@Andrahalvlek Hej och välkommen tillbaka! Du har varit så saknad, och jag blir så glad av att ”höra” din röst igen😁men har förstått att du kämpat/kämpar på som bara den! Härligt att höra att du mår lite bättre nu och orkat med att göra lite saker, och att du fått en så bra och kunnig läkare! Att dricka är en icke-fråga för dig och det trodde jag hela tiden också. Du har kommit så lång och firar snart 2,5 år! Jag tror ju som du på faktametoden och det har varit så behjälpligt för mig, att verkligen förstå vad som händer och försiggår i hjärnan vid alkohol, dess roll i beroende och vad som krävs för att komma ur det och lära sig leva med det. Det var intressant att ta del av diagnoserna som läkaren trodde kunde vara grundorsaker till ditt mående. Det blir enklare att få ökad förståelse om varför man mår som man gör, när man får fakta om det. Nu får du, som du säger, ta en sak i taget och en dag i sänder.

Sköt om dig och kram❤️

@Tofu på besök Tack för hälsningen ❤️ Ja, vilken dotter jag har! Jag har tackat både henne och döttrarnas pappa, tillika mitt ex, många gånger den senaste tiden. Döttrarnas pappa har tagit ALLT med den yngsta handikappade dottern i ett halvår - utan minsta sura miner eller gnäll. Fy fan, vad de två har levererat! Äldsta dottern har även hjälpt mig med en del ”pappersarbeten” som jag inte hade tagit itu med under våren, och även det har jag kunnat lägga bakom mig tack vare henne. Hon är ju utbildad psykolog, och får sitt leg i augusti efter avslutat praktikår, så psykisk ohälsa skrämmer henne inte. Hon har teoretisk kunskap i botten - och nu också väldigt praktisk kunskap. Jag har aldrig tidigare ”blottat” min psykiska ohälsa så tydligt för någon som jag har gjort för henne. Jag var tvungen att ta emot hennes fysiska besök, annars hade jag inte överlevt. Depression är i allra högsta grad en dödlig sjukdom 😢

Kram 🐘

@vår2022 Tack för hälsningen ❤️ ”Faktametoden” är bäst enligt mitt tycke - och det är så roligt att du fortsätter hålla den fanan högt! Jag hoppas kunna bidra lite mer här på forumet framöver, men mitt eget mående har som ni förstår högsta prioritet. Skynda långsamt.

Kram 🐘

Sen vill jag framhålla att min äldsta dotter inte på något sätt har ”behandlat” mig i egenskap av sin profession. Hon har varit en närvarande, kärleksfull dotter som sett till att hennes mamma får rätt vårdkontakter - och sen har hon hjälpt mig praktiskt med sådant som jag inte har mäktat med att göra. Städa, tvätta, laga mat och fylla i blanketter. Av kärlek har hon gjort det ❤️

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, när det är som tuffast måste man vara som bäst, och det har verkligen din dotter varit, av kärlek och omsorg. Vad skönt att även din exman varit en klippa. Bra också att du fått ”blotta” dig om hur du verkligen mår, då går det att hjälpa dig som bäst. Jag tror att ni skapat ännu tillitsfullare band nu💕

@Andrahalvlek Det är bara att stämma in i kören, Välkommen tillbaka! Skönt att du börjar må bättre. Om man kan förtjäna att må bra så hör du till dem som gör det!

Åh så trevligt att se dig här igen AndraHalvlek! Har saknat dig! Har nog heller aldrig tänkt att du skulle börja dricka igen och det är ju bra att inte se alkoholen som en lösning.
Läskigt att det kan bli så svart och tur att du har en så fin dotter som ser, inser och förstår och en ExMan som också kan backa upp.
Jag är ju såklart så nördig att jag tycker att det är jätteintressant att läsa om din diagnos. En sån tur du har som har träffat en bra läkare som kan och vill lyssna och hjälpa.
Jag har en reflektion kring maniska tillståndet utifrån hur du varit på forumet som jag vill delge dig. Ta det för vad det är, en reflektion från en som inte vet någonting. Jag tror att jag har skrivit till dig att du tycktes ha så mycket mer tid än vi andra. Du planerade in aktiviteter från tidigt till sent och var oerhört aktiv på Forumet , skrev jättefina inlägg till alla, både gamla och nya. Jag vet att jag har tänkt orden ”kötta på”, när jag läst om dina planer och allt du gjort och hunnit. Jag tror att jag någongång har uppmanat dig till att tänka på att vila för att det faktiskt har känts som om det är för mycket. Vet inte om det är hjälpsamt att få en sån reflektion, men hoppas att det kanske kan vara bra i den egna analysen. Inget du behöver besvara eller bemöta.
Skönt att yngsta dottern blivit bättre. Vilken otur att det här sammanföll i tid, men nu kanske du faktiskt kan få adekvat hjälp och en förståelse för dig själv. Du är så fantastisk som delar med dig av det här, tycker jag. Troligtvis har man mycket små möjligheter att se och påverka hos sig själv, men kan kanske se mönster hos andra.
Hur som helst trevligt att du är tillbaka och att låter som att du är dig lik. Du har bidragit så mycket till det här Forumet. Håller tummarna för att du får en mycket lång ”lagomperiod” den här gången. Kramar!

