Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

Vad bra att du skriver ner alla de här sakerna @annabell
Jag tänker att olika utvecklingar måste hitta nån takt, det som händer innerst inne och ytterst ute.
Jag tänker att det också stressar dig och gör dig frustrerad de här dag 1,1,3
Vad skulle det kunna vara? Hitta takten inne i dig på något vis?
JAG ger ju sannerligen inte upp hoppet om dig och det gör inte du heller. Imorgon ska jag skriva lite om mina erfarenheter av att inte nudda botten under många år men sedan göra det. Tyvärr tyvärr är detta mycket vanligt och en sorglig utveckling. Jag önskar dig slippa det, men vi kan ju inte göra varandras resor, även om jag lätt skulle ge dig 100 av mina dagar.
Vi får tänka lite. Kram från din glosögda skolgårdsvän som du inte verkar slippa ifrån. 🌸😍🤓

Hej,
Jag tänker när jag läser ditt senaste inlägg att en anledning till att det är svårt att bryta är just det där med att du inte blir plakat och ställer till drama när du dricker. Det var samma för mig länge, jag kände att något var fel, men hade lätt att vifta bort det när andan föll på. Sen kom den där våren med allt fler minnesluckor, och till sist en fylla då jag typ gick i sömnen och var okontaktbar. Då fattade jag att jag var på väg nedåt och det gav mig kraft att bryta. Du vädrar brandröken och drar klokt slutsatsen att du behöver fly, men än så länge är elden på avstånd. Vill få fram att jag fattar att det är svårt när det är så. Men följ din instinkt, backa innan stupet, för som vi alla härinne vet så är beroendet progressivt, när man halkat tillräckligt långt ner blir det svårare att uppbåda den handlingskraft man behöver..

@annabell jag sitter och väntar på att bilen ska ladda klart i metropolen Mantorp… Igår träffade jag lite folk och en vän berättade om en fest härom helgen som hade slutat vid 05. Hon berättade så roligt, jag tänkte ”det där var ju MIN fest”.
För 20, till och med 10 år sen, var det en typiskt-mig-fest. Jag hade slutat dricka och övergått till att dansa, med nån stöd-öl under natten, hade prommat hem i fågelsången och sovit några timmar.
För 5 år sedan hade det varit annorlunda, inte främst för att jag är äldre utan för att jag hade druckit för mycket. Kommit hem vid 02-03, inte riktigt kommit ihåg sista timmen. Haft ångest när jag blivit påmind. Och druckit ett par glas samma kväll för att döva ångest. (Och så nästa dag igen- för stressen, tråket.)

Det är så väldigt klurigt med denna progressiva utveckling, man hinner inte med. Och det tror jag många av oss som länge varit lite i överkant men inte trillat utför- har upplevt.
Känslan att dra sina vän bort från stupet är stark. Men det här är ju egentlig inget du ska springa från. Och jag tänker också att det kanske passar dig, eller är smart att dela upp sin nykterhet på tex 3 månader, ett år, och hinna tänka, och samla bra dagar, under tiden.

Jag hade ju några riktiga skit-tillfällen som ju ligger i grunden för mitt beslut att inte dricka mer, har skrivit om dem många gånger.
När jag så småningom blev nykter så insåg jag att många många fler tillfällen gick att räkna in i det skadliga drickandet.
År av att förhöja, eller minska fallet, fallen.

Jag fastnar i det som du beskriver som roligt och lite obekymrat - som är något av startpunkt för att argument går och lägger sig längst in i en garderob.
Laga mat, spela fotboll- men också ”fixa med allt”. Bakom de tre generiska orden finns väldigt mycket arbete, ansträngningar, kämp.
Ibland är detta svårt att kännas vid- inte minst i nyktert tillstånd. Hur mycket det fixas med allt av oss som fixar allt.
Jag hällde vin på denna fixar-brasa. Det var mitt sätt att orka. Och att slipp riktigt se och förstå allt som jag ansvarade för- för jag kunde inte se något alternativ?
VEM ska- om inte jag.
Visst, ”be om hjälp, dra ner på krav”, allt det där.
Det låter också lätt men är i själva verket hela nyckeln. (Bonusen är ju att man som nykter blir mindre trött av att sköta allt. Bonus två; man ställer till en del även under blygsam alkoholism, vilket framgår när man slutar= inte lika mycket att sköta om.)
Andas lite. Lokalisera, som Bruce Springsteen sjunger, ”a leap of fait”.
Helt hundra på att du har den inombords, det modiga klivet att förändra. Jag känner på mig att du redan övat på sånt i ditt liv.
Du är så värdefull, glöm inte det. Kram 🥰

