Hej!

Ny här. Jag druckit för mkt under flera år och extra mycket i perioder. Problemet har eskalerat och jag har nu fått nog!
Har successivt trappat ner och nu inte druckit på en drygt en vecka. Jag upplever en enorm trötthet, yrsel, ångest och har dessutom hormonrubbningar. Någon som känner igen sig?

Hej @rosielou ,

Jag har mått så som du beskriver många många gånger. Det du upplever är troligen abstinens och eftersom du inte druckit på en vecka gissar jag att de kommer att gå över om du härdar ut, så ge inte upp!!

Om man får jobbiga problem såsom kramper etc. de första dagarna ska man alltid kontakta vården, men även om det gått en tid som det gjort för dig och man mår dåligt tycker jag att man ska kontakta sin vårdgivare, kanske bara ringa 1177 och berätta hur man mår. Då får man lite extra stöd och tips av en erfaren sjuksköterska. Att googla på symtomen kan ibland göra att man nojar för mycket så det kan vara bättre att prata med någon.

Abstinenssymtom beror på att kroppen anpassat sig till att det finns alkohol i system och organ när man dricker regelbundet och när alkoholen försvinner ur kroppen går nervsystemet in i ett överkänslighetstillstånd och utvecklar en mängd stressymptom. För vissa personer med alkoholism är rädslan för abstinenssymptom det främsta skälet till att de fortsätter att dricka eller "ger upp" och börjar dricka igen när de inlett en nykter period.

De vanligaste abstinenssymtomen är ångest, sömnsvårigheter, rastlöshet, förvirring, darrningar, svettning, ökad kroppstemperatur, illamående och olika känselstörningar och balansstörningar. Själv upplevde jag ofta "krypningar" i händer och fötter samt huvudvärk i kombination med magproblem när kroppen vande sig av med alkoholen. En vanlig följd av abstinens är ofta också förhöjt blodtryck och ökad puls. Kraftiga abstinenssymtom efter mycket hög användning kan också innefatta syn- och hörselhallucinationer, psykotiska symtom, och krampanfall (”fyllekramper”).

Abstinens brukar gradvis öka efter 24-48 timmar för att vara som jobbigast vid 3-4 dagar. Efter cirka 5 dagar eller mer brukar de första fysiska symptomen övergå i t.ex. ångest, lättretlighet och sömnlöshet. Detta och vissa av de första symtomen såsom yrseln och balansproblemen kan dock ibland kvarstå och pågå i veckor eller till och med månader efter att man tycker att kroppen borde vara ren från alkohol. Denna lite mer långvariga abstinensfas där du kanske befinner dig nu kan pågå under 3-6 månader men det blir bättre för varje dag enligt min erfarenhet.

Under den här tiden kan det vara svårt att tänka klart och komma ihåg saker. Sömnen kan som sagt påverkas och man kanske reagerar starkare på stress och andra känslor. Om man har druckit stora mängder alkohol varje dag och under en längre tid, kan man behöva medicinsk hjälp för att komma i balans igen.

Vid lindriga abstinenssymtom är det förstås viktigt att fortsätta undvika alkohol (”återställare”) och även sömnmedel och lugnande medel. Den bästa egenvården är att vila sig, eftersom fysisk ansträngning kan bidra till exempel till rytmstörningar i hjärtat. Man bör också vara noga med att få i sig vätska och näring samt vid behov ta receptfria läkemedel till exempel för behandling av värk.

Lycka till och var rädd om dig!! 🌞🌞🌞

Jag har haft två krampanfall när jag tänkt sluta dricka. Andra gången resulterade i 29 stygn längs käken och upp till tinningen. Tycker att alla som druckit länge och slutar bör ha ett stesolid chema. Det är en väldigt bra försäkring mot abstinensens åkommor.

Min abstinens var värst första veckan. Mycket ångest och olustkänslor. Men det klingade av snabbt efter det. Sen kom melankolin, tristess och en ledsamhet över mig. Sen gick det i vågor tills det också klingade av. Kämpa på!

@Kebne1 Ja den känslan av meningslöshet har jag kännt av mycket sen jag slutade. Man har ju byggt upp ett stort belöningssystem som man inte ska fylla med alkohol längre. Min mage rasade alltid efter att jag druckit i flera dagar. B vitamin är väldigt viktigt. Det förlorar du massor av när du dricker. Då kommer aptiten tillbaka igen. Jag kör även multivitamin varje morgon och gärna magnesium. En viktig sak för mig var att äta på normala tider. Är man mätt så fanns inte lusten att dricka alls lika mycket för min del. Idag har jag en liten ersättninging mot suget. Jag har alltid en påse med hårda salta fruktgrodor som jag köper på lidl. Då blir det inga mängder med godis, men det dämpar bra när suget efter det hjärnan egentligen vill ha. Inte bra med socker. Men om jag jämför med mänden socker jag fick i mig när jag tömde två 3 liters ros'e vin på en dag så väljer jag gärna sånt istället. Dom tråkiga dagarna kommer att finnas. Gäller att hitta något som fyller det där tomrummet där alkoholen fanns. Funkar olika för alla.

@Axianne Tack, för den här grundliga beskrivningen! Går just nu genom några av dem. Tyckte att jag borde må bra, efter 3 dagar utan öl 2,8%, som jag drack gansga ofta under ett par desperata år. Det kan ta alltså månader att balansera systemet helt.

@Kebne1 A-haa! Det här melankolin, trisstess och ledsamhet beror på abstinens!
Före det några dagar eufori, jublande glad, som lärka, att jag kunde vara utan mitt tröste-öl.
Men tankarna blev likson klarare, fast tröttheten ökade. Sommaren sover jag bort, men lider av varma dagar.
Väntar min älskade, friska höst. Men lite mera orkar jag nu hemsysslor, som jag uppskattar att göra.
Promenader på morgonen och kvällen och varierande motion gör bra för mig, efter mycket sittande.

@BEATNGU Jag tog 3 stk öl, 2,8%, från Lidl, för att inte behöva äta! Mindre kcal än nu, när jag slutade och har ätit c. 2000kcal/dag. Behöver c. 1600kcal. Upp 4 kg istället samma ner.
Kolhydratrikt kost är på menyn varja dag i stället för keto-diet.
Potatis och bröd är mina val, men de ger mig sockerfylla. Till kaffet tar jag 70-80% choklad, från Lidl.
De räknas som hälsosamma, men jag mildar den skarpa smaken med liten kexbit.
Proteiner får jag genom mejeriprodukter och ägg. Kött, fisk, har jag skippat länge på andra skäl.
Tar vitaminer i olika form, fisklever-, oliv-, kokosolja, som borde alla vara bra för kroppen.
Hjärnan består mest av fett; tyvärr, kan jag inte med meditations kraft styra det goda fettet
till hjärnan för att rena och nära den. Hoppas min kloka kropp klarar uppgiften.