Hej

Jag har läst mycket här men inte vågat skriva. Men idag är dagen jag gör ett inlägg, kanske för att visa för mig själv att jag är allvarlig med detta, och för att få lite pepp. Jag är så trött på alkhol eller snarare min relation till den. Ett glas blir alltid många fler och ångesten som kommer på natten när jag vaknar och inte kan sova pga alkholen, illamåendet, tröttheten i form av att vara bakis. När suget slår till finns det alltid bortförklaringar," jag har ett skötsamt liv, jag har ett jobb etc etc, alla andra dricker det är normalt" etc. Men jag vet att det har gått för långt, jag känner att jag alltid tänker på nästa glas så fort jag har druckigt mitt första. Jag är trött på att bli fullast, jag är trött på att fundera på om andra tycker jag dricker för mycket när jag vill ha ett till glas och jag är trött på ångesten en baksmälla medför. Men mest av allt är jag trött på att känna att jag inte har kontroll. Jag är så rädd att misslyckas, känner skam över det hela. Hur hanterar man att kanske misslyckas?

Mitt första mål är att inte dricka i en månad. Någon som har tips när motivationen tryter? Eller tips på appar där man enkelt kan känna att man har kontroll och kan föra lite dagbok? Jag vill verkligen lyckas denna gång.

Tack för att

Anonym26613

Välkommen hit 💚🙏🌸
Jag räknar dagar med I am sober. Sedan har jag tittat mycket på YouTube och där Annie Grace. Bästa tipset är väl att skriva här. Det är tuft att sluta dricka. Även de "utan problem" verkar ha det kämpigt efter några dagar. Bra att du siktar på en månad. Då hinner kroppen vila lite. En dag åt gången.

Skriv ner hur du känner och vad du gör, det blir lärorikt att kunna återkomma till anteckningar längre fram.

Nu kör vi 💪💚🥳

@Miss Mary Poppins tack så mycket. Det känns fint att ha ett forum att kunna prata med andra som peppar och stöttar så som jag sett i många trådar här på forumet. Jag ska försöka skriva här med lite uppdateringar, jag tror det är bra för mig själv för att inte känna mig så ensam i detta. Det jag är mest rädd för att att svaja i min motivation. Min partner dricker mindre än mig och har inga problem, han kan ha en riktig utekväll och bli full med han verkar sällan ha suget som jag har. Han kan dricka ett glas vin till maten och stoppar där, medans jag alltid är sugen på det andra tredje och så vidare glaset. Han har bestämt sig för att inte dricka den kommande månaden för att kunna träna ordentligt så jag ser detta som en bra chans att hoppa på. Jag har försökt förut men alltid misslyckats. Men jag känner mig så less just nu, less på baksmälla, less på skuld och skam att jag känner denna gång måste bli annorlunda.

Jag ska kolla in Annie Grace och I am sober appen, tack för tips. Hur lång tid uppfattar du det tar innan man känner posetiva effekter från att inte dricka? Det kan va både fysiskt eller emotionellt. Jag tror jag behöver något att se framemot för att motivationen ska finnas där. Jag vill känna mig starkare och mindre ångestfylld.

Ja nu kör vi 💚 Längtar så efter att inte känna att alkoholen kontrollerar mitt liv och mående.

