Jag tänker på det här på det här med att ta stöd av sin familj…..min dotter har bipolär sjukdom…är stabil. Har fått ny bostad som vi hoppas på. Letar efter nytt jobb. Är ensam. Peppar mig t träning.

Har en svärdotter med diagnos ulcerös kolit med alla följdsjukdomar. Nedsatt arbetsförmåga t 50%. Väntar på sikt på en levertransplantation. Min son finns där.

Min man…finns…häller inte ut alkoholen…men finns…

Imorgon har jag bokat in en lunch m min svärdotter dels för jag älskar henne dels för att jag vill höra hur hon mår.

Så är det…kram❤️

Du har en massa människor runt dig som kanske kan hjälpa till? Dina barn vill ha en nykter mamma, och din man vill såklart leva sitt liv med dig utan att konkurrera med alkoholen för tröst eller att lindra ångest. Testa, fråga, säg som det är, som du skriver här; Att du under så lång tid försökt och velat sluta dricka, men klarar det inte på egen hand. Kan de hjälpa dig? På samma sätt som du hjälper och stöttar dem? Det finns inget att förlora ju.
Säg som det är! Kram.

@Varafrisk skrev:"Och så här efteråt kanske jag skulle börja skriva på forumet när jag verkligen hade bestämt mig inga bakdörrar öppna"
Det finns många sanningar härinne om hur man blir nykter. Bestämma sig ”inifrån och ut”, ha ”rätt” inställning… etc etc. Jg har skrivit det förr, men det ger ett onödigt skuldbeläggande av de som tragglar lite mer. Det är långt ifrån alla som hittar ”rätt” inställning direkt och kör på. Att sluta dricka är en sak, att bli nykter en annan som jag tror det var SeKlart som så klokt skrev. Jag tror att du har gjort en hel del av nykterhetsarbetet VaraFrisk, även om du inte lyckats sluta dricka.
Och jag tänker VaraFrisk att du får börja där du är… skitsamma vad du tror att du behöver ha för inställning, skitsamma om du har en bakdörr på glänt, skitsamma om det finns andra hinder på vägen. Du kan sätta ett mål för veckan till exempel. Det är nog det GÖRA handlar om. Att skapa en plan för hur du ska låta bli. Du är inte maktlös (även om det känns så). Du kommer aldrig att kunna ändra på hur det var, om du började skriva för tidigt eller om du tror att du har fel inställning, men du kan påverka nu. Du kan välja att inte dricka idag. När suget kommer så kan du faktiskt säga att du inget ska ha. Du kan låta bli att svänga förbi systemet idag. Kanske kan du sätta mål ”bara till helgen” eller något annat om det känns omöjligt att komma igång med total nykterhet. Om du inte kan bli den där med ”rätt inställning”, så får du skapa din egen väg. Om du läser hos ”nybörjarna”, så finns det strategier för att låta bli just idag. Det räcker så. Du behöver inget vin idag. Även om du är trött, även om det är krig, även om jobbet är jobbigt. Idag behöver du inget vin. Och om du tycker att du behöver det, så kanske du ska fundera lite mer över varför… inte med offerkoftan på, utan vad du tänker att du får ut av att dricka. Vad ger vinet dig och hur kan du få det utan vin?

Hej Varafrisk
Har läst din tråd och känner igen mig mycket. Var på forumet för några år sedan, men svår sjukdom och död i familjen ledde till att jag sedan dess inte klarat av att motivera mig. Det är kanske det du inte heller fått?
Vad tror du skulle skapa tillräcklig motivation för dig? Kram

@majsan_nu @Vinägermamman @Sisyfos @Se klart @Torn

@Torn, jag är bekväm och skriver i min egen tråd eftersom jag kanske ville kommentera något som du skrev hos dig. Och, ni andra...så gott att ni tittar in hos mig:)

Långt innan jag började skriva på forumet har jag förstått att jag behöver bli helnykter...mitt beroende har gått för långt. Så även om jag inte har lyckats bli nykter så har jag ändå förstått och vetat. Eftersom jag inte har lyckats kan man tro att jag hamnar i förnekelse...men nej jag fattar! Det är som när @Sisyfos citerar @Se klart "att sluta att dricka är en sak men att vara nykter något annat" dvs "att jag fattar att jag behöver bli nykter är en sak men att sluta dricka något annat".

