Känns lite som om jag svarade goddag yxskaft @Se klart …och jag är nykter! Fick för mig att du skrev om tacksamhet…fast att grunden är frisk och stark i det nyktra livet är ju faktiskt något att känna tacksamhet över även om livet gör sig påmint av diverse olika saker. Det blir lättare att hantera det där som gungar då tänker jag.

Kram🥰

God morgon, inget goddag yxskaft vad jag kunde utläsa. Jag tror att man- vi människor överlag har en tendens att läsa in hos andra, det vi tror att vi kanske saknar. Viktigast av allt är meningsfulla relationer som utvecklas. Behöver inte vara många. Att ha tusen bekanta att bjuda in på mingel säger faktiskt inget om varken popularitet eller mening. Jag vill också lyfta det som @charlie skrev, detta om att nykterheten ger frihet. Oavsett hur livet ger sig på utsidan så är vi fria inuti. Där är det stort, luftigt och plats för en massa drömmar och tankar. Kram!

Hej@Varafrisk !

Vad sägs om en simtur idag?
Sticka på dina sockor?
Hundpromenad?
Rätta in tacksamhetskanalen på "radion"?
Bara några förslag...

Ville nog mest säga att jag tänker på dig!

Du kan!
Kram 🤗

God morgon @Varafrisk!

Ny chans idag!
@Varafrisk skrev:"Jag tror jag vet varför…"
Det är bra. Att se problemet är första steget till att lösa det.
Kan du också se vad du kan göra annorlunda idag?

Kram!

Spännande och tänkvärda inlägg i den här tråden och de går lite ihop med det som jag har tänkt på. Jag behöver verkligen ha ledigt och koppla av, men jul/nyår är så mycket inbokat. Nära, kära och trevligt, men som SeKlart skriver man läser in det som saknas i sitt eget i andras liv. Att läsa här inne ger perspektiv på livet och jag är så tacksam för att ni skriver och delar så mycket klokskap.
Du skriver att dagen blir en utmaning VaraFrisk. Dag 4-5 var oftast mina svåraste. Men du bestämmer själv och om du landar i att inte köpa har du allt att vinna. Fundera lite, svara på frågor, du väljer själv i det här läget.
Varför ska du handla och dricka idag?
Väg för och emot.
Handlar det mer om vana än om behov?
Vad händer om du inte handlar? Jag kunde ångra mig en kort stund, men jag behövde verkligen inte alkohol, jag behövde idén om vad alkoholen bidrog med.
Jag tänker att du vill tysta dina tankar. Det finns andra sätt att göra det. Kortsiktigt, fokusera på kroppen.
Köp alkoholfritt och drick det, te, läsk eller annat.
Lägg dig en stund och bara slappna av, känn hur kroppen känns. Du klarar dig till nyår utan att handla VaraFrisk! Och sen är det ett nytt år, nya möjligheter.

@Se klart @Soffi @Sisyfos Så tacksam och glad att ni tittar in hos mig❤️

I söndags när min man och jag skulle äta frukost ringde vår son. Han kom inte in i sin bil. Min man åkte t honom men lyckades inte ta sig in i bilen. Sonen och hans sambo skulle precis åka till fjällen. Som tur är har vi två bilar så de fick låna den ena. På kvällen kom ett sms fyllt av tacksamhet dels för lån av bil dels att vi hade åkt t fjällen när barnen var små. Jag är ingen slalomåkare men min man är och jag känner så stor tacksamhet att vi kunde göra detta under en tid av barnens uppväxt.

Igår jobbade min man och jag hade tänkt mig en ledig dag för mig själv. När jag satt och åt frukost ringde vår dotter. Hon hade gått av sitt arbetspass på morgonen. Glömt av att hennes hyresvärd skulle in i hennes lägenhet för att greja med fiber. Eftersom hon bor endast i ett källarrum ville hon inte var hemma. Jag åt upp min fil, slängde på mig kläder och åkte och hämtade henne. Under dagen var hon hos oss. Det är väldigt mysigt när hon är hos oss men min dag blev väl inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag tog iaf en lång (för att vara mig) promenad med vår hund. Så skönt! Jag lagade middag tog upp hemmagjorda köttbullar och gjorde stuvade makaroner. Makaroner äter jag nästan aldrig därför smakar det väldigt gott när jag väl äter det. Min dotter och jag satt och pratade väldigt länge. Samtal som var smärtsamma för min del men viktiga samtal. Dottern pratade om hur det var för henne när vår son var inne i sin tuffa period med dåligt mående som innehöll mycket aggressivitet. Hon pratade även om hur det var när jag drack, att jag var arg. Hon sa ”jag visste ju inte då att du hade problem med alkohol”.
Det som är gjort är gjort och går inte göra ogjort hur mycket jag än vill men det är viktigt att lyssna på henne och att inte förneka. På kvällen åkte hon med min man in till stan när mannen skulle i väg och springa med sin klubb.

