@Kennie Okej, jag drar det där med statistiken en gång till. Jag har läst siffrorna i Annie Graces bok ”Tänka klart” och jag har ingen anledning att tro att hon killgissar. Hon har sannolikt rotat fram den forskning och statistik som finns att tillgå i ämnet.

Uppklarningsprocenten inom AA är 5-7 procent och för personer som slutar dricka spontant (dvs utan hjälp av AA, antabus eller annan behandling) är siffran 8-10 procent. Så många lyckas sluta dricka och förbli nyktra över tid. Jag tror man utgår från ett års nykterhet utan något återfall.

Att siffrorna är lite bättre för dem som har slutat dricka spontant, dvs de har ”bara” slutat dricka på egen hand, beror sannolikt på att de har slutat dricka tidigare i sin missbrukskarriär. Att siffran är så låg som 5-7 procent hos AA är skrämmande, men de som kommer dit är ju illa däran också. Det är därför viktigt att man når problemdrickare på ett så tidigt stadium som möjligt. Ju tidigare, desto bättre är oddsen att lyckas.

Sen får man förstås ta all sådan här statistik med en nypa salt. Hos AA är man ju anonym och alla problemdrickare finns ju inte registrerade någonstans precis. Men det är ändå siffror att förhålla sig till, och jag tror knappast att Annie Grace har hittat på siffrorna själv. Hon har sannolikt rotat fram den forskning som finns i ämnet.

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Ja, statistik bör alltid tas med en nypa salt.
Jätteviktigt att också belysa att den låga procenten som uppges lyckas bryta beroendet endast baseras på de personer som sökt hjälp hos någon instans som gör uppföljande studier. Och då beror det även på vilken instans. Alkoholläkaren Sven Andreasson på mottagningen Riddargatan, (som behandlar personer med lätt beroende och socialt stabila förutsättningar) presenterar helt andra siffror:" i långtidsstudier ser man att 75-80 procent av de som fem år tidigare var beroende, är inte längre det." (läs artikeln på https://ki.se/forskning/ett-glas-för-mycket) Och de som slutar dricka på egen hand eller tex med hjälp av Alkoholhjälpen syns inte alls i statistiken. Så det är nog en betydligt högre andel än 5% som lyckas bryta.
För mig är det viktigt att inte skapa intrycket av ett nålsöga att ta sig igenom. Det är klart att det kan vara mycket svårt att bryta alkoholberoendet, och det är bra att vara inställd på att kämpa, men det kan också vara ganska lätt, särskilt om man inte hunnit utveckla ett fysiskt beroende, så var det för mig.

Eftermiddagen med min yngsta dotter var, för att citera henne: TOPPEN! Efter fem timmar på vift är jag dock trött i skallen 😴 Jag har försökt flera gånger att höneblunda, men jag lyckas inte somna. Jag går dock ner i varv lite och det är fullt tillräckligt. Det kommer när det kommer. Det tar tid att varva ner systemet när man har varvat upp det rejält.

Kram 🐘

@Kennie Du har helt rätt. Riddargatan är ju kända för att ta emot problemdrickare på ett rätt tidigt stadium, och ju tidigare i sin missbrukskarriär som man slutar dricka, desto större chans är det att man lyckas. Är man riktigt tidigt ute kan man till och med lära sig dricka kontrollerat.

Det är dock ett halmstrå som man ska vara försiktig med. Nästan alla som börjar hänga här på forumet vill inledningsvis lära sig dricka kontrollerat, så också jag, men ytterst få klarar av det. Du Kennie tillhör en mycket exklusiv skara skulle jag säga.

De flesta återkommer istället till forumet gång på gång, och för varje gång i sämre skick. Det ÄR lättare att sluta dricka helt, än att försöka lära sig dricka kontrollerat. Jag skulle aldrig riskera min nykterhet för att ens prova att ta ett enda glas. Jag är nöjd och glad över min nykterhet. Och väldigt stolt.

Kram 🐘

Idag ska jag åka en sväng med min mamma och shoppa. Hon behöver en ny golvlampa och nya kuddar till sin soffa. Min målsättning är att träffa min mamma en gång per vecka nu när jag är sjukskriven. Det är med äldre föräldrar som med små barn - det krävs kontinuitet för att uppnå kvalitet på umgänget. Korta stunder, men oftare.

