..

Som vanligt efter Lars L's tv-serie så snurrar det runt i mitt huvud hur det var en gång som nynykter !
Det blev en del tårar efter en del av deltagarnas vittnesmål om hur de hade jobbat med sig själva och haft svårt att se framtiden. Precis så hade jag den första tiden, närmare bestämt 1,5 år !! Det är så mycket som händer i huvudet efter de första rosa molnen så för mig var det stundtals rena kaoset ! En del förståsigpåare säger att jag gick igenom posttraumatiskt stressyndrom men jag köper inte det fullt ut. Vissa saker håller jag med om : svårt att koncentrera mig och vara lättretad. Lättretad var nog bara förnamnet ett tag då fru och barn nästan var på vippen att köpa sprit till mig för att få mig "normal" igen :-))

Jag har aldrig varit mycket för att måla och "tavlor" har jag ju gjort så det räcker....Men för vissa kan det absolut vara en väg för att få ur sig jobbiga tankar. Tjejen som målade en väg med ett hjärta i slutet fastnade jag för.....tavlan alltså :-))

Killen som såg deltagandet som en livräddning tog mig också så direkt i hjärtat. Han trodde ju att hade han inte följt med så hade han tagit ett återfall så för honom blev detta en räddning !

Jag vet inte om jag inbillar mig men nog verkar det bli mer och mer uppmärksammat i olika media allt det här med beroendet? Bra i så fall !! Det ÄR en sjukdom så vi måste kunna prata om den utan skam !!

Jag kom på mig själv under programmets gång att längta tillbaka till tiden som nyfräsch nykter alkis <3 Även om många tankar var jobbiga så var det, med facit i handen, en väldigt skön tid med massor av upptäckter i ett nytt liv och ett så mycket bättre mående. Och som de påpekar i programmet : Att lära mig att göra bra saker för min egen skull !! Så oerhört viktigt !!

Ta hand om er och, ja ni vet, ta inte första glaset !

Ibland känner jag att jag lever i nån sorts ärlighetsbubbla eftersom jag själv inte ljuger längre och på nåt konstigt sätt förväntar mig att andra gör samma sak.
Och blir grymt besviken när en nära vän ljuger för mig.
Och det rakt upp och ner utan att skämmas. Först blev jag häpen, sen sur och nu bara förkrossad.
Lögnen är så uppenbar så han måste ju själv inse att jag ser det men det kanske kommer senare ? Han mår inte bra så jag inser att det kan vara ett sätt att fly undan jobbiga saker men han liksom jag har ungefär samma utbildning, jag med mitt beroende och han med sitt medberoende. Jag vet ju hur jag skulle känna mig idag om jag ljög för nån och det vore hemskt !

Att byta viruset mot krig och dessutom pissväder gör ju ingen människa glad. Nu när jag börjat planera lite resor igen så blir det i praktiken stopp :-(( Ljusglimten är ju att Eldfesten i år går av stapeln på Skansen den 15e mars ! Lycka !

Redan från dag ett har jag fått lära mig att göra saker som är bra för min egen skull och fylla på med må-bra-grejer !
Just nu så blir jag så innerligt glad över svenska folket vilja till att hjälpa flyktingar från Ukraina <3 Att se hur många som är villiga att upplåta ett lite rum, en del av sin lägenhet, som erbjuder skjuts, mat, kläder ja, allt som tillhör livet fyller på mitt måbra-konto !! Helt egoistiskt kanske men till mitt försvar måste jag säga att även jag erbjuder boende ! Och det känns bra även för min egen del och förhoppningsvis även för nån framtida flykting fast de inte kommit till Sverige än. OM de nu kommer.....
Detta hade definitivt inte hänt om jag fortfarande hade druckit ! Då var egot lika stort som hos Putin....

Lite hjälp efterfrågas.
Jag har ända sen min första nyktra dag lärt mig att det absolut bästa för min egen skull är att vara helt öppen med hur jag känner och tänker. Att få ur mig frågor och tankar har varit helt avgörande för att få sinnesro i min nykterhet. Inga troll ska få en chans att ta över mitt tänkande.
MEN....nu får jag höra att jag ska vara försiktig med vad jag säger om kriget när barnbarn är närvarande. Ungarna är ju inte korkade utan de tar ju in info via en mängd olika kanaler och att höra närstående vuxna snacka om FAKTA, inte vad jag tror, anser ju jag vara av stor vikt för barnen. Jag gillar inte hymlandet som var en viktig del av mitt liv när jag var aktiv.

Rätt eller fel ?

