Jag är nu på min sjätte dag som alkoholfri. Drack innan dess, sedan i september minst 1 liter vin om dagen. Har de senaste tre-fyra åren druckit så mycket men med uppehåll varje år på tre till fem månader. Efter varje uppehåll har jag trott att jag skulle klara att dricka måttligt men det har inte fungerat. Har tidigare provat Campral men det gjorde ingen skillnad. Nu inser jag att total nykterhet är det som gäller, åtminstone en period som är längre än tidigare. Just nu en dag i taget. Första dagen var jobbig men nu funkar det även om tankarna på alkohol kommer, särskilt framåt kvällen. Jag har gått upp mycket i vikt - säkert på grund av alkoholen - för jag har bantar superstrikt det senaste året och ändå bara gått ner 10 kg. Idiotisk kombination att banta och dricka…. Nu efter alkostoppet har jag börjat småäta som kompensation. Vill inte gå upp de kilo jag kämpat ner! Vill nu gå ner i vikt och utan alkoholen borde jag ju det. Under förutsättning att jag inte ersätter alkohol med mat…. Tips?

Jag rasade i vikt när jag var nykter nästan ett år. Då tränade jag också.
Sen föll jag tillbaka då jag trodde faran var över, men beroendet är ju progressivt så jag halkade snabbt in i samma mönster jättesnabbt.
Många (jag också) får ju sockersug vid alko-stopp. Jag tillåter mig själv godis och annat i början av nykterheten för att sen trappa ner sånt. sen är min plan/tips promenader, någon form av träning. Hitta nyttiga snacks, morötter och någon smalare dip tex istället för chips?

Lycka till!

Ingen vet hur mycket jag druckit, har varit duktig på att dölja det för maken (inga hemmavarande barn), kan t.o.m. tacka nej till vin till maten för att markera att jag inte dricker, men har tagit igen det när han inte ser. Han har tidigare påpekat att jag druckit för mycket, typ 2 glas vin…. Han skulle bara vetat hur mycket mer…. Jag har bra fast jobb, har under pandemin kunnat jobba hemifrån. Vi har fyra vuxna barn och fyra barnbarn. Och ingen vet alltså att jag slutat nu. Jag orkar inte med att de ska veta, vill fixa det här själv. Och det har jag gjort tidigare… men då börjat dricka igen. Tror ni att det går att bli ”normaldrickare”?

@Constanza Hej o välkommen hit!
Att göra uppehåll helt är ju det som rekommenderas till att börja med...
Jag har valt a-fritt liv, känns lättare än att tänka "ibland". Men det är så klart inte helt enkelt ändå! Jag kämpar på o kan i alla fall säga att det lättar lite med tiden... Man får räkna med många (olika för olika människor förstås) dagars kamp,funderingar o ta ett nytt beslut varje morgon... Och även lite lättare dagar också förstås! Önskar dig all lycka med det du väljer 👍
Styrkekram från mig 🥰

@Constanza Hej och välkommen hit! Känner igen mig i det du skriver. Har smugit, smusslat och gömt vin lite överallt och druckit bra mycket mer än det som synts. Ledde så långt att jag började ta återställare på morgonen, och jobbade hemma precis som du, i Teams. Ångesten, skulden och skammen pyrde varje morgon. Har tidigare gjort uppehåll och trappar ned, men det har medfört ännu mer drickande och alltså inte funkat för mig. Då räknade jag hela tiden dagarna tills jag skulle få dricka och längtade dit, där var fokus. Nu har jag slutat dricka helt, med nytt fokus, för jag kan inte hantera alkohol och nu räknar jag hur många dagar jag varit nykter och och firar alla dagar sedan jag senast var full. Så jag kommer aldrig att kunna bli en normaldrickare och det är inget jag längre heller vill bli. Min motivation är ett liv utan alkohol och att slippa planera när jag kan dricka och hur mycket samt slippa smyga, smussla och ljuga mer. Har varit nykter i 79 dagar idag.

Ett tips är att gå med i alkoholprogrammet om du redan inte gjort det. Det är ett bra stöd och kan ge dig vägledning framåt. Lycka till🌷

Bli normaldrickare verkar svårt om man utvecklat beroende. Finns säkert vissa som klarar men har beroendet blivit fysiskt och hjärnans balans blivit rubbad tror jag det är ytterst få.
Kan rekommendera boken ”Skål ta mig fan”, den gav mig större förståelse för alkohol och problematiskt drickande.

Välkommen! @Constanza! Också jag har smugit o smusslat, druckit i kaffekoppar, gömt och trixat. Slut med det nu sedan 3 v. Jätteskönt! Håller samtidigt på med lögenhetsröjning så ganska fullt upptagen vilket är bra. Men längtar ju då också efter de där svslappningsglasrn! Men jag har bestämt mig. Jag är fri och nykter o tillfrisknar dag för dag! Hoppas du håller i- detta forum är stor hjälp tycker jag. Man kan prata öppet om stort och smått. 🐳🐳🐳

@Constanza Vad bra att du börjat programmet, hoppas att det är ett bra stöd för dig. Tyckte det var bra, det fick verkligen mig att fundera på både ett och annat.

Ha en fin kväll🌷💕