Jag har redan bokat upp mig en stor del av augusti på olika saker. Mest blir det tjöt och skratt över en bit mat eller fika. Jag har sonderat hela kompisfloran, kastat ut ett antal tåtar åt olika håll och fått en massa napp 🥰 Och jag lovar att ta det lugnt. Några timmar per dag på vift fixar jag, men däremellan är det platt fall i sängen eller tv-soffan som gäller. Dansa, pausa, dansa, pausa.

Jag har bokat in tid för massage också, den 18/8 och 30/8. Jag har inte varit där på över ett år, så det krävs två besök rätt tätt för att lossna de värsta knutorna. Tidigare firade jag alltid löning med massage, och den vanan ska jag återuppta. Den vanan kom liksom av sig under corona, då jag jobbade mest hemifrån. Men nu är det kontoret som gäller, från den 1/9. Först två timmar per dag under hela september, sen får vi se.

Jag har läkartid 12/8 och avstämningsmöte med FK, läkare och arbetsgivare den 23/8. Det känns bra. Jag är redo att börja prata om återgång i arbete från september.

Kram 🐘

Hej @Andrahalvlek! Eftersom ni har diskuterat resultaten för de som sökt stöd via Alkoholhjälpen eller Riddargatan 1 så tänkte jag bara titta in och säga att jag gärna svarar på frågor som ni har om det om ni vill. Jag känner väl till Annie Grace och tycker hon har mycket vettigt att säga. Samtidigt har jag och andra forskat direkt på Alkoholhjälpen och kan svara bra på hur det går för just denna grupp.

Vänligen
/magnus

@Magnus Spännande! Det vill vi gärna veta mer om. Kan du inte skriva en text om det och publicera här på forumet någonstans!?

Jag fattar att det är svårt med statistik eftersom mörkertalet sannolikt är stort och många är ju anonyma dessutom. När folk plötsligt försvinner från forumet vet man ju inte om det beror på att de har förblivit nyktra eller har tagit ett återfall.

Jag blev oerhört beklämd över de siffror som Annie Grace redovisade. Jag har inte förstått att det är så få som faktiskt lyckas sluta dricka och förbli nyktra. Men det gör samtidigt att jag verkligen är stolt över att snart kunna fira 2,5 år som nykter.

Hälsningar 🐘

@Andrahalvlek Har läst ikapp i din tråd och förstår att du haft det fruktansvärt tungt. Så skönt att det börjar vända och att du har bra läkare. Och fin familj! Kraft och kärlek till dig! 🌷☀️❤️🤗

Idag ska jag åka och hälsa på ex-svärisarna. På vägen dit ska jag köpa med mig pussel till min ex-svärfar. Han älskar pussel och det håller hans hjärna igång. Han kan sitta i timmar med sitt pussel, men nu hade han inga nya pussel att lägga. Så två stycken ska jag köpa med mig.

Jag har så smått börjat nykterhetscoacha en gammal vän på Messenger. Jag började med att berätta om min nykterhetsresa och sen gav jag henne tips på böcker, Youtube-klipp, poddar etc. Jag försöker att inte tjata på henne, men jag vill att hon ska veta att jag finns här och lyssnar om hon behöver.

Jag tror faktiskt att jag ska anamma en idé från min ex-svärmor och applicera på min vän. Min ex-svärmor skickar sms som jag får varje morgon sen flera år tillbaka. Dessa sms har varit ovärderliga nu när jag har mått så dåligt det senaste halvåret. Hon skickar ett sms som ser ut ungefär så här varje morgon: ”Godmorgon kära xx ❤️ Jag hoppas att du får en fin dag!” Sen brukar jag svara henne med ett hjärta ❤️ Och då får jag tillbaka ett sms med texten: ”Tack kära xx för hjärtat ❤️”

