Godmorgon @Varafrisk
Hoppas du sovit gott och mår bättre idag. Vill mest titta in för att ge dig några positiva styrkepuffar💕
Tycker att du kämpar och kämpar och aldrig ger upp. Trägen vinner sägs det ju och jag tror på dig. Önskar dig en fin dag! Tack också för dina uppmuntrande ord hos mig.

@Tofu på besök @Rehacer @Onkel F @majken_r @Vinägermamman 🤗🙏🏻

Har sovit extremt dåligt inatt inte pga alkohol eller ångest utan hosta. Har hostat hela natten till slut kan man knappt hosta för man har så ont i magen🥵

Hade en så tung dröm precis innan jag bytte sängen mot soffan. Kom t mitt föräldrahem jag hörde ngn prata. Det visade sig vara en pappa t en patient på jobbet. Han var inte nykter och ville få tag på mig. Mina kollegor gjorde en anmälan t soc för något år sedan så jag vet inte om det var därför han dök upp i en dröm. Men sen slutade drömmen med att jag letade efter öl och vin…hittade bara tomglas och tomma burkar (mina föräldrar som knappt drack något) till slut hittade jag fyra burkar. Så skönt att det inte var verklighet!! Nu när jag äntligen hade en nykter dag igår! Och idag kommer det bli ytterligare en nykter dag! Även om det känns surt att vara sjuk när jag är ledig och solen skiner ute så är ändå det här viktigast..att vara nykter…en skön känsla!

Men ibland känner jag mig lite ängslig fast försöker ändå tänka att jag ska ta en dag i taget. För jag tänker att man går aldrig säker…suget kan komma när som helst oavsett nykter tid. Även om risken minskar med tiden…hoppas jag iaf.

Ha en fin söndag/Pingstdag☀️

Kram🌻

Hej @Onkel F ! Kul att du tittade in, det var länge sedan! Hur mår och går det för dig? Tack för att du svarade på hur det ser ut med antal dagar och mående.

Ja du skammen…fixerad…jag tänker att du tänker att man styr över den. Visserligen kan man nog öva sig på att styra bort den inte låta den ta fäste igen.
För mig handlar väl skammen nu om att jag inte har slutat dricka fastän jag vet att det är varken bra för blodtrycket, levern, magen mm. Det är ju det som är ett beroende när man inte slutar med ngt som är farligt. Det kan även vara här på forumet när jag får långa inlägg med fina välmenande råd om hur jag kan tänka och ändå förändrar jag inte mitt beteende. Det känns lite skämmigt som jag inte förstår. Men…det finns inget som handlar om att jag inte förstår.

Jag kan väl inte säga att skammen fick jag med mig i bröstmjölken men starkt förknippad med barndom/tonårstid/ungdom. Känslan av att vara fel istället för att bli bekräftad i känslan. Minns när jag hade bott i ett litet rum i stan under två veckor när jag var 17 år och jag ville flytta hem igen. Jag tyckte det skulle vara så skönt att flytta ifrån mamma, ifrån hennes tjat. Men jag hade inga kompisar i stan utan de bodde ngn halvmil fr mitt föräldrahem. Hursomhelst ville jag flytta hem igen. Pappa sa…det är klart att du får flytta hem medan jag förstod av mamma att hon tänkte mycket på vad grannarna skulle säga.

Men varför skammen gör sig påmind när jag är på besök på vårdcentralen är när jag får den där blicken…som om jag inte förstår….

Ok, ha en fin dag☀️

Är sällan sjuk men förra gången jag var sjuk då i Covid var under jul- och nyårshelgen/ledigheten. Å nu lyckades jag bli sjuk igen under några lediga dagar. Fast ska man se det ur det positiva perspektivet så är jag förhoppningsvis frisk till på tisdag och kan jobba. Har mycket inbokat i veckan som kommer både m besök på jobbet, hälsobesök för egen del och träffa några vänner.

