@sattva, jag har ofta jobbat ett par timmar ”mitt i” sommaren, och tyckt att det har varit så skönt att den komma tillbaka i ledigheten, så det låter härligt! 🙏🏻
@andrahalvlek- har sett alla filmer om Martina, tycker mycket om Tom Ahlands alla filmer, han är unik i sitt berättande och intresset för människor. 💞

Haft en heldag med utflykt, besök på fina krukmakerier där jag brukar handla när jag är här på besök. Blir inte så hemskt ofta dock, och det är bra för det är dyra fat 🥹
Men vet att jag glädjs enormt över dem sen, varje gång jag tar fram dem i stan eller på landet.
Varit mycket här som ung vuxen, väcker minnen, både bra men också en oroskänsla som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Har inget med drickande att göra, snarare att jag väl inte alltid mådde toppen i 30-årsåldern- och vem gjorde det? Jag drack oerhört begränsat då, det vet jag med säkerhet. Barnen var små och jag hade en enorm kontroll de åren, alltid vara tillräknelig. Först senare och i samband med skilsmässa, oro, och därmed sömnproblem- blev vinet en väg ut ur många känslor som jag inte orkade.
Nu orkar jag allt. Och jag kan gråta när jag vill, om jag behöver. Jag har också en stadig person att luta mig emot som inte backar för något alls. Han bara står kvar, skräms varken av mina känslor eller något annat. Jag har, och har haft sån tur.

Jag läser lite sporadiskt i forumet. Skulle så gärna vilja kunna snabbspola tiden fram för människor som står på tröskeln och stampar eller trillar tillbaka. Ändå kan ingen annan göra jobbet. Här kan vi dock vara som en liten mänsklig mur, som vet att det inte finns något att hämta på andra sidan. Skickar kraft och styrka.
Jag är så så klar med alkoholen i mitt liv.
Livet blir liksom aldrig så jobbigt som då.
Kram på er ☀️❤️

Nu ska jag sova 4,5 timme innan jag ska upp och vi ska mot färjan och hemåt.
Vi har haft så fina dagar här. Så härligt att umgås med min bästa vän, morgondopp och kvällsdopp, en dag på stranden, matlag och god cider i glaset. Vi är många här och i lite olika konstellationer, små barn och unga vuxna- ett litet kollektiv.
Igår missade jag och mannen handla på systemet- det var inte vår uppgift men vi skulle laga middag. Så det blev folköl och i morse var det fler än en som tyckte det var SÅ skönt att vakna så pigg.”Såhär har jag det varje dag” skröt jag 😻
Ikväll fiskades det upp vin från källaren men överlag har det druckits mindre. Min bästa vän kan jag prata med allt om, behöver inte något vin till det. Och jag behöver inte passa på med något när jag dricker- jag kan ringa imorgon och prata mer. Dagarnas flöden är fina och lugna.
Har en väldigt skön ledighet med min man, vi har varit ihop så himla länge men jag kollar fortfarande på honom och känner mig så stolt att han är med mig!
Jag läser om blossande känslor här och var på forumet och jag har just idag igen vettigt att tänka eller säga om det. De viktigaste sakerna är sagda, som förlåt och att konstatera att en egen tråd är ett tryggt rum här.
Så i min egen tråd: frid och godnatt 😴💞

Ja det är skönt @andrahalvlek, de där samtalen som kan fortsätta när som istället för att vara överdrivet intima… får inte riktigt ordning på sömnen. Varit för lite rörelse senaste veckan och det hänger ihop.
Borde ”ta tag i” att kolla upp klasser på gymmet etc, borde ta tag i vikten faktiskt- 5 kilo (eller några till) men har behov av att stänga vardagen ute ett tag till. Och konstigt nog så tycker jag att jag passar bra i denna storlek. Ingen tunnis längre (men ingen farlig övervikt) Men jag behöver gå ner de där kilona för att komma i mina vanliga kläder…
Nyhet: vi ska skaffa/få två kattungar! Vårt första lilla djur, ska bli så spännande.
Godnatt alla kämpar ☀️😍

@Se klart Vissa miljöer är jobbiga. Miljöer som är förknippade med dåligt mående, antingen pga psykisk ohälsa eller drickande. Tack och lov har jag och barnens pappa ”börjat om” vår relation. Inte som älskande utan som väldigt nära vänner. Han är numer som den bror jag aldrig fick. I och med att framför allt yngsta dottern verkligen behövde att vi båda var synnerligen närvarande föräldrar så fick vi ”börja om” med vår relation, fast på ett helt annat sätt. Det innebär också att de riktigt tråkiga minnena från vår svåraste tid ihop har bleknat. Vi kan numer småle åt minnena.

