Dag 46
Idag kom det ett starkt sug från ingenstans. Jag tog en alkoholfri öl och sen var det bra.
Suget försvann i samma ögonblick jag bestämde mig för att dricka en öl utan A.
Märkligt..

Kram till er alla som kämpar på därute

@Svart kråka Det hände mig också igår, inget sug direkt, men en gammal vana i en viss situation om att ta ett glas vin flashade förbi. Tog en alkoholfri öl och vips var tanken borta i rymden. Så placebo funkar lika bra😁.

Ha en fin lördag!🌱💕🌞

@Svart kråka Bra jobbat av dig! Relaterar till det du beskriver om covid, gränsen mellan arbete och privatliv suddades ut och plötsligt kunde en vara bakis mitt i veckan utan att det medförde några större bekymmer.

Dag 1 igen
Efter ca 60 dagar så trillade jag dit igen. Visst kunde väl jag hantera A, hade ju inte varit några problem att avstå.
Jo, tjena!
Har blivit en del drickande i sommar och igår kväll Grand finale (Dyngrak)

Jag mår (som jag förtjänar) fruktansvärt dåligt , skakar av ångest. Ska försöka ta mig in på ett AA möte idag.

Jag skulle behöva ett uppmuntrande ord eller två, förstår inte hur jag ska orka ta mig igenom det här.

Kram på er

Hej @Svart kråka! Vad bra att du skriver här. Det är bara att ta nya tag och banka in att du inte kan dricka alkohol, inte efter 60 dagar, inte någonsin. Det blir alltid samma resultat när du gör det, du blir dyngrak till slut. Tufft men ett faktum. Är man som du och jag, alkoholberoende, kan man aldrig mer dricka alkohol helt enkelt. Jag har varit exakt där du är där vi ”tror” att vi kan hantera alkohol efter en tids uppehåll, men det är bara alkoholdjävulen som fått luft igen och börjar växa i kraft. Den matas med lite alkohol i början och det slutar med Grand Finale, varje gång. Så det enda som hjälper är att verkligen inse att du och jag kan aldrig någonsin dricka alkohol mer.

Jag har tagit ut lite citat som du sagt i din tråd och som kan vara en ny start för dig😁

”Jag kan inte hantera alkohol, därför väljer jag ett liv utan. Ett liv som till stor del ska bestå av glädje, närvaro och positiva känslor. Inte av ångest.”

”Jag vill vara glad
Jag vill vara pigg
Jag vill gå ner i vikt
Jag vill få bättre kondition
Jag vill slippa ångesten
Jag vill vara en bättre förälder
Jag väljer att avstå alkohol för att uppnå ovanstående. Jag försöker alltså fokusera på målen, snarare än alkoholen.”

”Dag 2 på vecka 1. Det är så märkligt att jag glömmer så lätt. Nu var det några dagar sedan jag drack och jag märker snabbt hur bättre jag mår, solen skiner liksom mycket finare när ångesten inte är med..Det gäller att hålla fast i detta minne när utmaningarna dyker upp.., för utmaningar kommer komma.”

Kämpa på och upp på banan igen!💪 Du kan och du vet vad du vill, hur du vill leva och må i ditt liv. Du mådde så bra när du var nykter, du kan komma dit igen! Så ta aldrig första glaset och låt insikten om att du inte kan hantera alkohol sjunka in djupt inom dig och tänk på hur positivt ditt liv är utan alkohol🌸❤️

@vår2022
Tack för ett peppande och klokt inlägg❤
Jag ska se till att komma på banan igen och INTE "GLÖMMA" att jag ska avstå alkohol helt.

Först så ska jag bara försöka ta mig igenom den framtida veckan. Just nu känns den bara som ett svart hål.

60 dagar ska bli ett helt liv.

@Svart kråka Det svarta hålet kan bli skonsammare om du tänker positiv och på att ”nu jävlar ska det funka denna gång!” Att du är stark och klok som tar tag i detta igen, för det är starkt! Ingen idé att slå och plåga dig själv, nä upp på barrikaden igen💪. Slå dig själv på bröstet och vråla, nu jävlar ska det bli ändring på torpet!😂. Se det som en ny, bra och positiv utmaning som startar idag. Shit happens! På´t igen bara❤️

Lider med dig... Men för mig hjälper det att tänka att jag vet att den jobbiga känslan inte kommer hänga kvar för alltid. Du är redan nu närmare att må bättre, de första timmarna är redan gjorda. Kram och styrka! ❤️

@Kennie tack!
Har lite svårt att se det nu MEN vet av erfarenhet att det kommer bli bättre.

