@Varafrisk skrev:" både irritationen över oredan hemma och suget går ju över". Japp, det går över! Och de känslorna blir lättare att hantera ju längre vi har varit nyktra. Ibland kan jag inte låta bli att beundra @Torn för hans smått stoiska inställning. OK, snorvalparna har ställt till det. Du kan antingen "gå igång" på det och dricka, eller konstatera att "så här är det" och ställa saker och ting tillrätta och sedan bara släppa det. Jag reagerar som du i nio fall av tio, men det är inte den mest konstruktiva reaktionen. Vi får försöka lära om. Övning ger färdighet heter det ju.

@Varafrisk skrev:" Denna veckan har jag klarat av att vara nykter fem dagar av sju✅" Grattis! Starkt av dig! Du är bättre än jag (vad det nu säger 🙄). Vad säger du, skall vi klämma till med en nykter måndag också? 💪👍

Ja, det tycker jag att vi gör @Onkel F dvs kör till m en nykter måndag💪🏻Måndagar brukar vara en utmaning för mig men nu gäller det att ifrån det jag vaknar stänga av förhandlarknappen📴

Jag har fastnat i ett pussel men nu måste jag lägga mig. Ska skjutsa min dotter t jobbet imorgon👍🏻

Godnatt😴

5 av 7 dagar! Stort Grattis!
Jag känner såväl igen mig hos dig VaraFrisk på massor med sätt. Du skrev om stressen över semestern och att ha det bra. Jag känner lite likadant. Oj, oj, oj liksom nu gick det en dag till och som jag inte vet vart den tog vägen. Fastna i ett pussel… eller bara fastna i känslan av borden men inte göra. Irritation också - just det släpper jag oftast nu för tiden. Halleluja, nåt har jag lärt mig. Och att vara innerligt trött på alkohol och ändå dricka. Nu har jag slutat, men i trötthet, stress, situationer när jag inte har kontroll eller det blir för stor hög av saker att måsta ta tag i är känslan där igen. Att vilja ha ro… eller att vilja dricka för att gå in i en bubbla. Att gå all-in i nykterheten är en konst. För vissa svårare än andra tror jag för det handlar om mönster och personligheter. Du skriver att du inte har strategier än för att hantera de där känslorusningarna av irritation. Just där skulle jag använda ”sugsurfning” identifiera personer, situationer, känslan inombords etc.
Just i år har jag en väldigt viktig uppgift: att varva ner. Att ha sluta dricka som nr 1 är viktigt men för mig har det nog ändå mer handlat om att jobba med stegen före. Bli mer egoistisk, vila, öva på ”här och nu”. Och där är jag ännu och måste påminna mig särskilt i perioder när det har varit för mycket. Önskar dig en fin nykter måndag.
Och var lite stolt över dina 5 dagar!

Tack @Sisyfos för dina ord:)!

Känner mig på ganska gott humör. Försöker stöta bort det som oroar fast det finns ngt som jag kanske ändå behöver ringa till vårdcentralen att rådfråga om. Hur som helst så har dagen börjat bra! Har skjutsat min dotter till hennes jobb. Varit och blåst, fick då möjlighet att berätta om helgen vilket var skönt. Åkte iväg och tränade på Friskis & Svettis. Tror aldrig att jag har varit så otränad någon gång i hela mitt liv men det ska bli bättre! Åkte till en frisörsalong i stan och köpte svindyrt shampoo och balsam samt root mousse. Det är dels viktigt för mig att ha produkter för mitt hår dels är det en lyx som jag unnar mig. Hem igen. Dricka kaffe och käka macka. Jag dricker ju aldrig kaffe det första jag gör på morgonen som många andra gör här på forumet. Kaffet smakar absolut inte gott då utan jag dricker te men kaffet som jag dricker ett par timmar senare smakar väldigt gott.