Det verkar ha en njutbar semester - njut vidare 🥰

Kram 🐘

@Se klart Grattis till kattungarna 😍 Själv umgås jag flitigt med tanken på att skaffa mig en grå storpudelvalp. Nästa vecka ska vi träffa Tage, en grå storpudel. Senast vi träffade honom var han valp, men nu är han fullstor och så vacker och ståtlig. Det är jag och yngsta dotter som ska träffa Tage och hans matte. Den 5/8 är det fyra år sedan jag fick låta avliva älskade pudelpojken ❤️ Yngsta dottern pratade igår om att han är en ”änglahund i himlen”. Vi träffade nämligen älskade pudelpojkens ex-matte igår.

Kram 🐘

På tal om samtal fick jag igår ett mess från älskade pudelpojkens ex-matte. Vi träffas sommartid, och tidigare var det ju i första hand för att hon ville träffa sin gamla hund. De har sommarstuga i vår kommun, men till vardags bor de i Sthlm. Nu har de inte besökt vår landsände under hela corona-tiden, så det var tre år sedan vi träffades senast.

Igår kväll skrev hon: ”Så härligt det var att träffas, och vår kommunikation liksom bara fortsatte där vi slutade för tre år sedan.” Och så var det faktiskt. Samtal med andra är verkligen livgivande, och det är ett helt gratis nöje dessutom.

Den senaste tiden har jag bokat upp en massa dejter på tu man hand med vänner och släkt. Hela den här veckan och nästa är ”fullbokad”. Några timmar på vift dagligen fixar jag, men sen ligger jag pall i säng och tv-soffa resten av tiden. Men för mig är det viktigt att fylla på min själ med umgänge. Jag är så oerhört svältfödd på det efter ett halvår då jag i princip har isolerat mig.

Kram 🐘

Förstår verkligen det @andrahalvlek, man - vi- behöver fyllas på. Men också ha tid att låta allt sjunka in. Som när jag vattnar mina krukor, ibland flödar det över för att jorden stänger sig. Så kan jag känna mig ibland. Behöver så väl- min tid.
Nu kämpar jag med att komma igång lite med jobb, mitt jobb är inte exakt från en dag till en annan, utan jag behöver denna vecka sätta mig in i planering. Styra upp och coacha lite, de som är tillbaka. Det är som att tvinga ett barn ner i en barnstol. Vill inte. Går omvägar.
Drickandet förekommer inte i mina tankar, bara glad och tacksam- om det är segt att komma igång och jobba nu- hur var det när man druckit dagligen i fyra veckor.
Mysigt med hubdplaner- både på kort och lång sikt! Så fint att ha dig här igen @andrahalvlek 😍🙏🏻💞

Godmiddag från soffan och en kopp kaffe. Har dragit igång lite småjobb men med betoning på små. Njuter väldigt av de här dagarna då vi inte har så mycket planerat. I helgen kommer lite barn, loppis och kantareller står på önskelistan. Nästa vecka kommer mamma- hon behöver inte så mycket underhållning, vilket är tur eftersom det står i vårt sommarschema att jag ska jobba hela veckan. Inte alls redo, men det kanske kommer.

Läst och funderar mycket på diskussioner här som jag inte riktigt kan ringa in, handlar väl om flera saker men ändå nån sorts, ja rätt eller fel kring strategier att dricka lagom, eller minimalt, hålla upp ett tag, inte dricka alls.

Många som skriver sina första inlägg hoppas/önskar att kanske vara avhållsamma ett tag- och sen dricka ”normalt” och när jag läser det så tänker jag väldigt snabbt: ”bara SLUTA”.
Men exakt så var det för mig också! Jag började skriva här för att klara av en längre tids nykterhet så att jag skulle klara mig undan att sluta helt. Jag kunde inte tänka mig något värre än det (av världsliga problem alltså).

Sen blev jag ju nykter, gnetigt och stretigt som bara den. Dystert och grått ibland.
Bita sig i insidan av tummen ibland. Springa, äta glass och godis, köpa klänningar. Grå dagar, soliga dagar.
En liten bit i taget (bokstavligen en enda dag i taget) erövrade jag mitt liv på nytt.

Jag motsatte mig väldigt detta med kapitulation- ett AA-begrepp, jag är ingen sån som kapitulerar. Men idag: jo.
Så stark är motståndaren och så- genomgripande ondsint faktiskt. Att jag kan gå med på det, att kapitulation är nödvändig.
Alkoholen pratar inget språk du kan. Alkoholen är aldrig att räkna med- utan en vän som alltid sviker. Alkohol- beroende- missbruk- skapar ett sorts konstlad tillvaro som så småningom gör att du kommer att förhålla dig - i obegripligt många situationer- till att dricka eller inte dricka? Ett glas, två? Fler?
Det finns tusentals små små tankar i skallen under en vecka som surrar kring detta. Och då var jag ändå en som drack- för mycket men inte SÅ för mycket. För ofta men inte alltid. Skötte allt, relationer, hem, hår och hy. Jag var till och med smal.

