@Varafrisk Kämpa på. Du vill göra detta för din skull och du kan. Låt inte yttre omständigheter få dig att dricka. Gråt en skvätt och kom igen om något är jobbigt, skrik om det är det du behöver men drick inte.

Tofu på besök

@Varafrisk Bra där! Tänkte på en sak stoppa inte vid frågan jag känner mig låst / förminskad. Fortsätt. Varför är det så farligt? Vad kommer den känslan ifrån? Tills du känner att du hittat Kärnan. Därifrån kan du nog snart rama in pudeln. Fundera på hur du kunde gjort istället när denna känsla infinner sig? Komma fram till några alternativ. När känslan sedan kommer är du beredd. Då plockar du fram kartoteket och testar dig fram.

När man sedan lyckas är det en fröjd. Att slippa dessa påslag är en fröjd 🤗

Flyktbeteende tror jag de flesta av oss är proffs på. Man tar till det i massa olika former istället för att hantera grundorsaken. Bara det att sedan jagar den runt en på massa trista dolda sätt.

Ja, VaraFrisk, fortsätt med din resa du nu. Tänker att det är bra träning i sinnesrobönen. Du har gjort vad du kunnat. Dags att släppa och fokusera på dig och ditt. För du har ju jättemånga nyktra dagar den här semestern. Avsluta starkt också. Ser ut som om du har en fin vecka framför dig.
Och statistik i all ära, jag tror att du (liksom jag) behöver jobba jättemycket med vanorna. Det finns en gräns man absolut inte vill passera. Efter den gränsen stämmer säkert den dystra statistiken, men jag tror inte att alla här på forumet skulle definieras som ”alkoholister” i den statistik som redovisas. Men det är att leka med elden att fortsätta. Jag får fortfarande de där tankarna på vin, särskilt när jag är trött. Och det har gått lång tid i min nykterhet. Det handlar mycket om att identifiera vad vinet tillför - eller för mig då, vad jag vill uppnå med att dricka. Det är energin och bubblan jag vill åt, smärtlindringen också kanske, men inget av det blir bättre av vin.
Jag tänker att Tofus tips är både konkreta och bra. Inte heller nöja sig med svar som
”För då blir jag förminskad och äger inte minprocess” för det är heller inte sant om man tänker efter. Man blir inte förminskad för att någon annan gör något. Det är ens egen självbild som skadas och den äger och skapar man själv. Jag vill inte säga att det är lätt, det är ett ständigt jobb med den, liksom med alkoholen och jag tror att de går hand i hand. Och det finns så många faktorer som spelar in. Trötthet och mående framför allt. Andras reaktioner handlar mycket mer om dem än om dig/mig. Det gäller bara att fatta det.

Tofu på besök

@Sisyfos Så sant, det handlar ju egentligen om knäpptankar. De får man se till att ta dö på. För mig går det inte att förneka dem. De finns ju där så bättre att bekräfta att de finns. De måste plockas ner i beståndsdelar. Då blir det lättare att hitta alternativ. Gärna långt innan saker händer så man slipper gå åt det hållet.

Det är detta som jag ser är det där 7:e sinnet. Genom att göra allt detta lär man sig och skapar en inre trygghet. Ett lugn. Inga tankar är förbjudna. De ska bara hanteras så man mår bra.

Att gå igenom det vi gör är en otrolig utvecklingsresa. Många går den aldrig. De har inte fått ett uppvaknande. Genom att ta uppvaknandet till sig kan man uppnå total frihet. Det ger helt andra möjligheter i livet. Det blir mycket mer lustfyllt 🤗. Spela den filmen om 20 år och jämför med alternativet. Att stanna där man är.

Jag vet vad jag väljer iaf

@Inombords Ja, oj vad du var vaken tidigt! Jobba eller vaknade tidigt ändå?

@Smörblomma Ja…skrika högt vore nog väldigt bra just nu!

@Sisyfos @Tofu på besök Jag läser vad ni skriver och tar till mig det.

Kram

Tog SÅ lång tid innan jag kunde somna inatt! Himla tur att jag är ledig idag och inte behöver jobba! Något hände igår när jag satt och skrev i sängen. Vet inte om det är ischiasnerven som kommit lite i kläm men det gör väldigt ont i högra skinkan. Får ta en promenad istället för gymet men hoppas på gymet imorgon.
I em kommer min systerson m familj. Har säkert inte träffat dem på sex, sju år. Allt blev ju så konstigt efter det att min syster dog. Men nu behövde han plats i frysen och undrade om jag ville köpa lite viltkött.

