Först jättebra med 4 vita dagar var vecka..för mig skulle det aldrig funka med 4 glas de tre dagarna. Har oerhört svårt att ställa bort en dlaska med vin i. Men bra om det dunkar för dig!
Glädjande nog kan jag säga att det har gått förvånansvärt bra för mig. 9 alkoholfria dagen idag..så Campral har haft mkt fod effekt på mig! Har även gått upp i dos gällande de antidepressiva tabletterna. Endast känt ett svagt illamående ngr morgonar.
Så nu funderar jag på om jag ska köpa en flaska vi tills i em el inte…det känns inte särskilt intressant. Det är en väldigt konstig känsla. Så här länge utan alkohol ja jag vet inte hur många år sedan det är som jag inte druckigt på 10 dagar?? 20? 25? Hm ser ganska illa ut när jag tänker efter…fast då för 20 år sedan..då blev det väldigt mkt mindre mängder…mera fart tog det runt 2010.
Nästa vecka ska jag till en äldre kusin 15 mil bort och sova över. Hon vill bjuda på bla vin det vet jag..kanske ska vänta tills dess
Det är så grått allting just nu..enahanda..tycker jag som är van vid fullt ös och massa resor hit och sit inplanerade..har iofs bokat två resor i vår..Den första i slutet på mars till Israel…får se hur det går med pandemi elendet. Igår craschade min mac..ska lämna in den idag…är orolig för jag har inte säkerhetskopierad alla 20000 foton där. Dum dummare dummast

Hej Abraxa, har läst tillbaks lite i din tråd och undrar lite hur du tänker kring mängden du vill kunna dricka. Du skriver att du blir märkbart bakis av fyra glas vin (vilket inte är konstigt) och att det lätt blir ännu ett par glas. Jag hoppas att du inte tar illa upp att jag säger det, men jag tror att du skulle behöva bryta helt en tid med alkohol för att ge hjärnan tid att bli kvitt det psykiska beroendet. Och sen tror jag att man alltid kommer ha svårt att begränsa sig om man dricker så ofta som tre kvällar i veckan. Jag vet att folkhälsomyndighetens gräns för riskbruk är max 9 enheter per vecka och inte fler än tre per tillfälle , men för oss som gått över gränsen tidigare tror jag att frekvens och antal enheter behöver vara lägre för att inte återfalla i riskbruk. För mig var ett långt alkoholstopp viktigt, för jag hann ställa om och sluta tänka att guldkant alltid är lika med alkohol. Numera beställer jag en efterrätt och en cappuccino när vännerna tar sitt tredje glas vin. Och jag prioriterar mig och min hälsa när jag känner att det är dags att bryta upp framåt midnatt. Jag tänker inte sitta kvar och festa för att bekräfta andras alkoholvanor. Jag har svårt att se att man kan dricka fler än två glas vin på en kväll och ändå kunna behålla kontrollen att inte dricka mer. Själv drar jag gränsen vid ett glas per tillfälle, det Har funkat för mig i snart två år nu. Men sen går det långt mellan tillfällena också, oftast minst en månad mellan gångerna jag dricker ett glas. Jag funderade också en del kring om det vinet eller berusningen som är guldkanten? Om det är vinet räcker ju två glas på en kväll bra, precis som med allt annat gott (tänk tårta, man tar max två bitar). Och är svaret att det är själva fyllan som är guldkanten, då tror jag att man fortfarande är beroende, även om man klarar vita dagar. Så kontentan av mina tankar är att jag tror att din riktlinje på 4 glas, 3 kvällar i veckan riskerar att hålla dig kvar i det riskbruk du vill bryta med.

@Kennie Hej Kennie! Jag tar inte alls illa upp, tvärtom uppskattar jag ärligheten här inne i forumet.
Du har säkert rätt i att en tids helnykterhet skulle ge mig nya insikter, och jag har det lite i åtanke. Men jag tvivlar samtidigt på att det är lösningen för mig. Jag skulle nog bara bocka av de där tre månaderna och sen återgå till mina gamla vanor - eftersom jag vet att jag inte vill sluta helt med alkohol.
I stället är min plan - och den kan så klart misslyckas - att ta det stegvis. För mig är det ett stort steg att ha gått från 5-6 A-dagar i veckan till 3. Det innebär 10 glas mindre i veckan - lite grovt räknat - sen i september. Och jag fuskar inte, utom på semestern i oktober. Men det var planerat.
Jag har också börjat berätta för några utvalda vänner om att jag vill minska mitt drickande, vilket gör det mycket enklare att bryta upp och åka hem efter tre glas. Känns skönt!
Mitt nästa steg är att stanna vid två A-dagar i veckan, förhoppningsvis drar jag igång det "projektet" under våren. Men där tänker jag stanna, som det känns nu. Förstår att det av många kan upplevas som provocerande men för mig skulle det vara perfekt - 3 glas vin två gånger i veckan.
Din fråga om det är vinet eller berusningen som är guldkanten - ja där är det absolut en svag berusning = avkoppling som är det jag vill ha. Ingen fylla. Men det ska vara just vin, makens whiskyflaska lockar mig inte ett dugg.