@Sisyfos Tack för din omtanke ❤️ Jag tar inte alls illa upp, jag håller med dig. Jag är en all in-personlighet, gör inget ”halvdant”. Men det är först på senare tid som jag ens tänkt tanken om jag kan vara bipolär 🤔

Men samtidigt har jag hört hemska historier om personer som säger upp sig, skiljer sig, säljer hus, flyttar utomlands etc under sina maniska skov. Så ILLA är det inte för mig. Jag är inte heller upp hela nätterna som vissa bipolära är. Men det finns förstås grader i helvetet - och just därför kändes cyklotymi som en intressant möjlig diagnos.

Huvudsaken för mig var att väcka frågan hos läkaren - och det gjorde jag igår. Och han sa att medicinen diluxetin kan vara fullt tillräckligt balanserande för mig. Jag tänker fortsätta gå hos honom och vi får fortsätta diskussionen helt enkelt.

Mitt stor engagemang och driv är ju samtidigt en enorm tillgång, men jag får förstås vara rädd om mig och sätta gränser så jag inte blir dålig igen. Eller rättare sagt - först måste jag bli fullt frisk.

Min äldsta dotter, psykologen, sa till mig att hon själv både tänkt tanken att jag kan vara bipolär eller ha adhd. Spännande. Men hon är ju lite ”yrkesskadad”, hon jobbar ju på BUP.

Kram 🐘

Idag fyller min yngsta dotter 23 år. För två veckor sedan bävade jag inför detta. Hur skulle jag klara av ett kalas med alla förberedelser och allt stim på själva kalaset? De allra flesta sociala aktiviteter har jag skolkat från det senaste halvåret. Mina närmaste har ju vetat hur jag mått, så jag har inte känt någon press från dem. ”Kom om du vill, men stanna också hemma om du hellre vill det”. (Nackdelen med det är att man avstår från sammanhang och aktiviteter som normalt brukar ge en energi.)

Men min yngsta dotters 23-kalas kan jag förstås INTE skolka från. Det har varit ursvårt att försöka förklara för henne hur jag mått, med tanke på hennes utvecklingsstörning. ”Jag är trött, sover dåligt, har ont i huvudet” osv. Månad efter månad. Att ringa henne och säga att jag inte skulle komma på hennes kalas var liksom helt otänkbart.

Men den senaste veckan mår jag som sagt liiite bättre - och nu ser jag faktiskt fram emot kalaset 😍 Jag ska vila hela dagen och kl 14 ska jag åka och hämta tårtan som jag har beställt på Maxi. Sen ska jag hämta min mamma och dotterns bästa kompis och köra till dotterns lägenhet. Allt annat - handla, städa, mat och dukning - fixar äldsta dottern ihop med födelsedagsbarnet. Älskade storasyster ❤️ Vilken klippa hon är! Döttrarnas pappa ska tydligen jobba kl 10-13 idag, så hans bidrag till kalaset blir minimalt. Han får ta disken!

Det blir grillat kött och hemlagad potatissallad, och sen blir det tårta till efterrätt. Vi slipper förgås i värmen på verandan, för idag är det molnigt och rätt så svalt. Vi fryser kanske istället, men då får de försöka duka långbord inomhus istället. Vi blir 12 personer totalt så vi får plats.

Jag ska också köpa med mig glass så att hela LSS-boendet kan fira dottern imorgon kväll, vilket är en fin tradition som de har skapat. Jag har också köpt ett Uno-spel till boendet, ett spel som yngsta dottern älskar. De behöver lite variation till yatzy, som de spelar i parti och minut med den boende.

En tradition som vi har i familjen är att födelsedagsbarnet väcks med sång och paket. Båda döttrarna sov hos sin pappa i natt - och jag fick vara med och sjunga på videosamtal. Dottern fick en iPhone 11 i present och hon blev överlycklig 😍

Kram 🐘

@Andrahalvlek Låter som att din dotter kommer att få en fin 23-årsdag och härligt firande🥳. Bra att du gör ”lagom” det kommer att räcka så bra och du tömmer inte dina krafter💕.

Ha en riktigt fin dag!💕

Det blev en kanondag igår - och idag 😍 Jag orkade stanna på kalaset i tre timmar - och jag pratade och skojade precis som vanligt. Det är otroligt konstigt att jag kan uppleva så oerhörd skillnad på så kort tid ändå. Det är ju bara tre veckor sedan jag började med Duloxetine, 30 mg. Igår höjde jag till det dubbla, 60 mg. För varje dag som går känns det lite bättre. Ren magi faktiskt. Men jag är SÅ innerligt tacksam och tar emot det förbättrade måendet med öppna famnen! Jag har förtjänat att må bättre nu. Punkt.

