PS. Men jag kommer ihåg hur jobbig den första helgen var 😩 Även jag hade det svinjobbigt i början. Varje morgon när jag klev ur sängen satte jag fötterna i golvet och sa högt till mig själv: Idag är jag nykter.

Blev påmind av Axienne om dokumentären ”Jag är Klimpen, motherfucker!” Finns på svtplay. Har sett den förut, men valde ikväll att se den igen. Så jävla sorglig 😢 Martin var barnskådis i Bertfilmen på 90-talet, men sen söp han bort förhållanden, hem och hälsa. In och ut på torken. På och av med antabus. Alla dessa bortförklaringar. Suck.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Grattis till 900 dagar!🥳 det är många dagar det, du gör det verkligen så bra😁. Jag tror att man kan läsa hur mycket som helst om hur farligt alkohol är, hur andra gjort, men att man ändå inte tar det till sig. Så var det för mig, tidigare. Så endast information räcker inte för en förändring, motivationen och drivet till en förändring måste vara starkare än att fortsätta i samma spår. När detta inträffar är det lättare att ta till sig information och inspireras av hur andra lyckats. Man måste också ”träna” och ”praktisera” på nykterheten så att man får en ny erfarenhet på hur ett nyktert liv kan levas och för att förändringen ska komma till stånd. Man måste jobba på att ändra sina invanda vanor, nöta in nya som inte innehåller alkohol. Skapa nya rutiner som ersätter dryckesrutinerna. Bryta gamla negativa tankebanor som skapar känslor av sug, till nya tankar som inte skapar sug. Ge hjärnan tid att få återhämta sig och komma i balans igen, 3-6 månader, så att beroendet dämpas och inte skriker efter alkohol. Sedan ta itu med det underliggande som är orsaker till drickandet, som stress och oro, dämpa ångest eller annat, så att lösningen inte är att dricka i dessa situationer. Men det blir ju lättare ta hantera dessa situationer som nykter, när ångesten och oron som alkoholen orsakar mildras. Så det går att bli nykter och få livet tillbaka😁❤️

Tack @vår2022 ❤️ Du har SÅ rätt på alla punkter ovan, och jag håller med dig till hundra procent. Man måste verkligen ha bestämt sig, inifrån och ut, och sen gäller det att nöta, nöta, nöta nyktra fakta och skapa nya nyktra vanor. Och det är SÅ värt allt jobb 🥰

Kram 🐘

Idag har jag haft en lunchdejt med en kollega/vän. Hennes man har nyligen opererats för cancertumör i tjocktarmen, så man kan milt sagt säga att vi hade massor att snacka om. Först fick hon prata, och sen pratade jag. Massor.

Efter lunchen gick jag till bilen och på vägen gick jag förbi en tjej i 20-årsåldern med en ursöt valp, en munscher-nånting hette rasen. Söt som en choklad var han 🥰 Jag var bara tvungen att stanna och prata med henne, och gosa med valpen, och sen pratade vi om hundar på längden och tvären en bra stund, säkert 10-15 min tills tjejens sambo kom cyklande. Tjejen sa till och med ”Tack för en trevlig pratstund”.

Sen gick jag vidare till min bil. Precis när jag skulle köra knackade det på bilrutan. Utanför stod ett äldre par som undrade över en skylt. Eftersom det är stadsfestival i stan så är det lite annorlunda med p-platserna - och sen började vi snacka om p-appar och trafikvett och drönare och A-traktorer och allt möjligt annat. De var turister, från Göteborg, med sina rötter i mitt nuvarande hemlän så vi hade verkligen allt möjligt att snacka om. Vi diskuterade bland annat det huvudlösa projektet i gbg där de gräver tunnlar för pendeltåg i lervällingen. De tackade också för en trevlig pratstund när vi skiljdes åt.