Hej,
jag har smygläst här på forumet ganska länge nu, i snart två år tror jag. Detta är min första kommentar, jag anmälde mig i söndags för att få starta programmet och alkoholkalendern. Jag känner igen mig i ditt inlägg, denna trötthet att inte klara det när andra gör det. Och skammen - tänk om någon kommer på mig. Jag har försökt flera gånger att dra ned på mitt drickande som har kommit smygande under flera år. Jag är expert på att hitta på ursäkter. Nu tar jag tag i det här igen, med hopp om att det ska gå bra. Jag har inte satt upp något mål ännu, men varje dag som jag inte dricker är en bra dag. Jag har läst delar av 'This naked mind' av Annie Grace, har inte kommit igenom hela ännu. Hon säger att vi är inte svaga eller dåliga för att vi inte klarar av det. Vi är starka för vi försöker varje dag att inte dricka. Varje natt när jag har vaknat med ångest har jag varit så beslutsam och klar över att jag inte ska dricka nästa dag. Men sen är det något som händer under dagen, och vips så står jag där med vinglaset i handen. Och varför bara nöja sig med ett glas när man kan dricka en hel flaska.... men sen måste man ju smussla bort tomflaskan, försöka äta något för andedräkten, prata normalt, inte reagera annorlunda mot familjen och inte somna för tidigt.
Det är mänskligt att misslyckas - och på ett sätt har vi ju redan gjort det eftersom vi låter drickandet ta så stor plats i våra liv. Men varför ska vi skämmas eller vara rädda för att misslyckas när vi faktiskt vill göra någonting bra? Jag hoppas att det ska bli bättre denna gång, och jag försöker att tänka att det aldrig är för sent att försöka.
Ta hand om dig, var stark!

@cthd jag har också startat alkohol kalendern idag, det känns bra att göra något handfast, jag vill att min motivation är bergstark så jag inte misslyckas, det känns bra idag men jag är så orolig att jag kommer vackla i motivation. Men jag försöker att inte tänka på allt som kan gå fel.

Jag blev nästan lite rörd av att läsa ditt inlägg här. Jag är exakt samma, alltid ursäkter som är så övertygande för mig själv varför man ska "unna sig" ett glas, som alltid blir en flaska istället för bara det där glaset. Jag har hållit på i år, tagit några glas vin innan jag träffat kompisar för att jag varit orolig att inte få tillräckligt mycket. Eller hällt upp några glas vin i köket medans jag lagar mat till min sambo och mig, svept i mig för att det inte ska märkas, etc etc, man blir så kreativ med ursäkter och kreativa lösningar för att få dricka mer. Smusslat med flaskor och skammen jag känner dagen efter är mer brutal än baksmällan. Precis som du skriver, vaknar och är övertygad, nu får det räcka, men sen till kvällen är den känslan borta och man börjar igen. Varje dag man inte dricker är en bra dag, så försöker jag tänka också. Jag längtar tills jag kan säga att jag haft en hel nykter helg, det hade varit ett härligt första mål att nå.

Jag ska kolla in 'This naked mind' tack för tips. Om du vill kan vi ju kolla in med varandra lite här, se hur det går, peppa varandra, tipsa om saker som fungerar för oss. Känns fint att man har någon att kolla in med. Tack, jag ska komma ihåg att vara stark. Du med, jag hejar på dig! Du verkar beslutsam och målmedveten, detta klarar du och vi!

@sorken vänta, är det du eller jag som har skrivit... vi verkar ligga på samma linje och nivå.
Helt klart att jag vill att vi kollar upp varandra, skönt att ha någon att bolla med. Än så länge har jag inte en egen tråd, men det kommer väl.
Min sambo är likadan, han kan vara utan. Och om jag inte föreslår att vi ska ta ett glas så gör han inte det. Så nu försöker jag att hålla tyst. Häng på din sambo om han nu tar det vitt i en månad. Men, en dag i taget. Vi klarar det här, och om vi inte gör det så får vi väl börja om från början. Det kommer att vara jobbigt och vi kommer antagligen inte klara det på en kvart, men vi fixar det! Det är ju en bra början i alla fall!

@cthd vi verkar verkligen vara i samma linje du och jag. Så otroligt skönt att få skriva med någon om det här. Jag har inte berättat för någon, inte ens min sambo, känns som en enorm skam och skuld jag går omkring och bär på. Ibland undrar jag om alla ser, mitt smusslande och min fylla. Att alla ser men ingen säger något, jag vet inte om det är så eller om jag är så duktig på att smussla som jag tror. När jag tänker på att alla kanske förstår och vet det får jag nästan som skamsköljningar över mig.

