Hej, tråkigt att höra att det inte gått så bra en period, men du är stark och du ger inte upp. Det är positivt. Och ju fler gånger du konstaterar att alkohol inte för något positivt med sig för dig, desto bättre.
Just det du brottas med nu gör ju väldigt många i det tysta… så här var det för mig:
Morgon: nä, nu idag får det vara nog, aldrig mer. Usch och fy!
Middag: hmmm, jag känner mig trött, behöver jag ändå inte lite. Nej! Du har ju tänkt sluta. Å så malde det på med handla eller inte handla.
Kväll: hade jag handlat var det en kort stund som en present, hade jag inte handlat kunde jag ångra mig en kort stund. När rastlösheten kröp på. Jag hade extremt mycket associerat alkoholen med vilan och avkopplingen som jag såväl behövde.

Jag tänker att du är lite där VaraFrisk. Att du är väldigt trött. Kan det stämma? Alkoholen är så dubbel för att den både piggar upp och ger ro. Och när man har blivit så trött, av alkohol och av annat, så är det inte så enkelt att uppbåda energin till att ta tag i träning, läsning, stickande, promenader utan just den energi som alkoholen ger. Energi och avkoppling (tystande av tankar).
Men det är ju skitviktigt att bryta det där mönstret. Jag är rätt säker på att magbesvären du får har större negativa effekter än att magen enbart är lite konstig. Näringsupptaget funkar nog inte helt som det ska med alkohol. Kanske kan du dricka nån bra dryck istället, näringssmothie? Tänker att du gör det klassiska misstaget ofta med att dra igång med 20 förändringar på en gång..Förändringar som kräver energi - å så orkar man inte och väljer den vanliga vägen med vila och energi i alkohol.
Det skönaste för mig när jag faktiskt lyckades sluta var att slippa hålla på att dricka, köpa, smussla etc. Och dricka fast jag inte ville, inte borde, inte mådde bra av det. Det ger ett lugn i sig och jag saknar det inte alls längre. Frågan är bara hur man kommer dit. Jag tänker att du ska fortsätta som du gör. Samla nyktra dagar. Färga kalendern fin. Köp hem något gott och nyttigt att dricka istället när du inte handlat.Det behöver inte vara en större förändring än så just nu. Jag tror på dig!

@majsan_nu @majken_r @Sisyfos Tack snälla för att ni tittade in hos mig🥰

Det blev alkohol igår. Jag vet varför. Jag skrev ju igår att jag hade en stark känsla av besvikelse inom mig. Den känslan kan göra att jag dricker alkohol fastän jag redan är så trött och känner att magen skulle verkligen behöva vila. Dessutom var jag orolig för min dotter. Jag visste att hon skulle träffa några och att det skulle drickas öl. En sådan kväll kan sluta hur som helst. Igår mitt på dagen messade jag henne men fick inte svar. Eftersom jag bär min erfarenhet med mig så kommer oron och jag har svårt att skaka av mig den. Man kan tycka att jag behöver klippa navelsträngen, lära om och inte alltid tänka det värsta. Jag vet men det är svårt. Jag skriver inte mer om detta här. Hon skrev ganska sent och var nog ganska irriterad på mig då. För jag skickade ju inte endast ett sms…..men denna oro har jag svårt att hantera och triggar mig att dricka alkohol.

Gick upp vid nio. Har sovit sisådär. Det är grått utomhus. Och känslan inom mig är lite ångestfylld. Vill inte bli så orolig när det gäller min dotter. Vill inte dricka alkohol. Vill ha mer energi inom mig. Idag blir det ingen alkohol.

Så som du beskriver dina tankar över en dag @Sisyfos ungefär är det för mig. Jag är kanske inte är den som drar igång massa projekt men de förändringar som jag tänker att jag ska göra är oftast för stora. Men den stora anledningen till att jag inte gör vad jag tänkt göra beror på att jag väljer alkoholen istället. Under jul och nyår hade jag fyra nyktra dagar i rad vid två tillfällen då det funkar med att läsa och exempelvis sticka.

