@majsan_nu Tack:) Jag tror att när jag har kommit längre fram...då jag inte behöver förhandla så mycket....att alkoholens icke vara i mitt liv..kommer ge mig sinnesro. Själva förhandlandet är enormt stressande.

@majken_r Tack:) Jag tänker att jag behöver hitta mitt mod genom att lyssna inåt...vad vill jag...gå min väg även om den är snårig. Kanske kan min väg hjälpa andra?

@Se klart Imorgon har smaken varit borta en vecka så jag hoppas att den kommer snart tillbaka. Hoppas att det blir för mig som det blev för dig. Två veckor utan smak kan man ju ändå stå ut med man har ju läst om de som har varit utan smaken jättelänge och att allt smakar så konstigt efter Covid-19. Tänker också att insidan är den viktigaste. Jag tänker att om jag fick välja hade jag givetvis valt bort missbruket/beroendet men på vägen bort ifrån det ger det mig erfarenheter som kan förhoppningsvis göra att jag landar lite mer grundad i mig själv. Jag tänker att själva åldrandet utan alkohol är en fantastisk process där jag tar med mig mina erfarenheter ...erfarenheter som jag aldrig kan ta med i ett CV men som ändå finns där. Och jag strävar inte efter att se ung ut men ändå bära min ålder med klass om ni förstår vad jag menar. Jag bär ju på en hel del övervikt...och verkligheten är att jag behöver bli av med ganska många kilo. Tänker ändå att det kan bli lättare att bli av med dem om jag inte dricker alkohol.

Från ingenstans så....i flödet på Facebook kom det upp att det är snart dags att köpa fröer...och jag tänkte på dig @Se klart. Jag köpte ju ett växthus i plast på Biltema förra våren. I år vill jag köpa ett växthus i glas något större än det jag har och jag vet lite mer vad jag vill odla...och tomater är ett måste..dock inte från grunden.

@Lavendelblomman Tack:) Jag har väl också haft den bilden. Bara du bestämmer dig, bara du läser alla böcker, lyssnar på poddar osv osv då kommer allt lösa sig. Och framför allt måste du vilja! Jag tänker att allt blir lättare om viljan finns där så mycket lättare att lyckas men ibland kan man kanske inte välja utan man måste för sin hälsa. Om man då kan få till en förändring...ja då kanske viljan kommer.

@007🙈 Tack:) Berätta lite mer hur du tänker..när du skriver att jag för en viktig diskussion.

Igår skulle min man och jag varit på konsert som tur var kunde vi byta biljetterna till imorgon kväll. Jag är ingen smittobärare längre och jag tror att jag ska orka...grejen är den att det kanske blir att jag hostar vilket jag knappt vågar. Ska ta med mig massvis av halstabletter, att suga ständigt på en tablett. Hur som helst så fick den här konserten mig att tänka på att det har alltid varit så mysigt att äta något före konserten samt dricka ett glas vin till maten. Det brukar ju inte innebära endast ett glas till maten utan kanske några hemma både före och efter konserten. Dessa tankar fick mig att tänka på att köpa alkohol igår för jag kunde ju faktiskt åka till Systembolaget. Det var inte så mycket förhandlande utan jag åkte och köpte..och drack. Kanske var det vanan? Eller var jag tvungen att utmana mig? Eftersom jag inte har smak så var det inte så att det inte smakade någonting alls utan det smakade verkligen inte gott. Det var som om drycken endast smakar etanol vilket är ganska vidrigt. Så om jag låter minnet av den smaken stanna kvar inom mig kanske det kan vara något lättare att avstå ifrån den.

När jag lägger mig ikväll kommer det ha gått 15 dagar sedan jag började räkna av dessa dagar är 11 alkoholfria och fyra dagar är med alkohol. Två av dessa fyra dagar drack jag väldigt lite så jag kände mig inte påverkad. Att räkna dagar på det här sättet som jag gör har varit hjälpsamt så här långt. Det är viktigt att jag är medveten att jag lämnar en dörr öppen till att det går att dricka...och jag får fundera lite till hur jag ska göra med det...å andra sidan...om jag dricker så så har jag inte sjunkit lika djupt...och jag kan fortfarande räkna alla nyktra dagar. Alla de nyktra dagarna lugnar mig för då har min kropp mina organ, min hjärna fått vila. Men jag har mina observandum med mig.