Det låter som din sambo är som min, ett hälsosamt förhållande sätt till alkohol. Jag kan bli så avundsjuk ibland, hur han dricker ett halvt glas rödvin till maten för att det är gott, dricker inte ens upp sista klunken. Det skulle aldrig ske för mig, jag dricker upp varenda droppe i glaset, jämnt, och sen fyller jag på nytt.

Jag tror verkligen på en dag i sänder, och om man trillar dit får man försöka igen. Jag är inte redo att ge upp alkohol, jag älskar ju middagar med god mat och goda viner, bubbel för att fira etc. Jag hoppas jag kan rädda relationen till alkohol genom att förändra mina vanor så jag kan ha en normal relation till att dricka igen. Jag vet inte om det är att leva i förnekelse men jag orkar inte tänka så långt och stort just nu. Allt jag vet nu är att jag måste ta en paus för att kunna förändra mitt liv och framförallt mående. Sedan får jag ta beslut senare i processen beroende på hur allt går och hur jag mår.

Det kommer bli tufft, men fan va stolt man kommer känna sig sen. Jag tror på oss, ikväll drack jag bubbelvatten med citron skivor i. Jag ska försöka hitta andra saker att dricka som inte bara är vanligt vatten för att distrahera mig själv lite. Jag ser framemot att vakna icke bakis imorgon. En dag i taget, detta klarar vi!

Anonym26613

Så härligt att ni klickade @sorken och @cthd hittade varandra. Dom jag blivit nykter med spelar en stor roll för mig fortfarande 💚🙏

Du @sorken önskade något att se framemot. Det är så individuellt, men vad jag märkte ganska snabbt var:
Jag kunde sova
Ångesten minskade
Huden blev bättre (runt dag 15)

Lyckan och lugnet lät mig vänta lite längre, men det var en underbar känsla när jag skrattade första gången av lycka. 🥰

@sorken Välkommen hit. Starkt att ta ett första steg och skriva här. Jag försökte sluta i flera år på egen hand med "de vita knogarnas teknik". Jag drack otroliga mängder starköl, 7.5or. Jag föll alltid!!
Skammen, ja denna förbannade skammen. Den känner vi alla till mycket väl. Skammen och ångesten över att man dricker.
Därför upprepar jag mitt mantra. Ta hjälp!! Jo, det finns många här som klarat det på egen hand och det är så otroligt starkt att jag har svårt att fatta det. Själv klarade jag det inte förrän jag släppte skammen och bad om hjälp. Gjorde detta på min vårdcentral. Detta förändrade mitt liv. 7 månader nykter med regelbundna träffar med en terapeut, antabus. Berättade också för min chef. INGEN har bemött mig med annat än respekt. Rspekt för att jag tagit beslutet. Respekt för att jag öppet vågar berätta. Öppen inför min fru. Vad som händer, jo skammen försvinner.
Du har tagit ett första steg. ett starkt och viktigt steg. Ska jag komma med någon form av råd så är det att ta steget och be om hjälp.
Forumet är fantastiskt. Här kan man vara öppen och i sin anonymitet vara helt ärlig och ingen dömer någonsin.
Så återigen, välkommen hit! :-)

@Miss Mary Poppins tack för ditt svar. Att ångesten förhoppningsvis kommer avta, det eviga övertalande med mig själv, skammen och oron som kryper i kroppen är ju mitt slutgiltiga mål. Men det känns så långt borta det är därför jag försöker finna handfasta närmare mål. Att hyn blir bättre är ett fint mål att längta efter som inte är milslångt bort. Eller idag är jag ju på dag 2 så än så länge är det långt borta, men jag försöker vara glad i att jag snart kan pricka av dag två. Idag har jag känt mig stark, läst mycket från olika länkar jag har hittat här i forumet och att känna att andra har upplevt samma sak har varit oväntat känslosamt och fint för mig. Ikväll blir det bubbelvatten framför en film och sen sova tidigt. Är lite förkyld så suget är inte så stark som jag vet det är kommer vara på helger och när man träffar vänner etc.

