Mamma har problem med läkemedel

Profile picture for user Älskade_Mamma

Min mamma lider av panikångest och äter medicin för det, vad det är exakt för medicin vet jag inte MEN! Jag vet att hon äter alldeles för mycket stillnoct (stavas det så?)

Jag har försökt prata med henne och hon har erkänt att hon äter för mycket men inget händer..
Ikväll när jag ringde så hörde jag inte alls vad hon sa, det lilla jag hörde va bara tok.
Åkte till henne efter jobbet och va där och städade lite medans hon sov.

Jag vet att hon mår dåligt över mycket, ekonomin är usel och jag misstänker även att hon och hennes "särbo" spelar för väldigt mycket pengar.

Men hur gör jag för att hjälpa henne? Hon är allt jag har kvar, förutom min bror men han och jag tänker HELT olika i den här situationen.
Han är mer att ställa ultimatum, sluta ät piller annars får du inte träffa barnbarnen..
Jag tror inte på det utan jag vill verkligen finnas där för henne.

Profile picture for user gros19

Vad som motiverar din mamma till att inse sina problem och att göra något åt det vet vi ju inte, men ofta är det negativa konsekvenser som leder till förändring. Din bror tar avstånd och du vill finnas där. Ett annat alternativ är att finnas där när hon är vill7g till att göra en förändring. Har väldigt svårt att se vad du kan göra i dagsläget förutom att "städa upp" efter din mamma och det är inget som leder till förändring. Ett eventuellt spelmissbruk kan ju rasera det mesta och skapa mycket ångest och självklart dålig ekonomi. Finns det dessutom ett beroende vilket det verkar göra eftersom din mamma överdoserar sin medicin. Svår situation men för att få en möjlighet att få ordning på sitt liv behöver hon börja med sitt missbruk. Hon verkar inte förneka detta men ännu förefaller det inte haft så negativa följder att hon blivit motiverad att försöka bli fri från sitt missbruk. Risken finns att du underlättar för din mamma att fortsätta sitt missbruk t.ex. genom att hjälpa henne ekonomiskt eller på andra sätt. Det är svårt att se på när någon man bryr sig om raserar sitt liv. Svårt att uppleva hur maktlös man är. Det är nog så att varken du eller din bror kan påverka din mamma till en förändring. Tycker du ska börja med dig själv, kanske gå något anhörigprogram eller söka upp någon anhöriggrupp. Lycka till ingen lätt situation att befinna sig i.

Profile picture for user snusen

Du kan bara hjälpa din mamma om hon själv vill ha hjälp. De du kan göra är tex att göra en orosanmälan till socialtjänsten men de kan inte heller göra så mycket om hon inte själv vill. Stillnoct är en insomningstablett som är väldigt beroendeframkallande och dessutom narkotikaklassad och tyvärr vanlig medicin att missbruka. Förstår du vill hjälpa din mamma.

Profile picture for user Åsa M

Om du vet vem hennes läkare är borde du kontakta denne. Om hen inte vet att patienten missbrukar sitt läkemedel kan hen inte agera. Vet hen, så ska hen bli av med sin legitimation om hen fortsätter skriva ut preparatet. Din mamma behöver hjälp. Ta all hjälp du kan.