Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

Lördagskväll och PepsiMax står på bordet. Jag är inte så noga att räkna dagar men kan notera att 6 veckor har passerat sen jag sist drack vin. Skönt att var pigg på helgen. Tränade tidigt och sen var det dags att besöka mitt och särbons nyköpta renoveringsprojekt. Underbart läge! Vi passade på att fika i solen vid sjön som fortfarande var isbelagd. Känns bra att ha något som kräver tid och nykterhet😊
Önskar alla en fin lördagskväll och pigg söndag 🥰

@Annja Vad härligt det låter, nykter, träna och vara pigg på helgen. Dessutom en projekt som ligger vid ett underbart läge vid sjön att hugga tag i. Kan ju inte bli bättre😁.

Ha det så gott!🌞🌷💕

Det diskuteras en del om återfall. Jag funderar vart gränsen går för återfall och vem som avgör det. Mitt mål i höstas var att förändra mitt vindrickande som då var mellan 2-4 glas vin 3-4 ggr vecka. Det kanske inte låter så mycket men jag kände att jag mer och mer längtade efter "ruset" och var rädd för att det skulle eskalera. Speciellt eftersom min pappa var alkoholist och det finns ju en viss ärftlighet. Så jag var helnykter i 90 dagar och sen socialdrack jag under jul och nyår. Därefter blev det ungefär som innan med drickandet tills jag åter bestämde mig för 90 dagars nykterhet i slutet av januari. Jag har inte direkt sett det som ett återfall utan mer att jag föll in i gamla vanor igen. Min målsättning har inte varit total nykterhet livet ut. Så jag tänker att återfall också handlar om vilken alkoholhistoria vi har och vad vi har för mål med att vara här i forumet.
I dag hade jag verkligen lust att ta ett glas vin efter att ha suttit 4 timmar i ett urtrist digitalt möte. Jag gjorde inte det men tror det var då tankarna om återfall började. Eller så är det alkoholhjärnan som börjar trilskas med mig nu när det gått sju veckor i morgon sen jag drack vin sist.......

@Annja
Så svårt att veta, det kan ju vara alkoholhjärnan som vill locka dig att skippa din plan...
Om du nu tänkt en viss tid a-fri men sen ändrar - då kan man ju befara att "någon" är i farten... Eller hur tänker du? Knepigt när det inte är allt eller inget. Som du undrar själv - vem är det som bestämmer? Jag har inget svar men tror att det är alkoholhjärnan som vill ta kommandot... Blir spännande att se vilket beslut du tar ...
🤗 Kram

@majsan_nu beslutet med 90 dagar utan vindrickande igen står absolut fast. Jag har inte tänkt bryta det men vad det blir sen återstår att se. Jag vill ju kunna dricka måttligt/socialt men blir det den dåliga vanan igen med vardagskvällar när jag är ensam så får jag kanske ompröva min målsättning.
Beundrar alla som kämpar här oavsett vart i processen man är eller vilka beslut om målsättning som man tar 🙂. Kram på dig😊

@Annja Återfall är väl om man tex varit nykter ett tag och sedan går tillbaka till ett oönskat beteende, dricker för mycket, som var orsaken till att man slutade. Eller om man bestämt sig för att dricka under riskkonsumtion (kvinna) 9 standardglas (15 cl)/vecka men dricker mer än så. Tänker också att återfall beror på sin alkoholhistoria och ärftlighet. Rent biologiskt, det som sker i hjärnan, så är risken stor för återfall för att det skett en förändring i hjärnans belöningssystem som lagrats i minnet och som lätt triggas igång när man dricker alkohol.

@vår2022 tack för kloka tankar! Ja du har så rätt. Att falla tillbaks i det dryckesbeteende man hade när man bestämde sig för en förändring = återfall oavsett vilken nivå på drickandet man hade.
Fredag igen och önskar dig en härlig helg 😊

@Annja Ja precis, att åter falla tillbaka, ett bakslag eller en upprepning av ett oönskat beteende tänker jag. Kan ju vara inom många livsområden, man gör något som man inte vill eller önskar göra men gör det ändå. Värt att tänka på.

Ha en fin fredag!🌷💕

@Annja det här funderar jag också kring! Jag drack förra helgen, efter ca 80 vita dagar. Någon skrev något om återfall. Jag ser det inte som ett återfall i och med att det handlade om en isolerad händelse. Jag får väl tillägga att jag heller inte ser mig som beroende då jag aldrig upplevt vare sig abstinens, att alkohol styrt mitt liv, känt att jag måste dricka osv. Som du säger så tror jag att ens alkoholhistoria spelar roll och vilka problem man har. Jag har definitivt en problematik men ser det som missbruk/dålig vana. Något som går att bryta. Något jag faktiskt redan jobbar med och kommit en bit på väg med. Med min problematik är jag övertygad om att jag kan dricka i sociala sammanhang men måste ha nolltolerans mot ensamdrickandet. Precis som du så gillar jag ruset, salongsberusningen. Och jagar jag den känslan var och varannan dag är jag återigen uppe i en bib i veckan. Och det skulle för mig vara ett återfall.

