@Friluftstok
Ja du, det är väl ett sånt där bakslag många vittnar om. Kan ju hända lite när som men ganska typiskt när dagarna är ungefär så många som du har nu...
Bra att du ändå bestämmer dig snabbt att komma igen!
Jag tror på dig, du tar nya tag o är snabbt tillbaka på banan igen 👍🥰💪
🤗 Styrkekramar

@Friluftstok Shit happens! Upp på hästen igen! Det fixar du💪. Om det är ok skulle det vara intressant att grotta lite i hur dina tankar gick innan ditt medvetna val, om du vill berätta? Vilka tankar som fanns på alkohol under veckan du varit låg. Det jag läst mig till om återfall är att först börjar tankar på alkohol ett par dagar, det skapar känslor och man känner sig låg, deprimerad. Det i sin tur triggar sug i belöningssystemet och till slut efter någon dag dricker man alkohol, ett återfall. Som sagt bara om du vill berätta så skulle det vara intressant att höra hur hjärnan fungerar.

Du är stark! Ha en fin lördag!🌷💕

@Friluftstok
Hej, det var längesen!
Men du! Tänk så gött att du inte gillade det efteråt. Då kan man ju bekräfta en gång till att du är på rätt spår 🥳🥳

Du kanske är lite bakfull, men det är en solig dag, så perfekt för nya tag 💪☺️☀️

Tack för pepp tjejer @majsan_nu @vår2022 @Nervöst lejon 🌷

@vår2022 jag delar gärna av mig med hur mina inte alltid så rationella tankar går 😅 Veckan har som sagt varit jobbig med oro för bland annat min pappa som är sjuk (vi bor 50 mil isär så inte så lätt att ses), kriget, en situation i skolan gällande min son. Har inte tänkt på alkohol i veckan och hade inte heller planerat att jag skulle dricka fredag kväll. Men när jag kom hem igår så var det som en liten glödlampa tändes i huvudet och jag ville dricka öl. Alla gånger innan så har det varit mer av en impuls, en vana och därmed lätt att stå emot. Men igår kändes det som världens bästa idé. Så jag slängde in fyra burkar i frysen och körde sen ett kettlebellpass och lyssnade på musik. Gick säkert en timme lite drygt innan jag faktiskt öppnade första burken. Inga tankar då på att jag inte borde osv. Samtidigt var det ju en medveten handling, något jag såg fram emot. Det gick inte på autopiloten. Tankarna på att det var en dum idé kom nog först när jag hade druckit tre öl och cirka ett glas vin och hade blivit berusad. Då var det mer "men va fan, det var ju exakt så här du inte skulle göra"

Total avhållsamhet har ju aldrig varit mitt mål och jag har varit tämligen säker på att jag kommer dricka igen. Idag har livet rullat på som vanligt. Jag har varit ute och sprungit i skogen, jag har varit och shoppat tillsammans med mina barn och deras pappa. Ena sonens skor hade gått sönder så pappan tog den enkla utvägen, ringde mig 🤣 Han bjöd dock på lunch som tack. Jag känner mest som vår2022 skrev, shit happens. Mitt mål med hela den här resan är trots allt förändring. Förändra mina vanor och mitt beteende. Och det har jag gjort. Jag har druckit alkohol en gång på 83 dagar. Och idag har jag reflekterat mycket över vad jag egentligen fick ut av solofesten. För 83 dagar sen reagerade jag inte ens på att jag vaknade bakis, det var normaltillstånd. Så jag tycker ändå att jag kommit en bit på väg i min förändring. Och vägen får väl vara lite krokig så länge den ändå leder framåt 😅

@Friluftstok Tack för att du ville berätta. Man lär sig av alla erfarenhet man går igenom och kan skruva på det tills man tycker att det känns bra. Precis som du skriver att du vill förändra vanor och beteende. Jag tycker absolut att du kommit jättelångt i din förändring i hur du vill ha det i ditt liv. En ny erfarenhet att dra nytta av helt enkelt.