På äldre dagar känns det som att varje nytt fall blir högre och högre, därmed blir landningen mer brutal.

Jag ska klara det här nu!
Tack @vår2022, jag ska försöka ha det förhållningssättet.

Idag har jag varit på 2 aa-möten, för att hitta lite styrka och för att hindra mig från att ta det första glaset idag.

Tack @vår2022 och @Kennie
Er respons igår hjälpte mig att ta mig igenom dagen❤. Jag gick även på ett tredje aa-möte (totalt fem möten i livet varav tre på samma dag:))för att kunna hålla huvudet över vattenytan (och för att inte dricka för att döva min ångest).

Kvällen avslutades med långläsning här på forumet. Här finns mycket klokhet och inspiration!

Idag mår jag bättre, betydligt bättre än vad jag trodde och borde. Och av någon anledning så skäms jag över det, jag borde fortsätta må lika dåligt, då man ska må som man förtjänar.

Försöker dock slå bort dessa tankar och glädjas (i den mån det går) att det redan känns hanterbart.

Idag är det dag 2 utan alkohol.
Idag ska jag inte dricka!

Tack för att ni finns.

@Svart kråka Härligt att höra! Du måste ha tagit rekord i att gå på 3 st AA möten på en och samma dag😁. Det visar på din vilja att verkligen sluta med alkohol. Bra att du mår bättre idag, att inte tillåta dig det och istället lida och skämmas är förlegat för att bryta ned folk till lydnad. Skam finns för att man ska kunna skilja på rätt och fel, du vet att det inte blev rätt och då kan det väl räcka så. Har du betett dig illa mot någon kan du be om förlåtelse för dina handlingar. Se framåt mot ett nyktert skönt liv igen❤️

Skönt att höra att du mår bättre! Jag tycker verkligen att du förtjänar att må bra som du kämpade igår! Skammen kan också vara en drivkraft. För mig var det en händelse där jag förlorade självkontrollen som fick mig att sluta dricka. Och att aldrig riskera att försätta mig i en sådan situation igen är en viktig målbild. Vet inte din bakgrund, men för egen del kan jag säga att alkoholen blir mer och mer ointressant och jag känner inte längre att jag avstår något, det känns mycket mer som att jag slipper dricka.

Har kämpat på med mina känslor idag och hållit mig nykter. Har berättat den nakna sanningen för en vän och även hunnit med ett möte på aa. Dessa möten ger mig lite frid i allt kaos.
Kram på er!

Tack till er som läser och kommenterar, det hjälper verkligen.

Idag är det dag 3 och jag tror att jag har kommit till en liten insikt. Som ni vet har jag tagit återfall och i fredags kom "Grand finale" (dyngrak och minnesluckor). Detta medförde en oerhörd skam och ångest samt en påminellse att jag inte kan hantera alkohol, jag är alkoholist! Jag har försökt hantera min ångest och skam för att den ska släppa, jag vill ju må bra igen MEN sen slog tanken mig, det viktigaste nu är inte att ångesten från den senaste fyllan ska släppa. Ångesten får liksom vara där, jag kan inte göra så mycket åt den men den kommer sakta att avta och sedan försvinna. Det viktigaste är att jag inte ska dricka framöver och då slipper jag ångest och skam som bonus. Denna insikt har idag i alla fall givet mig ett lite mer framåtriktat fokus, vad jag kan göra idag och framöver än att mest lägga tid på att älta det som varit. Det slog mig även att oavsett hur katastrofig Grand Finale var så kommer den inte att bli bättre i efterhand av att jag väljer att börja dricka igen. Ovanstående låter som självklarheter när jag läser det men för minna lite oroliga hjärna var det ett litet wake-up call.

Nu ska jag in på ett AA-möte, det ger mig lite frid i själen, en påminellse utöver detta forum att jag inte är ensam och en insikt att det kan bli bra framöver. Det mår jag bättre av, så då väljer jag det (även om det är besök 5 på 48 timmar:)).

Jag mår inte bra men jag mår bättre och det är ett steg i rätt riktning.

Kram och tack för att ni finns!

@Svart kråka Vad glad jag blir över att höra att du är back on track. Det läskigaste tycker jag är just att man glömmer och hjärnan definitivt vill glömma allt det där vi redan vet. Därför ska jag försöka vara här i forumet något varje dag för att påminna mig själv om att det finns ett skäl till att jag började den här resan.

Ångesten släpper sakta sitt grepp, snabbare än vad jag trodde.

