@majken_r @Varafrisk
Svarar i min tråd så jag inte kapar massor av utrymme i tråden hos @Andrahalvlek 😁

Har jobbat en del med förändringsledning med att införa något nytt i organisationer. Det finns ofta något slags motstånd till att införa något nytt. Det blir lite oro, splittring i gruppen, konflikter, vi och dom mm. Man kan få hur mycket information som helst om det nya, argument till varför det införs, men det blir svårt ändå att ta emot det. Man måste förstå syfte och mål med det nya, bli motiverad till att införa det nya, att det gagnar en och få positiv feedback på stegen när man lyckas med det nya. Man måste även få praktisera och öva på det nya och bli stöttad när man fastnar. Och förändring tar tid, år, det går inte i en handvändning. Man pratar om att med kunskap, om hur man ska gå tillväga med att införa det nya, så är förutsättningarna goda att förändringen genomförs, utan kunskap är det allt svårare och förmodligen inte implementeras alls.

Det är lite som med att sluta dricka, förutom att man själv ska driva och genomföra förändringen, det är ingen styrningsfråga från en ledning. Man måste själv styra, vara motiverad och ha driv till att genomföra förändringen. Sätta upp delmål, mål och följa upp. Göra om, göra rätt. Lära sig av misstag. Praktisera och öva på den nya ”arbetssättet/nykterheten” och ha en ”helpdesk/forumet/vården/familj” att få stöd av om man fastnar och inte förstår det nya. Att man har kunskap om alkoholens effekter och konsekvenser på hjärnan och förstår syftet till varför det är nödvändigt med att sluta dricka. Att denna förändring tar tid, månader och år. Ett gammalt arbetssätt försvinner med tiden, glöms bort, men hjärnans inlärning och programmering av att ta till alkohol i olika situationer, försvinner aldrig. Så där finns en skillnad, har man ett beroende kan man aldrig återgå till gamla vanor, som sker genom att tillföra alkohol, för då startar det gamla arbetssättet igen och man kastats in i sitt tidigare beroende. Så för att upprätthålla en ny vana/förändring som beroende, kan man inte dricka alkohol. En skillnad är också att för att förändringen ska bli riktigt hållbar över tid, så bör underliggande orsaker till varför man missbrukar alkohol redas ut, så att lösningen på detta inte blir ett eller flera glas vin. Då går startskottet för den gamla vanan igen.

Vad bra att ni får ut något av det jag skriver, det är det som inspirerar mig till att göra inlägg😁💕.

@vår2022 Vilken bra liknelse med förändringsledning - jag ändrar ju om i ”Ny dags” organisation just nu och tar till mig hela synsättet. Det bli så visuellt som du beskriver det! Idag har jag lyssnat på några kapitel Annie Grace på stranden medans jag avnjöt en kall alkoholfri öl (sällskapet drack såklart också öl med % eftersom det ju är sommar…). Hela tiden fylla på med fakta så att syftet med varför jag inte ska dricka blir ett med mig! Tack 🙏 förvarat du skriver och berikar forumet🌸💕!

@Ny dag Ja, du är VD och ytterst ansvarig för förändringen i ”Ny dags” organisation😁. Koncernchefen är väldigt nöjd med utvecklingen som sker inom organisationen och du kommer att få en mycket bra belöning när implementeringen är genomförd🥰. Att ta till sig och fylla på med fakta och förstå syftet med varför man inte ska dricka, gör ens handlingar och tankar både mycket mer värdefulla och betydelsefulla. Det alkoholfria ölen blir så mycket godare👍💕

@vår2022 Jag gillade också verkligen din liknelse med omorganisation. Jag har varit delaktig i några stora omorganisationer. Det är ett tufft jobb att få med alla på tåget. Förankringsarbetet är allra viktigast, liksom delaktighet ända ner på individnivå. Faktum är att 40 procent av alla omorganisationer inte genomförs som det är tänkt, för att man inte har fått med sig ”folket på golvet”. De har inte förstått grejen, eller så är allt feltänkt från början. Hade ledningen pratat med varje individ så hade man kanske gjort annorlunda. Polisens omorganisation för några år sedan är ett sådant trist exempel.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, förankringsarbetet är verkligen A och O för att det ska lyckas, samt att ha en implementeringsplan med strategier för hur det hela ska gå till. Att få med sig de som gillar förändringar är ju inga problem, de som är smått tveksamma kommer också att följa med, men att få med sig de som är mycket skeptiska och de som tvärvägrar är knepigt. Tricket är att även få med sig de som är mycket skeptiska, de som tvärvägrar är det ingen idé att slösa tid på. Men som sagt, förankring som måste få ta tid, så att man verkligen förstår syfte och mål samt att det kommer att gagna dem. Följa upp själva implementeringsprocessen för att se om det är fel någonstans i själva processen, som du säger feltänk från början. Att då rätta till det när man upptäcker att tex förändringen inte är riktigt förankrad i organisationen. Det kanske inte är fel på själva förändringen/ny metoden som ska införas, men på ledarskapet och förankringen. Motståndet mot det nya beror ju ofta på att man inte förstår syftet och meningen med det. Jag tror att det största problemet ligger i att de som ska genomföra förändringen inte har kunskap i hur man genomför förändringar. Man tror att information räcker och att förankring bara handlar om att föra ut denna information till alla om att nu ska vi göra på ett annat sätt. Det krävs ledarskap som kan handskas med motstånd, som förstår dessa processer, har uthållighet och ger förankringen och oron tid. Ja, det är verkligen intressant💕