Jag har väldigt lätt att hänga på när någon kommer med råd, med tips och är någon ganska stark i vad någon tror på då är jag lätt med utan att tänka efter ...blir det här bra för mig? Det här forumet är fantastiskt men det är fortfarande väldigt viktigt att tänka efter...att inte bara hänga med strömmen...eller att lyssna på den starkaste rösten..utan lyssna inåt..passar det här mig?? Ibland vet man inte om det kommer att passa förrän man själv har testat ibland kan man veta det före. För mig har det varit så att eftersom jag inte har blivit nykter ännu så har jag känt att jag kan inte veta (säger inte att någon har sagt så min känsla) därför har jag inte lyssnat på mig själv men nu har jag börjat vilket känns väldigt bra!!

Önskar er alla en fin Trettondedag Jul!

Kram:)

@Varafrisk Det jag tänker på är diskussionen kring själva processen som för dig framåt. Vissa slutar rakt av och tar aldrig något mer andra har en annan process. Jag har ifs svårt att tro att någon vaknar upp en dag helt ovetandes att man under lång period druckit för mycket. Det har nog funnits i bakhuvudet på ett eller ett annat sätt. Sedan när man insett allvaret ser ju våra olika processer väldigt olika ut. Utåt sett är det ju viktigt att få med sig olika historier. Därmed blir diskussionen du för viktig men även svår. En abrupt process där något galet hänt är nog lättare att förstå. Den gradvisa är klurigare tänker jag att förstå. Det är kanske så att när du tittar i backspegeln så småningom kommer allt te sig kristallklart och det blir enklare att beskriva processen.

Det är ju många där ute som aldrig ens försöker ta steget. Kan inte statistiken men är inte det vanligast? Hur många av de som fastnar gör uppriktiga försök? Därför viktigt att få fram hur olika en väg kan se ut. Vissa är säkert mer bekväma med att följa ditt sätt än andra. Beroende på personlighet, förutsättningar, grad av beroende, historik, socialt nätverk mm mm.

@Varafrisk skickar en hälsning! Tycker strategin att räkna dagar på ditt sätt låter toppen! På det sättet tydliggör och synliggör du dina fallgropar men utan förbud. Kör hårt!

Kram!

@007🙈 Ja…så kan det kanske vara att den gradvisa processen kan vara svårare att förstå…kanske leder detta till ett abrupt beslut…vem vet.
Jag tänker att de som slutar abrupt dvs från den ena till andra dagen….jag tror att det beslutet har funnits inom personen men man har inte pratat eller skrivit om det. Det viktigaste är att man landar där man vill tänker jag.

Tack och tack för att du tror på den/på mig Charlie70!💞

Yes! Idag tycks det som om smaken har kommit tillbaka men vågar knappt tro på det!

Ok då…15 dagar..elva dagar m alkohol och fyra utan alkohol. Jag har mina observandum men är tacksam och glad så här långt🙏🏻

Kram och godnatt💗😴

Först och främst Bra jobbat 11/15! Visst är det tvärtom 11 dagar utan och 4 med?
Jag tror att man kan nå målet även om man väljer de lite krokigare vägarna. Varje dag som alkoholen väljs bort är en seger! Sen tänker jag att när du har levt med det här så länge att du har velat sluta men druckit ändå (som jag känner igen mig så väl i), då måste man jobba lite gör att bryta vanor och beteendemönster. Ett sätt är ju att framkalla den vidriga smaken av etanol som du kände sist. Och gör något trevligt istället. Det är liksom inte så trevligt att dricka fast man inte borde, ens i stunden. Mysigare med ett varmt bad, en bra film, en kopp te. Och fira segrarna! Varje dag utan är en stor seger! Lycka till nu! Du grejar det.

Bra! @Varafrisk
Fler färgglada sidor i din bok! För visst var det så, att du ville måla de nyktra dagarna i vackra färger?

Du fixar det idag också!🌈
Kram!

