Kära Varafrisk! 💗

Vill så gärna att du ska hitta hem. Tänker att du har höga krav på att vägen till nykterhet ska gå till på ett visst sätt. Rätt sätt, vad det nu är. Tror att det är därför du till viss del står och stampar på tröskeln.

Som du vet tänker jag precis tvärtom. Det finns oändligt många sätt att bli nykter på. Inget är i min värld mer rätt eller fel. För en del sker det på en gång, för andra tar längre tid. Vissa provar sig fram, medan det för vissa blir rätt väg meddetsamma. Ytterligare några slutar tvärt med nolltolerans, andra dricker sparsamt.

Det finns inga rätt eller fel.

Fortsätter du att leta efter det perfekta sättet att sluta är det risk för att du aldrig kommer fram.

Finns det någon jag innerligt önskar att slippa alkohol så är det just du. 💗

Men jag tror att du måste fortsätta testa. Vet att jag föreslagit att du kan prova att tänka att på fredag får jag dricka, om jag är nykter i dag. Inte det optimala, men det kan vara en bra start. Du samlar nyktra dagar, vilka alla räknas. När fredagen kommer kanske du inte ens vill ha.

Att misslyckas varje dag slukar enormt mycket energi. Och det måste ju vara värt att testa något annat, i alla fall mycket bättre än att dricka varje dag. Känna att du lyckas, precis som du gjorde med medicinen.

Tror alltså att helnykterhet är det bästa. Förespråkar inte ett kontrollerat drickande. Men det är smärtsamt att läsa om hur du har det, så jag tänker att det är ett steg i rätt riktning.

En början på ditt nyktra liv.

Kramar i massor till dig, Varafrisk! 💗

Tack @majken_r❤️

Tack fina @Vinäger att du tittade in hos mig❤️
Jag kan skriva under på vad du skriver. Vad jag är rädd för är att om jag tänker att jag får dricka på fredagar så kommer jag dricka även på lördag och att jag lurar mig själv att jag tror att jag kan dricka. Fast varje väg till förändring till att få fler nyktra dagar som kan bli en helhet till slut är ju bra.

Jag har börjat registrera dagar både nyktra och onyktra. Sedan förra torsdagen 23/12 har jag sex nyktra dagar och två onyktra vilket känns bra!!

Kram🌟❤️

Min man jag hostar ikapp fast han är fortfarande uppe på benen. Efter tre dagars hostande inser jag att det hade varit bra att inte missa bäckenbottenträningen😂 Bingolotter är inköpta inför morgondagen. Mat är även den inköpt dock inte tillagad, så vi får se hur det blir med den. Kanske lagar något lätt. Hoppas få testsvar imorgon.

Och somnar nykter inatt😴🥰

Så är det för mig också Vara Frisk… Snackade senast idag med min pappa (han själv dricker typ aldrig och har typ aldrig gjort) och sa så här: om jag trodde att det fanns på världskartan att jag kunde dricka en gång, t.ex imorgon (nyår), och sedan inte dricka igen på en lång tid, så skulle jag nog göra det! Då skulle jag tänka att jag kan stå ut med att må tjyvens dagen efteråt (skulle inte inbilla mig att jag skulle dricka så lite så att jag mådde bra dagen därpå…). Men det skulle inte bli så. Då skulle jag dricka igen, om inte dagen därpå så… tex onsdag (sen torsdag, fredag… och sen var och varannan dag 🙄). Precis som jag skrev om i min tråd tidigare ikväll - coolt när man vet vad som funkar för en själv och inte, och utgår ifrån det 😎. Och coolt att detta kan vara helt olika saker för olika personer 😍!

Kolla på det här mönstret (jag älskar ju bilder och mönster… 😅): ✅✅❌✅❌✅✅✅. Nu vet jag inte om det är precis den ordningen, men så himla bra slutspurtat på året av dig ✨! Du har brutit ditt tidigare mönster nu, och det finns ju ingen anledning att hoppa tillbaka till det gamla 😀! Bara fortsätta göra det bästa mönster man bara kan!

Krya på dig Varafrisk och gott nytt år ✨❤️!

God morgon vännen!

Ville gå in och kolla så att mitt inlägg inte tagits emot som att jag tycker att du gjort något fel, Varafrisk. 💗 Det var ju förstås ingen kritik, utan en reflektion av det jag läser i dina inlägg. Eller om det tolkats som att jag tror att jag har den allenarådande lösningen. För det har jag definitivt inte, tvärtom är den kontroversiell, även om den bygger lite på "Just i dag är jag nykter, i morgon/på fredag tar jag ett nytt beslut". En dag i taget.