Jag har fortfarande inte släppt vad som skrevs igår. Vet vad det beror på. Jag tänker att hade man setts i verkliga livet så hade man kunnat mötas och förklara men när det gäller det skrivna ordet blir det något annat. Som tur är har jag insikten att kunna be om ursäkt för risken är annars att det blir pajkastning. Nu var det inte min avsikt att sätta diagnos och ingen har heller satt ngn diagnos på mig men visst har det skrivits saker i min tråd som inte har varit så kul. Apropå statistik så googlade jag om min mans cancerdiagnos när han insjuknade vid två tillfällen. Jag kunde läsa om en prognos som var ganska så dyster. Hade den stämt hade han inte levt idag. Jag frågade hans läkare som berättade hur man räknade ut det hela. Hon sa även att hon brukade inte bry sig om de där uträkningarna så mycket. Hon sa t min man ”Du är du och det är det vi utgår ifrån”.

Jag är medveten om riskerna med mitt alkoholberoende. Naturligtvis blundar jag för dem för så är det med alla beroenden. Vi vet men vi blundar.

Jag har haft många olika samtalskontakter under åren men under de senaste åren en längre terapikontakt. Den terapikontakten initierades utifrån att jag hade så mycket obearbetad sorg inom mig. Finns nog fortfarande en del kvar. Men terapin handlade mycket om självkänsla och självbild något som lades grunden i min uppväxt mycket i relation t min mamma och min syster.

Jag är lite som skomakarens barn eller lever inte som jag lär. Självkänsla och självbild är ju ett återkommande tema i mina samtalskontakter i mitt jobb. Och jag kan mina stötestenar men likt förbannat hamnar jag där…och det går liksom blixtsnabbt. Min känslighet handlar mycket om hur personen uttrycker sig. Någon annan kan ha samma budskap men framföra det på ett helt annat vis. Så jag övar och övar. Något som jag inte har varit bra på här på forumet är att om hen har skrivit något i min tråd som gör att jag känner mig förminskad/ledsen så har jag gått i försvar istället för att säga …när du skriver så gör det mig ledsen…

Ok…man lär sig så länge man lever….

Tofu på besök

@Varafrisk Väldigt klokt & insiktsfullt. Människan är inte lätt men å andra sidan oerhört intressant. Nästa gång blir det annan respons & du har lärt massa andra på kuppen. En liveshow där man har möjlighet att lära av andra på första parkett. Coolt! Tack för att du är modig & vågar dela. Du kan vara helt säker på att vi är flera som gjort liknande som du.

Ja kära nån @Varafrisk , livet är som det är. Med detta vill jag säga att du är en fantastisk människa som kämpar, varje dag! Ska iväg nu så hinner inte lägga ut texten.. Stor kram✨

Förstår att du har svårt att släppa (jag skulle också ha det). Man vill reda ut och få ett avslut, en gemensam förståelse. Men det blir inte så alltid inte ens irl. Man får enas om att ha olika uppfattning helt enkelt. Jag har tidigare skrivit om forumet i den delen och tänker att det räcker så. Man får hitta sin väg, sin sanning, även om några uttrycker att de har facit. Men här på Forumet kan jag plocka russinen ur kakan. Även de som jag inte alltid håller med har livsstrategier som är intressanta. Åsikter som är intressanta. Funderingar om livet. Det är som med riktigt goda vänner, ibland håller man inte med, ibland förstår man dem men vill göra på annat sätt, ibland ändrar man sig själv.
Hoppas du får en fin dag med systersonen. Och kanske är ”plats i frysen” en ursäkt för att få till ett möte. Oavslutade relationer ligger och gnager länge. Familjeband är starka och ni har en saknad gemensam. Ha det fint VaraFrisk!

@Tofu på besök @Allegra @Sisyfos Tack!!❤️❤️

@Sisyfos…Tror du satte huvudet på spiken….Jag tror att jag går igång på när hen uttrycker sig som hen har facit….besitter sanningen. Jag tänker att den sanning man kan ge uttryck för här på forumet är ens egna sanning. Jag har lämnat gårdagen men även förmiddagen dvs hur det kändes då. Jag tänker även att jag plockar ut de bitar ur forumet som passar mig. Tack vare el pga mitt inlägg så har det ju skrivits en del om statistik. Tänkte att jag ska fråga min kurator om hon har tillgång t forskning gällande vi som söker behandling inom kommunen vad det finns för resultat.

Känner mig glad för min systerson m familjs besök hos oss i em/kväll. Även vår son m sambo var med. Min systerson sa att de skulle inte stanna länge…de stannade i fem timmar! Vi grillade korv och hamburgare. Åt glass. Spelade kubb. Gick t lekplatsen. Jag har ryggbiff av rådjur, vildsvinsfärs och vildsvinsstek i frysen. Så glad över detta besök❤️

I juli har jag haft 14 nyktra dagar. Jag förstår att det är bättre att ha 14 nyktra dagar i sträck men 14 nyktra dagar under en månad har jag nog inte haft sedan jag åt antabus. 14 nyktra dagar som inte är i följd är så mycket bättre än 14 onyktra dagar. Jag gläds åt detta!!