☀️☀️

Det märks att det söndag och fint väder här på forumet. Tror att det har varit stiltje helt och hållet här idag. Jag själv som är sjuk inte utslagen men för trött för att orka göra ngt har varit här inne för att se om det har skrivits något antingen hos mig el ngn annan. Men hade jag varit frisk så hade jag också varit ute i det vackra vädret.

Idag kom iaf dag nr 2 kommer somna nykter.

Kram🥰

Jag visste att det var ngt som inte stämde m min dotter. Ringde nu t min man. Hade med nöd och näppe fått låna en telefon av ngn. Förlorat sin egen, säkert m körkort och kontokort. Jag sa t min man att jag kunde åka med men han sa att det var bättre att han åker själv. Då kan de prata i lugn och ro. Hatar bipolär sjukdom😱

Glömde skriva…det här har ju hänt tidigare men då har jag inte lika gärna velat följa med för då har jag haft alkohol i kroppen vilket jag inte har nu. Det är skönt och jag får stå ut i min ångest😔

Vaknar precis som om jag vore bakis men tack och lov så är jag inte det🙏🏻Men en natt med hosta samt att maken inte kom hem förrän två-tiden innebär väldigt rubbad sömn. Drömde även att jag tänkte att jag ska dricka på fredag men jag ska inte dricka på fredag. Tittade på ett avsnitt med Kay Pollak inatt ”Att välja glädje”….hur man kan styra sina tankar. Min kurator tipsade om klippet. Är helt säker på att jag har boken. Så enkelt det blir om man styr tankarna åt rätt håll….

I veckan som gick hade jag tre nyktra dagar. Denna veckan börjar jag nykter. Utmaningen kommer imorgon när systemet är öppet men då har jag med mig tre nyktra dagar i rad i ryggmärgen.

Önskar er alla en Glad Nationaldag🇸🇪

Skriver väl igen då….

Min man har en vän, vi kan kalla honom för Sven. Sven är 71 år. Lever i sitt fjärde förhållande. Så länge jag har känt honom tills för några år sedan har hans liv gått i full fart gällande jobb, fritid, semester. Har jobbat som leveranschef på ett företag men bara för att han hade svårt att sova började han dela ut tidningar nattetid. Det senare håller han på med fortfarande…för det har saknats personal. Kliver upp kl ett på natten. Alla fester har varit storslagna. Mycket alkohol. Han drog ner på sitt drickande avsevärt för ett antal år sedan. Delar en liten flaska rödvin (25 cl) m sambon. Fick diabetes för några år sedan. Hade ett bensår också för några år sedan. När jag träffade honom för en tid sedan hade han förlorat styrkan i din röst. Nu har han fått ett sår på lilltån och ligger på sjukhuset. Läkarna har sagt att han kommer nog få ligga inne ett tag. De pratar om att amputera hans ben.

Jag tänker, utan att veta för jag har ingen medicinsk profession, att detta är priset för ett liv som har gått i över hundra med mycket jobb, fest och för lite sömn. Sven har inte tagit hand om sig under sitt liv. Och det är tragiskt att se hur denne man bryts ner…en påminnelse för mig att ta hand om mig🙏🏻

Ja…det har verkligen varit stiltje…hade gärna diskuterat….men behovet blir troligtvis större imorgon när systemet har öppnat igen..

Dag 3✅ är snart till ända…

Hej,
Jag gillar tanken att välja glädje. Och att styra tankarna. För mig är distraktion ett sätt att styra tankarna bort från något. Så skönt med tre nyktra dagar. Det är ju många som säger att första dagarna är värst, kanske bli det till och med lättare imorgon.. Jag håller tummarna för det!

@Vinägermamman @Kennie Tack🤗

Något som jag har funderat på är att jag har tänkt att suget borde vara lika starkt oavsett om alkohol finns tillgänglig eller inte. Kanske att suget skulle vara ännu starkare om alkoholen inte fanns tillgänglig? Men mitt sug efter alkohol är ju svagare om jag inte har möjlighet att köpa ngt men kan vara väldigt starkt ca tio minuter före Systemet stänger. Fast om jag bestämt mig en timma före Systemet stänger att jag kommer att köpa alkohol då är förstås suget inte lika starkt tio minuter före stängningsdags. Funderar på om jag kan dra nytta av detta på ngt vis i mitt sätt att tänka.