Det blev alkohol igår, inte så himla mycket förhandlande utan jag hade nog bestämt mig redan dagen före eller kanske längre tillbaks i tiden. Jag kände av alkoholen men det var kontrollerat. Var ju på konsert igår kväll och då vill jag absolut inte tappa kontrollen. Var så himla glad att vi inte längre var smittobärare, tillräckligt pigga (trots trötthet, tjock i bihålorna och lite hosta) samt att vi kunde byta biljetter till en annan dag dvs till igår. Det var så himla kul att få fixa till sig, klä upp sig och åka iväg. Ja, jag var så himla glad! Under dagen hade jag tagit bort julpynt (har endast granen kvar får stå tills nästa helg), lagt på nya dukar, köpt nytt kuddöverdrag, nya växter och tulpaner. Älskar tiden när tulpanerna kommer. Hade fått en fin Ernst-vas när jag fyllde år som jag satte tulpanerna i så det blev verkligen fint.

Fick även en kallelse till min läkare. På kallelsen står det digitalt vårdmöte men även telefonsamtal. Får ringa och höra vilket det ska vara, behöver ändå ändra tiden. Ska försöka få en tid på en ledig dag. Har ingen lust att prata om mina alkoholproblem när jag är på jobbet. Jag tänker att min läkare ska följa upp hur det går med alkoholen. Hade önskat att han hade ringt tidigare men ändå glad att jag har fått tiden. Fast ändå känns det jobbigt med tiden. Det är så varje gång det här när jag får tiden eftersom jag inte har kommit längre i min nykterhet. Så pinsamt! Fast jag tycker nog ändå att lite lite längre har jag kommit den här gången.

Igår hade jag kommit till 16 dagar, elva dagar utan alkohol och fem dagar med. Igår och kanske även dagen före så började tankarna komma att försöka mer aktivt att få varje dag nykter inte lämna någon bakdörr öppen. Fast jag kan ändå skriva i min bok. Fast tanken slog mig när jag läste @Soffis inlägg att måla ett blad för varje dag...måla känslan....ska försöka! De här tankarna med att låta varje dag vara alkoholfri/nykter gör mig lite rädd....inbillar jag mig att jag tänker så...eller är det så att de faktiskt kommer från mitt inre...säger mina tankar detta till mig?? Släpp taget nu om alkoholen! Lev! Andas! För under denna tid sedan jag började räkna dagar har magen gjort sig mindre påmind...inte lika ont eller uppblåst. Har ju inte förhandlat på samma vis. Det är klart att det har varit lättare för mig eftersom systemet har varit stängt samt att jag har varit sjuk men ändå. Det känns som om jag har ett uns mer av ett lugn inom mig. Det blir så tydligt på något vis att det är alkoholen som skaver....som gör att jag inte kan släppa taget...att jag inte landa i något rofyllt tillstånd eftersom jag har skavet. Känns som om jag blivit fångad i ett nät. Jag vill bli fri...jag vill inte vara rädd...vill inte vara orolig...det här är lite läskigt!! På måndag börjar verkligheten igen...och jag längtar tillbaka till den..till jobbet...fast inte...till den verklighet som jag har levt i förr.

Nu ska jag ta med mig vår fina hund på en liten promenad..få lite luft...solen kämpar för att komma fram.

Önskar er alla en fin lördag!

Kram:)

Det blev alkohol igår, inte så himla mycket förhandlande utan jag hade nog bestämt mig redan dagen före eller kanske längre tillbaks i tiden. Jag kände av alkoholen men det var kontrollerat. Var ju på konsert igår kväll och då vill jag absolut inte tappa kontrollen. Var så himla glad att vi inte längre var smittobärare, tillräckligt pigga (trots trötthet, tjock i bihålorna och lite hosta) samt att vi kunde byta biljetter till en annan dag dvs till igår. Det var så himla kul att få fixa till sig, klä upp sig och åka iväg. Ja, jag var så himla glad! Under dagen hade jag tagit bort julpynt (har endast granen kvar får stå tills nästa helg), lagt på nya dukar, köpt nytt kuddöverdrag, nya växter och tulpaner. Älskar tiden när tulpanerna kommer. Hade fått en fin Ernst-vas när jag fyllde år som jag satte tulpanerna i så det blev verkligen fint.