Kram 🤗

Bra jobbat VaraFrisk! 14 dagar, i följd eller ej är en bit på väg mot målet. Jag tycker att du har all anledning att känna dig stolt. Kul att träffen med systersonen blev lyckad.

@Varafrisk Låter så fint med din systerson och son med familj/sambo på besök. Om man inte ska stanna länge men stannar 5 timmar måste det vara för att man trivs med de man är med, alltså bl a du! Tänk på det när det är svårt, att du är en person man vill vara med, en nykter person man vill vara med. Det är klart du ska tänka att 14 dagar utan alkohol är bättre än tvärtom. 14 dagar utan alkohol på raken för dig kommer att komma. Du jobbar dig mot det.

@Sisyfos @Smörblomma Era ord betyder så mycket🙏🏻🥰

@Kennie…jag har glömt att säga tack för dina ord i AHs tråd häromdagen❤️Jag begick ett stort misstag men svaret/svaren jag fick…de tog.

Och… det här har gnagt i mig..har inte kunnat släppa det. Mina barn har aldrig följt ”mallen” vad den nu är men genom deras sätt att vara har jag lärt mig så mycket om mig själv och min omgivning.
Här på forumet lär jag mig inte endast om alkohol utan om andra och mig själv.
@Tofu på besök du skrev att det inte var första gången som jag skriver saker och triggar andra. Jag reflekterade över detta när du skrev det men tänkte inte så mycket på det just då men har funderat över det nu. Jag tänker inte att jag är sådan som triggar andra utan försöker vara ödmjuk i vad jag skriver. Kanske är vi några som triggar varandra…vad vet jag??? Jag tänker iaf att det inte är ngt medvetet sätt för ngn av oss. Kan inte du berätta hur du menade?

Hur som helst idag är jag oerhört låg…riktigt jäkla låg….🥲Ska på konsert …och jag hoppas att jag ska få lite mer energi.

Kram

Bästa @Varafrisk , jag minns innan pandemin slog till - då hade sambon och jag kommit överens om att vi _måste_ gå mer på konserter. Vardagen hade liksom nött ner oss och vi pratade om vad som brukade ge oss energi; Musik helt klart. Vi hann med en handfull band innan allt stängdes ned.

Nu är jag såå peppad på att gå på konsert igen! Skannar nätet för att se vad som händer i höst.

Hoppas du får en jättefin kväll 🎼🥁🎺🎶

@Varafrisk ❤️
Har läst ikapp hos dig lite. Nu får du nog byta tråd, eller namn på tråden😅 Dag nr 2,3,4… har ju kommit flera gånger om nu. 14 dagar i juli! 🤩 💪🏻Grymt bra ju!
Vi tänker, tycker och upplever och är olika här på forumet. Har olika bagage/förutsättningar. Olika tankesätt, morötter/piskor. I min värld och för mig räknas alla förbättringar utifrån vad man själv har som målsättning . Varje steg, om än litet är positivt. För mig är det viktigt att tänka på och känna sig nöjd med det man gjort i rätt riktning och på så sätt få positiv energi för att på ett konstruktivt sätt fokusera på fortsatta förbättringar. Kram på dig! Och hoppas konserten var givande!

Tofu på besök

@Varafrisk Visst kan jag det🤗. Dels tänker jag på de där väninnorna du pratat om med vännen som klippte trotts att du bett om ursäkt, dels situationen kring när dina barn vid något tillfälle var hemma hos dig och sedan vissa gånger i Torn rum. Det verkar från det jag kan utläsa att det finns något som frustrerar dig. Att du då börjar vidröra ämnen men kanske lite otydligt så man inte vet var du vill komma? Jag tolkar det som det är något hos dig som skaver. Något som du inte riktigt lyfter så det är svårt att tolka.

Gällande input hos @andrahalvlek så var jag nära på att fråga vad är det du egentligen vill säga? Jag tolkade det som du var frustrerad på något men inte riktigt satte fingret på vad det var. Istället blev det andra saker. Det var så jag läste situationen. Att texten egentligen handlade om något helt annat. Något djupare som inte riktigt kom fram. Jag var inte ens säker på att det handlade om @andrahalvlek? Eller snarare, jag blev ganska säker på att det handlade om något annat.

Det som jag läste ut av din text var hårt. Inte du. Därmed lite vilseledande att läsa den som faan läser bibeln. Det är något men vad tänkte jag? Det var därför jag klev in som jag gjorde i din tråd. Jag tror ifs redan du svarat på allt nu. Med följdfrågorna efter. Eller?