@Varafrisk jag vill bara berätta att jag också har ett litet odlingsprojekt framåt våren. Ska gräva en större rabatt på min framsida. Det är Brf mark men har fått tillåtelse. Det är otroligt soligt och varmt på somrarna så jag tänker plantera ett körsbärsträd (Har tittat på andra träd också men grannen ville det) som förhoppningsvis kan ge skugga om några år. Tänker också plantera någon slags clematis som ska klättra längs med staketet. Har tittat på Paul Farges som ett förslag. Dessutom har jag köpt några ettåriga blomsterfrö, Zinnia (som jag inte tänker förodla inomhus för att spara energi, går det så går det). Tänker att jag först måste gräva, det blir en del pyssel med det och att ordna en hållbar kant (hämtat tegel gratis hos en granne), därefter träd och clematis. Sedan behöver jag nog det här året på mig för att känna in vad mer som bör finnas. Vill gärna ha enbart perenner på sikt. Detta lilla projekt upptar mina tankar en hel del med glädje faktiskt! Ser på FB att många är djupt upptagna med olika växthusprojekt. Det börjar för många snarare gå mot att man vill ha ett lusthus i trädgården där man kan sitta och njuta av grönskan, snarare än att odla grönsaker i. Det hade jag jag också önskat att jag hade plats för! Fast jag hade nog velat odla lite kryddor, potatis och annat också i det.

Kram!

Jag tycker du ska börja med lite småskalighet. Det är sant att det är svårt att dricka och odla. Man behöver vara närvarande ihop med sina små plantor. Kimchi har jag aldrig gjort själv men ätit mycket på koreanska restauranger- på den tiden vi åt lunch ute… idag ska jag laga ceciche som också är starkt men peruanskt. Ska baka bröd och igår gjorde jag en stor chili på högrev. Hade mitt barnbarn här, blir också mysiga samtal och småskaligt det mesta. Spela lite kort, kolla på talang.
Önskar dig en fin söndag. Kram 🌿

@Charlie70 Vad kul det låter med ditt odlande! Jag skulle också vilja odla potatis men har för lite plats för det för jag vill ha ngt mer än bara några plantor. Mitt växthus kommer vara för litet för att sitta i men jag vill ha ngt större än det jag hade. Har en altan som jag kan sitta i. Var lite bökigt att gå in i för att vattna tomatplantorna. Gräslök och persilja brukar vara tacksamt att odla kanske även zucchini. Skulle vilja byta ut lite växter som jag har i en rabatt.

@Se klart ja, det får bli väldigt småskaligt. Har aldrig hört talas om ceciche. Får googla på det. Här finns det inga koreanska restauranger i närheten. Min kollega följer kocken Jennie Wallden på Instagram och jag tror att det var av henne hon blev inspirerad. Jag har också börjat följa henne.

Har haft en bra dag med min dotter idag❤️ Hon gjorde några bra inköp och jag fick mig ett par nya träningstights och en t-shirt. Nu sitter mannen och dottern och tittar på finalen i handboll och jag kastar ett öga då och då på Tvn.

Kram🥰

@Varafrisk kul med odlingsplaner! Och vad roligt att möta fler odlare @Se klart och @Charlie70 Själv odlar jag på balkong. Mina cayenne har precis tittat upp. I år blir det gurka, tomat, sallad, rabarber, smultron, örter, chili och sockerärtor 🌱

Ja precis, ceviche stämmer @varafrisk
Det blev väldigt gott. Jennie walden följer jag inte men lagat flera av hennes recept, bland annat en kinesisk fläsksida med plommonsås- tror receptet ligger på Ica eller Arla eller likande. Så enkelt och gott (och billigt)
@friluftstok vad mysigt med dina odlingar, vi får följas åt. Har inte beställt frön än, men har ett antal på landet och ska beställa några nyheter. Inte bestämt riktigt än. Men blommor, tomater, sallad och örter blir det. Kram och godnatt. Skönt att du verkar haft en bra helg!

