Hej,
min man vill förändra sitt drickande men behöver hjälp. Någon som har erfarenhet av något hem? Vad ska man tänka på? Någon som kan rekommendera nått hem? Vi bor i Blekinge men jag tänker att tipsen är intressanta oavsett var de ligger.

Så skönt att han själv vill och väljer behandling.Det är ett steg i rätt riktning och kan vara början till en nykter framtid.
Jag kan rekommendera Nämdemansgården utanför Höör vilket inte är så långt iväg.
Min man var där under 5 veckor och det var den bästa platsen han fått behandling på.
Jag gick även sabhörigveckan efteråt och det var det bästa jag kunde ha gjort för mig själv.
Lycka till 🧡Kram Azalea

Håller med om att Nämndemansgården är bäst för sin målgrupp, men det kräver en hel del. Arbeta med sitt beroende från morgon till sent på kvällen. Jobbat en hel del med det här och man bör inte ha för mycket ångest, så inte all energi går åt till att bara kunna vistas i gruppen. Dock klarar dom flesta det även om man tvekar inledningsvis. Sk. dubbeldiagnoser med allvarlig psykisk problematik tillsammans med missbruk bör nog vara på något annat behandlingshem där deras behov kan tillgodoses. Ekeliden finns för personer som önskar en "lightvariant" av behandling. Seriösa vilket min uppfattning är att inte alla behandlingshem är. Mycket pengar i den branchen och tyvärr bedrivs Nämndemansgården i annan regi idag. Håller förhoppningsvis samma kvalitet som tidigare. Tror inte att det finns någon anhörigvecka just nu men kanske kommer det igång igen för det var ovärderligt. Det viktigaste är motivation och eftervård och då finns ju AA. Leta lite efter behandlingshem på sjukvardsinformation.se också och lycka till. För din del finns ju alanongrupper.

Ser att du undrar över kostnaden. Man kan ansöka genom kommunen och då betalar du som på sjukhus 100 kr om dagen. Kommunen beviljar det dock inte alltid utan erbjuder ofta behandling i öppenvård, vilket är ett billigare alternativ för kommunen. Priserna ändras så ring Nämndemansgården och fråga eller läs på deras hemsida..

Hej igen!
Då bra att du har fått hjälp att hitta något.
Min man drack så mycket att jobbet blev lidande så jag beröttade för hans ledning. Deg var svårt att göra det men jag var glad efteråt att det var gjort.
Han var på Nämdemansgården och det ingick i hans rehab från arbetet så de betalade både för honom och anhörigkursen för mig.
Hoppas det kan vara till nytta att veta.
Kram Azalea🧡

Så bra att han har kommit så långt och hoppas att väntan inte blir så lång.
Vad han kan vänta sig beror väldigt mycket på honom själv och hur han tar till sig behandlingen. Man kan säga att bollen ligger hos honom att vara öppen och ta emot allt han kan.
Det slutar ju inte efter dessa veckor utan det stora jobbet för honom blir efteråt då han själv ska ta ansvar över sig själv och sin framtid. Att använda de verktyg och insikter han får på plats.
För dig så tänker jag att du kan använda tiden till dig själv och utforska något som du tycker om. Att stanna upp och reflektera över dig och dina känslor.
Ni har en varsin behandling/ läkning att utföra för er egen skull.

Kram 🧡Azalea