Hyfsat bra nykter dag snart till ända. Förnimmelser över att jag aldrig mer kan dricka har fladdrat förbi med jämna mellanrum och min motåtgärd har varit att tänka på hur jag mår dagarna efter jag druckit, hur jag verkligen lider av förlamande ångest. Det känns avskräckande i allra högsta grad. Ska tänka på detta ofta, ofta. Ska för mitt inre försöka framkalla några sådana filmer för framtiden. Imorgon kommer ☕️ smaka som det ska. Härligt!

@Se klart Ja, jag gillar ju fortfarande att umgås, äta gott och dricka gott - den enda skillnaden är att jag inte vill blanda in alkoholen för egen del. Det finns annat att dricka som känns festligt och lyxigt. Och att om alkoholhalten skulle bli för hög hos omgivningen skulle jag nog dra mig tillbaka ..

@Ny dag Åh vad jag känner igen de där förnimmelserna av att ”aldrig mera dricka”, hade en sådan idag, den åtföljdes av en stark rädsla; ”men vem ska jag vara då, när jag inte kan dricka”!?

Jag har givit alkohol en sådan plats i livet att den har gjort sig till en del av min identitet.

Satt dock på en middag ikväll och pratade och skrattade som alla andra med mina alkoholfria öl. Så det _går_ ju i praktiken att fungera utan alkohol i kroppen.

Men om några veckor börjar vardag & jobb vilket brukar innebära stress och det är en av mina största triggers. Det gäller att ha byggt upp ett förråd av motstrategier tills dess. Att ta fram minnen av bakfylleångest är en av dem!

Allt gott✨

@Varafrisk Det gör vi! Idag ska bli en nykter dag! 🥰 Vi säger nej till alkoholdjävulen när hen dyker upp, hen lurar ju oss bara och vi mår ju faktiskt inte bra ens när vi dricker….

@Allegra Precis så känner jag det också. Men vem är jag när jag dricker då? Jo, jag är någon som kan behärska intaget vid middagar etc men som utvecklat ett starkt beroende och dricker i smyg hemma. En smygfyllekärring i fina kläder med hus hem barn, jobb som alltid mår dåligt för att hon dricker! Om jag däremot inte dricker och lyckas sluta för gott kommer jag bli mitt bästa jag!

Bra där @Ny dag , att vända på frågeställningen! Den vi är/blir när vi dricker är raka motsatsen till den vi vill vara.

Min mamma var en s.k. skåpsupare. Jag har aldrig konfronterat/diskuterat det med henne, vår relation är väldigt ytlig. Men ett av mina starkaste barndomsminnen är det lilla klicket från ett skåp som öppnas, det karakteristiska metalliska ljudet av en skruvkork som skruvas upp och därpå det porlande ljudet av billigt vin som hälls upp i ett glas. Känns som att jag kunde uppfatta denna ljudbild från mils avstånd.

Idag slipper vi dricka @Ny dag , det ska bli så skönt att låta bli✨✨✨✨

@Allegra Precis kommit hem från promenad där jag passerade x uteserveringar och då slog det mig, när alla andra dricker 1-2 glas vin med tilltugg solen är det nog inte för att bli berusade utan för att det känns festligt och avkopplande och sedan är det nog för dem och det kan gå veckor innan nästa tillfälle och så var det också för mig för typ 20 år sedan). Idag kan jag inte detta pga att jag druckit mig till ett beroende men jag kan fortfarande vara där så länge jag väljer alkoholfritt. Det som i slutänden avgör vad som är festligt är ju hur man mår inombords. Idag och tillsvidare vill jag vara nykter! Jag har bara en resa och utmaning för att det också ska bli så. Kram 🤗

@Ny dag Tittar in här och hejar på dig också! Alkoholromantiken i vårt samhälle kan göra mig skogstokig 🤬 Ett tag var jag oerhört upprörd över alla filmer och tv-serier som romantiserade drickandet. Att alla aktiviteter man inbjöds till inkluderade alkohol upprörde mig också. Som en obstinat treåring protesterade jag högljutt.