@Varafrisk Här en odlingsintresserade till. Nuförtiden odlar jag mest ätbara saker på friland. Ett stort land består endast av vitlök, blir självförsörjande på det ca 6 månader, vi äter mycket vitlök. Förra våren satte jag jordärtsskocka som jag ska ta upp nu i vår, ville testa. Sedan har jag mitt köksland med persilja, gräslök, timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta (den måste hållas i schack så den inte tar över hela landet). Sår olika sallader och dill, sedan lite annat från år till år. Sår alltid ringblommor också i detta land, det blir så vackert med orange blandat med grönt och blommar senare på sommaren ända in på hösten. Sedan lite olika blommor i krukor och amplar. I höstas satte jag en ros med vackra rosa blommor, ska bli spännande att se den blomma i år.

Jag kan tyvärr inte sätta tulpanlökar då rådjuren mumsar på dem precis när de står i knopp. Istället köper jag färdiga knölar med en groende tulpan, planterar dem i en vid kruka och dekorerar med kvistar och mossa eller endast fint grus. De står sig länge, mycket längre än snitt tulpaner i vas.

Vi har mycket att se fram emot och planera inför säsongen😁🌷

Så underbart…så många som har ett odlingsintresse…återkommer till det❤️

Just nu…känner mig så berörd av Lars Lerins program…de pratar om betydelsen av vänner…och jag tänker på er …mina vänner på forumet❤️❤️ Ni är en del av mitt liv🙏🏻❤️

Imorgon kl 9.20 har jag telefontid m min läkare…så många gånger som jag velat avboka det. Har ingen förbättring att berätta om😔 Det är så otroligt skamfyllt😔 Jag har alltid känt att jag ska berätta om vad jag har lyckats med…kanske jag ska berätta precis som det är…..

Kram🥰

Ja, gör det VaraFrisk. Det finns en styrka i att berätta som det är. Har varit i din sits i min behandling. Jag tänkte ju att jag skulle lyckas om jag gick i en behandling. Men förmådde inte då heller. Var tvungen att berätta om misslyckanden varje gång och det är bra att sätta ord på det. Att få vara lite liten. Vara lite svag. Våga Ta hjälp. Vid mitt sista möte hade jag heller inte lyckats, men då hade jag äntligen hittat vägen. Bestämt mig. Det sitter långt in att våga erkänna, men jag tycker du ska ta chansen. Hoppas du blir bra bemött.

@Varafrisk precis, man klarar det inte själv och vi finns här. Så länge som du behöver. Jag funderar lite på, också utifrån din fundering på att höra hur läkaren kan hjälpa dig, om du skulle kunna kolla om det finns någon gruppbehandling för alkoholister i kommunen så passar dig. Jag tänker att du, som är så social, kanske behöver träffa andra i din situation IRL? Jag vet att det kan vara lite känsligt för dig med ditt jobb och liten kommun och det där men att kolla med läkaren vilka behandlingsalternativ som finns som inte bygger på medicinsk behandling? Jag såg också Lerins program i går och med vad de pratade om i starkt minne kanske det är lättare att ta upp? Jag tänkte på dig när en kvinnorna pratade om sin sorg över att hon lagt all sin energi på sin rättighet att använda droger i stället för så mycket annat hon hade kunnat åstadkomma med sitt liv. Du är en just en sådan person som har så himla mycket mer att ge dig själv i ditt liv än du gör just nu. Men du kanske behöver människor runt dig för att fixa det?

Kram!

@Varafrisk
Godmorgon, vill bara ge dig lite pepp & styrka inför samtalet med din läkare snart. Säg som det är, ibland är inte allt skitlätt & en enda uppåtgående spiral, utan ibland får man visa att det är svårt & tungt. Jag hoppas att Du kan få hjälp på något sätt, fråga vad de kan göra för att du ska må bättre!
Tänker på Dig!
🤗