Jag har bestämt mig, jag ska ALDRIG mer dricka, jag vill leva nykter. Mycket tack vare alla er andras fina framgångsgistorier jag har inspirerats av.

Jag kommer behöva påminna mig om att aldrig ta det första glaset.
Jag tror jag förstår innebörden av varför det är så "farligt". Det är det första glaset som lättar upp garden, gör att jag glömmer och sedan hamnar på ruta ett igen.

Jag vill må bra
Jag vill vara pigg
Jag vill vara en bra pappa
Jag vill vara en bra make

Jag vill lära att älska mig själv

Nu jäklar finns det bara en väg och den är framåt!

@Svart kråka Ser ut som du håller på att öppna upp en riktigt bra väg mot nykterheten. En väg framåt mot den riktning som du önskar och vill vandra i ditt liv. Att du slutade fokusera på hur dålig du är och vältra dig i det. Istället har du lagt fokus på hur du vill att det ska se ut framöver. Jag har ett mantra ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt”. Att om jag fokuserar på negativa saker som att ”vad synd det är om mig som aldrig mer kan dricka, jag suger som inte kan dricka måttligt, varför kan jag inte dricka som andra”. Dessa tankar och detta fokus skapar deppiga och svarta känslor och skapar sug, det skapas tillväxt i dessa känslor. Istället fokuserar jag på positiva saker som att ”det är så skönt att vakna nykter varje morgon, jag känner mig så fräsch och pigg av att vara nykter, jag kan hantera tunga saker balanserat som nykter, min träning ger verkligen resultat som nykter, jag känner mig fri, äkta och sann som nykter”. Dessa tankar och detta fokus skapar känslor av välbehag och till avstå att dricka. Det triggar min motivation och ger mig kraft till att vara nykter, utan att jag behöver kämpa för det. Det leder till att jag höjer nykterheten och den frihet det ger mig till skyarna och nykterhetsarbetet går på av sig själv liksom. Dessa tankars kraft är enorm.

Du säger också att du tror att du förstår innebörden av varför alkohol är så farligt. Något annat som hjälp mig oerhört är just att jag har fått en insikt och verkligen tagit till mig och förstått innebörden av varför alkohol är så farligt. Det har jag fått genom att ta till mig kunskapen om hur alkohol påverkar vår hjärna, våra signalsubstanser, och vilka förödande effekter som detta ger. Som att plugga glosor på ett nytt språk till ett prov tills det sitter. Skillnaden är att efter provet glöms glosorna lätt bort, men jag har fortsatt och fortsätter att plugga glosorna (kunskapen om alkoholens påverkan på hjärnan) även efter provet. Jag har skrivit ned fakta i en anteckningsbok så att det är lätt att hitta och bli påmind om varför alkohol är så oerhört farligt och destruktivt. Nu sitter det riktigt bra och framförallt har jag tagit det till mig så att det sitter i hela mig och i mina tankar om alkohol. Nu är det lätt att avstå och tankarna på att dricka alkohol kan jämföras med tankar på om jag skulle vilja dricka bensin eller annat odrickbart🤢.

Det finns bara en väg framåt och du är på god väg!💪👊💕

Tack för att ni läser och kommenterar!

Jag har nu i veckan gått på flera (många) AA-möten, vilket för mig har känts oerhört bra. Jag har läst böckerna Leva nyktert (aa:s egen) och Skål, ta mig fan (kan jag verkligen rekommendera).

Jag har kommit till insikt att jag testat allt och hamnar på ruta 1 varje gång.

Jag har därför bestämt mig för att genomföra 12-stegsprogrammet i AA, har även skaffat mig en sponsor.

Jag ser inte att jag har något att förlora.

Det som skaver lite är väl att min fru är lite skeptisk.

Hon tycker att jag överdriver och nog kan lära mig att dricka mer kontrollerat.

Jag ska resa bort en vecka och jag har då bett henne läsa Skål, ta mig fan. Och sedan kan vi samtala kring mitt beslut att börja med programmet.

Jag vet att det finns olika uppfattningar om AA, men jag har en väldigt god och fin känsla, därför kör jag.

Jag vill leva ett bra liv och en förutsättning för det är att jag är nykter!

Jag kommer fortsätta skriva här, om hur jag mår och hur det går. Även dom någon klok skrev, hur jag har det men främst hur jag TAR det.

Önska mig lycka till!

Kram till er alla!

@Svart kråka Lycka till! Jag tycker att man använder sig av de medel som känns bäst för en själv när man väljer hur man ska närma sig sitt mål som i ditt fall verkar vara nykterhet. Om du tycker AA känns bra, kör på det.