@Adde jag vet inte vilken ålder dina barnbarn är men oavsett är det viktigt att prata med barnen även om krig och död. Det gäller att hitta rätt nivå och försöka svara på deras frågor utan att linda in det i krångliga omskrivningar. De snappar upp det mesta och vet säkert att det pågår krig i världen. Om inte vettiga vuxna pratar med dem är risken att de tar till sig en falsk och skrämmande bild om att bl a Ryssland snart går in i Sverige. Jag har jobbat i en stödfunktion för barn och ungdomar de senaste 20 åren och ovanstående är min erfarenhet.

Tack för svar och jag håller med dig helt ! Fakta, inte tro, och att förklara enkelt ! Absolut inte ljuga eller försköna för det kommer de på efter ett tag. Tack Annja !
Och att kunna prata om döden på ett bra sätt vilket har tryckts undan på ett uselt sätt i Sverige.
Jag kommer ihåg när jag var liten och mina mor-farföräldrar dog och skulle begravas så var det helt tabu att prata om. Och att vara med på begravningen var av en outgrundlig anledning inte bra för mig.....
Ärlighet och öppenhet vinner i längden !

Att göra bra saker för min egen skull är så otroligt bra för mitt mående ! Att känna att jag är med i livet, att jag kan göra nånting, att jag är värd ett leende från nån annan...

Just nu är jag i total eufori efter att ha tillbringat gårdagskvällen på Skansen och den stora Eldfesten <3 Så mycket mänsklig värme, hjälpsamhet, leenden, glädje, nöje...allt som gör livet värt att leva koncentrerad på en och samma plats <3

Ni vet hur det känns när ni uppnått ca 0,8 promille då ni är kungar/drottningar på dansgolvet och sjunger med i allt och livet är så jävla gott........så är hela kvällen fast jag, och att döma av hur folk är, är helnyktra !!! Den stora skillnaden nu är att känslan av 0,8 sitter fast hela kvällen och det blir ingen baksmälla bara en enorm trötthet och kvarsittande glädje ! Hela programmet finns på SVT Play men känslan av att befinna sig på plats går inte att sända via nätet !

Prova nästa år att vara med och NJUUUUT !

Jag är så tacksam för att jag är nykter och kan ta vara på mig själv !

Jag blev påmind igår om hur det kunde ha sett ut för mig om jag fortsatt mitt destruktiva drickande. Jag pratade med en anhörig till en svårt alkoholiserad man som även är tablettberoende av tunga mediciner om hans resa mot livets slut.

För vilken gång i ordningen vet jag inte men jag häpnar återigen över hur stark en kropp är och hur mycket det går att misshandla den med kemiska preparat utan den ger upp.
Nu börjar han verkligen försvinna i alkoholdemens och har som morgonrutin att ta ett par rejäla supar och det räcker typ hela dagen för hans motståndskraft mot alkoholen är på absoluta minimum nu. Toleransnivå är mer eller mindre helt borta.
Musklerna har mer eller mindre helt förtvinat eftersom han aldrig rör nämnvärt på sig.

Ett tragiskt människoöde men, helt egoistiskt, ett väldigt bra utropstecken för min egen del !
Jag var ju på god väg med nerv/muskelstörningar, taskigt minne, en ekonomi i fritt fall och ett evigt uselt mående.

Jag klev av karusellen i absolut sista sekunden !

Och jag vill inte på villkorsvis tillbaka dit om jag på nåt sätt kan hindra det !!
Genom att exvis inte ta det första glaset !!

På första gången på 2 år så fylls min almanacka nu med aktiviter iaf under april månad.
Och det känns så bra då jag har haft en känsla av klaustrofobi under en längre tid. Jag har ju under de senaste 6 år skämt bort mig själv genom att pricka av på min bucketlist vad gäller resor och njutit rejält av det ! Och jag är fanimig värd det !!

Tyvärr är det väl så att ålder och bekvämlighet numera hindrar mig att resa längre sträckor men det är ju inget mot vad som hindrade mig när jag krökade som värst. Bakfylla och urusel ekonomi var ju effektiva hinder för ett utsvävande liv. På den tiden gick det ju inte ens att få till en inre resa i min hjärna....

Jag har ju flera gånger jämfört mina 2 livslånga sjukdomar, alkoholismen och diabetesen, och sett så stora likheter med hur jag hanterar dessa störande moment i livet. På en del sätt så är alkoholismen "lättare" att hantera då det "bara" är att inte ta det första glaset. Mat är jag ju tvungen att ha och för att hålla diabetesen på en hyfsad nivå så måste jag ju äta rätt och för en som är sockerberoende och matglad är det inte lätt. Jag försöker att använda mina erfarenheter från det jag lärt mig om hur jag ska agera vad gäller spriten och överföra det på mitt matintag.
Och JA ! Det går suveränt....ett tag :( Sen kommer beroendepersonen fram igen och jag tar ett återfall vad gäller helt felaktig mat/sockerintag. Det funkar ju inte att göra som jag gör med alkoholen och låta bli att äta.... Ett evigt slagsmål mot livets nycker....

