@Matti77
Det är verkligen två ytterligheter du beskriver, ditt familjeliv med allt gott det för med sig och ett liv i den stora världen utanför... Så fint att du o dina vänner kan hjälpa till där det behövs 🥰
Läser så mycket om hur det är i de trakterna men det blir också mer verkligt när du berättar vad ni faktiskt gör för att hjälpa 💪
Så skönt att du slipper fokusera på din egen a-frihet!
Vilket viktigt arbete ni gör, du och alla andra som hjälper till rent praktiskt 👍
🤗 Stora styrkekramen till er alla!

@Matti77 <3 Helt fruktansvärt det som händer. Tänk vad fint att du finns där och hjälper.
"Learn to light a candle in the darkest moments of someone's life. Be the light that help others see; it is what gives life its deepest significance" (Roy T Bennett)

Idag är det tre månader eller nittio dagar sedan jag drack alkohol. Tre månader känns stort och nu är det bara tio dagar kvar till mitt initiala ”hundra dagar utan alkohol” mål.
Först av allt, tack för era fina kommentarer på mitt förra inlägg, det värmde i hjärtat. Livet fortsätter tyvärr med att hjälpa till så mycket vi kan och orkar samtidigt som vardagen måste fungera också.
Nu till vad det här forumet handlar om, hur går det med slutandet? Jo, det går väldigt bra. Dom sista veckorna har allt känts väldigt bra, vad jag hoppades skulle hända efter att ha slutat dricka tog lite tid för mig men den nu har det vänt känns det som.
Kroppen har äntligen lärt sig att somna utan alkohol och vaknar upp bara lite för tidigt, men känner mig oftast äntligen pigg när jag vaknar.
Suget efter alkohol är också helt borta, nästan...
En situation inträffade för några veckor sedan, min fru började jobba igen efter att varit hemma en längre tid. Hon jobbar bara några dagar i veckan, men hon jobbar till exempel på Fredagar och Lördagar inklusive kvällar.
Det första hjärnan skrek inuti mig efter att jag fick veta det var ”WOW, två dagar ensamma och dom dagarna är Fredag och Lördag, nu ska det planeras hur dottern kan aktiveras och somna tidigt, sedan jäklar blir det skoj, ingen kommer se och veta hur mycket jag dricker! Så perfekt, så trevligt, så underbart... hemskt va att tänka så?
Well, som tur var kom jag över det lyckoruset snabbt men den första helgen ”ensam” utan att dricka var riktigt jobbig. Kompenserade det genom mycket läsk, godis och chips samt sena kvällar med dottern där vi såg Disneyfilmer och bäddade ut och sov i soffan tillsammans.
Nu efter tre veckor känns det helt naturligt att inte dricka även i denna nya situation och jag har ingen önskan heller längre att göra det, tänk vilka vanor och minnen hjärnan har men också att det kan gå så fort att programmera om det till nya vanor.
Önskar er alla en fin Tisdag och hoppas ni har en fin vecka.

@Matti77 Stort grattis till 3 månader! Ja nu är det värsta över. De nyktra vanorna börjar sätta sig lite mer. Det är nu de riktiga aha-upplevelserna och fördelarna med att inte dricka alls börjar uppenbara sig. Sedan vid ett halvårs nykterhet blir det ännu bättre osv. För att inte tala om 1 år. 😍 Så var det för mig i alla fall, och många andra också vet jag.

Grymt bra jobbat!

@Matti77 Det går ju superbra för dig i ditt nya liv - a-fri i den ena situationen efter den andra 👍
Det är nog "bara" för dig att fortsätta den inslagna, a-fria, vägen framåt...
@Torn har ett långt perspektiv du kan ta till dig...
Jag har ju ett ganska långt perspektiv, ett halvår, kan ju säga att det går både upp o ner. Men det har mer med andra saker i mitt liv att göra... Alkoholen får allt mindre med mig att göra o det känns verkligen så skönt!
Du gör ett jättejobb med din a-frihet 🥰
Önskar dig all lycka!
Kan inte låta bli att undra hur det går med ditt andra "arbete" i gränslandet? Men det berättar du kanske om i ett annat inlägg...
🤗 Kram från mig

@Matti77 Grattis till 3 månader!🥳. Vad skönt att du fått känna de positiva effekterna med att inte dricka. Det är lättare att motivera sig till att inte drick då. Du klarade helgen med dottern galant, det blev ju supermysigt💕. Kriget är verkligen fruktansvärt och att dessutom se det på nära håll. Det känns så overkligt varje dag man vaknar och måtte detta lidande och förstörelse få ett slut snart🙏.

Ha det så gott!🌷💕

@Matti77

Snyggt jobbat! Om du har klarat 3 mån och en sån där helg där du kanske annars hade druckit ensam kommer du att klara dig galant framöver också är jag övertygad om! :-)

Ha en fin vecka och känn dig stolt!

