normalkonsumtion för mig ligger på ca två flaskor vin per vecka, kan bli lite mer eller lite mindre. Men det finns så klart vinfria veckor oxå!
Dricker aldrig sprit eller öl, möjligen ngn cider men gärna vin och helst rose!
Är det fest så kan jag nog få i mig närmare två flaskor vin om natten blir lång och humöret är på topp, blir det vardagsvin rör det sig om 1-2 glas, blir det helgvin vilket jag oftast dricker brukar det röra sig om en flaska iaf en av två kvällar, men oftast vin både fredag och lördag oavsett om det rör sig om en hel flaska eller minst ett par glas per tillfälle.

Så, mina funderingar är.. är 0.18 ett orimligt högt resultat? Undrar även om 0.18 är ett förväntat resultat när jag dricker ca två flaskor vin i veckan? När provet togs hade jag även tagit hostmedicin cocillana, kan det påverka provet?

Läkaren anser att jag inte bör ligga över 0.05.
Jag tycker om vin, men kan absolut dra ner lite om det nu är så anskrämligt högt. Men jag skulle ärligt sörja om jag var tvungen att ge upp mitt helgvin helt och hållet.

En snabb googling säger att under 0,3 är en ”måttlig” konsumtion. Så hur ska jag förhålla mig till detta? Med tanke på att han rapporterar det som ohälsosamt drickande till min chef och vill ta ett till prov, som han förutsätter ligger runt 0,05 kan jag ens titta på ett glas vin då?

Finns det någon mer erfaren som kan hjälpa mig tolka min förvirrade kränkthet här och om nödvändigt sträcka upp mig om det verkligen behövs?

Profile picture for user Kennie

Hej!
Bra att fundera på alkoholintaget. Om man går på Folkhälsomyndighetens definition så är riskbruk över 9 enheter per vecka och över tre enheter vid samma tillfälle. En enhet är till exempel ett glas vin. Så lite högt ligger du nog. Ett bra sätt att testa om man har beroendeproblem är att avstå alkohol under en period. Testa en månad till exempel och se hur det känns.

Profile picture for user Fridafred

@Kennie
Tack för att du svarar!
Med andra ord är det så klart sundare om jag drar ner mitt fredags och lördagsvin till Max tre glas per kväll. Det låter helt ok för min del när det kommer till ”helgmyset” hemma. Jag behöver nog en ögonöppnare/tankeställare där. Det är nog inte normalt att dricka en hel flaska vin själv.
Men jag vet dock att det brukar bli ngn fest i månaden, och då vill jag inte dricka ”bara” tre glas vin.. och så kommer det krasst nog se ut om jag inte har en vit månad.

Jag ser inget problem att få ner värdet till en tillfredställande nivå för läkaren, jag har heller inget problem att ta en sk vit månad. Men det är ju bara ett spel för galleriet när vi pratar värdet.
Klart jag får lägre värde om jag dricker tre glas vin istället för en flaska, men kommer jag i långa loppet ha ett tillfredsställande resultat på mindre än 0,05 på tre glas vin per tillfälle om det blir ett sånt överraskningsmoment igen? Nio glas vin är nästan två flaskor per vecka om vi tänker mängd.
Jag vill ju ha ett värde som inte är alarmerande och hållbart i längden, så jag inte behöver oroa mig för framtida hälsoundersökningar. För detta blev en riktig käftsmäll!
Det känns omöjligt att ligga på ett värde under 0,05 utan varsel eller att läkaren råkar pricka in en vit period fast jag inte överstiger rådet. Är det verkligen rimligt eller förväntas jag ligga på den nivån då?

Profile picture for user starten på det nya

Hej.
Du fick ett toppen svar från Kennie så jag bryter bara ner mina tankar om om peth värdena.
Jag har googlat runt en del och inte hittat något som indikerar att något kan påverka peth värdet mer än alkohol då.

0.05 i peth indikerar liten/ingen alkohol alls.
Ditt värde på 0.18 indikerar måttligt drickande men i det övre spannet, så skulle jag precis som Kennie skriver rekommendera en period utan alkohol för att ja testa och se till att du inte utvecklar ett riskbruk/beroende..

Men ingen eller iaf inte jag är läkare detta är bara råd och tips jag skulle ge även utanför forumet och du har ju redan tagit steg att fundera över ditt alkoholintag ett tips är läs runt här på forumet.

Profile picture for user Fridafred

@starten på det nya
Tack för lite vägvisning kring PEth.
Jag ska absolut överväga den där vaneflaskan vin och träna på att lämna halva till ett annat tillfälle eller till någon annan. Det kommer kanske inte få ner mitt normal-värde till 0.05, men visste inte att det fanns olika spann inom det som anses som ”måttligt”. Så om jag kan få ner det till ett lägre spann kanske inte läkaren sparkar bak ut iaf om jag skulle råka ut för ytterligare ett överraskningsmoment.