@Beer Tack för att du delar din historia. Jag förstår när man är på dag 2 bara som jag är att jag kanske är dumdristig men jag är inte där ännu, att be om hjälp. Detta är mitt steg i hjälp, att läsa, utbilda mig, skaffa appar som räknar etc, jag är inte redo att prata med människor i min närhet just nu. Jag har inte accepterat det hela ännu. Har förnekat det för mig själv så länge att jag måste nog acceptera det hela innan jag kan ta steget utanför detta forum. Kanske kommer jag komma dit, kanske kommer det vara ända vägen som du säger. Jag vet inte. Grattis till dina 7 månader, vad starkt och vad härligt det måste kännas, jag hoppas jag kan säga samma sak en dag! Idag är iallafall dag 2 och jag gläds åt det.

Dag 2! Det är mer än vad du hade när du började.
Ett första steg, du är här och följer programmet. En sak i taget, så känner jag i alla fall. Allt kommer inte bli perfekt bara för att vi slutar med alkoholen, men dom sakerna kommer vara lättare att ta tag i / ta hand om, när man vet att man inte har druckit.
Ta hand om dig - vi hörs i morgon!

Anonym26613

Det här skrev jag på min tråd ett år sedan. Såg framemot:

❤ sova sött
❤ fri från ångest
❤ slippa stanna vid SB
❤ spara pengar
❤ få fin hud
❤ ser yngre ut
❤ får mer tid på dygnet
❤ blir sällan arg
❤ maten smakar godare
❤ kan fokusera på att läsa
❤ kan köra bil sent
❤ vaknar inte på natten med hjärtklappning
❤ omgivningen mår bättre

Jag har skrivit ganska mycket i min tråd om hur jag mådde de första dagarna. Sedan finns det ju också en massa trams och skit 🤣 vet inte om någon orkar läsa om allt drama jag hade. Men du kanske kan skrolla där på "Nytt år, samma problem" och se i alla fall vilka steg jag hade 😊💚🌸

@cthd Tack för peppen. Jag hoppas du kan sova trots dina sömnbesvär. Och om du ligger vaken kan du ändå tänka, att du inte kommer vakna med ångest eller hjärtklappning, du kommer vakna utan huvudvärk och en dag till bakom dig som du inte drack på. Det är stärkande.

Jag har börjat läsa en bok som heter "Så rolig att dricka vin med : rapport från ett år som nykter alkoholist" av Rebecka Åhlund. Mycket igenkänning för mig, jag uppskattar den mycket, känns motiverande att höra andras historier. Jag lyssnar på den på storytel, tips om du skulle känna att sådant är motiverande för dig.

Vi hörs imorgon!

@Miss Mary Poppins Vilken bra lista! Jag har laddat ner appen I am sober som du tipsade om. Där får man skriva ner olika anledningar till varför man inte vill dricka, så jag har gjort en lite likande lista nu. Jag kanske lånar några av dina punkter till mig själv om det är okej.

Här är dom sakerna jag har kommit på som jag vill titta på när motivationen vacklar:

❤ Vakna utvilad
❤ Få finare hy
❤ Vara mer närvarande i stunden
❤ Sova bättre
❤ Inte ha minnesluckor
❤ Inte behöva smussla och ljuga för mina nära och kära
❤ Finna tid för intressen som inte är att vara full
❤ Spara pengar
❤ Hitta glädje i annat än berusning
❤ Slippa känna skam inför mitt drickande

Jag vet att listan kan bli mycket längre, men jag började med dem punkterna så tänker jag att jag kan fylla på längst vägen. Det känns som en bra start. Jag kanske postar här igen med min nya lista när jag har fyllt på med mer punkter, så kan jag återkomma och titta på dem när det behövs.