Ha en fin fortsatt lördag!🌷💕

majken_r

@Friluftstok tack för att du delar, det blir en erfarenhet även för mig. Älsk på din förlåtande inställning till dig själv!! Så viktigt att ha omsorg och medkänsla till sig själv för att komma vidare, oavsett vart man går. Stor kram!🥰

@Friluftstok Hoppas du inte tycker jag är tjatig nu, säg till i så fall. Är så fascinerad över hjärnans roll och hur det blir så att man dricker fast det inte varit tankar på det innan och det att det sker. Det blir en lärdom för mig också. Du kom hem och kände att du ville dricka öl och slängde in dem i frysen. Kan det ha varit så att du gjorde en konsekvensbedömning att dessa öl gör inget om jag dricker, det ska bli gott och lätta upp min stämning lite. Det är det värt. Sedan när du druckit ölen ville belöningssystemet i hjärnan ha mer alkohol och det gick på autopilot, du öppnade en flaska vin och tog ett glas. Konsekvenshjärnan var ur spel. Först efter glaset vin och du blev berusad och det inte kändes så skönt längre, började du fundera och ångra dig, du visste att du skulle vara bakis på morgonen något du inte tycker om. Du tog ett glas vin till för nu var det ändå försent och du ville ha det sista glaset. Vad jag tänker på är att hur viktigt det är med den första konsekvensbedömningen, att tänka efter före, att veta att några öl kan leda till att man vill ha mer därför att hjärnan vill ha belöning, mer alkohol. Det är i detta skede svårt att sätta emot detta. Man måste gå igenom hela processen från impuls/tankar - fundera vad det kan leda till, vilka konsekvenser det kan innebära och därefter ta beslut.

Jag har tidigare inte gjort några konsekvensbedömningar alls, druckit för att jag velat bli lite skönt berusad, tänkt att det inte ska bli för mycket men oftast druckit för mycket ändå. Mitt belöningssystem är förändrat och vill ha kickar av alkohol och det har den fått. Det nya nu är att aldrig glömma bort att tänka efter före och vilka konsekvenserna kan bli innan man tar ett beslut.

@Friluftstok
Hej fina du, hur har du det? Fortfarande bakis?
Jag sitter i soffan ensam och slötittar på Mello samtidigt som jag läser runt här.
Hade jag haft alkohol hemma (läs vin) hade jag ikväll övervägt att dricka. Grymt uttråkad, trött och less. Så jag förstår ditt val, förstår det väl. Skitveckor gör nåt med en.. Tydligen även bra veckor (som jag haft). Ibland bara klickar det till i en. I mitt fall måste jag vara hård mot mig själv att aldrig aldrig dricka ensam igen. Min gräns måste vara där, stenhårt! För det är då det går utför.
Jag är glad att du är snäll mot dig själv.❤️
83 dagar är ju fantastiskt bra jobbat och vad gör 1 dag på de dagarna? Men låt det stanna vid det! Tänk inte som jag gjort varje gång jag hamnat i diket att jag lika gärna kan fortsätta dricka ett tag framåt. För jag vet ju att jag kan sluta och att det funkar, så därför behöver jag inte göra det än för jag har ju ändå redan ”nollat”.
Du är klok och du har koll, det vet jag. Vill bara säga att Du är bra!
Stor kram 🤗

@majken_r ja, i detta fall tror jag inte det tjänar något till att vara arg på sig själv. Jag ser denna resa som en förändring och även om jag nu drack i fredags så hävdar jag att jag hittills uppnått förändring 😊

@vår2022 vilka kloka ord, tack! Stämmer ju verkligen med den första biten, konsekvensanalysen. Att tre, fyra öl vore gott och att det inte gör någon större skada. Och det är ju sant! Hade jag inte haft något mer hemma så hade ju allt varit frid och fröjd liksom. Ska läsa igenom ditt inlägg några gånger till för där finns mycket vishet! 😊

@Rehacer nä, ensamdrickandet är något jag måste ha nolltolerans mot. Och om jag ändå vill ta nåt glas så får jag ju köpa tex tre öl och inget mer. Eller en halvflaska. Det svåra är ju att stoppa när det är lite lagom, om det finns mer. Det är konstigt, i sociala sammanhang har jag inte alls dom problemen och har inga issues med att säga nej tack efter ett par, tre glas. Hemma är det omöjligt?
Känner igen tankesättet med att man kan fortsätta dricka för nu är det ändå förstört. Känner dock inte alls så denna gång utan är redo att fortsätta med dom nya vanorna ☀️ Hoppas du har en bra söndag! Och tack för ditt fina meddelande 🤗

@Friluftstok Vad bra att du inte blev irriterad på mig och mitt grottande😁. När man inte känner varandra riktigt är det svårt att veta hur det tas emot, min uppfattning om dig var dock att du gillar att klura, fundera om saker, är öppen för olikheter och jag postade mitt inlägg. Det är det fina, vi är olika, får tycka och tänka olika och det ger mervärde. Tänker också att vi på forumet finns ju här för att stötta och hjälpa varandra, byta erfarenheter och perspektiv på ett respektfullt sätt. Det är min erfarenhet av forumet och det är en stor hjälp för mig. Dessa frågor är inget som jag diskuterar IRL förutom med min man och en nära släkting.