Nåväl, nu är jag äntligen hemma. Det känns verkligen som jag har ett uppdämt behov av att tjöta med folk - och att då stöta på ett äldre par goa göteborgare (som är bäst i världen på att tjöta) var verkligen en vinstlott. Men nu är jag rejält trött i skallen 😴 Kanske kan jag ta en kort höneblund 😴 Det var väldigt länge sedan sist. Jag försökte häromdagen när jag var trött, men jag somnade aldrig. Att lyckas ta en höneblund, som jag älskar så mycket, vore verkligen ett friskhetstecken.

Kram 🐘

Jag har kämpat på med mina höneblundar @andrahalvlek,🤗 dock maxade jag med två timmar härom eftermiddagen- och det är för mycket, dålig sömn som på beställning. Jag minns dock väldigt väl hur jag i början av nyktra livet kunde sova typ 1 timme varje ledig dag- jag var helt enkelt SÅ trött.
Förstår dock att tjötandet tröttar ut dig med tanke på vad du just gått igenom. Var rädd om dig! Kram 🥰

Gratulerar också till alla dagar! Det ger mod och hopp. Och samtidigt- arbetet som nu alla så bra beskriver, det fortsätter . Man är aldrig säker. Första nyktra resan för mig varade i tre år och sen rätt vad det var tog jag första glaset. Sen många år av förhandlande igen. Men grattis igen! Och att du klarat det under en depression- starkt!

Tack @Geggan ❤️ Du har tre nyktra år att luta dig tillbaka på. Du vet var du vill hamna. Igen. Och sen är det bedrövligt hur lätt man kan falla hårt på det ”första glaset” 😢 ”Aldrig ta första glaset” är mitt mantra. För som min husgud Craig Beck säger: ”Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen.”

Kram 🐘

Idag har jag hängt med min äldsta dotter psykologen i fem timmar. Vi har traskat i skogen, ätit lunch på ett trevligt ställe, och sen avslutade vi med lite konstverk, både utomhus och inomhus. En toppendag!

Vi har pratat massor, om mitt mående bland annat. Hon måste ha varit otroligt orolig för mig - och utan henne hade jag inte mått så bra som jag gör idag. Om hon inte hade kört mig till psykakuten den 27/5 så hade jag inte fått komma till dagpsykiatrin i min hemkommun veckan efter. Jag hade inte fått träffa den fantastiska läkaren, som gav mig helt rätt medicin.

Hon var min räddning, min hjälte ❤️ Jag har tackat henne återigen översvallande idag, och hon blev nästan generad ett tag. Men det hon har gjort är så stort för mig, helt livsavgörande i ordets allra sannaste betydelse.

NU är jag i alla fall dödens trött 😴 Både i kropp och knopp.

Kram 🐘

Idag vill jag tipsa om Tom Alandhs dokumentärer om missbrukaren Pia. Jag har sett dem förut, men igår tittade jag på dem igen allihop. Mycket gripande dokumentärer.

1) Det svåra livet
2) Det nya livet
3) Leva livet
4) Det sköra livet (två delar ser det ut att vara)

Kram 🐘

Tack för tipset, skall definitivt kolla in. Så viktigt att fortsätta sin vita resa aktivt med öppna ögon💪🙂
Grattis till vartenda en av dina nyktra dagar förstås🐻🌞

Hej @Andrahalvlek:)

Vill skriva några rader till dig. Lite reflektion. Och allt vad jag skriver har goda avsikter.

Jag tänker att du och jag började skriva ungefär samtidigt på forumet. Vi skrev i varandras trådar tills jag tog illa upp/missförstod något som du skrev. Det handlade mer om mig än vad det handlade om dig. Din avsikt var ju absolut inte att såra mig utan stötta och hjälpa mig. Jag minns inte exakt hur du skrev men eftersom du är en person som ger mycket råd och stöttning så kände du nog att din väg nådde inte fram till mig. Du slutade därför skriva hos mig för att det kanske inte skulle bli mer krockar. Fast när jag har lyckats har du tittat in och hejat på. Så jag tänker inte att vi på något vis var ovänner (låter lite som barn men du förstår vad jag menar tänker jag) utan respekten fanns för de personer vi är.

