Sitter på måndag morgon och äter frukost. Resten av familjen sover förorten. Sista dagen på jullovet.
Orkar inte ens beskriva alla gånger det har blivit fel och för mycket alkohol. Ffa med gräl med min man men även i tidigare relationer. Däremellan sköter jag ett anvarsfullt jobb. Tränar och pluggar extra ibland. Men nu orkar jag inte längre.

I förra veckan blev jag alldeles för berusad och hade ett förskräckligt gräl med min man. Vi väckte barnen som blev rädda. Skammen är total .

Jag vill verkligen göra åtminstone ett uppehåll. Så jag får distans. Funderar på olika vägar för att få hjälp.
Det som jag har identifierat som min största utmaning är att alkohol är vårt sätt att umgås hemma. Det är då vi möts och pratar. Jag tror inte att min man kan tänka sig att avstå. Han tror att det räcker med att avstå på veckan. Dessutom har jag lätt för att bli uttråkad. Som så många andra..

Önskar alla på detta fantastiska forum en fin dag 🌷😊

@Greta68 Välkommen hit! Bra att du skriver här.
Känner igen det du skriver från tankar jag och min man hade, vi ”myste” med vin vid alla tillfällen som eskalerat och sista åren har vi ”myst” varje dag med ca 1-2 flaskor var per dag. Att sluta skulle göra vårt liv så tråkigt. Jag började smyga, gömma och ta återställare på morgonen. Min man kan sluta dricka, men inte jag. Han blir inte heller bakis. Jag får ångest och oro, fylld av skam och skuld, inte han. Jag har ångest när jag vaknar och stillar med vin. Vi klarar av jobb och sköter oss. Min självkänsla och självförtroende är i botten och skammen tung, inför barn, inför jobb och inför mig själv. Har både minnesluckor, ramlat och fyllegråtit. Dricker vin och mår bättre efter första glaset men efter sjätte i helvetet igen…en ond cirkel.

Så hur tänkte vi egentligen om att det roliga vi har försvinner om vi inte dricker? Hur roligt var det egentligen?

Jag fick nog och sade till min man att jag går under om vi inte slutar, att jag inte klarar av att dricka alkohol, att jag är alkoholist. Att de flesta bråk och ångestattacker beror på alkohol, vill vi ha det så? Vet hur mycket han vill ta vin till maten eller efter en jobbig dag men att vi överkonsumerar. Han gick med på att hålla upp och avstå ett tag och inte köpa vin, men vill kunna ta 3,5 öl. Ok för mig, triggas inte av öl.

Idag har det gått 78 dagar sedan beslutet och det är bland det bästa beslut jag tagit i mitt liv! Självkänsla, självförtroendet, ångest, skuld, oro och skam poppar inte ständigt upp och inte alls påtagliga. Tänker klarare, ser fräschare ut och skrattar lättare. Min man då? Han mår också bättre på alla sätt och vis. Vi har mycket bättre samtal, sansade och stöttande. Bråkar inte, och vi får båda sova då jag inte håller oss vakna med fylleångest. Vi gör saker ihop som förut men utan alkohol. Alkohol är inte kittet som håller ihop oss, som jag var lite orolig för. Idag är jag så övertygad och målinriktad på att vara nykter för vill aldrig mer hamna i helvetet, och jag känner mig stolt över det. Min man hakar på😀. Har berättat för mina vuxna barn och det peppar mig och är glada över det.

Det är min historia som gjorde att jag slutade dricka. Det är klokt att göra ett längre uppehåll och få distans som du säger. Då hinner du tänka och känna hur du vill ha det. Gå med i alkoholprogrammet här på forumet, då kan du se hur din alkoholkonsumtion ser ut och få vägledning framåt. Lycka till!🌷

Tack vår 2022 för att du delar med dig av din historia och så fint att din man avstår från vin när han vet att du inte vill dricka . Det får mig att hoppas på att vi kan finna en lösning här hemma också 🙏

@Greta68 Hej o välkommen hit!
Du har verkligen en bra motivering till att sluta dricka - som du skrev i ditt första inlägg!
För mig är det liknande situation, jag dricker numera inte alls o min sambo dricker när han vill... däremot har vi inga hemmaboende barn, det är ju förstås en stor skillnad. Jag har hittills inte haft svårt med att min sambo dricker, min hälsa o motivation hjälper mig.!
Jag hejar på dig o hoppas att du inte faller pga din man...
Skriv gärna o berätta hur det går!
Styrkekram från mig till dig 👍🤗💪

Hej! Det går bra - klarade mig fint utan alkohol igår och har sovit gott. Såg en film med sonen igår - supermysigt! Hela dagen igår snurrade alla idiotiska saker som hänt under livet. Känns som att tillvaron är marinerad i alkohol. Varje måndag efter covid ( arbetar hemma ) ofta onsdag ibland torsdag då är det ju ändå snart helg och sedan både lördag och söndag. Idag skall jag lyssna på alkoholpodden. Ha en fin dag därute 🌷🌷

Tampas med hur jag skall utrycka mig iförhållande till min man och helgen. Vill helst inte att han skall dricka när jag kämpar med att avstå. Bara jag skriver detta känner jag ett sug. Vi har en ”dans” kring detta. Har lite olika alternativ:
1 jag vill inte dricka alkohol i helgen. Kan du tänka dig att avstå från vin iaf
2 barnen behöver se sina föräldrar helt nyktra en helg - rimligt eller hur?
3 jag går under om vi dricker mer
Tror inte på den senaste för då blir det skuld som kastas emellan oss
Hälsar Greta

@Greta68 Tänker att det kan vara bra att säga det du typ skrev i början, jag skulle gärna vilja be dig om att vara ett stöd för mig och hjälpa mig att klara av att motstå alkohol genom att vi inte köper hem vin i helgen. Det skulle betyda mycket för mig om vi kan göra detta tillsammans. Du säger att det lätt kan bli skuld som kastas mellan er. Om du berättar vad som är viktigt för dig, vad dina behov är kanske det inte uppstår?