Ha en fin söndag!🌞🌷💕

@vår2022 instämmer till fullo! Olikheter är bra. Sen håller man inte alltid med och vissa saker kanske man till och med anser vara fel men då får man titta bort. Har ofta tänkt på det gällande min tråd här då jag hela tiden varit öppen med att förändrat beteende och därmed ett "normalare drickande" är mitt mål. Jag förstår att det kan vara provocerande för vissa men utgår från att dom personerna väljer att inte läsa här.

Idag rullar jag vidare på den nyktra och icke bakfulla banan 😎 Vaknade pigg strax innan 08 trots att jag fastnade framför Dirty Dancing på SVT, efter Mello, igår. Har startat dagen med promenad på knappa milen och tänkte nu ta tag i de vanliga söndagssysslorna, handling, tvätt, matlådor osv. Allt känns okej idag och snedsteget i fredags känns verkligen mest "shit happens". Ska såklart inte bagatellisera det och precis som det diskuterats ovan i kommentarer, se upp så att man inte kommer till ett tankesätt att "det spelar ingen roll nu, jag kan dricka mer" Just nu känns det lugnt. Kan inte påstå att jag är vare sig mer eller mindre sugen på alkohol, att vara nykter igår kväll var inga konstigheter. Nykterheten har trots allt blivit en vana, att vara nykter en helgkväll är inte konstigt längre. Det var det för tre månader sedan.

@Friluftstok Att bli provocerad av hur andra tänker och vill göra med sitt drickande förstår jag inte. Var och en bestämmer hur man vill leva sitt liv och handlar därefter. Vi är olika och har olika mål, vi är olika i vårt drickande och kan dricka olika mycket eller inget alls. Man stöttar varandra beroende på vad man vill ha stöttning i, om man kan tex att få syn på fallgropar, förändrat beteende eller att inte dricka alls. Jag vet att du inte har som mål att sluta dricka helt och därför var jag lite osäker på hur du skulle uppfatta min fråga, om den skulle provocera. Jag har ju slutat för gott men har full respekt för att vi tänker, vill och gör olika. Vi är olika och det ger mångfald. Alla på forumet har kanske det som gemensamt, att hitta sin väg för att må bra och att kunna hantera alkohol på ett bra sätt. På ett måttligt sätt eller att sluta helt. Det är upp till var och en och det bör respekteras❤️

@vår2022 du är så klok och fin! 🌷 Jag har hela tiden sett detta som en plats för alla som vill göra en förändring. Oavsett bakgrund. Vissa kämpar med ett beroende, andra med en ovana. Vissa vill sluta helt, andra vill skära ner och sen finns det dom som väljer en annan väg. Vissa vägar är raka, andra krokiga och en del guppiga.

Förlåt att jag taggar dig hela tiden men jag börjar svara på en grej och sen svävar jag iväg 😅 Så svamlet är nog mer riktat till mig själv 😅

majken_r

@Friluftstok hoppar in här😅 Blev så glad och lite berörd av din kommentar att detta är en plats för alla som vill göra en förändring. Viktigt❤️

Så var helgen förbi. Fredagen blev som den blev. Ingen idé att älta det i molekyler. Resten av helgen blev fin. Hunnit springa i skogen, ta en riktigt lång promenad, spontanshoppa på Ikea, möblera om i den mån det är möjligt i vårt compact living-home, laga matlådor. Dessutom fick jag veta en grej och det är information jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Det är dumt men det väckte ett hopp. En tanke om att, ja, kanske. Jag vet inte. I vanlig ordning när jag inte vet så involverar det en karl. Detta är en jag träffat till och från under vintern, tämligen oseriöst. Nu ville han berätta att han fått ett 7-16jobb i stan där vi bor. Innan har han jobbat ute, oregelbundet. Ytterst oklart varför han ville berätta detta och jag har redan tusen olika scenarion i skallen 🤯