Men sen ett bra tag tillbaka är jag mindre upprörd. Låt dem hållas liksom. Det är ändå de som har dragit nitlotten i livets lotteri. Själv har jag högvinsten nykterhet på min sida.

Kram 🐘

Har varit medlem på forumet i över tre år nu, har skrivit här i 1,5 år och kämpar fortfarande för en bestående nykterhet. Under min tid som medlem här har jag skiftat fokus från att vilja bli en måttlighetsdrickare till att inse att jag vill bli en som inte dricker för att det är nog det enklaste när man som jag utvecklat ett beroende. Jag kan dock inte tänka mitt ett liv ”på vita knogar” utan jag vill bli fri från alkoholen, fri från att önska jag kan dricka. Jag vill från mitt innersta känna att jag inte bryr mig om vad jag har i glaset (bara det smakar gott). Jag vill bli hon som inte dricker för att hon inte vill dricka och har lika kul ändå och för att hon mår bäst av det (vilket eg gäller alla…) och inte saknar alkoholen ett dugg.
För att verkligen komma dithän behöver jag precis som några andra här på forumet förespråkar marinera mig med fakta om beroende och hjärnan. Dessutom behöver jag när a-djävulen knackar på vara förberedd och skrika Nej! och sedan aldrig ta första glaset. Att spela fram filmen till dagarna efter när jag mår som sämst och vrider mig i ångest tror jag kommer hjälpa (har denna vår upplevt värre och värre ångest för varje återfall). Behövde bara skriva av mig dessa tankar inför framtiden. Stor kram alla kämpar 💪🙏🥰

@Ny dag Klokt tänkt. Precis så ska du göra. Hjärntvätta dig med nyktra fakta - och börja aldrig förhandla med dig själv. Skrik ”NEJ” och dräm igen den dörren med en jävla smäll. Gång på gång, så länge det krävs. För varje nykter månad du har i ryggen desto lättare går det. Jag lovar!

Kram 🐘

Har samma målsättning som du@Ny dag
Vill också komma dithän att vara hon som inte vill dricka A. Och jag är helt enig med dig om att vägen dit är att plugga fakta tills dess att ”det sitter” som berget i medvetandet. Hoppas du mår OK nu ( det är väl de här dagarna som brukar vara jobbiga för dig?) Heja dig!

@Ny dag Helt rätt! Att verkligen ta till sig fakta, pränta in det och förstå att beroendesjukdom är en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade. Skrika Nej! Till alkoholdjävulen så att han sticker och gömmer sig och att aldrig tar det första glaset. Spela filmen och inte glömma hur den utspelar sig och slutar varje gång. Allt detta och tilltro till din egna förmåga, för du KAN, du VILL och du SKA! Jag tror på dig och det kommer att gå bra!💪👊❤️

@Vinägermamman Idag, dag 6, har varit första dagen som varit någorlunda ångestfri. Kanske också lättare denna gång eftersom jag har semester och inga jobbkrav/stress. Men förra veckan var över-jävlig om jag nu ska summera och allt berodde på återfall må+ti, ångest resten av dagarna. Och det har jag lagt min semester på!!??!! En av mina veckor bortkastad🤬🤬🤬🤬🤬 på mig själv. Heja dig med💪🥰!❤️
@vår2022 Vågar knappt skriva det men jag har en annorlunda känsla i kroppen nu än tidigare (tror jag sagt detta förr oxå men…).
🥰 ❤️
@Andrahalvlek Det känns tryggt när du 🙏lovar att det blir lättare för varje nykter månad. 🥰❤️

Så fint att du skriver @Ny dag , att du har en annan känsla i kroppen nu ✨

Lite för trött för att formulera mig väl. Har varit på utflykt hela dagen och det blev en sen middag med en alkoholfri öl och visst går det att ha det lika trevligt runt bordet utan alkohol! Trevligare dessutom, eftersom det svamliga uteblir.