Tack alla, ingen nämnd och ingen glömd, för pepp inför samtalet med läkaren. Tyvärr, så har jag inte fått kontakt med läkaren ännu. Hade en telefontid 9.20. Satt med lurarna i öronen och i en bekväm fåtölj. Jag är inte den som kan gå omkring och prata när jag vill vara koncentrerad i synnerhet när det handlar om mitt alkoholberoende. I 25 minuter satt jag och väntade tills jag hör sms-signalen. Då ser jag att läkaren har ring 9.44 samt att han har pratat in ett meddelande. Jag har suttit där i 25 minuter så jäkla uppstressad och så går det inga signaler fram!! Läkaren pratar in att han ska ringa senare och när är senare?? Läkare på vårdcentralen måste ha ett väldigt tufft schema. Det har aldrig hänt att man har ringt på den tid som jag har fått. Jag har ibland fått vänta nästan en timma pga de fysiska besöken har dragit över tiden. Jag förstår att min läkare och även de två läkarna som jag hade innan honom spräckte sitt tidsschema pga deras noggrannhet. Så nu har jag fortfarande inte pratat med läkaren. Jag hade avsiktligt bett om att få tid idag när jag är ledig. Jag vill ogärna sitta på jobbet och prata om mitt alkoholberoende dessutom har jag besök inbokade mm. Det här är så störande...Åker ev ut ett ärende i em har jag inte fått kontakt med läkaren då skriver jag ett meddelande på 1177.

Gruppbehandling skulle säkert vara bra @Charlie70. När det gäller den gruppbehandling som bedrivs av kommunen då kommer man dit antingen genom sin arbetsgivare eller att en socialsekreterare på vuxen gör en utredning som kan utmynna i en insats på Rådgivningscentrum. I nuläget kommer jag inte berätta något för min chef, litar inte på henne för fem öre. Fick reda på att en person på en annan mottagning hade missbruksproblem...då har den personen tydligen berättat det för sin chef som i sin tur har berättat det för min chef som i sin tur berättar det för en kollega till mig och som i sin tur berättar det för mig. Jag bara undrar var är sekretessen??
Det tar dessutom emot att ta kontakt med en socialsekreterare som har sin arbetsplats där jag ev vill söka jobb, inte på vuxen men det är ändå inom samma enhet. MEN, jag säger inte att jag aldrig ska söka den här hjälpen..det finns i mitt bakhuvud....Känner att det är svårt att ta kontakt med kuratorn igen på Rådgivningscentrum eftersom jag inte har blivit nykter eller har flera dagar av nykterhet. Jag vet att jag hade endast något samtal kvar med hen. Vi skulle boka ny tid. Hade kontakt via mail men de tider som jag fick av henne krockade med något på mitt arbete så till slut kom hon inte med fler förslag och även jag tystnade...Hade tänkt pröva på den grupp som skulle börjat inom Missionskyrkan men som inte startar pga Covid-19.

Jag läser i Annie Grace bok om det undermedvetna vilket är något som AndraHalvlek ofta har pratat om. Att läsa och nöta in för att det ska fastna i det undermedvetna. Jag tycker att det har varit skönt nu på forumet ..lite lugnare..inte massa kommentarer. Så vad jag nu vill säga är inget ont om AndraHalvlek utan mer ett uppvaknande hos mig själv. AndraHalvlek har ju varit extremt aktiv här på forumet, skrivit och stöttat. Många som har anammat det här med faktametoden och för mig fungerade det inte. Jag funderade mycket över mig själv. Vad var det för fel på mig som inte kunde köpa det här resonemanget när så många andra gjorde det här på forumet? Det handlade/handlar inte om att inte vilja bli nykter men varför kunde jag inte köpa tanken om faktametoden. Vad var mitt problem när jag inte själv kunde anamma det? Jag tror att jag mer och mer börjar hitta mig själv...vad som ev skulle kunna passa mig. Även om jag hade önskat att jag hade kommit SÅ mycket längre på den här resan än där jag är nu så kanske jag som person behövde/behöver den här tiden. Det låter kanske otroligt dumt att inte sluta liksom pang bom!! utan istället dra ut på det hela. Jag kunde sluta tvärt när jag fick antabus men annars har det varit/är så svårt! Fast min längtan efter ett nyktert liv...känns i hela min kropp...så just nu har jag ärligt talat inget att vänta på.
Vi människor eller iaf jag är ju lite bekväma...vill få belöning direkt...att bli nykter...att gå ner i vikt...är ju liksom ingen quick fix...det är ju en väldigt lång resa.... eftersom jag har använt både alkohol och mat som tröst så när livet är tungt och tråkigt.