Hej @greta, välkommen hit!
Vad fint och bra du beskriver den där oron kring hur det ska bli i relationen. Jag känner igen det väldigt väl, oron kring att så mycket kring umgänge, mys, trevligt, närhet/ förknippas med att dricka. Eller snarare hade jag uppfattningen och upplevelsen att det var då närhet, glädje- uppstod i vårt liv.
Det är nog en av de mer förvånande sakerna med att bli nykter, att relationen har blivit så bra. Att det fanns så mycket äkta UNDER det där lite mögliga täcket som alkohol faktiskt är.
Kan inte förklara och jag tror inte det låter så inspirerande- i början ÄR det svårt och mycket att tampas med. Ett nyktert liv vet jag av erfarenhet kan låta urtråkigt… men häng kvar, ge dig själv tre månader så kommer du att uppleva många fördelar. Helt säkert.
Relationen till barnen- inte minst- blir ju också så mycket bättre. (I Det vidare livet kan du tex läsa @charlies, @torn, @andrahalvlek och @sattvas trådar, finns så mycket bra att hämta där!)
Mina trådar går hela två år tillbaka i tiden nu. Inte klokt. Jag stapplade in här med ambitionen att ”kanske fixa tre månader”.
Nykterheten är min superkraft. Det är stort! Kram!
Ps: 1 och 2 är väl två utmärkta argument!

Tack @se klart. Såg Hanna Hellqvist på Skavlan häromdagen. Den där kommentaren att jag förstår inte hur folk bara kan dricka två glas vin. Det är ju då det roliga börjar. Vad är vitsen liksom om man inte får bli lite småfull. Iofs fanns det en tid när jag blev småfull på ett glas vin. Men det är längesedan nu.
Ja och barnen. Vill inte att min yngste son skall skriva en bok om mig när han växt upp. Inte om alkoholdrama i varje fall.
Kram från Greta

Idag är det dag fem och jag har sovit som en prinsessa. Slutade röka för 13 år sedan lite drygt. Jag var en storrökare av rejäla mått. Det var ett moln av rök runt mig hela tiden. Lyckades till slut sluta. Var låg i ett år. Ingenting var roligt. Kändes som jag hade förlorat min bästa vän. Men det var väl ingen snäll vän som skadade mig så. Sabbade min hälsa och min hy. Näää. Skall klara denna dagen oxå. Köper kombucha tills imorgon ser fram emot att testa.

Har märkt att det bästa sättet att avstå från alkohol är att umgås med yngsta sonen. Det gör jag så mycket han orkar 😀

@Greta68 Grattis till dag 5!🎉💫💐. Då vet du hur det är att bryta ett beroende från cigaretter och att det tog lång tid innan det var över. Som du säger det var ingen snäll vän, en som sabbar hälsa och hyn. Alkohol är inte heller en snäll vän, den sabbar förutom hälsa och hy även psyke och signalsubstanserna i hjärnan, skapar misär och bråk när vettet och tänkandet sker i reptilhjärnan till slut. Usch, vad deppigt detta låter men det är ju fakta och sanningen.

Vad mysigt att umgås med yngsta sonen, det tror jag att han verkligen tycker om och uppskattar❤️

Alltså idag var jag piggare imorse än jag varit ngn måndag på länge och idag är det fredag!! Så det är inte arbetet som kör slut på mig mest. Skriver detta för att jag skall komma ihåg 💫💫 brukar nästan alltid vara bakis på fredagarna. Idag känner jag mig nästan pigg 😀 ha ha och solen skiner snart

Och tack @vår 2022. Ja han verkar verkligen uppskatta våra filmkvällar. Ibland vill vi ju inte att han skall komma ner för då ser han ju vad vi gör när vi dricker vin. Men när jag inte har något att skämmas för blir jag ju bara glad ❤️

Helvete vad svårt det är att inte dricka vin på en fredag 🤯 🥵 men det är bara att härda ut. Filmkväll med barnen och ostbågar blir det ikväll. Imorgon är en annan dag 😀 tack @vår2022 😍

@Greta68 Det låter som att det blir en fin kväll...
Men om en brukar dricka fredagskväll är det ju en omställning som heter duga!
För min egen del drack jag oavsett veckodag så jag får deala mest varje kväll. Det skulle jag gärna avstå från men gjort av gjort - det är bara att ta konsekvenserna av det!!!
Ostbågar, film o barnen är inte illa! Ha en fin kväll 👍
Kram 🤗

Tack för glada tillrop @ majsan och @vår2022 - Det går ju så bra när man bara slappnar av lite 😀 … och äter oavbrutet 😬 som tur var fick jag med maken på tåget vilket underlättar MYCKET! Ser fram emot att vakna utan huvudvärk imorgon. Det var väldigt längesedan det hände. Jag har pimplat många dagar i veckan men just fredagar är nog den absolut svåraste dagen för mig.
Kram från Greta