Godnatt😴

Ja det där med sug är inte helt enkelt att förstå sig på och säkert olika för olika personer. Jag har ju inte haft något kemiskt beroende så suget tror jag mer har handlat om huruvida det är möjligt att köpa och dricka eller inte. Ibland en besatthet att köpa. Jag har svårt att känna igen mig i en del beskrivningar av sug, alkoholdjävulen och att livet blir tråkigt utan alkohol. Det är därför jag ibland har tjatat på dig att jag trycker att du ska fundera över vad du får ut av drickandet. Du beskriver din besatthet att köpa, men aldrig vad som händer sen. Och du verkar så trött på alkoholen. Och jag tänker då att det för din del också handlar mest om att stänga av autopiloten och köra själv. Som TappadIgen skrev om.
Autopiloten har en tendens att slå på sig själv när man är trött, less - eller kanske HALT (hungrig, arg, ledsen/ensam,trött) så att jobba med att styra tankarna är bra. Spela hela filmen… köpa, dricka och vakna dagen efter… Allt handlar om att hitta vägar för inte ta vägen förbi systemet.
Nu har du tre nyktra dagar i bagaget. Det är en bra början. För mig var ofta dag 5 jobbigast. Kanske handlar autopiloten om blodsockernivåer och att du kan ta en banan innan du tar dig hem utan att ta en omväg. Drick ett glas vatten, ta en ingefärsshot, vad som helst kanske för att själv få sitta i förarsätet under den kritiska timmen. För så är det VaraFrisk… det är en timme du behöver fokusera på. Nu håller jag tummarna för att det går bra idag. Kanske kan du göra som Tofu som tog med Torn och AndraHalvlek på första festen. Ta med nån av oss härinne den där kritiskatimmen.., Önskar dig en riktigt fin dag!

@Varafrisk Jag tänker att om man har mycket tankar på alkohol så skapar man känslor av sug. Man triggar belöningssystemet. Om tankarna varit, idag ska jag köpa alkohol kl 17, då kan man hålla sig i vetskap om att man ska få dricka. Om man tänkt, idag ska jag inte dricka och man börjar tänka mycket på alkohol 10 minuter innan bolaget stänger, skapas massor av känslor och belöningssystemet triggar igång suget. När det är söndag vet man att man inte kan åka och köpa alkohol, så tankarna är mer att det är kört att dricka och man triggar inte igång belöningssystemet med massor av känslor på samma sätt då det är omöjligt att handla. Om puben är öppen, går kanske tankar på att det finns en möjlighet att kunna dricka, tankarna blir intensiva om att dricka och känslor av sug uppstår som triggar belöningssystemet.

Så tankar på alkohol skapar känslor av sug. Tankar på alkohol kan skapa känslor som ångest, oro vilket skapar sug att dämpa dessa obehagliga känslor. Det triggar belöningssystemet som lärt sig att vid dessa känslor är det enda botemedlet alkohol. Det blir en ond cirkel och det enda som kan bryta denna cirkel är att inte dricka alkohol så att belöningssystemet i hjärnan får återhämta sig. Lugna ner sig och läras om att vid obehagliga känslor kommer inte botemedlet alkohol. Efter ett tags nykterhet är belöningssystemet mer stilla och i dvala, men återuppväcks genast om man tillför alkohol, då pockar den på med sug igen för att dämpa känslor. Vi som har en beroendehjärna har skadat belöningssystemet för gott, men vi kan bete oss och handla annorlunda genom att inte dricka alkohol, då får den återhämta sig och komma i balans igen. Vi ska vara glada över att denna denna möjlighet finns, en andra chans, trots att vi skadat belöningssystemet för gott. Livet blir hur bra som helst, till och med bättre som nykter, trots denna livslånga felprogrammering i belöningssystemet. Då får man belöningar på massor av andra sätt utom av alkohol😁

Ha en fin tisdag!🌞💕

@Sisyfos @vår2022 Kram!