Efter att jag skrivit färdigt här behöver jag sortera mina tankar…se hur jag kan hitta lite positiv känsla inom mig….fundera över hur jag vill spendera den här dagen. Jag har skrivit det förr men jag behöver verkligen sätta mig själv i främsta rummet…så lätt att säga men så svårt för mig att få till det i vardagen.

Ha en fin söndag!

Kram🌟🥰

@varafrisk det enda sätt att sätta sig själv främst- är att skippa alkoholen. Det är en gammal möjlig matta över alla andra försök att prioritera sina egna behov. Du vet det men jag påminner. Inga andra sätt kommer att ha någon större betydelse. De där glasen - efter förhandlande och kapitulation- de sköljer bort allt gott som vi försöker göra för oss själva.
Sätt dig själv i främsta rummet genom att vara nykter idag. Kram.

Så sant @Se klart precis så är det!! Å nu är det lika mellan dagar utan alkohol och med alkohol....och det är ju endast jag som kan ändra det!!! Jag tänker på så många olika saker som jag vill göra om jag inte dricker alkohol. Jag märker vad jag missar när jag dricker alkohol. Helgen som gick var så himla misslyckad på något vis! Tycker det är jättejobbigt när dottern är irriterad på mig för jag känner mig delvis skyldig eftersom jag skickat många sms fast ändå känner jag att det hade varit så himla lätt för henne att svara. Nog om det! Men, jag tappar min tro på mig själv i egenskap av att vara förälder...min betydelse...fast jag har blivit mycket bättre här.

Hur som helst...så tänkte jag...ska jag släppa alla mina tankar på andra saker som jag vill/ska fylla mina dagar/mitt liv med...och bara fokusera på...att...idag dricker jag inte. Inte fokusera på något annat. Många bestämmer sig för att inte dricka...slutar...och läser...lyssnar på poddar...tittar på youtube....jag kommer ju aldrig dit eller någon annanstans eftersom jag redan har hunnit dricka.

Tycker att det är riktigt jäkla jobbigt med Covid-19...den ställer till det så mycket....så himla rörigt på jobbet! Idag hade vi APT..så många frågor ställdes som det inte kunde ges ett rakt svar på. Ska ha lönesamtal imorgon. Känslan av att kunna påverka lönen känns inte så stor utan det handlar mycket om vad ingångslönen blir.

Hur som helst...om jag nu ska fokusera på att det enda är att inte dricka så känns det som om jag behöver någon uppmuntran...och jag vet inte riktigt ännu vad det kan vara. Kan det vara så enkelt som att bara lyssna till någon bra låt eller dansa? Berättade ju för er att jag var på konsert för ca 1,5 vecka sedan. En av artisterna var Mariette...började följa henne på instagram...varje måndag morgon dansar hon och barnen...för att påminna sig och att ha med sig under veckan "Glöm inte bort vilken skatt en "vanlig" dag är. Så underbart....:)

Livet går vidare...

Kram:)

@Varafrisk Dans är frigörande och sann glädje. Jag vrider på rejält här hemma med jämna mellanrum och dansar, hoppar & rullar höfter. Man kan inte bli annat än glad!

Lönesamtal är ju sällan kul. Man lyckas ju aldrig få det man vill. Vi har inte fått mer än den rekommenderade procentuella ökningen de senaste åren, finns ingen chans ens att påverka lönen själv. Lite surt. Men du lyckas nog, kör hårt & tro på dig själv under samtalets gång.

Livet går vidare ja & i dag kör vi nyktert va?
🤗

Tyvärr inte 😔@Rehacer Jag skäms😔men jag tänker att jag behöver skriva. Hade druckit ett glas vin när jag skrev. Det här är så skämmigt men för att gå vidare måste jag skriva…
Ingen offerkofta på…

Kram🥰

Godmorgon🌟Mitt sinne är tungt idag😔men jag tänker när ljuset kommer…kommer kanske solen. Det är minusgrader hos mig..minusgrader ger större chans till solsken☀️ Å då kanske det lättar i mitt sinne. Idag ska jag göra allt vad jag kan för att dagarna utan alkohol ska ta ledningen igen💪🏻 Tänka…jag är ju en person som inte dricker….en ovanlig tanke för att vara mig…men den tanken behöver bli min bästa vän❤️

Ha en fin dag Alla🌟❤️

Kämpa på Varafrisk 💪🏼💞!