Dessutom känner jag mig lite som en udda fågel här inne. Det var betydligt roligare att skriva när jag kunde sätta check efter check. Samtidigt så var stödet från er tjejer som kollar in här inte av denna värld i lördags 🌷🤗 Jag hade inte alls förväntat mig den mängden svar. Och snarare så hade jag förväntat mig pekpinnar. Jag vet att jag gett mig in på ett annat spår än många här och jag har ingen aning om jag kommer lyckas 🤷‍♀️ Men förändringen är det viktigaste för mig. Det och medvetenheten. Där jag är nu så är jag medveten. Jag förstår att om jag gör det till en vana att ta en solofest då och då så är risken stor att falla tillbaka i mönster där det är fest att laga middag en tisdag, gå ut med soporna en onsdag och vika tvätt en torsdag. Men mitt snedsteg i fredags har snarare gjort mig mer uppmärksam på det, att det är inte så jag vill ha det. Jag hävdar fortfarande att jag genomfört förändring och att jag har en utstakad kurs även om jag avvek från det röda strecket en kväll. I kustnära navigering kan det vara ödesdigert, när man korsar världshav spelar det ingen roll. Där justerar man kurs hela tiden, där är det snarare tvärtom. Om man håller samma kurs rakt över Atlanten så hamnar man inte ens i närheten av där man trodde. Så. Detta kan inte jämföras med att lämna Irland bakom sig och en vecka senare se kanadensiska kustlinjen i kikaren. Jag svamlar. Jag är rastlös. Och nu saknade jag Canada också. Damn!

@majken_r tack 🌷 tycker det är viktigt att lyfta faktiskt. Framförallt nu när jag själv inte är en som kan skryta om massa dagar i sträck. Men min förändring är trots det värd nåt, faktiskt rätt mycket. Precis som förändringen att sätta check på sina första skälvande dagar eller flera år. Mycket fokus här blir på vita dagar och det är inte konstigt. Jag är själv skitstolt över mina dagar. Men viktigt att komma ihåg att vi är inte mer värda/älskade/bra för våra dagar. Vi är precis lika mycket värda oavsett ❤️ Och med det synsättet finns det plats för alla, oavsett målsättning.

@Friluftstok
Det där med att vara redig och klok när man dricker bland folk känner jag igen. Att då kan man sluta efter 2 glas, men hemma ensam är det inte att självklart. Märkligt. Men jag vill gärna ge sken av att min relation till alkoholen är okej och att jag absolut inte har ett problem det, något jag inte behöver ta hänsyn till hemma ensam.

Jag ser dig verkligen inte som en udda fågel hör inne! Så tänk inte ens så. Mycket av det du skriver och tänker är så likt mina tankar och jag får ut mycket av dina ord. Vi tar som du säger olika vägar, vi är olika! Mitt beroende eller ovana är inte lik någon annans, men samtidigt så förstår vi varandra för vi hänger alla här av en orsak - att förändra. Att vara medvetna.
Kan känna igen mig i dig så mycket. Jag har inte min plan utstakad som många andra här. Det jag vet är att jag vill ge mig själv 3 månader (eller 100 dagar) för att kunna hinna utvärdera mitt liv. Hittills har det gett mig så mycket insikter på vad jag missade när jag var halvfull varje ledig stund. Jag vill inte tillbaka dit. Men jag vet inte om det innebär total avhållsamhet.
Så fortsätt ventilera och skriv. Vi kommer fram till bra saker undan för undan. Ingen är en udda fågel här inne, alla är unika och underbara!

Mister Mr vill man ju höra mera om! Antar att kortisen är ute ur bilden?!
Sov gott! 🤗

@Friluftstok Det är bara roligt att du taggar mig, det är kul att reflektera och vrida på saker. Det är utvecklande tycker jag😁. Ser inte dig som en udda fågel här, vi är alla unika individer bara. Jag tycker att du gör din resa så bra. Tänker också att det inte finns en rak kurs överhuvudtaget i livet. Man stöter på patrull titt som tätt och måste ta ut en ny riktning på kursen. Stanna upp och fundera på vilken väg man ska ta, vad man bedömer som den bästa. Ibland måste man gå så högt upp i vind man kan för att få bästa farten framåt, ibland måste man slå i sicksack för att komma fram vilket tar längre tid eller med en spinnaker i läns som ger behaglig fart och lä. Man får laga efter läge🌷💕

majken_r

@Friluftstok @Rehacer känner så väldigt igen mig i er. Känns tryggt, även när det svajar. Det gör liksom inte så mycket. Jag är också på en förändringsresa och den har pågått länge, härinne typ 200 dagar. Och det har hänt så mycket! Som för dig @Friluftstok. Det är ju inte borta nu för att du drack. Den är kvar och pågår. Sen att jag skrattar högt åt atlantbilden, Kanada och nån man är extra bonus. Och då har jag ändå mediterat en stund😅 Tack! Sov sött