majken_r

@vår2022 bra liknelse! Det gäller att ta in och förstå syftet med förändringen. I mitt fall har det ändrats sen jag gick med här i forumet.
I början ville jag få kontroll på drickandet, vara måttlig och backa lite från varningsskylten om stup jag började skymta.
Efter långa uppehåll och mycket arbete insåg jag att nä, det är inte måttlig som är modellen för mig.
Mina underliggande orsaker till vindrickande har jag jobbat med (indirekt i terapi) på olika sätt. Löst. Men, hjärnan är det försent att få ordning på. Den älskar vin-effekten. Den ger mig dessutom galet vidriga konsekvenser av vin, även i liten mängd.
Så nu behöver, och vill, jag fortsätta processen mot att leva Hel o fri med än mer tydlig ledning. Utan dig och andra i forumet hade jag aldrig sett skiftet i fokus som jag behövde. Kram och ha en fin lördag!!☀️

@vår2022 Det märks att du är väl insatt i förändringsarbete på organisationsnivå 🥰 Men håll med om att 40 procent är en skrämmande siffra 😱 Att 40 procent av alla omorganisationer inte blir genomförda som det var tänkt för att personalen på golvet sätter sig på tvären. Det är nästan hälften av alla omorganisationer!

Kram 🐘

@majken_r Ja, förändringar tar tid, insikter och att förstå syftet med förändringen tar tid. Som att lära sig ett helt nytt språk, det tar tid, motgång, medgång, träna, praktisera och till slut sitter det. Precis som du säger, hjärnan är det försent att få ordning på, så det man kan ändra på är att lära sig att leva med den hjärnan man skapat och har. Och man kan leva ett hur bra liv som helst med sin hjärna, bara man inte matar den med alkohol. Vi utvecklar varandra här på forumet, hela tiden.

Ha en fin lördag!🌞❤️

@Andrahalvlek Ja, det är verkligen skrämmande! Socialstyrelsen säger att ”med kunskap om implementering genomförs i genomsnitt 80 procent av det planerade förändringsarbetet efter tre år. Utan sådan kunskap genomförs 14 procent av förändringsarbetet efter i genomsnitt 17 år. Implementering avser de procedurer som används för att införa nya metoder i en ordinarie verksamhet och som säkerställer att metoderna används så som det var avsett och med varaktighet.”

Man svänger med betydelse ”implementering” hur som helst för man har inte kunskap om vad det egentligen innebär. Ett projekt kan ha som mål att något ska implementeras när projektet är slut och innebära en blänkare på intranät. Det går in i ena örat och ut i det andra, snacka om slöseri med tid, pengar och resurser! Kram💕

@vår2022 Vilken toppenjämförelse! Jag ser att ni har mycket erfarenhet kring detta, tänk vad mycket kompetens som finns samlat på detta forum! Och när den stora dämparen A lyfts bort, då tror jag vi kan förändra världen! Nästan i alla fall 😉. Tack för att du skriver så fint, djupt och insiktsfullt. Du sprider verkligen glädje och hopp! 💕

Gäsp! Ja, idag har jag jobbat min första dag efter semestern och känner mig lite trött. Inte för att det har varit massor att göra, det är fortfarande semestertider, inte många på plats och det är lugnt. Mest för att det blir nya rutiner igen efter semesterrutinerna, ja ni vet. Det har varit så otroligt skönt att gå upp tidigt, dricka sitt kaffe i sängen med hunden snarkandes bredvid, läsa nyheter, skriva i forumet och inte ha något att passa. Nu hinns inte detta med, men det får bli en helgrutin som vanligt istället. Har några semesterdagar i slutet av augusti att se fram emot.