När något landar fel hos mig beror kanske inte det på att den personen som skrev något till mig hade för avsikt att förminska mig men hur det uttrycktes blev ändå att det landade fel. Å även om jag förstår så kan det bli motsatt effekt...inte att jag dricker men att jag tar avstånd. Fast jag har kommit så mycket längre och tänker att jag vet hur det är och vad jag förstår och vad jag kan. För mig det är något helt annat när man inte låter mig vara ifred i min lilla bubbla...säger sök hjälp ...gör si och gör så...då sätter tankeverksamheten igång lite extra i flera dagar.. tex så här..."Varför söker du inte den hjälpen?"..."Varför berättar du inte för den personen?".....jag liksom varför gör du si och varför gör du så?? Och så det där med duktiga flickan....som vill visa...säga...att det här tänker jag göra....då blir det lugn på alla frågor...och alla tycker att jag är himla klok...då menar jag inte endast här på forumet utan de flesta professionella som jag har kontakt med.

Så jag har funderat ytterligare en vända idag...känner mig lite mer uppåt...vet inte på om det beror på en plan som jag vill presentera för att jag ska kunna presentera något eller om jag tror på den här planen...

Verkligheten är att jag har inte en massa människor runt mig. Mina barn, min svärdotter och min man vet om min problematik. Lita på mig när jag säger att jag vet vad jag kan be om för slags stöd av min familj. @Vinägermamman du satte fingret verkligen på något som stämde ganska väl överens med mig. Jag vill bli nykter men själva resan till bli nykter där känns det som om min motivation tryter. Vad som skulle motivera mig tror jag skulle vara att slippa ont i magen, vara trött och ångest. Tänker även på vad du skriver @Sisyfos..."bara till helgen"...det innebär inte att jag tänker att jag ska kunna dricka ibland...men eftersom jag inte har kunnat sluta ...skulle det kunna vara ett alternativ?? Jag vet inte...risken är att jag fortsätter att dricka...vilken är stor...men alla möjliga olika vägar är värda att pröva..

Ok...lite nervös för både samtal med både kurator och läkare imorgon....men jag ska jobba på att inte skämmas...för då blir jag liten som en knappnål i en höstack...och jag avskyr det!

Kram:)

Godmorgon!

När jag läser igenom vad jag skrev igår vet jag inte om jag blev lite otydlig🤔
Men …när man håller på och dricker vill man ju vara där i sin bubbla …inte någon som stör, kommer m jobbiga frågor. Och även om jag kanske inte alltid skriver om det så väcker frågorna något inom mig och jag vrider lite fram och tillbaka. Ibland skriver jag något som jag vet är bra att göra men som jag inom mig vet att det kommer inte fungera. Jag skriver det ändå för att annars tänker jag att man tror inte att jag har förstått att jag måste sluta med detta destruktiva leverne.
Det är som när jag pratar m kuratorn eller läkaren då förstår jag hur allvarligt det är.

För säkert fem, sex år sedan berättade jag om mitt beroende för tre vänner. En utav vännerna finns inte kvar pga lite tråkiga sms skrivna av mig mär jag var påverkad. De andra vännerna är nära vänner för mig men de i sin tur har vänner som står de närmare än vad jag gör. De känner mig väl och de vet att de skulle kunna fråga mig om mitt beroende/missbruk men aldrig. Om vi pratar om det så är det alltid jag som för det på tal. Jag vet inte om det blir för jobbigt för dem att man har fullt upp med sitt egna.

Ok…ledig dag…dags att ta en hundpromenad🐶

Ha en fin dag🥰

Ska alldeles strax lägga mig…lyssnar på nyheter om kriget…å det är helt fruktansvärt..å jag försöker bidra m någonting😔

Träffade kurator på Rådgivningscentrum idag. Ny tid nästa vecka. Vi ska då fylla i ansökan om vidare stöd av socialtjänsten i form av behandling för mitt alkoholmissbruk. Pratade m min läkare idag. Bra levervärden. Lite märkligt 🤔oavsett vad…jag vet och förstår. Om drygt ngn månad ..blodtryckskontroll.