Under de fyra dagarna som jag var nykter så om jag använder @Annabells ord så tog tjatterfjanten över igår och jag åkte till systemet . Vet inte riktigt vad som styrde mest? Vanan? Eller att det kommer en nyårsafton som har gjort att jag funderar..alkohol eller inte alkohol?Njöt jag av drycken? Blev det mysigt? Mår jag bra idag? Vill jag må så här?

Svaren på frågorna är att jag njöt inte blev väldigt trött ganska snabbt. Å mysigt? Nej verkligen inte. Och idag vaknade jag med huvudvärk, supertrött och spraktorr i munnen. Hade tänkt simma på morgonen. Orkar inte och vill inte köra bil ännu.

Nej, jag vill inte det här! Fast jag vet att viljan är inte hundraprocentig grundad i varje cell. Men jag funkar inte ihop med alkohol!!

Ska snart dricka en kopp kaffe. Även om jag är trött ska jag ta mig ut på en kortare promenad med vår hund. Det har kommit mer snö under natten och jag vill känna den. Om jag piggnar till ännu mer så kanske det blir lunch ute på stan med mannen el annars blir det hämtlåda. Under eftermiddagen tänker jag att jag fortsätter med stickningen. Har nu fixat hälen. Ska planera mat för nyårsafton, för min man och mig. Frågade om alkoholfria alternativ t maten när jag var på systemet. Jag tycker att det är viktigt att planera drycken. Tycker inte om alkoholfritt rött vin. Men kvinnan på systemet föreslog en mousserande rosé eller en mer fyllig öl båda a-fri. Jag sa t henne att när jag kommer längre på min nyktra väg så kan jag komma med tips på a-fri dryck👍🏻

Tänker på det här med frihet som @Charlie70 beskriver och även @Se klart nämner.å jag förstår känslan. Tex de dagar då jag kan sätta mig bakom ratten med vetskapen att jag var nykter kvällen före då kan jag känna frihet. Jag längtar tills de dagar kommer då inte mina tankar är grusade av alkohol..då inte ens några minuter ägnas åt dessa tankar.

Började lyssna på Åsa Larssons vinterprogram (har inte lyssnat färdigt ännu). I början av programmet berättar hon om en vän som frågar vad hon ska göra med sin frihet. Åsa säger att hon ska uthärda den. Hon säger vidare ungefär så här ”att friheten ser inte ut som på film. Man springer inte på en strand med en varm salt vind i håret. Frihet kommer ofta i sällskap med sina små kusiner tomhet, ovisshet och rädsla”.

Med endast ett par månader i bagaget så har jag ju inte upplevt den frihet som man kanske känner efter en längre tid som nykter. Men jag tänker att det kan vara lätt att känna tomhet i början av sin nykterhet om man inte fyller den med något. Ovisshet…tja…kanske kan ovisshet innebära att man inte vet hur det nya livet kommer bli, hur man kommer klara det. Och rädsla…ja..nog kan många känna rädsla inför nya situationer utan alkohol.

Till sist vill jag bara kort berätta att jag har ingen riktigt nära vän…jo förstås min man. Han är min man och min bästa vän❤️Jag har några vänner som för mig är viktiga. En av dem sa våren -20 att hon kunde inte vara min vän inte avsluta vår vänskap men dock inte vara vän. Och jag kan förstå henne till stor del. Orsaken är sms som skrivits av mig påverkad. Tråkiga sms. Inga fula ord. Men tråkiga sms som dels har varit fyllda av avundsjuka. När det gäller en annan vän så var vi väldigt nära vänner men det kom barnbarn och häst in i hennes liv så tiden försvann. Och den tredje vännen som först varit kollega och därefter funnits kvar som vän är ensamstående med tre barn fr 11 till 19 år och har några vänninor som hon haft sedan barnsben. De två sistnämnda vännerna finns om jag vill träffas men mitt behov av dem blir större än deras behov av mig. Vänskapen blir därför inte jämställd. Tänker att i vänskap kan behovet av varandra se olika ut under perioder men grundbehovet av varandra är lika. Vet inte om det låter luddigt men jag stannar där.