Vissa dagar det senaste halvåret har dessa morgon-sms från ex-svärmor varit min enda kontakt med omvärlden. Så de har verkligen varit betydelsefulla, och jag har tackat min ex-svärmor massor av gånger för att hon skickar dem. Jag vet att hon skickar liknande sms till sina barn och barnbarn också. Varje morgon tar hon sig en stund för att skicka iväg dessa sms. Älskade ex-svärmor ❤️

Kram 🐘

Angående resultat för de som söker hjälp så har jag tittat på de som sökt till studier på Alkoholhjälpen och Riddargatan 1. Det var i princip ingen skillnad på hur allvarliga problem de från de olika ställena hade då de anmälde sig. När vi följde upp deltagarna efter 3 och 6 månader, så hade ca 50% genomfört en signifikant förändring till mindre problem och 40 % hade lågrisk konsumtion. Ungefär 20% hade fortsatt svåra problem även efter uppföljning och av dem så hade några enstaka procent förvärrat sina problem. Vi håller på att analysera uppföljningar efter 1 och 2 år och lite preliminärt kan jag säga att siffrorna är ungefär desamma vid dessa tidpunkter. Det finns alltså goda själ att tro att det kommer gå bra om en söker stöd. Samtidigt så har många gjort flera försök att förändras, förändringen kommer inte automatiskt.

En av skillnaderna mot Annie Grace kan vara att vi har mätt problem och veckokonsumtion, snarare än helnykterhet. Vi vet inte hur många som varit helt nyktra i dessa studier. Däremot har jag tittat lite på de som registrerat ett mål då de använde programmet. Det gick bra för många av de som hade måttlighet som mål, samtidigt hade de som siktade på nykterhet lite lägre k0nsumtion vid uppföljningen är de som ville vara måttliga.

Det var ett litet smakprov. Men som du föreslog så ska jag försöka skriva en längre text om resultaten och läga upp på Alkoholhjälpen. Ni får så klart gärna fråga om ni undrar något.

@Magnus Det låter toppen! Generellt är det lättare ju tidigare i sin missbrukskarriär som man väljer att sluta.

Återkommande här på forumet verkar uppfattningen vara att man helst vill ”dricka normalt”. Det ville jag också hösten 2019, men det gick inte. Efter någon-några veckors uppehåll drack jag nästan ikapp, och det spårade alltid efter ett tag. Så ett totalstopp var enda lösningen.

Min upplevelse är att det är tusen gånger enklare att sluta helt, inte dricka en droppe, än att försöka ”dricka normalt”.

För mig är alkohol så här 2,5 år efter alkoholstoppet en ickefråga. Jag vill absolut inte dricka någon alkohol. För mig är det en frihet - och mitt liv har blivit mycket rikare. Jag har mer energi och driv - och alla känslor är mer innerliga, känns mer på djupet liksom.

Kram 🐘

@Magnus Det låter toppen! Generellt är det lättare ju tidigare i sin missbrukskarriär som man väljer att sluta.

Återkommande här på forumet verkar uppfattningen vara att man helst vill ”dricka normalt”. Det ville jag också hösten 2019, men det gick inte. Efter någon-några veckors uppehåll drack jag nästan ikapp, och det spårade alltid efter ett tag. Så ett totalstopp var enda lösningen.

Min upplevelse är att det är tusen gånger enklare att sluta helt, inte dricka en droppe, än att försöka ”dricka normalt”.

För mig är alkohol så här 2,5 år efter alkoholstoppet en ickefråga. Jag vill absolut inte dricka någon alkohol. För mig är det en frihet - och mitt liv har blivit mycket rikare. Jag har mer energi och driv - och alla känslor är mer innerliga, känns mer på djupet liksom.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag tror att det är tre saker som du tar upp som är mycket viktiga för framgång. (Jag skriver tror för att det är baserat på erfarenhet snarare än på forskning än så länge.) Det första är att du provade igen, och baserat på vad du lärt dig och ändrade din metod (från måttlighet till nykterhet) då du märkte att den första strategin inte fungerade. Det andra är att du har kommit till ett läge där det är en "icke-fråga" dvs att du har ändrat dina vanor så att det ny normala beteendet är ett annat än tidigare. Det tredje är att du har upptäckt tydliga fördelar som är viktiga för dig.