När jag körde ut min dotter till hennes jobb känner jag att hon är inte riktigt på topp vilket hon även påtalar. Anledningen är (jag tror att jag har berättat detta tidigare) att hon ska jobba med en man som tidigare har utsatt henne för sexuellt ofredande och blivit uppsagd för detta. Det var ett mer verbalt sexuellt ofredande. Hur den här mannen har mage att söka sig tillbaka till samma arbetsplats är ju bara det helt otroligt men att arbetsgivaren anställer honom igen är ju helt sanslöst. Det verkar som om flera personer på min dotters arbetsplats tycker om denne man och blundar för vad han har gjort. Min dotter har fått en ny chef och hon har påtalat detta för henne hur tungt det är för henne att jobba med denne man. Min dotter sa att hon hade nästan tänkt att sjukskriva sig som en protest. Det gör mig så ont att se henne bli behandlad på detta vis, att hon ska vara så ensam i detta och jag ser hur det påverkar henne. Jag bara ber att det inte ska utlösa något skov i hennes bipolaritet. Hon är dock bra på att ta alla sina mediciner. Och ni som har vuxna barn där era barn har varit med om en svår situation ni vet...tänker jag...att man som förälder kan inte påverka något utan endast lyssna och finnas till. Min dotters arbetsgivare har gjort mig skogstokig tidigare men det här tar priset!!

Det känns ändå som om jag har ganska bra kontroll på förhandlarhjärnan...än så länge har den inte gjort sig påmind och jag har stängt alla dörrar så nu ska jag göra det bästa av den här dagen! Och fortsätta med en hundpromenad.

Heja alla oss som kämpar!! Kram!

Oj, vad otroligt konstigt det låter att först säga upp någon på grund av sexuellt ofredande och sen återanställa vederbörande. Ofattbart! Tänker att nu är din dotter beredd i alla fall OM det skulle hända nåt igen. En del i att bli utsatt är ju att man ofta blir så paff och obehaglig till mods. Tänker att hon kan ha några strategier att ta till. Förbereda sig. Men fortfarande ofattbart att återanställa. Det är ju indirekt som att säga att de gjorde fel med uppsägningen.
Du jobbar på så bra VaraFrisk! Kramar!

@Sisyfos Tack för du aldrig tröttnar på mig utan fortsätter att skriva, det värmer! Och tack för din kommentar gällande min dotter:)

@vår2022 Tack:) Önskar dig detsamma!

Bakslag!!! Inget förhandlande under dagen...inget direkt sug men ca 17.15 då kom det!! Och, jag stod inte emot! Tänkte att jag skulle skriva här så som många säger att man ska göra men jag är ju inte den lättaste person att ge råd till...så jag skrev inte. Kanske jag ska göra det nästa gång...kanske någon skriver och förhoppningsvis lyssnar jag! Men...det är ändå jag som ska göra jobbet!

Skillnaden i min känsla idag emot hur min den har varit tidigare är att idag vill jag absolut inte dricka. Förra veckan var jag nykter 5 av 7 dagar, det blev inte 7 av 7 dagar denna vecka men det ska bli 6 av 7 dagar för jag ska över den där pucken/krönet som min kurator kallar den för. Dvs att ha varit nykter ca 5 dagar för att gå vidare för att komma igång med själva behandlingen hos kuratorn. Nu har hon semester och vi har en ny tid 3/8 och då ska jag banne mig kunna redovisa nyktra dagar. Skillnaden är även den att jag så mycket starkare känner att jag vill inte förlora nyktra dagar, vill inte förlora tid på att bli piggare må bättre bli gladare. Längtar efter en klar hjärna. Längtar efter att äta god mat utan alkohol till...att känna dofter och att känna smaker. Igår när jag var inne på Systembolaget, det var egentligen för sorgligt...att kliva in där igen till den gamla vanan som bara sänker. Och väl där inne...det gapar tomt i så många hyllor...ok för att det står en skylt med "uteblivna leveranser" ...men jag tänker att det gäller inte allt. Vet inte om det var vår2022 eller Tofu som skrev om att man ska vila ut sig på semestern och då dricks det massor. Alkoholen är ju rena sömnmedlet....Jag har under lång tid varit uppmärksam på all alkohol som dricks och som finns på nära håll...att jag har varit uppmärksam är ju för att jag har försökt att avstå...men nu känner jag lite annorlunda...Tänker på kvinnan i min ålder men som ville nog verka lite yngre som var på Tomas Ledins konsert...så berusad...ja hon var så påverkad så jag undrade om det verkligen bara var alkohol...tänker även på den unge mannen som klängde på en vacker ung kvinna..kanske hon också var intresserad av honom...jag hörde honom säga till henne "men jag vill ha dig"...och jag tänkte om det är älska du vill så kommer du nog ha somnat innan du har fått av dig kläder....han var så förälskad...men alkoholen tog bort all hans charm.

