Har gått in på mitt 2:a nyktra dygn - igen. Under ca 8 år har jag i perioder druckit extremt mycket, ibland upp till 3-4 boxar vin i veckan.
Nu har jag lyckats dricka 1 box om dagen 3 dagar på raken.
Jag är livrädd för mitt missbruk 😭
Det känns som om jag aldrig kommer att komma ur det.
Hur har ni andra kommit till brytpunkten som gjorde att ni slutade?
Jag har som mest haft 6 nyktra månader de senaste 8 åren.

@Sisyfos
Jag häpnar över alla dom grymma och elaka saker jag kallat mig själv. Det skulle aldrig falla mig in att kalla någon annan detta.
Du har rätt i att det behövs en rejäl titt på sanningshalten i den här listan.
Just nu flyter jag runt i nåt slags tomrum och försöker hitta fotfäste. Brytningen med alkoholen kapade på nåt sätt navelsträngen till den jag hade inbillat mig att jag var, dvs totalt hopplös och bortom all räddning.
I brist på planer för framtiden så sysselsätter jag mig med praktiska saker i hemmet. Det har ju egentligen bara gått en vecka, så jag hoppas att med tiden ska jag landa någonstans och kunna börja få lite fastare konturer i tillvaron.
Det har varit en omtumlande vecka.

Den 8:onde dagen.
Har fortfarande inte fått något grepp om vad det är som gör att jag är nykter.
Alkoholen kallar på mig vid något tillfälle varje dag, oftast när det snart är stängningsdags på Systembolaget.
Samtidigt som jag av någon anledning verkar ha släppt det krampaktiga taget om kampen som gjorde att alkoholen ständigt var närvarande, även när jag inte drack, så verkar motståndet att göra andra saker också ha släppt.
Visst har jag tvingat mig själv att släpa runt dammsugaren emellanåt, klippt gräset osv, men det har varit under protest mot mig själv. Den här veckan har jag vaknat och tänkt vad jag skulle vilja få gjort och sen väntat in inspiration. Det anmärkningsvärda är att när jag kommit igång med det ena så har jag fått både det andra, tredje och fjärde gjort.

Hej @Vill Bara Sluta!

Vad skönt det låter att du upplever att du nu klarat att släppa de där slå dig loss från tankarna om det grepp alkohol har. Förstår verkligen vad du menar och upplever likadant. Att tankarna är så centrerade kring att jag har ett problem, kring strategier, kamp mot abstinens och förhandling att de nästan tar över. Det kan bli svårt för andra mer positiva tankar ta plats när den närvaron är så stor. Känner verkigen att det inte är gynnsamt att det tar så mycket plats
och sitter just i det läget där jag försöker ändra mindset för att lyckas med precis det du beskriver. Att lyckas försöka släppa taget.

Du får gärna berätta mer om hur du gjort för att ha lyckats skifta fokus och hur du tänkt för att dels komma dit och att sedan upprätthålla ditt nya tankesätt 🙂

Önskar en skön Söndagkväll 🌱🌸

@Vill Bara Sluta Hej, jag har läst lite i din tråd.
Härom dagen hittade jag en sak som passar in på det du beskriver. När man inser att det man försökt att göra inte leder till någonting, kan man fyllas att hopplöshet, som kan i sin tur leda till att man ger upp. Men när man gör det, ger upp, och låter sig känna hopplös, då kan det ge plats åt nya saker, som att känna frid och hopp t ex. Ta små steg, en dag i taget, känn att du klarar det. Njut av att du klarar det!

@Natalia @cthd
Det som jag tror hände för en vecka sedan var att jag kapitulerade och insåg att för mig var även kampen en väg som leder till alkoholen. Känslan var att jag låter det bli som det blir, accepterar all abstinens och alla tankar på alkohol, jag låter mig känna dem utan att döma mig själv eller försöka avleda dem. Jag var samtidigt så utmattad att jag inte heller orkade agera på impulsen att skaffa alkohol/dricka. Det gick ett par dygn och sedan vaknade det en liten strimma av önskan att göra något praktiskt (jag tror det är för att fylla tomrummet efter alkoholen) det började med att jag gjorde något i kanske 2-3 minuter och det i sin tur fick mig att känna tillfredsställelse och väckte önskan om att få mer av den känslan.
Jag har inte satt upp några regler för mig själv, utan tar det som det kommer. Kanske jag kommer att falla på vägen, men då vet jag i alla fall att det finns en alternativ väg och jag vill inte vara elak mot mig själv något mer.
Rörigt svar som vanligt, men det är svårt att förklara...