Angående PEth så har jag läst allt jag kommit över i snart sex timmar. Puh!
Anledningen till att jag frågar om hostmedicinen, cocillana är för jag läste att alkohol består av etanol och det är etanolen som ger utslag på provet. Om jag förstått det rätt så består en flaska 40% sprit = 40% etanol.
Cocillana verkar bestå av 96% etanol. Men jag vet inte om det kan påverka provet, och dosen är ju som 10ml fyra ggr per dag så det är ju ingen mängd.
Läste även att om man har alkohol i blodet vid provtagning kan detta påverka värdet positivt, alltså att det blir högre.
Men förstår inte riktigt ändå eftersom alkohol är etanol, det är etanolen som ger utslag på provet och då har man ju alkohol (etanol) i blodet oavsett.
Ska försöka göra detta begripligt.. Vi ponerar att jag tagit en 4 shot innan provtagning, den alkoholen ska på ngt potentiellt sätt kunna ge ett förhöjt värde? (som sagt, om jag förstått rätt) Och då var min fundering om cocillana kan bidra till det, om inte ett omedelbart förhöjt värde för att jag brukat medicinen samma dag så borde det om inte annat ge ngn liten 0,001 till värdet om jag tagit det i flera dagar? (Och ja, jag har lite svårt att acceptera mitt värde som högt. Men jag börjar förstå att det inte är helt orimligt med den mängd som konsumerats per tillfälle eller mindre mängder i flera dagar regelbundet)

Profile picture for user Fridafred

Tillägger att jag har sovit på saken och smält all bra information jag fått, kommit fram till att jag helt klart ska reducera min alkoholkonsumtion så jag håller mig inom ramarna som folkhälsomyndigheten satt upp.
Jag inleder denna livsstilsförändring med nykterhet. Sista skålen avlades förra helgen och jag förlänger med fyra veckor nykterhet från och med idag. 🌟

Det är en väldigt motiverande och konstruktiv sida som jag tror och hoppas kan hjälpa många att se över sina vanor. För för mig är det verkligen ”bara” en vana. Och just nu känns det jättelöjligt att jag känner mig lite kränkt av att få veta att den bör åtgärdas. Men jag har helt klart fått en tankeställare kring mina alkoholvanor. Och en lavett, men det behövs ju tydligen. 🙇🏼‍♀️🥰

Jag är dock nyfiken på om det är någon som vet hur det funkar med etanolet? Mest för jag har ett behov av att förstå hur saker fungerar. 🤷🏼‍♀️

Profile picture for user starten på det nya

Peth visar väl egentligen enbart konsumtion de närmaste 3-4 veckorna och så jag tycker det känns lite konstigt att företagshälsovården bara tog ett peth om de nu ville kolla alkoholintag ett cdt get en något bättre bild där om jag har förstått det rätt.
Men tycker det är lite konstigt att de tar ett sådant prov utan att informera det är väl inte direkt ett rutin prov man bara tar ? Jag förstår att du känner dig känner dig kränkt det hade jag också gjort men samtidigt så har det ju kommit något positivt ut det då du funderar på dina alkoholvanor och det är ju bra :)

Angående hostmedicinen jag har ingen aning, du har ju koll efter att läst på nu men ett peth värde ska ju inte höjas av en rejäl fylla så hostmedicin borde väl inte påverka ? Jag tänker att om du tar det precis innan provtagningen så kanske det hjälper till att höja provet en aning.. Det här är bara spekulativt

Profile picture for user Fridafred

@starten på det nya
Angående företagshälsovården så tror jag det börjar bli mer och mer standard vid längre sjukskrivningar för att utesluta att det är alkoholrelaterat.
I mitt fall sa läkaren på att han ville kolla alla mina värden även alkohol för att utesluta att det är något fysiskt, och frågade om det gick bra.
Tilla även att det fanns en sköterska på plats så jag kunde få göra det på en gång.
Vad kan jag säga på det? Blev lite ställd men tänkte att det är det ju alltid bra med en grundlig kontroll.
Men vet ju att beställningen kommer från min arbetsgivare ursprungligen som betalar för proverna, så jag känner mig lite misstrodd från min chef.
Och att då få läkarens reaktion gjorde att det omedelbart kändes som min chef kommer ”stämpla” mig som missbrukare.
Vilket ger mig lite ångest då jag verkligen inte förväntat mig att provet skulle visa ngt avvikande.
Jag har haft ångest av alkohol en gång i mitt liv, det var för 15 år sedan en väldigt blöt kväll och jag hånglade med en annan fast jag hade pojkvän. Den ångesten var hemsk, jag lättade mitt samvete på en gång för jag är urusel på att ljuga och ångesten försvann, pojkvännen gifte jag mig med ngra år senare.
Nu har jag ångest pga alkohol igen, fast jag inte druckit ngt. Hoppas samma metod funkar lika bra på chefen.
Har sagt till läkaren att jag vill prata med honom själv och att det är ok för mig att ta ett nytt prov.

Angående cocillana hittar jag inget när jag googlar som kan argumentera, men mitt logiska jag vill tro att det kan påverka lite i alla fall med tanke på att det i princip bara består av etanol.

Läste även här på forumet att det dom tvättar med före provtagning kan påverka, det låter helt galet i mina öron om det är sant. Någon som fått det bekräftat?

Så jag skulle verkligen vilja höra från någon sakkunnig vad som egentligen kan påverka ett sånt prov. För det är så olika resultat.

Att provet inte ska kunna ge utslag på en fylla om man inte druckit på minst sex veckor tror jag inte riktigt på.. för jag har frågat runt en del och mina källor hävdar motsatsen.
Har även läst lite och tolkar det som att ett enstaka berusningstillfälle visst syns, men det överskrider inte ett värde på 0,3.
Så här står det:
Ett enstaka berusningstillfälle (alkoholkoncentration 1-1,5 promille) ger inte upphov till PEth-koncentration över 0,30 μmol/L, varken akut eller under efterföljande dygn. https://distriktslakare.com/peth/

Förlåt, nu blev det så där långt igen. 🙊

Profile picture for user Fridafred

@Kennie
Tack, det är ett väldigt intressant forum med en härlig respekt tycker jag.
Har ju hunnit läsa en del i helgen och lärt mig hitta lite på sidan nu. Uppmärksammat att bland annat du verkar vara lite av en guru på sidan.
Mkt trevligt att känna mig välkomnad av er! Tack. 🥰