Men som vanligt hittar vi en fin kommunikation och kan diskutera för- och nackdelar. Min tanke var ju bara att du ska få uppleva känslan av att lyckas.

Som Annabelle så klokt skriver, får vi utgå från att alla känner sig själva bäst, vilket jag också är övertygad om att du gör.

Tänker att just Annabells (?) modell med ✅️ och ❌️ kan passa många. Det blir synligt att man som i ditt fall har betydligt mera grönt än rött senaste veckan. Att fokusera på de dagar du lyckats istället för tvärtom. Även om inte heller det betyder helt A-fritt i början.

Kanske bygger båda strategierna på samma idé, det vill säga att resultatet är att samla nyktra dagar. Och en dag är det förhoppningsvis endast grönt i kalendern. Och därmed vitt.

Tror också att för dem det passar - främst alla som triggas av förbud (i sin egen hjärna) - kan det leda till att man märker hur bra man mår de dagar man inte dricker. Och på så sätt välja bort att dricka alls.

Hoppas innerligt att du hittar din lösning, Varafrisk. Vilken den än är. Hur den än må se ut.

Krya på er nu och hoppas att 2022 blir ett år som kan konkurrera med de tidigare största händelseåren i ditt liv.

Kram

"Den som tvekar för länge inför nästa steg blir stående på ett ben"
Ja, det var ett ordspråk som dök upp i mitt huvud idag.
Jag tänkte på dig, hur svårt du har det och hur ledsen du blir när det inte går bra.
Därför gjorde det mig glad att läsa:
@Varafrisk skrev:"Sedan förra torsdagen 23/12 har jag sex nyktra dagar" -Det är ju jättebra!!
Du har börjat gå @Varafrisk 😊
Det spelar ingen roll om man drattar på rumpan ibland, bara man tar sig upp igen och fortsätter gå. Jo, det är klart, man blir väldigt öm där bak om man trillar för ofta 🤣...
Låt 2022 bli vandringens år!
Prova dig fram så hittar du din väg.
För inget är jobbigare än att stå på ett ben alltför länge.

Kram och gott nytt år!

God förmiddag från sjukstugan🌟

Jag vill först av allt säga till er alla ett stort TACK för att du tog dig tid att skriva i min tråd under 2022!🙏🏻 Några inlägg har gjort mig arg, irriterad eller ledsen men även dessa inlägg har berikat så här i efterhand. Fått mig att tänka till…inte vilja backa inte vara den lilla utan att jag kan och får ta plats oavsett hur min väg ser ut💪🏻så tack för det👍🏻

Jag vet inte men när man bor i en liten stad som jag gör känns utbudet mindre än det som finns i en större stad. Ibland kan jag känna att det finns så många om och men innan man kan få stödet. Man får rätta sig in i ledet för att få stödet annars blir du utan. Jag kan till viss del förstå det men jag tror även att man tappar några potentiella nykterister på vägen.

Jag har nog aldrig tänkt/trott att jag ska kunna ha ett kontrollerat drickande min känsla att komma åt berusningen är för stark. Jag har ofta känt att den enda vägen till ett nyktert liv är att vara helnykter direkt. Det är min känsla inte sanningen. Kanske har det varit mitt fall…jag vet inte🤔 Det blev för stort….

För mig blir det skillnad i att tex bestämma att på en viss dag kan jag dricka alkohol jämfört med att räkna nyktra dagar ett snedsteg kommer man kliver upp och fortsätter räkna…kanske lurar jag mig själv men det känns lite mer sporrande.

Idag har tjatterfjanten hälsat på väldigt kort..för jag tänker avsluta detta år nyktert. Kanske hade det varit annorlunda om jag hade varit frisk men nu är jag inte det. Jag lockas inte av tanken att dricka alkohol inte ens alkoholfritt känns det som just nu…ja iaf inte något med alkohol i.
Så ikväll när jag lägger mig kommer jag ha sju nyktra dagar och två onyktra vilket peppar sedan 23/12💪🏻

Jag har en bok som jag registrerar i och jag ska fylla alla nyktra dagar med vackra färger🎨 jag ska skriva mer om både framgång och motgång här på forumet .

Så..kära alla ni som kämpar…till er som endast läser här på forumet, till alla er i de olika grupperna vill jag bara önska allt det bästa inför 2022❤️ett riktigt gott slut och ett Gott Nytt År🎉🌟❤️💫

Kram Varafrisk ❤️

@Varafrisk Önskar dig detsamma! Har ju följt din tråd o dina inlägg men inte kommenterat så mycket...
Hoppas att det nya året blir som du vill o önskar!
🤗 Nyårkram från mig!