Fick även en kallelse till min läkare. På kallelsen står det digitalt vårdmöte men även telefonsamtal. Får ringa och höra vilket det ska vara, behöver ändå ändra tiden. Ska försöka få en tid på en ledig dag. Har ingen lust att prata om mina alkoholproblem när jag är på jobbet. Jag tänker att min läkare ska följa upp hur det går med alkoholen. Hade önskat att han hade ringt tidigare men ändå glad att jag har fått tiden. Fast ändå känns det jobbigt med tiden. Det är så varje gång det här när jag får tiden eftersom jag inte har kommit längre i min nykterhet. Så pinsamt! Fast jag tycker nog ändå att lite lite längre har jag kommit den här gången.

Igår hade jag kommit till 16 dagar, elva dagar utan alkohol och fem dagar med. Igår och kanske även dagen före så började tankarna komma att försöka mer aktivt att få varje dag nykter inte lämna någon bakdörr öppen. Fast jag kan ändå skriva i min bok. Fast tanken slog mig när jag läste @Soffis inlägg att måla ett blad för varje dag...måla känslan....ska försöka! De här tankarna med att låta varje dag vara alkoholfri/nykter gör mig lite rädd....inbillar jag mig att jag tänker så...eller är det så att de faktiskt kommer från mitt inre...säger mina tankar detta till mig?? Släpp taget nu om alkoholen! Lev! Andas! För under denna tid sedan jag började räkna dagar har magen gjort sig mindre påmind...inte lika ont eller uppblåst. Har ju inte förhandlat på samma vis. Det är klart att det har varit lättare för mig eftersom systemet har varit stängt samt att jag har varit sjuk men ändå. Det känns som om jag har ett uns mer av ett lugn inom mig. Det blir så tydligt på något vis att det är alkoholen som skaver....som gör att jag inte kan släppa taget...att jag inte landa i något rofyllt tillstånd eftersom jag har skavet. Känns som om jag blivit fångad i ett nät. Jag vill bli fri...jag vill inte vara rädd...vill inte vara orolig...det här är lite läskigt!! På måndag börjar verkligheten igen...och jag längtar tillbaka till den..till jobbet...fast inte...till den verklighet som jag har levt i förr.

Nu ska jag ta med mig vår fina hund på en liten promenad..få lite luft...solen kämpar för att komma fram.

Önskar er alla en fin lördag!

Kram:)

Hade inget sug på alkohol förrän 14.55 å då var det ju försent! Så bra! Å skönt! Så idag blir det 17 dagar, tolv dagar utan alkohol fem dagar med. Kunde varit bättre kunde varit sämre så jag är ändå nöjd!

Kram💞

Bra jobbat @varafrisk och grattis till att du kunde vara med på konserten 🥳. Sånt livar upp. Jag har inte gjort något särskilt evenemangs-aktigt på länge, lite ’smittad” av smittspridningen och att så många är sjuka nu- eller så är jag bara lite lat. Ligger dock i planen för kommande år. Gäller att planera så att det blir av, annars tar vardagen över. Önskar dig en fin fortsatt helg! ps. Vad gulligt att du tänker på mig och odling/ vi får dra igång snart! Varför vill du inte så tomatfrön? även en gröngöling som jag lyckades med de plantorna. I sommar vill jag odla iaf två pallkragar med bara snittblommor- kålen är det adjöss med. De blir uppätna varje år.

@Varafrisk Vill bara skicka ett litet gokväll!
Jag ska beställa lite fröer imorgon, älskar min trädgård och mitt orangerie. Lever för våren och sommaren, tycker om att ha händerna i jorden och se det jag sått växa. 😍
Ha en fin kväll!

Tack för hälsningar @Lavendelblomman@Se klart @Rehacer💞

Har precis lagt mig. Ska skriva lite kort och läsa lite grann innan jag släcker. Känner lite vemod att ledighet är över. Blev ju inte som jag tänkt mig. Planen var inte Covid-19! Finns väl ingen som hade den planen men vi är nog många som drabbas trots både två och tre doser. Hade sms-kontakt med min bror som också är smittad. Samtidigt som jag känner lite vemod så känns det skönt att få träffa kollegorna och att komma tillbaka till rutinerna.

