Hejsan,

Ligger nu 04:45 en måndag med ångest från i helgen som innehöll allt för mycket alkohol ( kan inte sluta när jag börjar ), kommer inte ihåg sista delen av julafton med familj och ställde till med stort bråk hemma efter ( kommer inte ihåg ).

Det här händer varje gång jag dricker och känner mig så dum som låter mig hamna här varje gång.

Jag har bestämt mig att fira in 2022 nykter och förbli nykter. Kommer förlora allt annars utan att gå in på detalj.

Min fråga är hur jag på bästa sätt förklarar för nära och kära mitt val och om ni har bra tips hur man står emot alla frågor om varför jag slutar. Jag vill helt inte gå in på djupet egentligen. Hur gjorde ni första tiden som nykter?

Jag har sagt olika beroende på vem som frågar. Att jag kör 15 weeks of hell. Att jag känner mig krasslig o hoppar alkohol. Att jag kör en vit månad. Men till viss har jag sagt som det är. Jag dricker inte mer o planerar att fortsätta så. @heejåhåå

Hejsan @heejåhåå Bra beslut. Nära och kära måste väl bli glada över att du bestämt dig för att sluta med alkoholen. Prata med dem så de är med dig på resan, att inte ha alkohol hemma, hur du känner dig när suget kommer. Var öppen med andra ord. När folk frågar så är jag rak och stolt, säger att jag mår inte bra av alkoholen, kropp, hälsa tar stryk och jag har bestämt mig för att förhoppningsvis leva lite längre med hälsan i behåll. Blir mött med ironi och gliringar ibland men de vet så väl att jag har rätt, och önskar nog att de själva hade styrkan och ”viljan” att göra samma.

Lycka till 🤗

@fröken_fri Jag har sagt till nära och kära att jag bestämt mig för att sluta dricka då jag inte mår bra av det och att det blivit så mycket slentrianmässigt drickande på sista tiden. Att jag har svårt att sluta efter första glaset. Det har varit glada och positiva till det. Det har ju sett att jag dricker för mycket och att det ibland spårar ut. Nu efter en tid är jag så stolt över att jag inte dricker och tar mitt ansvar över mig själv och mitt beteende.

Var stolt över ett ansvarsfullt beteende👍

@heejåhåå Hej, jag tycker att du fått dom bästa svaren här ovan av @Kebne1 @fröken_fri @Ingesmart @vår2022.
Det jag kan tillägga av egen erfarenhet är att,, du måste bestämma dig för att inte dricka mer,, inte ens provsmaka nåt. Inte ha någon A hemma.
Aktivera dig med nåt.
Jag själv håller mig undan alla bjudningar,, ganska lätt nu med tanke på rådande pandemi.

@heejåhåå Råkade svara fröken fri.
Jag har sagt till nära och kära att jag bestämt mig för att sluta dricka då jag inte mår bra av det och att det blivit så mycket slentrianmässigt drickande på sista tiden. Att jag har svårt att sluta efter första glaset. Det har varit glada och positiva till det. Det har ju sett att jag dricker för mycket och att det ibland spårar ut. Nu efter en tid är jag så stolt över att jag inte dricker och tar mitt ansvar över mig själv och mitt beteende.

Var stolt över ett ansvarsfullt beteende👍

Tack för dina tips, egentligen borde mitt val bara tas emot positivt men stor del av mitt sociala liv kretsar runt alkohol, kommer i börjar precis som du säger använda mig att ” vill inte va sliten, jobbet, studierna och vit månad ”. Förmodligen senare berätta mer djupgående för mina närmste. Har diagnos ångest GAD och jag klarar inte kombinationen längre. Eftersom jag inte har sug utan kan absolut inte kontrollera alkohol när jag väl dricker är det bästa att sluta helt enligt dig? @Kebne1

Jag håller med dig, jag har inget sug på alkohol och dricker aldrig själv eller hemma. Men när jag dricker så finns det inget stopp och förändras helt. Enligt dig är det bättre att avstå helt? @Tikka

Exakt jag tror på att man har en rakt förklaring och thats it. Mitt liv och mitt val, vill ändå vara med på tillställningar, får lära mig göra goda alkoholfria drinkar, har annars inget sug efter alkohol i vardagen @Ingesmart

@heejåhåå som du beskriver det med att du inte har något stopp, så kan du förmodligen inte ta bara ett eller två glas till maten, utan då ska resten tömmas till varje pris.
Jag känner igen det där.
Och då finns ingen annan utväg än att helt låta bli.
Klarar du att ta bara ett glas framför tv på lördag kväll och inte röra flaskan mer så skulle jag bli avundsjuk på dig.
Jag kan det inte.

@heejåhåå ser att du ställt frågor om det är bäst att avstå och sluta helt. Eftersom du har svårt att hantera alkohol och som du säger, det finns inget stopp, så är det helt klart bäst att avstå och sluta helt. Du säger också att du ställer till med bråk varje gång du dricker och att du har minnesluckor och sedan ångest. Även det talar för att du bör avstå helt från att dricka. Vissa av oss, mig inkluderat, kan inte hantera och dricka alkohol, det blir bara destruktiv och förgörande att då dricka. Nu har jag slutat och jag mår så otroligt mycket bättre och slipper ha ångest dagen efter😀.

Ha det gott💕