Vad fint @varafrisk
Har funderat lite på dina ord om den duktiga flickan. Jag har själv en sån där inne, bredvid latmasken och arbetshästen, slös-maja och spar-gneten. Men med åren har jag kommit att omvärdera henne, kanske är det min rebelliska ådra som vill återupprätta hennes värde. Duktig flicka har nästan blivit ett skällsord, men i själva verket är hon ju grym. Hon fixar ofta bra betyg till skillnad från stök-Pellar som dessvärre brukar klara sig bra ändå. (Och DET kan vi inte lösa på egen hand). Hon håller i gränser och plånböcker. Hon gör rätt och riktigt.
Jag har haft stor nytta av min inre duktiga flicka i nykterheten. Alla sätt är bra. Jag började löpträna för att jag var avundsjuk på de som sprang förbi mig i backarna och för deras snygga rumpor…
Duktiga flickan- i rätt sällskap- är en vän att hålla i handen. Var rädd om henne, vattna henne lagom så blommar hon!
Önskar dig en fin nyårskväll, stor kram 🥰

Gott Nytt År 2022💫💗

Många gånger har jag valt att inte skriva här på forumet för skammens skull att jag inte lyckats stå fast vid vad jag har bestämt. Men något känns lite lite förändrat inom mig ..jag tänker inte skämmas om jag misslyckas om det inte blir som jag har tänkt för skammen för mig inte framåt men däremot viktigt att tänka till.

Det blev alkohol för mig igår…i väldigt liten mängd för att vara mig…vad som bidrog t att jag drack var nog vanan. Men eftersom jag är sjuk så smakade det inte så gott eller rättare sagt ..det smakade ingenting för min smak har försvunnit lite grann. Dagen är i alla fall registrerad i den nya bok som jag har börjat registrera alla dagar i.

Så många böcker jag köpt genom åren…böcker med vackert omslag och tomma sidor med tanken att fyllas med föränderligheten och lyckande….jag vet …förändringen ligger inte i en tom bok utan i själva görandet. Den här boken som jag har börjat skriva i har legat i mitt nattygsbord några månader. Så min tanke är att registrera dagar .. att få kontinuitet…oavsett vad…🙏🏻

@Se klart…när det gäller den duktiga flickan så är min känsla att vi både har och inte har samma upplevelse av henne. Duktig flicka för mig har många gånger inneburit att inte välja mig själv först, att inrätta mig i ledet, inte lyssna till min röst och framför allt följa normen. Jag var den som blev klassförälder tredje året i rad för ingen annan som ställde upp, blev ordförande i facket för ombudsmannen trodde att jag var ordförande vilket jag inte var men ingen annan tog ansvar osv. Sedan måste jag bara säga det och det är för att jag inte riktigt kan värja mig emot det…men min son var en stök-Pelle och han har fått betala ett högt pris för att kunna vara där han är idag. Vi vet kanske inte alltid orsaken till varför en del hamnar i roller av duktiga flickor och stök-Pellar. Så gott att din duktiga flicka har kunnat hjälpa dig i nykterheten kanske kan min duktiga flicka hjälpa mig på så vis genom att välja mig själv först.🙏🏻

Kram💗

@varafrisk! Jag har också haft iaf en stökpelle till barn och en annan - mitt barnbarn. Numera finns mer kunskap kring diagnoser och behov och jag tycker självklart att alla barn ska få plats och rymmas. Vad jag menade är all den forskning som visar att väldigt mycket fokus och uppmärksamhet går till främst pojkar, och där flickor (åtminstone för ett tiotal år sedan) inte sällan används som ”stötdämpare”. Men det hör mer ihop med min feministiska grundsyn, och inte vad som gäller för enskilda individer.
Det är nog den grundsynen som gör att jag vill vända och vrida på ”kvinnliga” epitet som inte sällan används förminskande.
Det är klart att man inte ska vara klassförälder år ut och år in. Men till skillnad från de som aldrig räckt upp handen i de lägena vet du hur man tar ansvar och är delaktig.
Duktig flicka är i min värld inte någon som ställer sig sist i kön. Kanske snarare nånstans i mitten och med stolthet över (lagom) ansvar. Kram och krya!

@Se klart är med dig i tankarna och håller med!

