Midsommar. Mitt sparsamhetstänk när det gäller alkohol fortsätter. Hittills i år ett glas vin, i mars. Till midsommarmaten är det godast med must tycker jag, har sparat sedan påsken. Så ingen alkohol för mig idag. Däremot ängsblommor, bad, brännboll, god mat och vänner. Jag är tacksam.

@Kennie känner igen mig i det du skriver här! Är också skogsmulle och festprissa i ett. Gillade också det du skrev om att "det du ser är det du får" i ett annat inlägg. Och att själv veta vad jag visar också. 😊 Jag är också inne på att vi alla är lurade att dricka och upphöja detta gift. Faktiskt coolare att avstå. Jag är inte ens blyg eller tystlåten nykter, så jag behöver inte alkoholen för att umgås. Möjligen för att visa mina innersta känslor ibland, men de får jag isf ångest över att ha visat i okontrollerat tillstånd och med efterföljande minneslucka dessutom. Tänk att få vara cool nog att våga visa dem utan alkohol. 😉

Hej MNE,
Kul att du läst min tråd! Ja, en grej som hjälpt mig i min nykterhet är att jag faktiskt gillar att sticka ut lite, att vara den nyktra på festen, vegetarianen på grillmiddagen flygmotståndaren i fikarumsdiskussionen och så vidare. Men också att jag känner mig så mycket lugnare. En massa oro som jag absolut inte trodde berodde på alkohol har försvunnit sen jag slutade dricka regelbundet. Hoppas du hittar en nivå som funkar för dig!

@Kennie Den oro du beskriver har försvunnit handlar inte alls om alkohol eller minnesluckor etc, utan något annat? Ja, jag vill verkligen hitta min nivå. Kanske är det max 3 x 3 glas per vecka. Eller så är det något helt annat. Tiden får utvisa! Väldigt inspirerande att höra att det gått så bra för dig! Har inte lusläst hela tråden; men har du haft (tagit) något återfall?

Jag har väl alltid haft nån sorts generell oro, nära till både glädje, stress och sorg. Men alkohol förstärker stress och oro, alltså även de dagar man inte dricker, så att ta bort alkoholens kemiska påverkan har gett mig ett större lugn. Kopplingen mellan alkohol och oro, depression och stress är väl belagd i forskning, och min personliga erfarenhet säger det samma. Sedan jag började min nyktra tre månaders period för 2.5 år sedan så har jag inte återfallit i mitt tidigare sätt att dricka. Vid några tillfällen per år tar jag ett (1) glas vin, ofta med ett par månaders mellanrum. Det funkar för mig. Har ingen längtan längre att dricka, den försvann mer och mer under första året.

Resultaten är inte så förvånande med tanke på att deltagarna rekryterades med frågan om de tyckte att de drack för mycket och tränade för lite, men jag tror ju att många som har hamnat i det där vanedrickandet gagnas av att förändra sina vanor. Stillasittandet med vin i soffan blir ingen särskilt lycklig av. Man borde prata mer tycker jag om alkoholens negativa effekter, inte bara hos de som är beroende, utan för att få fler att reflektera. Att kalkylera med risken för beroende känns så långt borta, men att kalkylera med ganska omedelbara negativa effekter kanske skulle få fler att tänka till.

Stämmer bra med mina erfarenheter och med Maria Beroendecentrums erfarenheter. Dom hade tuff konditionsträning inlagda i sina behandlingsprogram förr i tiden..............

@Kennie Menar du den en längre tid tillbaka? Ja, och så tycker jag fortfarande. Du är en trygg punkt här på forumet. Du är klok, ärlig, lugn och sansad i dina inlägg, reflektioner och råd. Du svarar faktiskt alltid på ett så bra och balanserat sätt. Som en god ”forum-moder”🥰

Ja, det var den tidigare kommentaren, hade missat den. Men nu blev jag glad för den nya också! Jag tycker att du själv tillför mycket hopp, energi och engagemang på forumet , så tack för det! 🐱

Tack för raderna du delar, jag törs knappt tänka på hur många gånger jag gjort bort mig genom att dricka för mycket och bli kraftigt berusad.
Men njuter av min tid nu utan vin och utan berusning!

@Kennie
Det är förtröstansfullt att läsa att du mår bra och att du de senaste 2 1/2 åren verkligen lyckats förändra ditt drickande. Dit du är vill jag komma och jag känner att jag är på god väg nu. Har bara haft en period av missmod då jag antagligen för att mycket obearbetade känslor poppar upp.
Att lista lite ”händelser” kan vara nyttigt för att aldrig falla tillbaka i sitt gamla mönster.
Jag kan bjuda på några av mina ”händelser”
Även om jag inte så ofta brukade bli för jätte full på fester eller så, (mitt problem var mest vardagsdrickandet för att orka och för ….alla känslor)
- Telefonsamtal där jag själv hör att jag inte klarar att hålla rösten i styr, med mega ågren dagen efter
- När jag fick kommentaren av mina barn att jag upprepade mig.
- Långa texter i min telefon om hur jäkla jobbig min man var och alla hans fel. Ibland andra som jag var arg på. ( jag var medveten om att jag inte kunde skicka iväg något när jag hade druckit, Thank god! )
- En gång på ett företags event ( ovanligt för att vara mig ) fick jag samma trötthets känsla som du och fick sätta mig på en toalett för att försöka nyktra till i över en timme. Den har jag en blackout om hur jag kom hem.
Jo så va det.
Tack Kennie för dina alltid väl formulerade peppande svar till mig och andra !
Kram

Skickade en del hälsningar i går och letade efter dig, innan jag insåg att du håller till här på måttlighetssidan, vilken jag nästan aldrig läser. Tack för att du finns och nyanserar, allt är inte svart eller vitt. 💗

Kram kram

Reflektion efter lyckad nykter fest. Igår var jag på en stor fest där jag kände många. Drack som vanligt alkoholfri öl och vatten. Njöt av mat, efterrätt, samtal och musik. Och så den otroliga skillnaden mot förr när jag drack och skulle varit kvar till småtimmarna - nu kände jag efter fyra timmar att jag var trött och nöjd. Hemma kl 22 och sjönk ner i soffan med lite godis och tittade på tv en stund. För några år sedan hade jag tänkt att det lät tråkigt. Igår kände jag att det var himmelriket. Lagom är så underskattat, jag sjunger lagomhetens lov!