Är så dålig på att skriva men är ialla fall inne och läser en del. Så många kloka inlägg och så många som kämpar hårt med sitt beroende. Jag har stor respekt och beundran för alla oavsett var i processen ni befinner er. För mig har 2 månader passerat ganska lätt. Mycket på jobbet och mycket på helgerna med husrenoveringen har nog bidragit till att tiden bara rinner iväg.
Har inte bestämt mig hur jag ska göra framöver. Vill ju kunna dricka måttligt i sociala sammanhang men vill inte halka in i ovanan att ta några glas vin då och då när jag är ensam. Ser mig inte som beroende utan mer som en dålig vana. Har fortfarande fem flaskor vin helt synligt i bokhyllan. De skulle väl inte förbli orörda i två månader om jag var fysiskt beroende? Varför vill jag egentligen kunna dricka måttligt? Vad är vitsen med det? Det är så många som bestämt skriver att de aldrig mer tänker dricka alkohol. Jag är inte där ännu men så får det bli om jag hamnar i dåliga vanor efter denna 90-dagarsperiod.
Tankar till mig själv att se tillbaks ifall att......

Fredag igen och nio veckor har gått sen jag påbörjade denna 90-dagarsperiod. Blev ett litet snedsteg förra lördagen när jag fick ett spontanbesök av en av "gamla vänner". Det stannade dock efter två glas vin så det känns ok ändå. För mig har det konstigt nog alltid varit lättare att bryta i tid när jag dricker socialt. Det är ensamdrickandet som varit problemet och det har jag lovat mig själv att inte falla in i igen.
Dock skulle jag behöva börja "nolla" sockerfria dagar också. Jag som alltid varit försiktig med sötsaker känner mig nästan beroende av sött nu istället.
Såklart bättre än alkohol men mår inte bra av allt sött heller.
Ska ta tag i det också så småningom 🙂
Önskar alla här en trevlig, fin och nykter helg 😊

@Annja
Vad bra du är! Å att du klarade av två glas vin utan att falla tillbaka på något gammalt invant!
Jag drack oxå några glas vin förra veckan i godan ro, men det Mr A fick tydligen luft av det och drog med mig på flera vändor. Så var rädd om dig! Man vet aldrig när han vaknar.
Ha en riktigt fin lördag!
🤗

@Rehacer tack! ja jag var nöjd med att jag inte fortsatte dricka efter de två glasen. Samtidigt måste jag erkänna att det var en kraftansträngning. Vet hur lätt det är att falla tillbaks eftersom jag gjorde den resan i höstas efter 90 nyktra dagar. Min målsättning är fortfarande att kunna dricka måttligt i sociala sammanhang. Fixar jag inte det så blir det nog total nykterhet.
Hur går det för dig nu? Har du lyckats bita ihop och sparkat ut Mr A igen?
Ha en fortsatt fin lördagskväll 😊

@Annja
Gokväll, hoppas att du har haft en fin helg!
Funderar oxå på om jag klarar av att dricka i sociala sammanhang ibland utan att det äventyrar min motivation att vara nykter övriga dagar. Det är svårt. Jag var ju inte så svårövertalad sist..
Mr A är utslängd nu, men var här några kvällar. Ifrågasätter mig själv varför jag ska fortsätta vara nykter efter att jag druckit en kväll socialt. Den frågan fanns inte under mina 90 dagar. Jag vill komma tillbaka till att det är en icke-fråga. Inte en om, kanske, men om vi tänker så här- fråga.
Du fattar?
Många tankar som snurrar men bra att ventilera dom. 😊
Ha det gott! ✨

majken_r

@Rehacer tycker om att du delar dina snurrande tankar. De krokar i mina snurrande tankar och det underlättar 😅@Annja känner igen mig i dig. Och har ett chokladintresse som aldrig förr..🙈

10 veckor nu på denna 90-dagarsperiod👍 Stressvecka på jobbet som inte blev bättre av en megakonflikt som blossade upp mellan kollegor. Varför kan vuxna människor inte bara vara trevliga och respektera varandra på en arbetsplats?
Halvdag och sen trängas på butikerna med alla påskhandlare. Stressa hem och förbereda helgmaten. Vanligtvis skulle jag sjunkit ner i soffan och fortsatt med vindrickande som garanterat påbörjats vid matlagningen. Nu står jag över och låter påsken vara a-fri.
Hoppas många hänger på och firar en glad och nykter påsk🙂
Ha en fin helg alla 🐣