När min man och jag var hos kuratorn pratade vi om att det är hjälpsamt om min man inte drack någon alkohol nu under den första tiden. Kuratorn sa...för om du inte kan det då kan man undra hur det är för dig....och jag vet att han finns vid min sida. Jag undrar dock hur många som på riktigt skulle kunna avstå glaset med bubbel, rosévinet, ett glas rött till den grillade maten eller en starköl för att släcka törsten...

Nu hundpromenad och därefter packa väska med badkläder och en lättare lunch.

Ha en fin dag alla och kram:)

@Varafrisk Du har i alla fall betydlig mer nyktra dagar än dagar med alkohol på en vecka och jag tror att du kommer att komma över puckeln och helt plötsligt har du 7 av 7 dagar på en vecka nykter. Det är svårt med förändring och jag tycker nog att du har kommit en bra bit på väg ändå. Det är konstigt ändå att semester har blivit så förknippat med alkohol, man ska unna sig. Jag är ju själv sådan att jag dricker gärna något även på vardagen när det är semester även om jag inte gör det när jag jobbar. Däremot dricker jag nog oftare mindre många enheter per gång när det är semester för vi har ofta saker inplanerade som vi ska göra och då vill man inte vara seg eller rent av bakfull dagen efter.

@Varafrisk Bakslag är nog vanligt i början av processen. Förlåt dig själv och ta nya tag i morgon! Du är ju absolut på väg till ett hälsosammare liv nu! 💕

Tack allra finaste för er värme🥰
Ska akta mig att ta för stora ord i min mun😔Allt vad jag vill stämmer allt vad jag gör stämmer mindre🙈Kommer tillbaks!

Kram💕

@Varafrisk Du har säkert fått frågan 100 gånger, men jag ställer ändå: När du väljer att falla, är det under några speciella omständigheter? Är det något du gör som triggar dig, är det någon omständighet? Något du gör som du associerar med alkohol? När du lägger pussel, brukar du dricka då? Tänk Pussel i vardagsrummet = Alkohol. Kan du lägga det på köksbordet istället? Kanske pusslandet inte blir lika förknippat med att dricka alkohol då? Förstår du vad jag menar? Att förändra vanor som är intimt förknippade med alkohol. Små förändringar kan ge stora resultat

@Varafrisk

Det är inte lätt det här med beroendeproblematik. Jag har alla bra tankar och goda idéerna för en hållbar förändring. Har säkert 20 lättillgängliga strategier för att avleda mina impulser till vin men det hjälper föga när jag blir radiostyrd och underordnad mitt beroende. Har slutat med många beroendepreparat genom åren och vägen till min egen övertygelse och fasta beslut har varit lång och krokig inför nästan för varje preparat. Men plötsligt och tillslut har jag kommit till ett fast beslut ändå. Hur hopplöst eller omöjligt det än må ha känts innan. Vad som föranlett de fasta besluten har bestått i olika anledningar varje gång. Men det har varit en krokig väg helt klart fram till att komma till den punkt där jag bestämt ställt mig överordnat med mitt substansbruk underordnat.

Du kommer igen. Tappa aldrig tron på din egen förmåga. Många har gjort det här före oss och vi kan också ❤