OM detta blir en dag då det är svårt att stå emot… Skulle det kunna funka att tänka typ: ”Okej - jag överlever utan att dricka IDAG. Så i eftermiddag när min motivation är på minus tusen och det känns HELT meningslöst eller nästan omöjligt att inte dricka - så gör jag det inte ändå. För jag överlever ju iaf. Kanske blir huuur svart, tråkigt och oroligt som helst inombords, men ändå - jag GÖR det bara INTE. Jag står ut med beslutet att inte dricka idag.”

Ibland tror jag att man har en överdriven tilltro till- och också överskattar betydelsen av att det ska kännas (åtminstone hyfsat) bra att inte dricka. Låt det kännas skitdåligt att inte dricka!! Förvänta dig inget annat. Det är ett beslut som kan få kännas som det rövigaste beslutet i världen! Att det här blir världens sämsta dag, det blir ingen jävla sol och allt suger - för det blir inte vin idag. Men du överlever. (Och imorgon när ✅ leder igen, så är det ändå värt det!)

Hetsiga tankar och tips från mig här… 😅. Hoppas att du förstår hur jag menar! 💖

@Annabell Jag förstår hur du menar och det var ett jättebra inlägg! Tack!

Den här veckan har inte börjat så mycket bättre än förra. Så mycket ångest pga alkohol. Även ångest över mitt beteende i relation till min dotter och kan vara så även ibland i relation till min son. Det handlar mycket om för mig att klippa navelsträngen, att inse att mina barn är vuxna individer som jag inte behöver skydda på samma vis som när de växte upp, att känna tilliten till deras förmåga samt att de har ansvar för sitt liv. Om de gör saker som kanske inte blir på bästa vis så behöver inte jag vara där och rätta till, ta ansvar för de är faktiskt vuxna individer. Så där handlar det mycket för mig om att släppa taget...att leva mer mitt egna liv.

Vill inte tjata om Covid-19 men det påverkar verkligen tillvaron just nu. Jag är nästan helt återställd....lite hostig och lite rosslig emellanåt kanske mest på morgonen. På jobbet just nu är det inte alls kul...svårt att genomföra ett bra arbete....dessutom skapar det en del irritation. Tålamodet är inte lika starkt. Hade lönesamtal igår. Det gick väl bra men så här dagen efteråt funderar jag mycket på vad ledningen anser är viktigast och vad ledningen tycker är viktigast kommer ju från politikens krav på verksamheten. Det viktigaste ordet är produktion och förbättringar för verksamheten. I min värld hör inte ordet produktion ihop med samtal med människor, i min värld är det två skilda saker.

Och idag har jag ledig dag...sinnet är fortfarande ganska tungt. Jag har dock varit ute på en hundpromenad i duggregnet, promenerat i villaområde, vid Vänerns strand och en bit i skogen. Det ger faktiskt påfyllning. Druckit kaffe i min fina mugg av Lena Linderholm och ätit två knäckemackor med ägg. Snart tid för en ganska sen dusch och åka till affären för att panta tomburkar. Skulle även slänga flaskor men det är överfullt på sopstationen. Det är så förvånande att vuxna människor ställer sina kassar med tomflaskor utanför dessa containrar fastän de är överfulla. Hur tänker man? Kanske inte alls.

Efter mitt kaffe har jag läst Dag 1 i "THE ALCOHOL EXPERIMENT" av Annie Grace. Jag har skrivit listor över orsaker varför jag dricker, varför jag vill sluta dricka, varifrån/när jag fick smak för alkohol och till sist motsatser som tex "Alkoholen dämpar min oro" - " Alkoholen gör oron flera gånger värre". Skriver även varför alkoholen gör oron värre osv. Har inte läst engelsk litteratur sedan jag läste på högskolan men det funkar. Vissa ord översätter jag med google translate. Man behöver ju inte översätta alla ord för att förstå innehållet.