Så visst har jag ett psykiskt beroende, men det kan jag leva med så länge jag kan kontrollera mängden. Misslyckas jag med det behöver jag så klart tänka om.

Tack för att du skrev till mig, så intressant att höra andra synpunkter. Jag är lite nyfiken på hur ditt missbruk/riskbruk såg ut tidigare, jag ska gå in och läsa i dina trådar.
Önskar dig en fin helg!

@annbe20 Det är lite intressant det där med att alkohol faktiskt kan orsaka depressioner, att det får rakt motsatt effekt mot det man tänker.
Jag hoppas att det ordnar sig med datorn, har själv precis skaffat en molntjänst (fast jag egentligen är skeptisk) och laddat upp mina bilder där. Hade inte säkerhetskopierat på fyra år...

Hej igen,
Ja, du gör ju verkligen framsteg, och om målet är 3 enheter 2 kvällar i veckan så låter det rimligt och görbart, jag hade förstått det som att det nuvarande var slutmålet och tyckte det lät lite i överkant. Under mina helnyktra månader hade jag nog grundtanken att jag skulle dricka måttligt sedan, och jag tror de hjälpte mig att lyckas. Men det kan ju vara olika hur man når sitt mål. För en del verkar den avgränsade nykterheten vrida upp förväntningarna på att få dricka istället. Hur som, vi jobbar på med vårt välbefinnande och vår balans på våra egna sätt och tar emot den input som känns rimlig och värdefull utifrån vår situation.

Glömde säga, det här som du skrev tyckte jag var väldigt insiktsfullt:

"Så visst har jag ett psykiskt beroende, men det kan jag leva med så länge jag kan kontrollera mängden. Misslyckas jag med det behöver jag så klart tänka om."

Med den självinsikten tror jag du har goda förutsättningar att lyckas med ditt mål.

@Kennie Tack för uppmuntran - men jag tar inte ut några segrar i förskott. :-)
Tänkte på en sak när jag tog en promenad nyss, man hör ju ofta att "om man inte slutar dricka helt går det åt en massa energi till att tänka på alkohol - hur den ska hanteras, när får jag dricka nästa gång mm".
Men det är ju på ett liknande sätt med mat, i alla fall måste jag tänka på att inte äta för mycket, inte äta pizza nu igen, ta en morot i stället för en chokladbit osv. Jag kämpar ständigt för att hålla vikten på en ok nivå, blev så efter 40. (Är 60 nu.) Klarar jag det med maten kanske jag kan klara det med alkoholen.
Jag tänker som du skriver, vi tar olika vägar mot målet, alla sätt passar inte alla. Men till stor hjälp att få inspiration och kloka tankar här på forumet!

Ja, det har du rätt i, det finns likheter där. Att vara sugen på pizza men välja sallad. Jag har också alltid haft lätt att kontrollera maten, och det hjälper mig nog att kontrollera drickandet.

@Abraxa Godmorgon! Datasomtorn hörde aldrig av sig igår em..så jag dår väl jaga honom själv..men han trodde på hårddiskkrasch. Jag har också Icloud men bara till en viss mängd…när mängden foton drar iväg såpass att du ska lägga över 200 i månaden för det då ångrade jag mig. Tydligen har maken säkerhetskopierat tom mitten av 2019..i dec det året köpte jag ny telefon och den har jag inte tömt än..sånt där tråkigt blit lätt att jag avvaktar med. Men ett tips om du inte vet det..du kan lägga privata album i fb..där kan du tex lägga ja hur många foton du vill. Jag har 164 album nu…så det var inte så hemskt som jag först tänkte om nu han inte kan fixa hårddisken
Jag köpte en flaska igår 75 cl pch drack upp den..det var inte som innan Campral..det var liksom som ingenting..typ ja men jagbyar väl det sista flaset oxå..så Campral tycks verkligen funka på mig. Jag kämpar också med vikten 12 kg ska jag ner till och jag begriper ju att vinet blockerar förbränningen.

Idag gäller det att hålla i hatten Stormvarning utfärdas
Ha en din lördag!