Idag är livet det precis omvända (ja, lite tjockare också)
Det är jättesvårt att beskriva det här men jag tror inte det finns en enda fördel längre med att dricka alkohol.
Jag brukar säga ”men om man är en sån som bara gillar ett glas” men faktum är att jag tror inte längre att de finns. ETT glas?
Det finns de som dricker som min man- 2-3 glas, nån gång i veckan. Ganska sällsynt.
Men så fort alkohol kommer med som en sorts emotionell spelare- så tror jag att den gör skada. Den skapar omvägar kring känslor. Den skapar illusioner av vila eller upprymdhet. En ofrihet som jag tror man måste vara nykter för att få syn på.

Så: sluta drick. Alla. Alla som undrar om det är dags? Eller hur många gånger barnen ska be eller böna? Eller hur mycket som är skadligt och vilka prover som ger rätt eller fel utslag. Bara sluta.
Om barn BER att en förälder ska sluta- sluta.
Om en partner vädjar- sluta. Om du har en enda minneslucka- sluta. Om du spenderar massor med pengar som du inte har- sluta. Blir sjukskriven gång på gång pga stress (och alkohol) - sluta.
Jag har bara det rådet. Sluta drick. Ett år. Sen är du fri. Och då är du fri på ett sätt som du glömt bort att man kan vara fri.
Tankarna, kroppen, livet. Du äger det.
Kram 🥰

Ps! Om du blir lycklig av att bli nykter kan jag verkligen inte svara på. Det är något annat. Jag skulle tro att chanserna ökar och att riskerna för att du ska dö för tidigt minskar- är ett faktum.
Men strunt i det nu. Bara en dag i taget. Sen är du där. Så svårt och så enkelt. ❤️

@Se klart Taget!🥰 Tankarna, livet och kroppen äger jag. Att alkoholen skapar omvägar, illusioner av vila eller upprymdhet och ofrihet, blev så tydlig för mig efter ett tag när jag hade varit nykter en tid. Min bubbla sprack som jag tillbringade tillsammans med alkoholen. Jag var fast i alkoholbubblan och jag förstod inte fullt ut att det övervägande var alkoholen som skapade fängelset i bubblan. Den friheten jag känner idag som nykter i drygt 9 månader är obeskrivlig. Den är så mycket härligare än jag kunde föreställa mig när jag slutade. Faktiskt som ett annat liv, på samma plats, men med en uppgradering av kropp och själ, hjärna och tankar, känslor och handlande, självförtroende och självkänsla, tillgänglighet och närvaro. Ja, helt enkelt en bättre version av mig själv som jag trivs med😁.

Det finns alla möjligheter till ett bättre liv, om man har ett problematiskt förhållande till alkohol eller har ett beroende, om man slutar att dricka❤️

Jättebra text @Se klart ! Jag håller med till 1000%. Också jag höll på i över 20 år och tjafsade med mig själv och andra. Nu har jag slutat och jag tänker precis likadant om folk här som velar : sluta! Nu!

@Se klart Så bra skrivet. Jag minns en text du skrev för jättelänge sen. Minns inte till vem. Något om " Fem i sex, det är då man spänner musklerna" eller nåt sånt. Om att stå emot sug. Detta du nu skrev är en liknande text. Orden bär så mycket tyngd. ❣

@Se klart, så bra formulerat, tar med mig och sätter på min inre anslagstavla! Alkoholen som en ”emotionell spelare” är verkligen förrädisk – lovar mycket men tar desto mer. Tänker att det finns så många skäl till att man hamnar i ett beroende och att det inte är helt lätt att sluta – men att det är möjligt. Och att var och en måste finna sin egen väg. Att vara helt alkoholfri en längre tid är en bra början.
☀️

@Se klart Jag instämmer med föregående talare, ett jättebra inlägg! 😍 Du har liksom jag landat i det här med att man inte hittar en enda positiv sak med alkoholen. Det är frihet på riktigt det!

Kram! 🤗

majken_r

@Se klart Underbart befriande, varmt och klokt inlägg. Träffar i hjärtat och knuffar mig ett steg närmre tian i hopptornet💦.
Litar på dig, det ger enormt mycket ska du veta. Ser fram emot hoppet (för det mesta). Stor kram!