Till något helt annat...åkte till vår sopstation förut för att slänga glas, kartonger mm. Samtidigt som jag kliver ur bilen parkerar en annan bil. Kvinnan som kliver ur bilen har varit klasskamrat med min man som barn, klasskamrat med min syster på gymnasiet samt varit ledare för Kyrkans barntimmar där min son deltog som barn. Hur som helst så småpratade vi lite...när vi står och slänger flaskor säger hon till mig "det känns ju som om man är alkoholist när man slänger glas"...nu hade hon endast några få flaskor....jag svara "jo..." men egentligen...det skulle liksom varit intressant att se hur hon hade reagerat om jag hade svarat..."fast det är jag"...Många tror att man har kommit så mycket längre när det gäller att inte vara stigmatiserande när det gäller alkoholismen.....men jag vet inte om man har kommit så långt....tyvärr.

Kram till er alla:)

Hej igen!

Min läkare ringde för ett par timmar sedan. Det var ett samtal som grep tag om mig ända in i benmärgen. Det var allvar och inga floskler. Min läkare har ju jobbat med mage, tarm och lever före han kom till vårdcentralen. Det var ju tack vare det som jag blev remitterad ultraljud på levern samt en gastroskopi. Antabus är uteslutet. Jag pratade om att jag var så otroligt trött av antabusen om det kunde vara så att jag inte tålde antabus. Han sa att anledningen till att jag var så trött kunde bero på att levern var så påverkad av antabusen. Så han pratade allvarligt om lever och hälsa. När jag berättade om hur ofta jag dricker och hur mycket pratade han om Transportstyrelsen. Jag tror att det där med Transportstyrelsen grep tag i mig mest hur dumt det nu än kan låta för det är ju mer allvarligt med levern/hälsan. Men om jag skulle bli av med körkortet....hur skulle jag då kunna hålla min hemlighet för mig själv... då skulle så mycket bli påverkat. Jag sa till honom att jag tror att det skulle vara bra för mig att ha lite tätare samtal. Han sa att om vi skulle ha tätare samtal då måste jag ha bestämt mig då fick jag inte hålla en dörr på glänt.

Efter samtalet och även nu har jag haft ett kraftig ångestpåslag nästan så att jag är illamående. Det är som om jag vill ringa till läkaren och säga "du ska väl inte ringa Transportstyrelsen" vilket är en omöjlighet att göra ...hur skulle det se ut?? Det är ju som bekräfta vad han tänker. Jag åkte iaf iväg till badhuset men kunde bara simma 300 m för mitt ångestpåslag var så starkt. I bilen hem rann tårarna...nu har jag skrivit till honom...jag har bestämt mig...så här rädd vill jag aldrig vara igen...det här påminner mig så starkt om när min man blev sjuk i cancer....så rädd....och så ledsen.

Kram:)

Ångestpåslaget har varit så starkt i em…ledsen och illamående. Det är verkligen en känsla som jag dricker på…å tänker..nej inte idag! Jag åker likväl t systemet….kommer hem….tar en första klunk och tänker…NEJ!! Häller ut allt i vasken. Åker för andra gången idag t sopstation, slänger allt!

majken_r

@Varafrisk vilken dag..så modig du är. Starkt att hälla ut allt.. Önskar jag hade något riktigt klokt och bra att skriva men finner inga ord. Varm kram🙏🏼

@Varafrisk
Det är starkt gjort! Samtalet med läkaren ställde väl allt på sin spets...men kan ju också bli ett starkt stöd för dig. Jag skickar Styrkekramar i mängder till dig...
Kanske hjälper det något!!!
Varm kram från mig till dig 🤗

@Varafrisk kanske är idag (2 Februari 2022) den dagen du kommer minnas med glädje och stolthet om en tid som dagen när allt vände.
Ibland är rädsla den bästa motivatiinen till att ändra något negativt. Kram till dig

@Varafrisk oj vilken jobbig dag ! Men trots detta så är du så stark att du häller ut allt! Du är ju helt galet grym ju . Hoppas du får bra hjälp nu.
Stor styrkekram 🌸❤🌷

@Varafrisk
Tänker på dig, allt kommer bli bra! Hoppas du kan få ro och får sova gott inatt.
Imorgon är en ny dag, en bra nykter dag!
Kram 🤗