Nu ser jag fram emot en live-träff i Alkoholhjälpens lokaler igen för det var ju ett bra tag sen !!

Ha det bra därute hörrni !

Li-Lo

Hej på dig Adde

Så glad för dig och tack för fint inlägg, volley (tillbakakaka) på din önskan om träff i våra lokaler. Vi i admi talar om det och återkommer i frågan. För tillfället är det mycket som pågår här. Forskning, nya rutiner, tjänstledigheter med mera...

Ta hand om dig,
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Tack Li-Lo <3
Ibland kommer verkligheten och slår mig i huvudet med en klubba i skallen !!
Läste ett inlägg om att det är 20....TJUGO...år sen Kent kom med sin skiva Vapen och Ammunition !!! Var fan tar tiden vägen !!!! Så mycket som hänt uder dessa år som jag noterat, fasta över, mått riktigt uselt över, skrämts av, massor av hårt jobb......mao ett vanligt liv men just mitt liv som verkligen rusat fram !
Kent har vandrat ut och in i mitt liv i takt med min sinnestämning, stundtals bortglömda, stundtals djupt i mitt hjärta men lika bra oavsett vad som än händer. Skivan Du och Jag och Döden med låten Den Döda vinkeln passar alldeles utmärkt i vissa känslolägen.
Det är märkligt, eller inte, hur musik kan upplevas och fånga min upplevelse av livet. När ungdomens liv var som störst och starkast, när livet verkligen lekte, var reggae och det som kallas "Nigeria Music" min absolut största drivkraft i mitt välmående ! Jag drogs med av discoeran, alla fina musikaler, nya influencer som techno, rap mm mm och mådde gott av att njuta av allt. Och så gör jag fortfarande !!
Och jag har också konstaterat att hade jag varit ung idag med alla dessa partydroger så hade jag nog använt dem och drogat ihjäl mig. Suggestiv musik är underbar och jag kan tänka mig att upplevelsen blir än bättre med uppåttjack i kroppen och kunna dansa i ett dygn.
Baksmällan blir inte lika underbar.....

En sån här helg är inte lika kul att vara ensam under men jag har fördelen att jag är nykter och kan göra i stort sett vad jag vill utan att vara låst vid flaskan eller knotande partner. Jag är lite engagerad som volontär för flyktingar och jag glädjer mig åt att öht kunna vara det idag. En liten smolk i glädjebägaren är dessa jävla råttor till sk män som utnyttjar ensamma kvinnor som flytt för sitt liv. Det drabbar även mig eftersom det i vissa lägen kan vara lite känsligt och jag måste tänka på hur jag uppför mig. Ibland behöver de skjuts och jag ser alltid till att jag inte åker ensam med en kvinna som behöver hjälp. Jag hatar att det har blivit så sunkigt i samhället :(

Så.....ett rätt spretande inlägg men ibland behöver jag bara skriva av mig ! F'låt för det !

Ta inte första glaset hörrni !

Och jag saknar att kunna rediger !!! Jag har inte "fasta över" utan "fasat över" !!! Iofs skulle jag behöva fasta....det är ju rätt populärt i dessa tider :D

"Hur var det igår ? Ett svart hål ?"
Text på ett kort som bästa Li-Lo har designat :) <3

Frågan kommer helt osökt upp i min skalle nu såhär på förmiddagen dagen efter (!!) en av årets suparhelger. Solsken, ok....liiite kallt ute....men jag är nykter och inte bakfull och mår på det stora hela hyfsat bra ! När jag kom ut som nynykter så gjorde jag ju det i mitten av februari och hade denna fantastiska årstid framför mig ! Naturen och jag gick i samklang och blev pånyttfödda i samma takt som vårens alla underbara tecken visade sig ! Vi växte ihop, naturen och jag !

Med åren har vi blivit lite distanserade genom att jag åldras och naturen gör det inte ! Jag är självklart avundsjuk ! Jag vill också förnyas varje år och blomma upp på nytt ! Men jag beundrar och njuter i varenda fiber av min kropp när jag ser hur naturen fortsätter sitt eviga kretslopp och bjuder på så mycket skönhet !