Sov gott 😴

@Ny dag Ta vara på den annorlunda känslan i kroppen, lyssna och fokusera på den känslan. Denna gång hade jag också en annorlunda känsla i kroppen när jag slutade. Min känsla var att jag var så mycket mer motiverad, stark och beslutsam till att sluta dricka. Jag fyllde på med mer fakta om hur alkohol påverkar hjärnan och mitt begär att dricka. Hade positiva tankar på framtiden om hur de skulle se ut som nykter och längtade dit. Hur mitt fyllepluffs skulle försvinna, klarare ögon, stabilare psyke utan ångest, skuld och skam. Hur självkänslan och självförtroendet skulle öka. Att jag alltid skulle vara nykter på jobbet och slippa vara orolig för att det skulle märkas att jag var bakis. Hur mycket bättre jag skulle prestera som nykter på jobbet. Att jag skulle bli mer tillgänglig och närvarande med mina barn, man och familj. Hur mycket bättre kondition och snyggare kropp jag skulle få. Att min ork och uthållighet skulle öka. Att stress och oro skulle minska. Att jag på ett nykter och insiktsfullt sätt skulle kunna ta itu med mitt ”bagage” och inte fly från det. Att min självkännedom skulle öka och att jag skulle börja tycka om mig själv. Att försonas och ha medkänsla med mig själv. Att tänka positiva tankar om mig själv när jag såg mig i spegeln, inte hata mig själv och tycka jag var värdelös. Och det bästa av allt är att det blivit så nu, sedan jag slutade dricka. Och det är ett faktum att hjärnan har återhämtat sig och kommit i balans igen genom positivt tänkande som gjort det möjligt att stå emot alkohol. Det positiva tänkandet har dominerat och påverkat mina tankar och därmed känslorna. Belöningssystemet fungerar som det ska så länge jag inte tar första glaset. Skulle jag ta ett första glas, skulle belöningssystem bli totalt förvirrat och börja dra upp minnen som är lagrade av mitt alkoholiserade beteende, dessa försvinner aldrig, och börja skrika efter mer vin, minst en hel flaska och jag skulle få börja på dag 1 igen. Den onda cirkeln skulle vara sluten igen. Och dit vill jag aldrig mer igen.

Ha en riktigt fin dag!☀️🌺💕

@Ny dag Härligt med en annorlunda känsla i kroppen. Jag tycker också att jag har det men vågar inte riktigt lita på den....men idag kör vi nyktert eller hur?

Önskar dig en fin och nykter tisdag!

Kram:)

@Varafrisk Är också orolig och undrar om jag verkligen kan lita på känslan, är känslan verkligen verklig eller ett önsketänkande. Idag är vi nyktra och sätter inte ens foten på SB,, eller hur💪🥰!
@vår2022 ❤️ Jag ska läsa din text om och om igen för det kan ju också bli jag!

Idag blir en lugn dag, ny fest ikväll med bubbel & vin, jag är förberedd med a-fritt och känner mig trygg! Idag är det dag 7 och jag mår ganska bra!

Kvällen avlöper som planerat och jag har haft och har supertrevligt också utan vinet. Nu fotbollen på storbildsskärm som jag inte är ett dugg intresserad av så jag noterar här istället…
Strax innan vi skulle gå iväg kände jag mig låg, irriterad och ångestfylld, kunde knappt göra mig klar och då kom tankar på a farande… tidigare har ju alltid varit grundad för att komma i feststämning. Vi kom iväg till slut (om än sena pga mig) men väl där var allt som bortblåst och jag kunde känna fest 🎉! Noterade att det var skönt att slippa tänka på hur mycket andra drack så att jag inte drack för fort/mycket utan jag kunde bara vara närvarande på ett mera naturligt sätt. Men, mina problem är ju främst smygsupande så att vara extremt måttlig eller som nu nykter på middagar är för mig inte det svåraste. Men stolt och nöjd ändå. Hej dag 8 imorgon.

@Ny dag Bra jobbat! Skriver lite med tv:n på, Sverige ligger under med 2-0😬. Härligt att du ändå kan känna fest som nykter och att det känns skönt att slippa fundera på mängden. Du ska vara stolt och nöjd! Fram mot dag 8🥳