Det blev långt…men jag behövde skriva.

Jag är nykter idag💪🏻

Kram🌟❤️

Läser mitt senaste inlägg. Blev full i skratt av inledningen i det sista stycket ”Till sist vill jag berätta att jag har ingen nära vän….”.
Hur lät det😂😂😂liksom taget från ingenstans?
Fast det var ju kopplat till mitt tidigare inlägg …och det handlade ju om som Se klart skrev ”att läsa in hos andra vad man själv saknar”.

Men vill lägga till…att jag jobbar på att inte fastna i saknandet utan se mig efter nya mötesplatser med människor….nya möten.

🌟🌟🌟

Hade tid inbokad för tredje dosen imorgon. Får avboka tiden istället blir det provtagning för Covid-19. Hostar, huvudvärk och lite feber. Så himla trist men ändå tacksam för det är första gången som jag har symtom sedan pandemin började.

Kram

Oj jag missade att du gjort ett ”det gick inte bra” inlägg VaraFrisk och jag var så säker på att systemets första öppna dag var idag så mitt inlägg kom ju helt fel.
Tänker att det första steget ändå måste vara att känna att man inte får ut nåt av det för några av oss. Vilja och vana är två saker.
Viljan styrs ju också av vad vår reptilhjärna tycker verka vara ett bra beslut i stunden. Du får skaffa en gränsvakt. Jag tror att det är många här som inte har känt viljan i varje cell. Det funkar kanske inte riktigt så. Det tror jag är lättare att se och tro när man sitter på andra sidan. Strategierna för att lyckas är kanske lika många som vi är härinne.
Du har kommit en bra bit på vägen när du kan ha den typen av konversation med din dotter. Inte i försvar. Det är Skittrist att inte leva upp till sina egna förväntningar eller idealbild av föräldraskapet men du listar nu en massa bra som ni faktiskt gjort och lyckats med. Det räcker så.
Ha en fin nykter dag VaraFrisk! Din tid kommer snart tror jag även om inte varje cell kommer att vilja vara med på tåget på en gång.

God morgon!

Jag instämmer med @Lavendelblomman skrev:"Tråkigt att du blivit sjuk, men härligt att du är nykter. Heja dig!"

Jag tänker när jag läser .... Du vill så gärna vara 100% grundad i ditt beslut att sluta dricka, varje cell, hela du ska vara med. Visst! Det blir väldigt mycket lättare då - tror jag 🤔 - för jag vet inte hur det är att vara 100% grundad i beslutet! Jag har kommit en hyfsad bit på vägen ändå, iaf så långt att jag inte längre förstör min kropp, jag har kommit ur suget och vanedrickandet. Får succesivt fler och fler bitar av mig själv att vilja hänga på "Okej, det är bättre när jag inte dricker, bäst att vara nykter".
Jag tror du skrev någonstans att det känns lite fusk att räkna dagar?
Och något om att när du var nykter med hjälp av antabus så var det antabusen som gjorde det och inte du??
...
Jag tycker alla medel är tillåtna! Allt "fusk" man kan tänka sig! Fake it till you make it!
Beslut i stort, inom oss, i familjen, i samhället, på företag etc, fattas sällan i konsensus. Det kan vara bra beslut ändå. Motståndare kan byta sida när de ser att resultatet är positivt.
Men det är bara som jag tänker och tror.
Vad tror du?

Okej ... om jag ändå tillåter mig att vara förnumstig:
Även en dag som är nykter "för att du är sjuk" är en nykter dag!!!
Det var DU som bestämde att du var för sjuk för att dricka! (Min erfarenhet är att det visst går att dricka även om man har hög feber, hostar och snörvlar...)
På nyktra sjukdagar kan friska nyktra dagar följa!

Krya på dig!

@Lavendelblomman @Soffi @Miss Mary Poppins Tack vänner att ni tittar in💗

Minns inte när jag hade feber senast🤔i början på 2018 var jag sjuk i omgångar med hosta dock inte med feber. Så bara tanken på att få min kropp påklädd och sätta sig i en bil och ta ett Covid-test kändes väldigt jobbigt. Men vaccinationen är avbokad, testet har tagits och nu ligger jag åter i min säng. Trist att bli sjuk när man tänkt vara ledig å andra sidan behövs inga besök avbokas för att senare trängas in i min kalender.