När jag var aktiv hade jag aldrig ögon för nåt vackert överhuvudtaget, ja...om det inte var en obruten flaska vodka förstås. Fyf-n för de sista åren då jag envist försökte få i mig morgonens första sup och den kom lika envist upp i retur ganska omgående. Tills jag kom på att det gjorde susen om jag grundade med några klunkar 10,2 % öl först. Supen landade mycket mjukare då.
Jag bjuder på tipset.....

Jag har så många gånger under åren funderat på hur, var, när jag skulle ha supit mig till döds ? Jag hade nog inte så långt kvar skulle jag tro. Grå ansiktsfärg, underviktig (kan man inte tro när man ser mig idag :D ), skakningar och darrningar, stundtals nervblockad i ena benet så jag gick med sk klumpfot och ett psyke så långt nere i botten som det är möjligt att nå.

Idag har jag bara vanliga ålders/gubbkrämpor och jag är fortfarande lika överraskad över hur fantastisk kroppen är och hur den klarar att reparera mina oförlåtliga misstag och misshandeln (jag trodde ju seriöst att jag skulle få lida av att jag drack så mycket dålig hembränd sprit så jag luktade aceton). Jag är fullt medveten om att alla inte har en sån förlåtande kropp som jag har men ta hand om er så långt det är möjligt. Njut av våren ! Lukta på blommorna ! Se, verkligen titta på, alla olika färger som naturen slösar med !

Och ni som ännu inte tagit steget än : Oavsett vad som än händer idag så ta inte det första glaset !

Glad vår !

En nyhetsflash från Al Jazeera : I Zimbabve har ungar kommit på att man blir hög av att koka blöjor och dricka den grå sörjan som blir resultatet. Myndigheterna håller med om att det är ett problem.....
Den där dåliga hembrända sörjan jag drack ter sig ju som champagne i jämförelse.....

@Adde Tack för att du fortsätter skriva här, att läsa dina funderingar och betraktelser som genomsyras av tacksamhet över att vara nykter med anekdoter om hur ditt liv kunde sett ut inger hopp, i alla fall för mig! Jag vill också vara i det ”mindset” som du är och jag ska dit! Idag inget första glas👍💪! Ha en fin dag🌱🌺!

Ibland tar livet så konstiga vägar ?
Nu är jag inne i nåt som var fullständigt otänkbart för 10 år sen ! Det fanns inte på kartan öht.

Egentligen är jag fascinerad över hur jag hanterar detta som så fullständigt oplanerat smög sig på mig och som jag lite nyfiket tillät mig att dras in i ?? Nu lägger jag tid på detta utan att ha nån egen vinning, jo liiiite har jag, men framförallt för att jag känner att jag kan ! I början var viljan sådär, men som sagt så var jag nyfiken, och så har det ramlat på några dagar nu.

Jag löste en fråga idag och det känns bara självklart att jag har gjort det och det gagnar en annan person helt, till 100 %. Borde jag känna mig glad ? Eller är det ok att jag bara konstaterar att jag hjälpt till med detta ? Jag tror jag föredrar att konstatera.

Nåväl, denna situation är en del i min egen utveckling av min egna person och jag är spänd på hur detta kommer att utvecklas för mig personligen ??!! Behöver jag sätta gränser ? Nej, ivf inte nu, men vad som sker senare vet jag ju inte. Sedär! Där fick jag in "endagitaget-tänket" :D Tänk att jag har nytta av programmet i alla mina angelägenheter och det helt automatiskt ! Och om jag har det som en bas så kommer detta också att gå bra ! Jag är inte orolig för vad som komma skall !!

Vad jag däremot är orolig för är en väninna som skurit bort 2 stora, ca 15-20 mm, knölar i ett bröst :( Och hon får besked först på fredag om det är cancer eller inte. En veckas väntan och jag inte ens kan tänka mig oron den skapar inom henne. Alla aa's råd och hjälp funkar inte riktigt för mig här. Oron tar över även om jag vet att bröstcancer inte är en dödsdom idag.

Hur det än är med överraskningar på alla sätt så är jag oerhört glad för att jag har aa's program som grund. Så hjälpsamt på alla sätt och vis.

Ta hand om er och ta inte första glaset !!

Adde!
Jag läste ikapp och skrattade åt ”fastandet” som du ägnat dig åt under 20 år… ja jag saknar också redigeringen- och att hjärta inlägg bara för att visa; jag har läst och det berikade mig!
Nu vankas ännu en solig helg.
I min stad verkar det vara halvdag ty uteserveringarna fulla med lunchflanörer som dricker vin.
Men inte vi. Kram till dig och ❤️