Ångesten släpper lite..men nykterhet viktigast….❤️❤️

@Varafrisk Så bra nyheter när det gäller din fortsatta behandling eller hur? Bra levervärden måste ju kännas superbra! Jag tror på dig, du har verkligen tagit steg framåt 👍
När det gäller kriget så är det hemska dagar just nu, jag lyssnar en del men svårt att ta in... Önskar bara att det ska ta slut!
🤗 Kram

@majsan_nu Ja, det känns bra! Jag är inte orolig för nykterheten utan för resan dit.
Jag har tagit på många kontakter men hela tiden skjutit ”görandet” framför mig.
Just nu känns det som om jag orkar inte stanna kvar i min egna lilla bubbla. Jag är inte redo att berätta ännu för någon på jobbet…men för övrigt känner jag att om jag går på ett AA-möte och möter ngn som jag känner då är vi ju där av samma anledning. Å skulle jag möta någon person som jag mött i min yrkesroll då får det väl vara så. Och, jag tänker att de som tycker om mig stannar kvar och övriga som går de behöver jag inte. Jag har lätt för att gå in i min yrkesroll/behandlarroll…har varit på ett AA-möte en gång och hamnade i rollen….blev inte alls bra…nej nu gäller det att blotta beroendet/missbruket.

Tror stt det kommer bli en bättre dag idag….

Kram🌻

@Varafrisk God morgon! Så klokt du resonerar😊
Och ”jag är inte orolig för nykterheten, det är resan dit”. Känner precis likadant.
Önskar dig en fin dag!

@Vinägermamman @Rehacer Blir så varm i hjärtat när ni tittar in❤️

På onsdag i nästa vecka när jag träffar kuratorn på Rådgivningscentrum så kommer hen och jag fylla i ansökan om utredning av socialsekreterare som kan bidra att jag ska få fortsatt stöd av kuratorn . Det kommer att bli en speciell behandlingsmetod och det förutsätter att jag inte dricker en droppe. Min kurator kommer även hjälpa mig att få stöd av ngn av hens klienter som följer med t ett AA-möte i närmaste stöd.

Självklart känner jag mig oerhört nervös att inte lyckas samtidigt som jag känner en lättnad. Jag längtar efter att bli FRI🙏🏻

Jag har en sådan oerhörd längtan att bli fri, att få leva mitt liv….inte vara slav under alkoholen…..inte vara duktig flicka….utan bara få vara den 59-åriga kvinna som jag är🙏🏻❤️

Kram☀️🌻🥰

@majken_r @Torn @majsan_nu @vår2022 Tack snälla ni🥰

Är så rädd att inte lyckas men jag tänker …om jag tar steget att en socialsekreterare får göra en utredning om mitt alkoholmissbruk då Varafrisk…är det framåt som gäller…Och magontet och känningar i levern…då finns det ingen återvändo.

Till något annat..gick in i klädkammaren…..visste att jag har sparat några kläder…längst in hängde min svarta fina klänning som jag hade när jag fyllde 50…den funkar fortfarande….å jag tänkte…tänk om den skulle funka när jag fyller 60 år…fyller i december…kanske ett mål…Alltså för att förtydliga….målet är att bli nykter…men med det målet tänker jag att jag kanske går ner i vikt…ja ja …vi får se..

Kram

@Varafrisk Det där att vara rädd för att misslyckas… känner jag såväl igen. Jag är oxå superrädd för att misslyckas. Har man inte provat kan man inte misslyckas, men heller inte lyckas. Så, egentligen finns det bara en väg och det är att våga prova. Tycker du är på himla rätt väg med de kontakter du har tagit och hur du tänker.💪. Jag tror på dig👍
Och du, utan A försvinner kilona mycket lättare 😀. Så den där klänningen och hur du vill vara i den kanske är en bra målbild?🤗
Önskar Dig en fin fredagskväll

@Varafrisk
Instämmer i vartenda ord @Vintermamman skriver 👍🥰💪
Har inget att tillägga, kunde inte skrivit det bättre själv...
🤗 Kram till er båda!

@Varafrisk o @Vinägermamman !
Ni tror väl nu att jag är helt snurrig - det är jag kanske o slarvig!
Förlåt att jag döpte om dig @Vinägermamman - det var inte min avsikt... Men ni kanske förstod i alla fall!
🤗 Kram igen till er båda från en slarvmaja!