En fråga som jag kanske borde veta...hur vet man att man har ett kemiskt sug?

Vad som händer efter att jag har köpt alkohol är att jag åker hem och dricker upp den. Inte allt på en gång. Har ju aldrig alkohol hemma. Köper tillräckligt mycket så att jag känner av det men ändå klarar av att gå till jobbet nästa dag. Blir oftast mer på fredag och lördag. Skriver oftast inte på forumet om jag har alkohol i kroppen. Försöker inte heller att skriva sms. Kan hända att jag skriver sms ändå som jag egentligen inte vill skriva fast nu för tiden är det snälla sms. Jag är mycket lugnare sett gentemot vänner. Kan ändock bli arg mestadels tänker jag att det beror på det liv jag lever. Vill inte leva så. Brukar laga mat eller annars hämtar vi färdig mat. Ser på TV eller ngn serie (som jag oftast inte kommer ihåg dagen efter). Somnar många gånger framför Tvn eller lägger mig tidigt. Beroende på dagsform så kanske alkoholen tillför en liten stunds energipåförsel annars ger den mig väl inte så mycket mer. Jag tänker att det är ofta mina tankar från förr som spökar...Hur mysigt det är med ett glas rött till grillat, ett glas bubbel när jag tar ett bad, en öl till grillad korv...ett glas bubbel på fredagskvällen...Det handlar ju verkligen om att spöka..för nu handlar det ju inte om ett glas...och inte blir det så himla mysigt heller...

Idag är jag hemma från jobbet igen. Är något bättre men hostan sitter kvar i synnerhet nattetid och jag sover väldigt dåligt. När jag vaknade imorse kändes det i min kropp som om jag hade haft värsta brakfesten igår kväll men det var en natt fylld av dålig sömn. Har även oro för min dotter som inte är i balans just nu. Hon är inte på väg in i ngt skov men rastlösheten gör att hon gör fel bedömningar och får ett riskfyllt beteende. Har ont i sin rygg och är förkyld vilket leder till att hon inte kan träna. Träningen är så viktig för henne den håller även ångesten borta. I mitt bakhuvud finns alltid oron för om hon är suicidbenägen eller inte...hon har ju döljt det tidigare för oss så det väcker mycket oro inom mig.

Kram:)

Jag ska vara nykter även idag. Lämnade en bakdörr genom att inget skriva. Känner att jag kommer behöva vara bestämd i detta beslut. Har hållit på fram och tillbaka om jag kan jobba imorgon el om jag ska vara hemma. Att vara hemma innebär att jag behöver boka om mitt tandläkarbesök, tiden h kuratorn….tänker att de kan ta tid att få nya tider på båda dessa platser pga semestrar och att min tandläkare jobbar deltid. Kommer behöva avboka besök h mig vilket blir inte så enkelt att boka om före semestern. Men jag har bestämt mig…jag behöver ytterligare en dag för att tillfriskna och återhämta mig. Behöver vila…och ork till att gå ut på en liten kort promenad vilket jag inte orkar idag.

Kram☀️

@Varafrisk ang. sug och systembolag. Du ska göra/tänka/prova det som känns bäst och hjälpsamt för dig. Hur känns det idag förresten? Det är väl dag 4 nu? Helt grymt ju! När hade du dag 4 senast? Jag är på dag 3 och känner lite oro/rastlöshet just nu och har beväpnat mig med en flaska Ramlösa som jag klunkar av, så känns det lugnare i magen. Har du provat att klunka något annat när suget kommer? Det kan vara bra med en Ramlösa även i bilen. Ta en klunk när du vill styra mot bolaget?
Önskar dig en fin dag och att hostan sitter i någon dag till eller så (missförstå mig rätt nu😉)
Kram

@Varafrisk i skrev visst samtidigt. Mycket kloka beslut av dig att stanna hemma imorgon. Det är så viktigt och bra att du prioriterar som du gör nu. Stor kram🤗