Tack så jättemycket för era hälsningar, kloka tankar, medkänsla och stöttning ❤️❤️❤️! Har försökt ta det lugnt idag och åkte och handlade först efter kl 15… Har inte riktigt bra tillgång till hjärnan känner jag. Är väldigt vimmelkantig och lite små-rädd nu på eftermiddagen… Jag längtar tills det gått några dagar till. Har pratat lite mer ingående om det här nu med några av vännerna och verkligen beskrivit hur det egentligen blir för mig i ett dricka-liv. Vad det gör med mina dagar, min självbild, min kraft och trygghet. Det är verkligen ingen som tycker att det är värt att jag ska dricka om det blir så här. Men de uttryckte också att det är svårt att hoppa fram och säga ”Nej - stopp Annabell!” om jag sen kommer farandes med ett vilja-dricka-vin-humör igen… Och jag förstår det och det ska inte behöva vara så. Det måste vara upp till mig.

Igen - tack för att ni finns och hjälper mig ❤️! 🦆✅

Ta bara en dag taget.
Kan man tänka sig:
1. När spelafotboll-laga mat och fixa allt- mode kommer och vill spralla till dig och livet- när allt det kommer: återkalla morgonen löfte.

2. Som du alltså högtidligt har avgett.
Idag dricker jag inte. Redan innan du kliver upp.
Inte ”hoppas” ”tror” eller ”troligen inte”
Bara: IDAG dricker jag inte.
Allt annat kommer senare.
3. Messa ett par kompisar som kan hjälpa till att checka av läget under dagen och eftermiddagen.
4. Orka med att vara allt det som känns, och säg som det är: idag får ni backa mig.

5. Du får gärna skriva till mig och vi kan komma överens med admin om att de får lämna ut varandras mailadresser (med samtycke) så kan vi skrivas när som.
Om det kan vara hjälpsamt?

Femstegamodellen kan vi säga att det är. (12 verkar jobbigt och du har troligen inte jättemånga du måste bekänna för eller skämmas inför)
Kram. Yrslet är övergående. Imorrn är du skarp och fri 😍🌱✅🦄

@Annabell Jättebra att du pratat med dina vänner om hur det egentligen är för dig. Att ni kan prata om det och att de förstår och samtidigt att det är svårt för dem att stoppa dig om du är på ett visst humör. Tror ändå att det är verksamt att du berättat och att de lyssnat, du har tagit upp det på ytan och nu får budskapet landa hos er alla. Kanske kan er samvaro bli på ett lite annorlunda sätt nu när du berättat? Kanske kan de stödja dig i att ni inte behöver dricka för att umgås? Nu när det är uppe på ytan så kanske det blir lättare för dig att inte dricka, då dina vänner vet hur det blir för dig och du behöver inte låtsas vara en superkäck fixare på alla sätt och som inte ha problem med att dricka. Du var jättemodig och stark som berättade för dem, sann och ärlig.