Jag älskar musik, konserter, sång och dans. Om två månader ska min man och jag se ” Jesus Christ Superstar” med Ola Salo och Peter Jöback. I april blir det Isac & the Soul Company. I sommar blir det the Arc, Tomas Ledin och Lars Winnerbäck. Om det kommer funka beror ju på pandemin. De tre sistnämnda konserterna har flyttats fram två gånger. Skulle sett dem 2022.

Betr fröer så förra våren blev jag väldigt inspirerad av dig Se klart och köpte fröer m tillbehör. Jag tog mig vatten över huvudet🙄😅
Köpte för mycket samt för många olika sorter av grönt och av blommor. Om jag skulle köpa fröer då skulle det nog vara tomater. Hur som helst så är det ju kul när det egenodlade växer. Precis som egenstickat. Håller nu på och stickar ett par röda raggsockor t min dotter. Innan jag la mig gjorde jag en pizzadeg och ställde in i kylen. Spännande att se imorgon hur jag lyckas😃

Somnar nykter! Godnatt 😴

Söndag….å så trött. Tagit det lugnt efter frukost…satte mig i min favoritfåtölj med fotpall…med en bok och mobil😉 Slumrade till.
Tror tröttheten kommer från dyningar av Covid-19, vara mestadels nykter, otränad…

Ska jobba på att få fler nyktra dagar i rad och att få lite luft varje dag oavsett om det bara skulle bli tio minuter. Fem minuters meditation skulle inte heller vara fel…har ju försökt få till det på morgonen…kanske är det bättre på kvällen för mig….liksom att inte få det överstökat utan verkligen landa. Ni som mediterar…är det bäst på morgonen eller kvällen eller är det individuellt?

Slutligen ..citerar några ord av Anders Hansen ” Det är i steget, inte vid målet, mot något som sträcker sig utanför en själv som de flesta upplever vad dom i brist på bättre ord kan kallas lycka. Vad som är tillräckligt meningsfullt finns det lika många svar som det finns människor men det kommer förmodligen innebära att man mår dåligt ibland. Att odla tacksamhet är också viktigt. Det är svårt men det går”. Kloka ord tänker jag. Och om man applicerar det till nykterhetsarbetet så kan det ju vara det där avgörande steget som gör att man gläds finner styrka i att ta nästa steg dvs ytterligare en dag som nykter. När nykterheten kommit upp i veckor, månader och år …då man kanske upplever stiltje (har ju inte själv varit där men..) jag kan tänka mig att då kan en djupare tacksamhet infinna sig.

Kram🌟

Jag tycker inte det är så svårt att odla tacksamhet- det är som med träning att det gäller att få det gjort. Men till skillnad från träning så går det att göra i sängen innan man somnar 😴 Det hänger ju ihop med hjärnans plasticitet- det här att det går att lära hjärnans tankar att följa nya spår, så fascinerande.
Det kommer ju verkligen en vardag också i nykterheten. Men i grunden finns en djup tacksamhet att få uppleva livet som det verkligen är. Och finna att det är så mycket mer varierat än vad det där vinet erbjuder. (vilket snarare är ett blurr.)
Önskar dig en fin söndag, kram! 💓

Så sant @Se klart💞

Gjorde pizza ikväll av degen som jäst under natten. Blev riktigt bra👌🏼med prosciutto, färsk champinjoner, parmesan och ruccola. Känner mig nöjd! När man kan vara ute så ska jag testa att tillaga den på grillen😋

Tidigare under dagen blev det en tipspromenad. Skönt! Tillsammans med maken och dottern❤️

18 dagar…13 dagar utan alkohol fem dagar med..känns bra!

Kram och godnatt💞😴

Anonym31513

Det låter som en riktigt smarrig pizza.
Du jobbar på jättefint med nykterheten. Fortsätt så, så kommer det att bli jättebra! Kram!