Jag är ju fortfarande och geggar men när jag var ute och gick så tänkte jag att första året som nykter (jag tänker för de som har varit nyktra ett år och givetvis längre) kan det liknas vid första året när man mist en nära anhörig. Jag hör att det låter kanske hur dumt som helst men jag ska berättar hur jag tänker. När man mist en nära anhörig så under det första året utan hen så går man genom högtider, kanske andra speciella tillfällen man har haft med hen. Första året man går i genom dessa tillfällen kan det vara ganska smärtsamt. När man då kommer till alkoholen så vid alla tillfällen som förknippas med alkoholen ska man gå igenom för att kunna komma ut på andra sidan. För en del kan det vara ett sorgearbete och för en del en ren lättnad.

Jag har funderat mycket över när i mitt liv alkoholen började bli ett problem. Jag minns inte riktigt men jag vet att en del i det hela var när jag gjorde det legitimt att jag faktiskt kunde dricka rödvin till ostbrickan en onsdagskväll. Onsdagskväll var ju dessutom "lillelördag" så varför inte??Berättade man det då för någon jag då fick man ju bara bekräftelse att det var ju helt ok att göra så, lite busigt...att våga. Så dumt egentligen! Funderar vidare.

Kram:)

Nu har jag fuldansat💃🏾följer ju Stina Wollter på Instagram och hon dansade💃🏾å jag tänkte jag måste dansa💃🏾 Fick på Ainbusk Singers ”Min Gud” inte jättemycket fart men ändå😉Skulle sjunga men det gick inte tårarna flödade😭å jag förstår ingenting🤔 Nästa låt blev ”Kom så far vi härifrån” även den med Ainbusk Singers…tårarna rann och jag dansade som en tok…hoppade…snurrade…min lilla hund tittade stort på mig👀och tårarna rann 😭kanske börjar jag förstå….så många innestängda känslor…innestängda av både alkohol och Jante/Luther😔Behöver dansa oftare💃🏾❤️

Kram🌟

Var med ikväll på workshop med Viktväktarna…evigheter sedan. Finns så mycket därifrån som man kan applicera på arbetet med nykterhet.

Kram

Anonym26613

Hej @Varafrisk ! Kul att du börjat titta på alcohol experiment. Jag har kört den helt en gång. Gillar hur den bygger på nyfikenheten. 🙏💚

Att låta sina vuxna barn göra sina egna misstag, ja, det är svårt för mig med 😅

Ibland behöver man ta en paus. Få lite distans. Hoppas pausen leder dig framåt 💚🦋💚

Det låter som du jobbar på bra VaraFrisk i det här med The alcohol experiment. Jag tror att det är bra att verkligen titta ”utifrån” på sitt beroende.
@Varafrisk skrev:"Alkoholen dämpar min oro" - " Alkoholen gör oron flera gånger värre". "
Jag tänker att du sätter fingret här påprackad den dubbla effekt som alkoholen har i min mening nästan på allt. Om jag dricker för att dämpa ångest så blir jag också lite lätt handlingsförlamad och passiv, vilket i sin tur skapar mer ångest. Den bittra sanningen för mig är att jag inte kan medicinera med alkohol. Vad kommer du fram till VaraFrisk?
Å så din trevliga Fuldans. Det tror jag är en SÅ mycket bättre medicin. Tänk vad förlösande det kan vara att gråta. Jag tror att vi har kapslat in rätt många känslor i våra kroppar när vi inte mår riktigt bra och särskilt när vi har druckit så att vi inte har hanterat dem och gjort något åt dem.
Tycker att du sätter fingret på det som är svårt i förhållande till barnen och som man måste vrida och vända på. Balansgången mellan tilltro, vägledning, styrning, kravställning. Det är verkligen inte helt lätt. Just det där med att man varken kan eller kanske ska skydda är svårt. Men de har med sig nycklar ut i livet. Jag tänker att det viktigaste vi kan ge dem är vår tilltro till deras förmåga. Ack så svårt eftersom vi har velat skydda dem från livets törnar, men om jag tänker på hur ilsken jag skulle bli om min mamma plötsligt skulle börja kolla var jag är och vad jag gör nu förtiden. Det är viktigt att få klara sig själv.
Hoppas du mår fint VaraFrisk. BabySteps går också framåt, bakåt vandrar du inte även om det kanske inte är sjumilastövlarna som är på ännu.
Men de kommer. Tilltro, tillit och jag tror att varje sak du gör för dig närmare målet.