Om några dagar mår du bättre igen och hjärna kommer att funka bättre. Stå ut och kämpa på! Du kan💪❤️

Ja! Femstegaren ser väldigt lovande ut ✨

1. Idag uttryckte jag precis det där till en vän - att jag VET så väl att om jag bara skiter i att gå igång - och gå fel - när det där sprall-kallet kommer, så är jag ju ALLTID svin-nöjd och oerhört lättad redan efter ca en timme!
2. Varje morgon som jag vaknar och inte har druckit är jag så genuint genomgripande lättad och tacksam så att jag kan fälla en tår. Jag skulle kunna skriva på vilket kontrakt som helst då, att jag inte ska dricka den dagen (det kändes så alla 87 dagar i vintras). Sådana morgonlöften har visat sig hålla tunt på sistone kan man säga… Så det blir att testa att uttala löftet högt (rent verbalt), och sedan tänka ut ett sätt att också hålla mig själv ansvarig för det löftet sedan (vilket jag inte riktigt testat i en sån tydlig bemärkelse).
3. &⬇️
4. Ja. Som Vår också är inne på. Tydligare och mer daglig och direkt efterfrågan om backning från nära och kära. Blir också som en påminnelse till vännerna om vad jag EGENTLIGEN vill (även om jag skulle uttrycka nåt annat mot eftermiddagen…🙄).
5. ❣️🙏😭❣️

Lite fri och lite stark och bara liiiite yr idag 🥰✅🦆

Sprall-kallet är sug, det går över. Det har aldrig hänt att det inte gått över. Det är i huvudsak kemi, och max en timme tror jag forum-vetenskapen säger- allra oftast kortare.
Kanske behöver du lite repetition nu när du främst fokuserat på din egen (inbillade) oduglighet? Du vet, hjärnan och dopaminer samt hur alkohol får ångest att blomma som riktigt svulstiga pioner. Överdådigt på det hemska sättet.

Efter midsommar ska sommarskolan handla om vidareläsning kring att be om hjälp.
Jag vet själv mycket lite om det.
Jag nästan hitte-på-ber-om-hjälp.
Forumet har varit min bästa övning.
Det är en klurig grej, men ofta behövs det- för att man ska klara en vardag där man tidigare druckit för att orka. Be om hjälp- och dra gränser för vad man orkar med- trots att bilden man gärna vill förmedla om ”klarar-allt-personen” får sig en törn.
Varför jag kom på det nu var för du skrev att du pratat med vänner om vad du behöver och det kallar jag viktiga kliv i denna stundtals snåriga skog.
Kram till dig 🌱

Det HAR ju aldrig hänt att sug inte går över! Satt länge sysslolös och småkikade på en fotbollsträning idag. Jag tänkte på tråk och vad det egentligen är för nånting. Det är ju egentligen i så hög grad en inställning bara! Jag har aldrig tråkigt på riktigt egentligen. När jag är i en dricka-period så låtsas jag tråk ibland. För att tjatterfjanten ska få studsa igång och vinna. Satt där på träningen och iakttog mig själv låtsas-tråk-tänka om kvällar som ska gå utan vin, och blev verkligen nöjd när jag såg igenom mig själv och synade låtsas-tråket och bytte inställning. Har sedan dess haft en oerhört otråkig kväll med bilutflykt till superfint friluftsområde, med kidsen som fick hänga ut huvudena genom bilrutan bara denna gång 😅. Det är totalt otråkigt att inte dricka, om man bara tar sig samman och synar & lägger ner sitt eget tråk-tänk och tänker/gör nåt annat. Det är ju bara falskt ändå! Man sitter där och blå-ljugs-tänker helt enkelt. Och sug går alltid över. Och när det gör det, så vet man ju alltid att man blåljög när man satt där och tänkte ”vadå- det vore/blir väl härligt att ba dricka ändå för sjutton!” Det var nog bra att jag satt där jag satt en stund idag, så jag liksom hann syna mig själv och aktivt styra från tråk-tänk till sann-tänk om livet 😅.

Se klart ❣️ Jag har skickat ett meddelande till dig igår via admin m min mailadress och om du skriver till dem att du vill ta emot det, så skickar de detta till dig (tror jag 😅).

Kram 🦆🌸☀️❤️!

@Annabell Härligt! Ja, vad var det nu Alfons pappa sade ”man måste ha tråkigt för att kunna ha roligt” något i den stilen om jag minns rätt😁. Eller var det någon annan som sade det? Men hur som helst så är det ju så det är.