Fem månader har gått med mina nya vanor. Vet att många inte ser minst fyra vita dagar/vecka som något märkvärdigt eller bra, men själv vet jag ju - och märker - skillnaden. Faktiskt lägger jag nu mindre tid på att förhandla med mig själv, "vore det inte mysigt med ett par glas vin till deckaren ikväll", "ska jag trots allt hänga med jobbarkompisarna ut på aw" etc. Nu kollar jag i almanackan vad som är på gång denna vecka när det gäller risktillfällen. Är det fler än tre kvällar när jag kommer att vilja ha/frestas att vilja ha alkohol bokar jag av någon av dem.
En ganska typisk vecka ser ut så här:
Tisdag: 2-3 glas vin med partnern (som dricker lite mer)
Fredag: 3-4 glas vin med partnern
Lördag: 4-6 glas vin med kompisar
Mitt maxintag är egentligen 12 glas/vecka, vet att det är över riskbruksgränsen men som sagt har jag legat högre innan jag gick med i alkoholhjälpen. Hade faktiskt rätt dålig koll på hur många glas i veckan det blev, ville nog inte veta.
För mig är det en lättnad att ha den här maxgränsen vad gäller antal dagar, fyra helvita dagar i veckan är väldigt skönt. Jag har också upptäckt att jag egentligen väldigt sällan har sug, och ännu mer sällan starkt sug. Berättigad fråga: varför dricker jag då? Jo som jag försökt beskriva, för att tillvaron känns så grå helt utan alkohol.
Nu är mitt nästa mål, när jag känner mig lite mer redo, att varannan vecka ha fem helvita dagar. Mig passar det nog bäst att minska lite i taget.
Jag läser alla er inlägg här på måttlighetsdelen, och lär mig mycket. Men kommenterar sällan, känner att min "metod" kanske är riskfylld för många. Inget jag vill pracka på någon annan.
Men jag fortsätter i mitt spår och önskar alla härinne lycka till i kampen.

Kalasbra att du har minskat din vinförbrukning! Bra mål du satt upp med 5 vita dagar! Ser dig som en förebild. Det har gått relativt bra för mig Jag har inget sug nu när jag har Campral..utan att jag dricker ändå har med situationer att göra..den vanan måste jag bryta. Har varit borta nu i tre dagar och druckit 22 glas sammantaget, Ångrar det såklart..men hade det trevligt Bra ide du hade där att du avbokar/ställer in om det blir fler än tre risktillfällen i veckan Det tar jag med mig. Ha en fin dag!

@annbe20 Hej! Känner mig verkligen inte som någon förebild, snarare som lite av ett svart får här på AH. Men eftersom det finns en avdelningen i forumet som heter "Vara måttlig" så ska väl det målet också vara tillåtet, inte bara helnykterhet. Roligt att höra att du får lite hjälp av Campralen, jag var tvungen att googla lite för att förstå hur den skiljer sig från Antabus.
Vilken typ av situationer är värst för dig? (Om det känns ok att berätta.) För mig kan det t ex vara när jag kommer hem från jobbet (jobbar lite fortfarande, men är nära pensionsåldern) och är trött, hungrig och tv:n står på med senaste vidrigheterna från Ukraina. Då känner jag ofta: "Vad tjänar det till att kämpa? Jag tröstar mig med ett par glas vin och lite popcorn". Och det är väl ok ibland, men inte varje dag. I såna situationer har jag svårt att i stället välja att t ex ta en promenad eller ringa en kompis, som vissa föreslår. Det vill jag inte alls när allt känns deppigt - även om jag vet att promenader alltid piggar upp. Men att komma över tröskeln...
Ha en bra dag du också.