Min flicka har ju varken varit duktig flicka eller stök-Pelle. Hade jag vetat då eller rättare kanske varit den jag är idag då hade exempelvis jag sagt till hennes lärare att ”nej xxx vill inte vara lucia” . Man lottades till Lucia och det fanns en förväntan om att alla ville vara Lucia dock inte min flicka vilket syntes så i hela hennes väsen. Alla andra vuxna borde också sett det. Jag såg det men lät det vara…för jag följde ”normen”. Vi har pratat om det min flicka och jag för jag vill stärka henne i att det är ok att säga nej.

Om jag ska vara ärlig så kände jag mig väl ganska stark som faktiskt var klassförälder under flera år. Det handlade även om att vara en förebild för min son att man tar sitt ansvar. Ordföranderollen inom facket lärde mig massor även om jag blev ganska utsatt mot slutet av högre chefer. Hade dock en fantastisk ombudsman vid min sida som stöd.

Kom att tänka på ett samtal som min man och jag hade eftersom du nämnde feministisk grundsyn @Se klart. Tror att det var under rapports årskrönika när man visade reportage från när Sverige fick sin första kvinnliga stadsminister. Min man har en manlig kollega som känns ganska fyrkantig i sina åsikter. Ibland tror jag att min man skulle bli mer påverkad av honom om inte jag tog in en annan vinkel i dessa åsikter. Kollegan hade uttryckt att det viktigaste är att den person som blir/är stadsminister ska vara den som besitter den största kompetensen. Att det är inte lika viktigt om det är kvinna eller man. Jag sa till min man ..visst det stämmer ..men verkligheten är att vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden då det alltid var en man som blev vald till stadsminister oberoende om det ändå skulle finnas en kvinna som besatt en större kompetens. Och verkligheten kanske är så att Magdalena Andersson har både störst kompetens och är dessutom kvinna. Det är ju egentligen helt otroligt att Sverige kvinnor i Sverige endast haft rösträtt i 100 år!

Ok nog om detta….kanske orkar sticka lite grann idag🧶

Kram💗

God fortsättning på det ny året @Varafrisk.
Hoppas du snart är frisk och kry igen💖.
Själv vaknade jag med huvudvärk i morse käns ju lite orättvist 😉.
Kram

Godmorgon Alla💞

Det här börjar bli trist nu..att vara sjuk….speciellt vid högtider och ledighet. Hade endast lite feber igår eller som mannen googlade fram ”förhöjd kroppstemperatur”…så jag orkade byta om fr nattlinne och morgonrock till mysbralla. Orkade även sticka. Men ingen smak hoppas det inte är tecken på Covid utan endast på mina täta bihålor. På Trettondedagsafton är tanken att vi ska gå på konserter….hoppas verkligen att både svar har kommit och att jag mår bättre då🙏🏻

Till en helt annan sak som jag funderat på….funderingar som jag vill ställa utan någon ond baktanke. När jag läser här i forumet kan jag läsa att det är flera som snusar. Snus är ju något som ökat bland yngre kvinnor…minns inte om det var kvinnor runt 20 år upp till 30 år.
Jag tänker att det är lätt att byta alkohol mot ngt annat beroende. Fast som jag har förstått det har man inte ersatt alkohol mot snus (jag menar här på forumet). För egen del har jag aldrig testat snus däremot försökte jag börja röka i sjuan men det funkade aldrig som tur var. Tyvärr så har mat blivit något jag tröstat mig med och alkoholen triggar ofta ätandet. Så när jag inte ska dricka alkohol så är det som min hjärna ibland säger ” det är inte så farligt med en pizza eller lite chips” (jag vet det är ju kanske inte mat precis) så länge jag inte dricker alkohol. Fast jag tänker att jag lurar mig själv för jag behöver äta bra mat i lagom mängd för min hälsas skull eftersom jag bär på en övervikt men givetvis är det viktigast att sluta med alkoholen först.
Jag funderar på om är det lättare att sluta dricka alkohol om man även är snusberoende eller tvärtom kan det vara svårare? Om man slutat dricka alkohol (då tänker jag att man inte druckit på flera år)och fortfarande snusar kan det vara så att man inte vågar sluta med snuset för rädslan att börja snusa? Fast Charlie70 har ju lyckats både med snus och alkohol. Vi vet alla här på forumet att alkohol är en lömsk drog och en farlig sådan. Jag undrar hur är det med snuset? Tolka mig inte fel…jag menar inte snus jämfört med alkohol utan mer som ett separat beroende?
Min son, min dotter och min svärdotter snusar. Jag kan se att mina barn är starkt beroende av snuset. Min dotter snusade tidigare endast när hon var i skov men sedan förra hösten så snusar hon hela tiden. Jag ser även att snuset har en otroligt lugnande effekt på henne. Min svärdotter började snusa när hon slutade med cigaretter. Min son har snusat länge och det finns nog inte på hans karta att han ska sluta. Tänker även att snuset lugnar honom otroligt mycket. Båda mina barn har rökt och jag tycker väl snuset är att föredra om jag skulle vara tvungen att välja. Hur tänker ni?