@majsan_nu vill inte skriva för mycket detaljer öppet här men vi bor väldigt nära en gränsövergång från Ukraina. Dom som kommer hit har oftast tagit tåg från Kiev dit dom flesta tagit sig från tex Kharkiv eller andra delar i östra Ukraina. Dom som kommer har ofta varit på resande fot i minst en vecka, och eftersom inga män får lämna är det äldre eller mammor med barn som tar sig hit.
Då tågen är så packade så har dom oftast inte haft möjlighet att få med några väskor då dom står kvar på perongen i Kiev.
Så vi och alla andra här försöker göra så gott vi kan med att ge dom dem nödvändiga, mat, kläder, hem, skjuts till flygplatser, tågstationer eller bussar om dom har planerat att resa vidare.
Det är själklart jättehemskt och jobbigt att se men också väldigt fint att se hur mycket alla hjälps åt för att göra det så bra som möjligt för dom som kommer.
Det värsta är att det bara kommer mer och mer människor varje dag och jag ser inget slut på det hemska som händer, så jag hoppas något ändras väldigt fort.
Så det var en väldigt kort sammanfattning, kan tyvärr inte skriva mer detaljerat här. Hoppas du förstår.

@Matti77 Hej!
Nej, jag menar absolut inte att du ska skriva något som kan vara "för mycket"!
Tycker du o dina vänner gör ett fantastiskt jobb, det måste vara svårt men också så viktigt för dom ni kan hjälpa 🥰
Ni är hjältar i mina ögon, tack för att du delar med dig o berättar. Svårt för oss i Sverige att förstå o ändå är det så nära oss... Håller med dig o hoppas också på en snabb förändring/förbättring av det svåra läget!
🤗 En stor tack för allt vad ni gör Kram från mig! Önskar dig en fin fortsättning på dagen!

@Matti77
Det är fint när människor går ihop och enat hjälper till! Det är en fruktansvärd situation för så många och att då mötas av en hjälpande hand är något ljust i allt det mörka. Tack för det jobb du och de runt dig gör! ❤️

Dag 94 idag, tänk om mindre än en vecka har jag nått mitt mål som jag satte upp, 100 dagar.
Kommer ihåg hur svårt och avlägset det kändes ibörjan.
Så hur blir det sen? Jag har inte bestämt mig helt. Från början hade jag tänkt att efter 100 dagar börja dricka lite ibland men väldigt sparsamt.
Men nu vill jag absolut inte dricka, jag känner ingen längtan efter alkohol, iallafall inte just nu.
Samtidigt vill jag absolut inte säga att jag aldrig mera ska drkcka.
Så, nästa vecka ska jag tänka igenom vad nästa mål blir, kanske 6 månader, kanske ett år, kanske inget mål?
Någon här som har erfarenhet och ett bra råd på ett nytt mål efter 100 dagar?
Hoppas ni alla har en fin helg och har iallafall lite vårkänalor i solen.

@Matti77 Stort grattis till dina 94 dagar. Grymt bra jobbat 💪
Tänkte på din fundering nästa mål. Kan inte målet vara tillsvidare? Och så skulle det kunna vara tills du känner annorlunda? Och om/när du känner annorlunda kan du ju ta en diskussion med dig själv om varför/vaför inte? Bara en tanke.
🤗

@Vinägermamman absolut tillsvidare kan vara bra. Men samtidigt tänker jag att det lan vara bra med ett tidsmål den dagen det kommer en dipp och sug, och det kommer det absolut komma speciellt med sommaren som kommer snart.
Tack för din tanke :)

@Matti77
Jag har valt som @Vinägermamman föreslår "tillsvidare" men i mitt bakhuvud betyder det för alltid... För alltid låter för allvarligt för mig, "tillsvidare" känns ok. Så har jag tänkt!
Du får säkert fler förslag... Hoppas jag för jag kommer också att kolla! Spännande att höra olika synpunkter!
🤗 Kram

@Matti77 Grattis till 94 dagar!🥳. Jag är idag på dag 146 och har bestämt mig för att sluta för gott i och för sig. Har ändå 6 månader som ett delmål och sedan 1 år. Om du vill fixa sommaren utan att dricka kan du sätta ett mål att vara nykter fram till tex hösten. Tror att det är bra att vara nykter minst 6 månader och sedan fundera på hur man vill ha det, det är vad jag hört ”veteranerna” brukar föreslå. Det är mycket som händer under denna tid och det ger mer erfarenhet av att leva nyktert och tiden kan behövas för att ta ett beslut.

Har en fin lördag!🌷💕

@Matti77 jag blir så rörd av att höra hur du och andra medmänniskor hjälper till där ni kan nere vid gränsen. Vilken medmänsklighet! En nära släkting till mig har precis tagit emot ett ungt par och huserar dom hemma hos sig (här i Sverige dock) Känns som en fin cirkel, min gammelfarfar hjälpte flyktingar under andra världskriget.
Och så bra jobbat med dina dagar! Tycker det är extra bra gjort när omvärlden gungar som den gör!

Jag gjorde det! 100 dagar utan att dricka alkohol idag.
Firade med att familjen tog tåget till våran stora stad som ligger nära och strosade runt nära vattnet i den fina vårsolen och åt aldeles för mycket glass.
100 dagar klart, nu tar jag fart mot nästa mål, 6 månader eller ett halvt år utan att dricka!

majken_r

@Matti77 Klart man ska fira med för mycket glass!! Stort grattis, en sån grej. Tänk vad man klarar, och låter som en bra plan framåt🥳💕