Kram💕

Så bra av dig @annabell
Jag brukade själv-suggerera stress och stön och stånk för att ”nämen nu MÅSTE jag bara ha ETT enda litet glas för att allt i mitt liv är så FRUKTANSVÄRT stressigt”
Blev chockad sen över att det inte var en ständig stress och plåga att leva sig igenom en tisdag. Kram kram till dig 🌸

Så bra av dig @annabell
Jag brukade själv-suggerera stress och stön och stånk för att ”nämen nu MÅSTE jag bara ha ETT enda litet glas för att allt i mitt liv är så FRUKTANSVÄRT stressigt”
Blev chockad sen över att det inte var en ständig stress och plåga att leva sig igenom en tisdag. Kram kram till dig 🌸

@Annabell skrev ”Det är totalt otråkigt att inte dricka, om man bara tar sig samman och synar & lägger ner sitt eget tråk-tänk och tänker/gör nåt annat.”
Jag instämmer SÅ mycket i det du skriver. Jag har ju egentligen aldrig gillat att dricka eller gillat ruset så den rosaskimrande bilden av vad alkoholen tillför i många sammanhang har aldrig stämt för mig.
Jag blev heller aldrig någon partypingla. Den effekten fick jag aldrig. Drack kanske aldrig tillräckligt mycket för det eller så blir jag inte glad av att dricka.
Vad jag menar med inlägget är att jag tycker att man ska syna roligheten i att dricka. Att uppleva sin student t.ex. i ett halvrus. ÄR det roligt? Blir studenten t.ex.roligare med alkohol eller ÄR det roligare att vara med helt och fullt (ofull)?
Jag tycker att bilden av att det blir guldkant på tillvaron med alkohol inte stämmer alls för mig. Inte ens de år när jag var mycket måttlig. Alkoholen gjorde mig lite seg, initiativlös och det tillför väldigt lite till något som redan är kul. Tänker på skidåkning t.ex. skidåkning är kul och efter en dag i backarna är det underbart att slappna av. Gör man det med alkohol blir det en helt annan kväll än annars. Den underbara tröttheten efter en dag med frisk luft räcker långt. Den toppas inte av vin. Tvärtom tänker jag. Det är föreställningen om att det är lyxigt som gör det till en bra idé.
Tänker att en del av det du räknade upp 1, 2 och 3 där ovan om viljan att skapa fest och undvika tråk, kanske egentligen också handlar om en föreställning om hur livet ska vara. Som ett övertrött barn på fest som bara springer och springer för att undvika att somna. Kanske är det alkoholen som bränsle som är intressant för att man inte ska fatta att man är trött. Trött och TRÅK är inget för rastlösa själar. Eller så är Tråk som du beskriver ganska roligt och man får vara med helt och fullt (ofull).

@Annabell
Ett riktigt bra och tänkvärt inlägg!!
Det är inte så kul att dricka, man blåljuger bara för att man ska övertala sig själv. Bra när man som du kan se igenom det. 🧡
Ha en fin tisdag! ✅

Glad midsommar alla 🍓💕🤗! En vecka nykter 😊🦋. Firat så fint hela dagen och badat massor i (ganska) varmt hav 🌊! Nu börjar semestern! Med en köksrenovering… 🙄 Och en liten tripp på ett par-tre dagar. De jag ska besöka kommer inte att vara ett dugg nyktra… Men det ska jag vara! 💪🏼🦆✅. Kram 🥰!

Vad fint @annabell en VECKA är nånting och värd att hålla i. Gör det, kosta vad det kosta vill (nykter är inte dyrt i längden tvärtom men kan tarva en massa ”unn” de första veckorna)
Kram ❤️✅

@Annabell
Blir glad över att läsa om dina nyktra dagar, suveränt gjort! Jag tar nya tag nu, drack på midsommarafton. Men måttligt, vill ju verka normal och inte visa att jag har problem. Så det var lugnt och tog bara några glas. Men la märke till andra som inte tog det måttligt, sura blickar från deras fruar osv.
Ha en underbar semester och hoppas köksrenovering går smidigt!
Kram 🤗