Jag önskar att alla tappra kämpar där ute att inte tappar hoppet och att ha en positiv tro på att det går att bli nykter om man vill det. Det viktigaste är att ha en tilltro till sig själv att det går, för det går. Det är den absolut viktigaste faktorn för att man ska lyckas. Så min uppmaning till er är att ni ska tro på er egna förmåga, för den finns där någonstans om man börjar leta eller på andra sätt tar hjälp och stöd att finna den. Jag har många gånger tvekat på min förmåga och då har det gått sämre. Denna gång trodde jag på mig själv och att jag skulle klara av det, och jag har kommit fram en bra bit på vägen. Min app säger 281 dagar nykter idag, kan jag, så kan ni, om ni tror på er själva. ❤️

Ha en fin måndagskväll!🌸💕

@vår2022
Vill bara titta in och säga hej! Känner att jag inte orkar med forumet helt just nu. Har inte orken att läsa och följa med i allt. Men du finns i tankarna ändå! ❤️
281 dagar är ju fantastiskt!! Hurra för dig!
Jag ligger långt efter men kämpar på och jag har tron på att det ska gå, att även jag ska komma till 281 dagar och fler därtill. En dag i taget. Idag är det ✅ för mig.
Kämpa på imorgon, snart är det fredag!
Kram

@vår2022 Vilket fint inlägg! Märkligt det där med vad man tror man kan. Jag tror tex inte att jag kan sluta snusa just nu, eller att jag kan prestera topp på jobbet just nu men jag TROR (nästan som att jag VET, jag känner det liksom i hela mig) att jag verkligen kan sluta med alkohol. För gott. Det är så häftigt! Det här inlägget kommer verkligen sitta fint om jag faller men det är inget jag visualiserar. Ödmjuk för att det kan hända, och på min vakt men just nu har jag hopp och tilltro. 🌸tack!

Och grattis till mäktiga 281 dagar! Jag har tagit rygg på dig och kommer dit om 233 dagar!

@Rehacer Tack! Vad trevligt att du tittade in hos mig och du finns ofta i mina tankar också🥰. Jag vet att du kommer att komma dit och härligt att du också har tron på det. Ha en fortsatt härlig och vilosam semester, det är du så väl värd. Sköt om dig. Kram❤️

@Inombords Tack! Ja, det är magiskt med att ha tilltro till sin egna förmåga. Det inrymmer en fin kombo av motivation, positiva tankar, styrka, envishet och hopp. Det finns alltid en risk att det inte går bra men risken att det ska gå bra är så mycket större😁. Och det är det man ska ha tilltro till. Ha det så fint. Kram❤️

Det har tagit väldigt mycket energi, att jag reagerade på @Varafrisk inlägg till @Andra halvlek och uttryckte det här på forumet. Så här i efterhand borde jag inte gjort det, för det kan leda vart som helst, utom min kontroll. Min reaktion kom utav min känsla och uppfattning av var gränsen går för min integritet, men jag borde låtit vederbörande själva låtit ta hand om processen, inte lagt mig i. Var gränsen går för vår integritet är olika och jag kan omöjligt veta hur andra känner och reagerar, jag var för snabb. Jag kan heller inte veta det exakta syftet och vad som ligger bakom när jag läser ett inlägg. Jag tolkar jag det utifrån mina referensramar. Jag kan uppfatta det på ett helt annat sätt än vad avsändaren avsett.

Det tar jag som lärdom, att jag inte ska reagera och säga ifrån i något som inte angår mig. På ett öppet forum som detta måste man vara oerhört varsam med att lägga sig i andras frågor och endast uttala sig om det som gäller en själv. Jag har aktat mig noga för att just lägga mig i, men denna gång hände det. Det är tråkigt att utvecklingen blev som den blev och rev upp gammalt som jag inte riktigt visste fanns med i bilden. Jag ber om ursäkt för att jag lade mig i och reagerade i något som inte angår mig.

Kram❤️

@vår2022 Jag är glad att du sa ifrån å mina vägnar, men jag förstår om det kändes slitsamt. I botten av allt detta vill ingen något ont egentligen, men ibland kan man uttrycka sig otydligt eller onödigt hårt. Sådant händer och man får lägga det bakom sig efter ett tag.

Jag har varit inblandad i några olika ”bråk” här på forumet, och det lugnar alltid ner sig så småningom. Jag är luttrad även på det området, om man säger så. Det ÄR svårt att uttrycka sig i skrift. Man ska aldrig gå i svaromål i affekt, utan mycket hellre sova på saken först.

Kram 🐘

Hej @vår
Skickar en kram, forumet är fantastiskt- min egen erfarenhet är att ibland är foruminlägg ”toppen på ett isberg” och då menar jag främst att bakomliggande faktorer och framförallt drivkrafter kan vara oerhört starka- och samtidigt svåra att få syn på. Forumets radie är så att säga snävt- eller åtminstone begränsat.
På många sätt kan man vara både stöttande och ”nära”. Inland upptäcker man att inget liksom biter- eller hjälper, det kan ske på olika sätt. Då tänker jag att man kört på ett isberg och jag backar då ut. Det är en acceptans i att veta att man/jag inte vet.
Om du förstår hur jag menar 😍
Jag tycker mycket om att hänga här, jag känner också en - nån sorts lätt/enkel plikt- i att pay it forward.
Jag har kraft- och orkar. Men om man stöter på isberg för ofta så sinar också kraften. Det är viktigt att vara rädd om sig. Det är viktigt att andas först i syrgasmasken.
Jag ”vill” inget med inlägget mer än just det som står här- inget isberg här under alltså 💞
Önskar dig en fin dag och tack för att du finns just här! ☀️✨