Tack för hälsning i min tråd @Varafrisk! Den värmde!🧡

Har nu läst ikapp här lite och ser att du jobbar på så bra!
Det där med att vända och vrida på saker och tankar, jag tror att det är jätteviktigt för att komma framåt och också bra att låta sig "utmanas" av andras sätt att se saker. Det gör vi ju här på forumet. Men Annie Grace tar det ett steg längre ... snacka om att hon måste gått "all in gånger 100" när hon slutade dricka ...
Jag gjorde också Alcohol experiment i början av förra året, det gav mig en bra skjuts i min nystart av nykterheten.

Jag hoppas du får en dag att måla i vackra färger idag!
Jag gillar verkligen din kalender!
Fast ... samtidigt tänker jag på Annabells inlägg ovan som jag läste med stor igenkänning ... alla nyktra dagar är inte jättekul, framförallt inte i början.
Men vet du vad? Även om jag naturligtvis inte hoppas på en sådan dag för dig, så - spygrönt är också en färg! Mycket bättre än svart! För den där hemska gröna färgen kommer att blekna till vackert vårgrön inom kort om du håller i och håller ut.

Hand i hand mot våren!
Kram!💖

@Miss Mary Poppins @Sisyfos @Soffi Era inlägg värmer…tack så himla mycket❤️

Jag har ju skrivit de senaste dagarna om att mitt sinne har varit tungt😔 jag jobbar med mitt beroende även om det hade kunnat gå så mycket bättre. Sinnet var tungt pga saker m min dotter men vi är nog snart tillbaka till varandra igen🙏🏻
Sinnet är även tungt pga hur det är på jobbet. Å igår tänkte jag…kan jag jobba kvar här? Och om jag inte kan det…vill man anställa en 59-årig kvinna som har en socionomutbildning, erfarenhet av att arbetat 17 år som socionom samt livserfarenhet? Sinnet är även tungt av sorgen att jag ännu inte har blivit nykter. Tidigare kunde jag känna en sorg över att inte kunna fortsätta dricka vin, bubbel, öl men idag känner jag främst en sorg över att inte ha blivit nykter. Det innebär ju inte att jag inte kan bli nykter…men det är skit ändå!

En känsla jag har haft många gånger som jag inte kunnat sätta ord på men som plötsligt kom till mig var följande….Ofta..kanske inte varje dag men nästintill får jag en glad känsla inom mig…att jag kan bli nykter och alla saker som jag kan göra som nykter…jag blir glad nästintill euforisk…och vad händer när jag känner den känslan …jo på den känslan vill jag dricka…å det har verkligen varit en så konstig känsla…så ambivalent🙄

Jag har inte kunnat bestämma mig från ena dagen t andra att tycka att nu får det liksom vara nog….jag fortsätter dock m min kalender där dagar med alkohol leder. Ska byta den svarta färgen till den spygröna🤢för som du skriver @Soffi få den att övergå t vårgrönt. Och då tänker jag på dig @Se klart..när jag tänker på våren…odla. Förra natten blåste mitt växthus sönder. Ett växthus som var av plast istället för glas. Anledningen att vi köpte i plast var att det fanns inga i glas (alla skulle börja odla pga att man var tvungen att vara hemma pga Corona) samt att jag visste inte hur stort mitt intresse är. Men jag vill ha ett nytt växthus i glas något större än det jag hade för jag vill odla.

I min kalender ska dagar utan alkohol vinna💪🏻jag kommer inte ge mig💪🏻

Kram❤️

Godmorgon🌟

I boken the Alcohol Experiment används ordet withdrawal hittar dock ingen bra översättning på det ordet. Någon som kan hjälpa mig?

Kram🥰

@Varafrisk "dra sig tillbaka" är det första jag tänker på, men behöver nog se ordet i sitt sammanhang för att kunna hjälpa dig. Engelskan har ju ett betydligt större ordförråd än svenska och ord och uttryck kan ofta användas på många sätt. Ett rikare språk än svenskan egentligen. Engelsk-svenska ordböcker är ju också typ dubbelt så tjocka som de svensk-engelska.

Bra att du kämpar på med din logg. Den är viktig. Att få sina vanor svart på vitt. Fortsätt kämpa!

Kram!