Så jag har funderat mycket över varför jag inte har kunnat ta till mig allt vad du har skrivit medan jag tror i princip varenda person här på forumet har slukat det. Jag har verkligen funderat. Vad är problemet med mig?? Det har definitivt inte handlat om att jag inte tror på fakta och kunskap för det gör jag! Och som jag har skrivit under lång tid så har jag bestämt mig för att jag ska bli nykter men mitt problem har varit och är till en liten del fortfarande..för att använda @Se klarts ord..jag har inte gått till gymet...jo jag har gjort det nu några gånger om men jag måste stanna där.

Jag tror att det var lite som Sören Kierkegaards or "Om vi vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste vi först finna henne där hon är och börja just där". Och även fast jag skrev att jag hade bestämt mig så var jag inte där till att kunna ta emot all din stöttning. Det blev för intensivt för mig så det blev som om jag slog lite bakut. Jag har alltid läst om alla råd som har getts men jag har inte kunnat ta de till mig. Det är därför som min kurator på rådgivningscentrum säger till mig...du måste GÖRA nu....för jag kan inte nöta eller läsa nu....jag behöver det andliga...och jag behöver agera.

När du kom tillbaka hit till forumet igen och skrev att du har tankar om uti fall du har bipolär sjukdom så tänkte jag att ...ja så kanske det är. Jag är ingen psykolog, ingen psykiater men jag har reflekterat över din intensitet...hur mycket du fick gjort och jag tänkte många gånger måtte du hålla. Fast jag skrev inget om det då. Min dotter är ju bipolär. Gick på bipolär skola i höstas. Där var det även en kvinna som nyligen hade blivit diagnosticerad med bipolär sjukdom. Hon hade kämpat i många år och haft fler utmattningsdepressioner.

Du är en fantastisk person som betyder oerhört mycket för alla här på forumet. Jag har inte kunnat ta till mig allt vad du vill ge...jag är en mer långsam person...men det innebär inte att jag tycker att du är fantastisk. Jag vill bara säga var rädd om dig...du vill ge mycket men ibland kan man behöva vila i det.

Varm kram från Varafrisk

@Andrahalvlek Vilken härlig dag du hade med din äldsta dotter igår. Ni har verkligen en jättefin relation och jag förstår att du är så stolt över henne😁. Det måste vara så skönt för henne när du nu mår så mycket bättre och att du träffat en sådan bra läkare. Kram❤️

@Varafrisk Jag måste säga att jag tar lite anstöt över ditt inlägg till @Andrahalvlek. Dina spekulationer ang bipolaritet har ingen av oss rätt att uttala sig om. Det är strikt privat och den enda som kan uttala sig, fråga om eller prata om detta är AH. Alla spekulationer är bara osmakligt i mitt tycke. Om man vill berätta om diagnoser som anhöriga har eller så, är upp till var och en. Utgår från att du inte menar något illa med detta uttalande, det är lätt att det skrivna ordet kan tolkas och uppfattas fel, det är ändå viktigt att noga överväga det man skriver om andra för att det ska råda god stämning🌸

@Varafrisk Anledningen till att jag inte skriver så ofta hos dig är att det inte är lönt att tjata. Initiativet måste komma från individen själv. Är man inte mogen så är man inte.

De allra flesta alkisar blir aldrig mogna att ta beslutet att sluta dricka för gott. De allra flesta alkisar dör tyvärr i sviterna av sitt missbruk förr eller senare. ”Uppklarningsprocenten” är svinlåg. Hos AA har jag hört siffran 5-7 procent.

Att jag skrev till dig för några dagar sedan beror på att jag verkligen trodde att du var på g på riktigt. Jag misstog mig tydligen, och jag lovar att inte skriva hos dig mer.

Och jag tycker att du gick över gränsen när du spekulerade över min psykiska hälsa, mitt beteende och eventuella diagnoser. Jag skulle aldrig försöka analysera dig som en hobbypsykolog.

Att jag ens skriver om det beror på att det förstås uppehåller mina tankar, och att jag ser forumet som en dagbok.

Kram 🐘