Idag skulle äldsta dottern resa hem till Småland igen, men innan dess träffades vi hemma hos döttrarnas pappa och åt lunch ihop. Också det blev ett tretimmarbesök, och jag hann även prata lite med ex-svärisarna och min ex-svåger och ex-svägerska. Alla fyra var så innerligt glada för min skull ❤️ Det värmer verkligen i hjärtat att få höra alla fina ord, både IRL och här på forumet.

Tusen tack alla fina forumvänner ❤️ Tack för att ni tänkt på mig, tack för att ni så varmt välkomnar mig tillbaka till forumet, och tack för att ni så innerligt unnar mig att må bättre igen.

Kram 🐘

Jag kom på att jag inte talat om för dig, vilken otrolig psykisk styrka som finns inom dig🙏🏻💫💫💫💫💫💫..Hur överdjävligt dåligt du än mådde, (vi andra som inte har varit där, kan inte föreställa oss ens), ändå står du strong och tar inte till alkoholen!! Skulle nog utnämna dig till en av de starkaste❤️..Stor varm kram🐩

@miss lyckad Tack finaste du ❤️ Ja, det är nästan lite märkligt att jag inte en enda gång under min djupa depression det senaste halvåret ens tänkte tanken att alkohol kanske vore lösningen på problemen. Men jag tror att det hjälpte att jag hade två nyktra år i ryggen, och jag mådde ju bara bättre och bättre i min nykterhet för varje nykter månad som gick.

Plus att jag aldrig tidigare har adderat alkohol till mitt dåliga psykiska mående. Båda gångerna (2007 och 2018) som jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression har jag spontant slutat dricka och varit helt nykter i fyra-fem månader, medan jag mådde som sämst. Jag märkte nämligen tidigt att alkoholen kunde ge mig respit från ångesten under några timmar, men att ångesten kom tillbaka i ackumulerad form några timmar senare - och då blev den liksom etter värre.

Jag bedömde att det var ”bättre” att ha lite ångest hela tiden, än att få sådana ”pucklar” mitt i natten när alkoholen gick ur kroppen. Den typen av ”pucklar” är överjävliga och indirekt dödliga faktiskt. Hade jag då kunnat ta livet av mig så hade jag gjort det 😢

Kram 🐘

Jag har börjat nykterhetscoacha en gammal vän. Vi har känt varandra i drygt 30 år. Vi var kollegor i många år, men också vänner. För 15 år sedan flyttade hon långt bort och därefter har vår kontakt varit sporadisk. Vi har dock kontakt på fejjan och numer är vi även lite mer aktiva på Messenger. Hon gick på sitt första AA-möte igår. Ihop med sina två vuxna barn, så fint ❤️

Jag ska passa mig för att tjata på henne, utan jag ska bara finnas tillgänglig på Messenger när hon behöver mig. Jag har också gett henne boktipset ”Tänka klart” av Annie Grace. Den boken är min ”bibel” och jag läste den fyra gånger i sträck när jag påbörjade min egen nyktra resa den 9/2 år 2020.

Jag tror verkligen på det som jag kallar ”faktametoden”, att verkligen ”hjärntvätta” sig med nyktra fakta. Repetera, repetera, repetera. Tills det sitter. Tills man kan rabbla kunskapen i sömnen nästan. Att verkligen fullt ut förstå hur alkoholen påverkar vår hjärna - vårt allra viktigaste organ. Jag är mer rädd för hur alkoholen under åren har påverkat min hjärna, än min lever faktiskt.

Jag gav också min kompis mina bästa tips på Youtube-klipp: 1) StopDrinkingExpert, 2) SoberLeon, 3) ThisNakedMind.

Jag gav henne också Annie Graces framgångsrecept på nykterhet:

1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.
2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten - minsta lilla pyttegrej du hittar.
3) Ta aldrig första glaset.

För som min husgud Craig Beck (StopDrinkingExpert) brukar säga: ”Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen”.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Du fortsätter att inspirera, trots eget dåligt mående har du inte en tanke på att ta första glaset! Härligt! Och jag är så glad att du träffar en bra läkare och som kan hjälpa till med rätt medicinering. Det är oxå guld värt. Och det är du så värd❤️!
Faktametoden tror jag själv stenhårt på. Har läst en massa böcker också från våra husgudar men ska nu göra som du gjorde att lyssna på Annie Grace många gånger tills jag nästan kan berätta hela boken själv. Jag har en bra känsla i kroppen nu, haft många återfall denna vår men druckit långt mindre än i höstas. Det känns som jag är färdig, jag har utvecklat ett beroende och tar jag ett glas kommer flaskan att bestämma. Dessutom får jag sådan dödsångest dagarna efter jag druckit alkohol vilket är ganska nytt och som jag vill tro att min hjärna helt enkelt säger nej till alkohol. Du och @Vår2022 är mina ledstjärnor och jag vill nå dit ni är och jag ska dit! Resan är påbörjad. Tack för du fortsätter hänga hör igen och fortsätter inspirera mig och andra🙏🙏🙏🙏. Önskar dig en fin dag! 🥰