Hejsan. Slutade med alkohol för 46 dagar sedan. Jag har druckit under 20 års tid. Inte några brakfyllor senaste åren, men ändå ett riskbruk misstänker jag. I och med hälsoproblem så beslutade jag att helt sluta. Det utmärkande för mig är och har varit en otrolig trötthet. Inte orkat jobba till/från. Detta pendlar från dag till dag. När avtar det ? Någon som känner igen sig ? I övrigt finns inget sug efter alkohol då jag bestämt mig att sluta. Viss ökad oro o mindre darrighet till och från uppträder emellanåt, speciellt vid stress/jobb. Vad kan man förvänta sig normalt sett, när vänder det ? 🤔🙏

@N22 Hej och välkommen hit! Grattis till ditt beslut att sluta dricka och vad skönt att du inte har något sug. Jag har varit nykter 86 dagar och tycker att det känns bättre för var dag som går. Signalsubstanserna i hjärnan påverkas mycket av för stor konsumtion av alkohol och det tar 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig och skapa balans igen. Detta brukar jag tänka på och förstår att jag måste ge hjärnan tid för läkning. Stress och oro påverkar hjärnan och visar sig i olika symptom som du beskriver. Jag motionerar regelbundet och har börjat med mindfulness övningar på typ 20 min varje kväll för avslappning och acceptans. Det hjälper mig mycket att få ro i kroppen och att jag sover bättre.

Så ge dig mer tid så hjärnan får återhämta sig ordentligt🌷😀

Tack @vår2022 👈 Har funderingar på om jag måste ta hjälp, på grund av tröttheten. Svårt att vara sjukskriven var och varannan dag på grund av extrem trötthet. Får väl vänta ut ngn vecka och se om det går över 🤔🙏. Tack för tipset om Mindfulness, det ska jag undersöka.

@N22 Det kan väl vara bra att kolla upp tröttheten. Tips här i forumet är att ta tillskott. Jag äter B1 vitamin (tiamin) det får man brist av när man druckit mycket alkohol. Äter också B-12, D-vitamin och magnesium.

@N22 Hej! När det gäller B-vitamin,, se då till så det är B1 (Thiamin) du får titta bak på burken.
Dom man köper på hälsokost affären brukar ha mest B3, B6, B9, B12,,
Man glömmer ofta B1 eftersom ingen normalt har brist på den i västvärlden,, beroende på att vi får tillräckligt av den i maten vi äter. Det är oftast alkolister som lider brist på den pga kostvanor och att alkoholen gör att kroppen inte tar upp B1.
Jag fick tag på en burk Thiamin hos en som säljer kosttillskott till både djur och människor, den burken var till hästar och jag tar ett kryddmått i vatten varje dag.
Det går ej att överdosera då det är vattenlösligt, man svettas eller kissar ut överskottet.
Lycka till!

@vår2022 Det finns väl ingen gräns egentligen, men det är ju främst för den akuta fasen som man behöver B1. Hamnar man på torken så kan det ju till och med bli så att man får en injektion av det. Men hur länge är upptaget hämmat efter att man slutat att dricka? Jag hittar själv ingen information om detta, mer än att om man har en leverpåverkan, så kan B1-upptaget påverkas och leverpåverkan kan ju sitta i ganska länge, eller vara permanent. Man får kanske känna efter lite själv. Känner man efter ett par månader av att ha varit nykter att man är helt återhämtad så kan man ju sluta vid det tillfället.

B1 är ju viktigt för upptaget av näring i övrigt så det bidrar säkert till trötthet. Så länge man känner sig tröttare kan det vara en bra idé att fortsätta, tycker jag. Men allt detta är ju lekmannagissningar.

En annan sak med B3 är att B-vitaminer generellt kan man inte överdosera, men just B3 i för höga doser är inte bra för levern.

@vår2022 Lite osäker där,,, när jag var hos läkaren i dec och hon fick veta att jag tog B1, så sa hon att jag skulle fortsätta med det. Kan tänka mig att det är lite som med D vitamin, den ska man väl ta så länge inte solen lyser på en.
Tar man B1 varje dag i 1-2 månader så tror jag man kan ge sig sen. Man kan ju ta en gång i veckan kanske istället för varje dag.
Jag menar,, alkoholen har vi ju inte i kroppen längre och äter normalt gör vi ju också.

@TappadIgen @Tikka Jag började äta B-1 tror efter ca 6 veckor, men känner mig mycket piggare nu. Äter upp burken så är jag på den säkra sidan😀

Har börjat äta kromtabletter, igår, då jag hört att det kan motverka sötsug, vad tänker du om det? @TappadIgen?

@vår2022 skrev:"Har börjat äta kromtabletter, igår, då jag hört att det kan motverka sötsug, vad tänker du om det? @TappadIgen?"

Det låter som en bra idé. Är väl individuellt huruvida det fungerar på sötsug eller ej, men det kan ju beror på hur man har det med nivåerna från början. I normala doser har det ju ingen toxicitet heller så det skadar ju inte alls att prova. Många känner ju att de blir hjälpta av det och den bakomliggande mekanismen är ju välbekant.