Hej @Vill Bara Sluta!

Jag känner verkligen vad du menar. Att kapitulera för att det blir som det blir och att det får kännas bäst det vill.
Kan faktiskt uppleva lite som du beskriver, att den där kampen och medveten om hur det känns i kroppen kan skapa fler dippar i alkohol och fler förhandlingar i viljan till A.

Har också varit i det läge att jag kapitulerar och där jag känner att nog får vara nog, men då i relation till andra substabsbruk. Upplever att jag inte ännu kommit till den punkt i relation till A och jag tycker det är så frustrerande och det tar så mycket energi. Försöker ständigt vrida och vända på tankar och mindset för att lyckas bättre frammåt så till den grad att jag börjar bli less. Det blir som sagt så att allt nästan centreras till strategier och att prova nya strategier.

Tack för dina tankar. Ska verkligen försöka jobba in ditt mindset.
Hur känns det ni efter 9 dagar?
Bra jobbat 😃

Kram på dig!
🌱

@Natalia
Det känns fortfarande rätt omtumlande och samtidigt väldigt skönt att slippa alla dessa tankar på "måste" ditt eller datt.
Att bara leva vidare och låta dagen bli som den blir är på något sätt okej för mig.
Igår var jag superaktiv med allt möjligt och idag var det totalstopp i energin. Men jag tänker att båda delarna är okej. En helt ny känsla för mig som alltid har behövt någon slags "rättfärdigande" och mätbar prestation för att tycka att jag är värdig en ny dag🙃😵

@Vill Bara Sluta

Håller med. Jag har fortfarande dippar på min resa men har även många nyktra dagar. Dippade senast i helgen. Men det är viktigt att ändå se att alla förändring till det bättre är positivt. Det är lätt känna sig lite misslyckad i sin egen resa bland dem som kommit till att lyckas jättebra. Men vi är väl alla där i samma syfte. Vi vill göra förändring, vi har kommit olika långt.

Jag fick in ditt mindset redan idag och har tagit dagen med väldig ro faktiskt. Lyckades faktiskt fokuseta på annat än strategier kring just A. Lyckades njuta av dagen med tankarna på ett helt annat håll 🙏
Ska försöka fortsätta så.

Godmorgon @Vill Bara Sluta!

Du gör mycket klokt i att lägga prestationskrav åt sidan om du är utmattad. Det är a och o att du lyssnar på kroppens energier och mest fokuserar på de grundläggande behoven 🙏

Jag brukar skriva todo-listor varje dag för att dels få de mest viktiga sakerna gjorda när orken brister. Och har jag mer ork är listorna lika viktiga för att upprätthålla en jämnare balans och inte istället göra på tok för mycket.
Viktigt att planera för återhämtning och vila mellan momenten. Och det är ju lika viktigt även om man upplever mer energi. Det har iaf varit behjälpligt för mig.

Önskar dig en rofylld dag ❤

Idag har det varit sjukstuga här hemma. Vaknade med feber och har hostat så jag kippat efter andan. Det gör ju att man inte har den minsta tanke på alkohol i alla fall, om man nu ska se livet från den ljusa sidan 🙂

@Vill Bara Sluta

Krya på dig. Då får du lite naturlig vill. När jag fick covid fick jag också några gratisdagar från vilja till vin. Det är bra att kunna se den ljusa sidan 🙂

Passa på att vila upp dig. Hoppas du har lite matlust dock 🙏

Sov så gott!

@Vill Bara Sluta

Godmorgon!