Tid för frukost…hoppas på att känna smaken✊🏻

Snus är inte tillnärmelse så farligt som rökning. Snus har heller inget galopperande förlopp- dvs man snusar (sällan) mer och mer. Det har heller inga konsekvenser för andra- eller ens sociala liv. Vilket alkohol givetvis har men även rökning, i någon mån.
Att inte vara beroende av något alls vore skönt, men i dagsläget äter jag rätt lagom, snusar måttligt, så det får vara okej okej okej som @andrahalvlek så bra brukar sammanfatta det! Ha en fin dag!

@Varafrisk God morgon! Ville säga några ord om snuset.
1. Jag önskar från djupet av mitt hjärta att jag aldrig börjat snusa. Nikotinet är förrädiskt. Man blir oerhört lätt och snabbt beroende.
2. Tobaksindustrin vet precis vad de håller på med. Går man in på en vissa aktörs hemsida kan man se att utbudet av olika snussorter är ENORMT numera. En produkt som blivit särskilt populär är nikotin UTAN snus. Den färgar inte tänderna, luktar gott med olika smaksättningar och man kan lägga in mycket nikotin i varje prilla eller mindre. Fräscht. Bara att välja. Folk röker inte längre. Inga problem, då för vi fram snuset. Till det kan man lägga att forskningsläget är högst oklart vad gäller kopplingen mellan nikotin och cancer till exempel. Däremot finns många rapporter om motsatsen. Varför? Därför att industrin gärna finansierar den typen av rapporter så klart.

Jag har varit en inbiten snusare i 30 plus år. Läste när jag slutade med alkohol att forskning pekar på att det är klokt att sluta med nikotinet samtidigt. Där såddes ett frö hos mig som sedan blev en blomma när jag läste om kroppens reaktioner på nikotin kopplat till utmattning. Så jag bestämde mig för att sluta. Häll upp i 11 månader med blev för varje dag som gick mer och mer sugen på snus. Hade jag varit mer kvicktänkt skulle jag tagit kontakt med läkare för att höra om en Champix-kur till möjligen skulle kunna hjälpa mig. Men så gjorde inte jag. Nu har jag börjat igen. Snabbt tillbaka i gamla vanor kring snuset. Men jag måste säga att det kändes som att komma hem igen. Jag har ju levt i 30 plus år med en viss balans där nikotinet tyvärr är en del. Jag har ätit lagom och snusat lite för mycket. Nu är "balansen" återställd. Jag känner ett inre lugn som jag tydligen saknat. Att jag började snusa igen triggade inte sug efter alkohol. Så är det för mig. Vet inte om det är så för alla. För mig är alkoholen död, begraven och högst osaknad.

Kanske behöver vi något i våra liv men kanaliserar det fel? Du har maten jag har nikotinet. Vi är båda beroende. Jag försvarar inte nikotinet på något sätt. Hade önskat jag var beroende av löpturer i stället men det är jag tyvärr inte fast att jag jobbar på det. Vet inte om mitt inlägg på något sätt svarar på dina frågor?

Hur går det med förkylningen?

Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Jo men jag tycker väl ändå att jag fick lite svar @Charlie70 💞

Jag förstår att snus inte är tillnärmelsevis så farlig som varken cigaretter och alkohol. När min man var sjuk i cancer frågade man alltid om han rökte i synnerhet inför operation. Anledningen att jag ställde frågor om snus det var för att fråga om man har alkoholsug kan det lindras om man snusar. Jag förstår att det är alkoholen som är det primära men kan suget bli mildare om jag tillför tex nikotin. Låter som om jag skulle börja snusa själv men nej. Dessutom har jag sett hur snusmarknaden har ökat, att snuset kan användas som medicin för att dämpa oro, rastlöshet bland unga (förmodligen även bland äldre). Eftersom det inte heller har konsekvenser för andras liv då få störs av att någon har en prilla inlagd så tänker jag att det är lätt att använda snus. Det känns lite mer legitimt. Jag har ju berättat om kuratorn på Rådgivningscentrum som både tog ut och la in en prilla under vårt pågående samtal. Nog om snus…

Fick svar idag….har Covid-19😩 Är feberfri, hostar, trött och varken lukt el smak. Så jäkla trist😩

Kram💞