Anledningen till att jag pratar om att inte vara tillräckligt grundad i mitt beslut tänker jag är ett försvar på något vis ifall jag misslyckas. Många har skrivit i min tråd att du måste bestämma dig/du har inte bestämt dig likaså har många skrivit i sina egna trådar att nu har dem bestämt sig! Den känslan…det beslutet kan jag inte känna att den/det infinner sig hos mig. Precis som du skriver @Soffi så tror jag att det är enklare att bli nykter om den där känslan kan infinna sig men om den inte gör det så måste det finnas en möjlighet att bli nykter ändå. Jag vet inte om jag har sagt att det är fusk att räkna dagar då har jag nog uttryckt mig fel. Vad jag däremot känner/menar är att om man tex klarar av att vara nykter under en vecka men under den här veckan har en dag då man drack då känns det som om det nyktra dagarna inte räknas. Jag säger inte att någon har sagt så utan känslan kan ligga hos mig. Jag tänker att alla nyktra dagar är bra för då har i alla fall kroppen fått möjlighet att vila sig.

Ja, visst kan man dricka när man är sjuk. Men jag har absolut inget sug efter alkohol nu i sjukbädden. Så det är bra! Även om jag inte behövde förhandla när jag tog antabus så var det ju jag själv som tog beslutet att ta medicinen. Det finns ju inget tvång på det.

Idag kör jag ytterligare en nykter dag från sjukbädden😷

Kram🌟💗

Hej kära @varasjuk får du heta idag.
Jag ser att du krokar arm med några här och det är bara så bra! Jag tror inte du minns men min entré här på forumet var utifrån Knyttets sång som min första tråd hette. Den handlar om att våga ”kliv in och säg godafton så de vet att du är här”.
Det är knappast någon som missat dig här men jag tror att bestämma sig för att gå tillsammans med några är lite samma som att kliva in och säga godafton.
Vi som kanske har för vana att hålla oss vid sidan om, det är stora steg. Det är att våga säga att ”jag är som ni, jag är som alla andra”. Inte tro att det finns speciella regler som gör att inte du eller jag- skulle klara det här.
Att bestämma sig i varje cell tror jag bäddar för lång väntan. En omöjlighet i min värld. Att bestämma sig är beslut som får gå före vad vissa celler vill eller önskar. Det är själva bestämmandet det. Inget är svårt med varje cell med på banan. Det svåra är att låta några bestämma över de andra. Att veta vad som är rätt och låta det styra.
Som med småbarn, en bra liknelse. De vill aldrig gå och lägga sig. Det är därför de har föräldrar. Eller hopplösa kärlekshistorier (jag har några i lager) där klokskapet till sist måste segra över köttets lust och själens obotliga ensamhet - tror jag nån skrivit.
Eller tillfällena då (iaf jag) vill packa ihop och flytta från min man, men jag gör inte det- och det är inte för att alla celler är med utan för att några har bättre omdöme.
Ta dina sjuklingsdagar och vila nu. Allt kan börja om. Du bestämmer. Eller några kloka celler i dig, bestämmer. Krya-kram. 🥰

@Varafrisk skrev:"En av dem sa våren -20 att hon kunde inte vara min vän inte avsluta vår vänskap men dock inte vara vän. Och jag kan förstå henne till stor del. Orsaken är sms som skrivits av mig påverkad. " Denna textrad gör mig så sjukt imponerad av dig! Den betyder för mig att förnekelsefasen och att projicera är inget för dig. Istället har du landat och försöker hitta din väg mot ett bättre liv. Stort.

Med din attityd så tänker jag att tids nog kan du återförenas med din vän och denna resa kan säkert leda till ännu starkare band. Vem vet?