Hur mår du i sjukstugan?
Känner mig lite dum över att ha skrivit att man kan få en naturlig vila då man blir sjuk. Det är naturligtvis ingen trevlig vila att ha kiknande hosta och må dåligt. Tänkte nog mer att man kan bli lite matt när man är sjuk och på så vis helt enkelt inte orkar göra eller tänka lika mycket på annat som annars snurrar runt i huvudet. Syfyade som sagt, det goda i det onda. Utgick mycket från mig själv när jag tänkte så. Personligen kan jag exempelvis uppskatta de få gånger jag får feber och folk brukar tycka att jag är knäpp när jag säger det. Men feber för mig innebär att min annars höga energi dämpas och att sömnen kommer lättare. Vilket annars sällan sker på naturlig väg annat än vid feber.

Förlåt om det kom ut fel 🙏

Hoppas hostan snart dämpar sig och att det kan finnas någon hostmedicin som kan hjälpa till på traven så du får lite sömn.

Efter en vecka med en präktig bonn-förkylning så har jag en svår dag framför mig imorgon, en examensfest
Jag är inte ett dugg bekymrad över alkoholen, men tyvärr över ett par personer som kommer att närvara.
Mitt ex och hans nya kvinna.
Min äldste son var hem för några dagar sedan och uttryckte bekymmer över pappan och hans nya. Han hade varit hem till dem och då hade de supit hela natten inpå morgonen. Sonen var väldigt bekymrad och nu är jag orolig för att de kommer att bete sig obehagligt. Jag vet helt enkelt inte hur jag ska tackla det om de är fulla och ger sig på mig. Jag har undvikit dem i flera år då jag vet att hon är GPOpad och har hört diverse fylleepisoder gällande henne.
Verkligen obehagligt och oroande.

Efter en vecka med en präktig bonn-förkylning så har jag en svår dag framför mig imorgon, en examensfest
Jag är inte ett dugg bekymrad över alkoholen, men tyvärr över ett par personer som kommer att närvara.
Mitt ex och hans nya kvinna.
Min äldste son var hem för några dagar sedan och uttryckte bekymmer över pappan och hans nya. Han hade varit hem till dem och då hade de supit hela natten inpå morgonen. Sonen var väldigt bekymrad och nu är jag orolig för att de kommer att bete sig obehagligt. Jag vet helt enkelt inte hur jag ska tackla det om de är fulla och ger sig på mig. Jag har undvikit dem i flera år då jag vet att hon är GPOpad och har hört diverse fylleepisoder gällande henne.
Verkligen obehagligt och oroande.

@Vill Bara Sluta

Hej!

Tråkigt att höra att ni ska behöva känna oro inför en sån här dag.

Finns det några enkla fraser du skulle kunna förbereda inför en (eventuell) konfrontation?

Någon som känns rätt för dig givetvis men jag tänker något med vänlig ton i stil med; "vet du vännen, jag pratar gärna vidare om det här men kan vi ta det i veckan, det är inte rätt tillfälle nu."
Skulle de fortsätta med nån form av konfrontation skulle jag åter poängtera att det inte är rätt tillfälle sedan skulle jag ursäkta mig och gå iväg 5 minuter så de hinner börja tänka på något annat. För det är verkligen inte rätt tillfälle att föra vissa diskussioner på en glad tillställning.

Svårare är förstås att tillrättavisa allmänt jobbigt fyllesnack. Sånt kan ju vara både jobbigt och obehagligt att ha omkring och lyssna på även om ingen menar något illa. Men om det blir för jobbigt eller obehagligt, skulle det då kunna gå att hänvisa till att det kan kännas obehagligt för barnen?

Jag hoppas allt kommer gå bra och jag önskar er ett riktigt trevlig examinationsfirande 🙂

@Natalia
Det slutade med att jag bestämde mig för att inte närvara, tyvärr 😢
Det är en lång historia med hur mitt ex har betett sig. Det var svårt att vara i äktenskapet, men det var ingenting i jämförelse med eftervåldet. Man kan säga att efter 25 års äktenskap så fick jag lov att ta mina kläder i IKEA påsar och lämna allt. I efterhand har han förstört i stort sett alla mina relationer, ruinerat mig ekonomiskt och gör allt för att utesluta mig ur barnens liv. I början trodde jag att det var oavsiktligt, men med årens lopp så ser jag att det är ett mönster.
Det har varit tunga år och jag ser verkligen hur lätt det var att välja alkoholen som ångestdämpande, vilket naturligtvis egentligen bara gjorde saker värre.