@Abraxa visst är det lätt att inte orka..att tänka nä men nu idag då får/ska jag, för ja olika skäl. Har märkt att om jag bara kan komma över de timmarna... så känns det som att det är försent att börja vid tex 20 tiden..ja om jag är hemma då.
Svart får.. nehej du det är du inte. Jag ska ha dina mål i tankarna nästa vecka som ska bli en mkt bättre vecka än denna gällande vinet Denna vecka har verkligen inte varit bra..och då talat vi om flaskor, inte glas.
De värsta situationerna för mig är när jag sas ändå har förstört veckan dvs kanske druckit en flaska el två..då är det så lätt att tänka att ja med en till kan jag nog dricka denna vecka och så på bolaget köper jag två...Jag har väldigt svårt att bara dricka ett glas el två. Campral tar bort suget men inte minnesbilden av hur skönt det är att ta det lugnt och dricka vin hemma och mumsa ostbågar En annan situation det är när jag bor på hotell..som jag gjorde nu sön till tisdag.. köper gladeligt en flaska i hotellbaren för 500 spänn samt extra glas på det..måndagen var ju systemet öppet så då blev det mera.
Ångrar mig efteråt,,,alltid! har du funderat på att testa Campral? Det tar verkligen bort suget iaf för mig. Nu ska jag lämna Peth prov den 25 mars och då vill jag ha ett riktigt bra värde. Ska ha gäster i kväll och har lovat att jag oxå ska dricka vin..men jag ska inte göra det. Har inget hemma så det är lätt val Fast om min kompis har så mkt vin med sig så hon bjuder tar jag nog ett glas el två..Hm kom på nu att tänk om hennes bror har med sig en flaska vin till värdinna? Jag ska ju trots allt bjuda på mat...då blir det omöjligt att inte dricka den...Detta är ungdomar och de kanske inte tänker på att man bör ha ngt med sig.. Jaja innan dess ska det städas och fixas till här Det är så skönt att vara pensionär och slippa jobba! Vad har du för dig idag då?

Middag med gäster utan att dricka vin - det har jag inte ens försökt ännu. Då vill jag att gästerna ska gå efter två timmar, när jag tröttnat på samtalsämnena. 😊 (Gäller inte om det är mina vuxna barn som kommer.)
Hoppas att kvällen blir som du hoppats!
Jag har idag gått långpromenad och städat på balkongen. Suttit i solen och njutit. Ikväll ska jag ta ett par glas bubbel och fira våren. Undvikit att lyssna på och läsa nyheter om kriget idag, behövde en liten paus.
Nej inte testat Campral, jag har inget fysiskt sug men desto mer mentalt. Är tacksam över att inte behöva kämpa mot det också.
Sen blir det nog tv-soffan och någon brittisk deckare, är ensam hemma ikväll.
Kram!

@Abraxa Nä det var mitt första försök också och det gick inte så bra. Min kompis hade en dunk med sig Var nog ca 2 l kvar i den..inte helt min typ av vin,,men efter 1 glas Jag skulle bara ta ett..så var ju smaklökarna bedövade och sedan drack vi upp allt..så det blev väl ca 1 l var då Karaktärslös i det avseendet tyvärr Hur som vi hade en 7 tim kväll och jag fick köra i väg dem De är alla under 30 och är inte trötta kl 10 typ. Men det blev en trevlig kväll med gott mat och två spel hann vi med

Sitta på balkongen det lät allt gott det Tänker att det är lä där och det är ju bara ljuvligt så här i våren solstrålar Ja detta krig..först Coronan och nu detta..Kanske är så att vi har stora invasionen att vänta..eller en stor atombomb som utplånar landet? Jag finner hela situationen ytterst oroande!

Vilka dagar ska du dricka vin denna veckan? Jag har ju som sagt peth prov den 25.. det är faktist en bra motivation.. Kanske ngt för dig? Kram

Li-Lo

Halloj på er.

Så fint att stanna upp i olika trådar och ta till sig det stöd ni ger varandra. Läste just frågan som jag gissar handlar om att ha tydliga strategier. Planera veckan.

Började fundera på riktning och motivation. Låt mig prova en tanke utifrån vad vi tror oss veta då det kommer till just motivation. En viktig faktor är naturligtvis delmål och mål. Som ovan nämnt, ett datum för testning, ett kvitto på förändringen. En annan grej är att fokusera på det en vill, eller själva "målbeteendet" i det här fallet nyktra dagar. Oavsett om det är helnyktert eller mindre drickande som är målet.

Alltså ett litet skifte i frågan, från vilka dagar som eventuellt kan vara vindagar till vilka dagar som är alkoholfria. Således: Vilka dagar denna vecka ska vara alkoholfria?

Nu är ju ord "endast" ord samtidigt kan det göra skillnad på hur vi talar till oss själva? Vad tror ni?

Tack för att ni uppmärksammade mig på det där med motivation och att förändra något. Och nästa tanke i mig blir att det ibland är hjälpsamt att ställa sig själv frågan om förändring i sig: Vad tänker jag om att förändra något. Oberoende av vad det handlar om.

Hoppas okej att jag hoppade in.

Vänligen och även hopp om en bra vecka
Li-Lo
Alkoholhjälpen

@Li-Lo för min del är det ok med ditt inhopp! Tankar och input stärker. Kanske skulle det vara bättre för mig med en mera konkret och tydlig målbild. Såklart det gör skillnad på hur vi talar till oss själv Tack för dina rader!