Krya på dig VaraFrisk! Kanske länge sen du var sjuk nu. Ta det som en chans att koppla av ordentligt.
Ja, jag tror ju inte på den teorin att bara man har bestämt sig till 100 %, så går det bra och de som ramlar på vägen bara inte har bestämt sig. Jag tycker att det är skuldbeläggande, men det är kanske så att du (och jag) läser in lite sånt i inläggen ibland.
Vägen går inte spikrakt för alla. De som ramlar får stöd. Och om du började uttrycka din ambition tydligare så skulle du kanske lyckas bättre och få bättre stöd. Det finns många som har använt forumet på det sättet. Typ ”Nu vill jag handla”, hjälp mig att låta bli.
Jag bestämde mig till 110 % flera gånger men halkade ändå. Jag halkade efter 1-2 månader nykter första gången jag slutade, men måste man sluta räkna då? Vi var då många som var på början av vår resa. Någon var helt vit. Några andra trillade. Jag var vit då när jag vågade ta steget in. Då hade jag trillat några gånger redan. Man kan räkna 360/5 tillexempel. Det är många nyktra dagar det. Satsa på att du ska klara det. Om du kliver snett fundera över varför och gör om/gör rätt nästa gång. Det är faktiskt inte så farligt att inte vara bäst i klassen. Men ambitionen kan man ha. Sikta mot månen, då kommer du i alla fall över det första hindret. Och nu är verkligen rätt tid att starta. Nytt år, nya möjligheter.
Det som ibland gör lite ont i att läsa dina inlägg, det är att det kommer fram en del ledsenhet som jag till viss del tror är orsakad av att du dricker. Jag känner igen måendet och tankarna. Jag kan nästan lova att du kommer att må mycket bättre utan och känna igen dig själv mer på ett positivt sätt. Jag ska inte säga att jag ibland inte saknar möjligheten att dricka. Men de gånger jag har medicinerat med alkohol sen jag slutade, har än mer visat att alkohol inte hjälper. Tvärtom. Och fördelarna överväger så obeskrivligt mycket. Alla går inte spikrakt, men framåt kan du gå på ditt sätt. Så gör som Soffi skriver fake it til you make it. Och kroka arm med andra nykomlingar. Det är många inne nu som ser ut att bli kvar ett tag. Och jag tänker att det är några att hänga med. Det är roligare att ha några att skriva med om demonen, suget etc. Roligt och nyttigt för att man jobbar lite med målet då. Du kanske ska fokusera på nya bekantskaper ett tag härinne. Men vet att vi hejar på dig!

Nu kommer det först lite pinsamheter..och ärlighet....kl 13 igår var jag helt bestämd med att jag skulle ha ytterligare en nykter dag kl 20 hade jag druckit. Vad var det då som hände?? För många år sedan när jag inte hade alkoholproblem och i början av beroendet kunde jag dricka lite whisky om jag hade ont i halsen. Inte för smakens skull utan för att det värmde inom mig. Så rastlösheten skapade en tanke inom mig som sa "men visst vore det bra med ett glas whisky"...sedan ruskade jag om mig och tänkte det blir ju inte bra. Men tanken hade fastnat. Som tur var smakade det äckligt. Det blev kanske två klunkar whisky. Brukar inte dricka starksprit. Drack en halv öl som även den smakade äckligt och ett glas mousserande som smakade äckligt. Allt smakade äckligt pga jag var sjuk fast whiskyn smakar äckligt iaf. Jag blev inte direkt påverkad utan mer lite mosig. Även om det inte var bra att jag drack så det som kändes så skönt var att allt smakade så äckligt och jag hoppas att det minnet fastnar!!

Idag ligger jag fortfarande till sängs. Som jag skrev igår så orkar jag inte läsa eller sticka knappt att jag orkar skriva här men jag vill skriva. Hoppas att jag får svaret på Covid-testet idag.

Har tänkt på det här med varför jag som oftast inte väljer att kroka arm med någon, att jag pratar om att vara hundraprocentigt grundad mm. Minns att @Sisyfos vid något tillfälle skrev att jag berättade inte så mycket om hur mitt beroende såg/ser ut eller jag det var något i den stilen i alla fall. Jag tror att jag alltid har känt att om jag krokar arm med någon då måste jag hålla mitt löfte kanske inte så mycket till mig själv som till den andre personen. Det är ju det där med att vara duktig flicka. Som jag tidigare har skrivit vid ett flertal tillfällen så börjar många skriva här när man har haft några nyktra dagar eller kanske endast en dag men att man ändå är mer på G då skriver man ofta om hur det har varit hur ens drickande har sett ut. Jag som fortfarande befinner mig i drickandet...det känns så jobbigt då att beskriva hur det ser ut...för det är nu..inte då...det känns så skämmigt. Dessutom tror jag att det är ett sätt att hålla drickandet ifrån sig...att ibland inte tro att det är så illa som det är.

Jag är så van att alltid klara mig själv, att vara duktig flicka men jag tänker att jag behöver svälja skammen, stoltheten och mer lyssna. Kanske skriva mer när rastlösheten kommer, ledsenheten kommer osv. Jag tänker precis som du @Sisyfos att min ledsenhet kommer minska på sikt med nyktra dagar för det handlar om att fylla livet med stunder en efter annan med det där lilla glädjeämnet.

Jag ska vara nykter idag...kommer det någon jobbig tanke som försöker att ta övertaget ja, då får jag väl försöka hitta någon rolig tanke.

Kram:)