Jag har läst lite i din tråd, men långt ifrån allt. Jag orkar verkligen läsa både trams och steg. Just nu känns det som allt jag vill är att läsa och höra från andra personer, det känns som allt jag läser och lär mig från andras framsteg och snedsteg är stärkande och ger mig både motivation, styrka och sammanhang. Jag känner mig mindre ensam, så tack för att du skriver, jag uppskattar det mycket 🌸 Godnatt Miss Mary Poppin

@sorken
Natten har varit helt ok, lite hostattacker bara. Ingen ångest eller ältande - det är ju inte precis så att man ligger och tänker, 'åh nej jag drack INTE igår - vad har jag gjort'... :-)
Jag har tittat på Rebecka Åhlunds bok, men jag har inte hunnit köpa den ännu. Den verkar väldigt bra, flera har pratat om den har jag sett.
Hoppas att du mår bra och att du känner att det går åt rätt håll. En dag i taget - vi klarar det här.

Anonym26613

@sorken Naww.. så roligt att du både läser på min tråd och tycker att det hjälper att jag skriver. Du är verkligen inte ensam!! 💚🙏💚🙏💚

Dag 3, jag har känt mig bra idag, motivationen känns fortfarande stark. Dag 3 snart avklarad, ännu en liten seger. En dag i taget som du skriver cthd, så tänker jag med.

En sak jag börjar oroa mig för är sociala sammanhang, jag tror dom kommer bli svårare. I helgen ska jag och min sambo över till några vänner för middag, jag vet inte hur jag ska säga att jag inte vill dricka eller hur jag ska stå emot när alla andra dricker. Jag är orolig att min hjärna kommer säga, nä men något glas eller två går ju bra. Vilket det gör men tänk om jag åker raka vägen hem och dricker flera här hemma efter middagen. Jag är orolig att "väcka den björnen som sover" om ni förstår hur jag menar.

Hur har ni andra gjort och tänkt såhär precis i början av sin resa, avstår ni från sammanhang med alkohol eller tänker ni att man bara måste kämpa sig igenom? Jag vet inte riktigt vilken taktik som är bäst. Det blir ju inte hållbart att bara isolera sig och vara hemma framför netflix varje kväll. Men kanske borde man medan man är skör, men hur länge är man skör?

@Miss Mary Poppins Jag har inte hunnit igenom hela din tråd ännu, men vill bara säga, vilken kämpe du är! Sådan motivation trots många jobbiga händelser. Jag tycker du verkar så stark!

Jag undrar också, jag ser orden "med vita knogar" cirkulera lite här och där i texter och trådar, men jag förstår inte vad det betyder. Jag har googlat men inte hittat något svar. Vad innebär det att vara nykter med vita knogar, vet du det möjligtvis? Blir nyfiken.

@sorken Grattis till ännu en bra dag :-)
Angående helgen, hur gör din sambo? Sa du inte att han skulle köra vit månad? Då kan du ju skylla på honom och säga att du vill göra honom sällskap och inte dricka just nu. Eller säg att det har blivit mycket under jul och nyår och att du tar en paus.

Det är skitsvårt, jag vet. Av gammal vana så blir det så lätt.
Lite som om man går på julbord precis efter att man har börjat en bantningskur.

Jag är ju inte det bästa exemplet, men jag ska försöka att stå emot nästa gång vi ses kompisar. Jag har tidigare hittat en god alkoholfri öl som jag brukar ha med mig. Mest för att jag inte ska slänga mig på vinflaskan så fort jag kommer innanför dörren. Det har accepterats, i vårt umgänge dricker alla olika, dock alltid alkohol.

Jag tycker att du ska försöka att inte dricka, för som du säger, risken är stor att väcka björnen. Jag stöttar dig och är med dig i det här om du vill. Ta hand om dig!