Nytt liv

Profile picture for user Rosette

Hej less12, hoppas det är okej att jag tittar in och säger hej!

Din resa inspirerar och du har verkligen tagit stora kliv, bra gjort! Flera är säkert hjälpta av att läsa här och hoppas också att du hittar mycket här inne som är hjälpsamt för dig.

Nu har du tagit kontakt med vården också och efterfrågar lite erfarenheter från andra. Modigt och klokt att vända sig utåt för stöd, olika vägar passar olika personer och en känner ju själv vad som är bäst för en själv. Bra att testa lite olika ju. Att kombinera det lite såhär som du gör, vara här och läsa och skriva och samtidigt ta hjälp från vården är det flera som är hjälpta av. Du bryter spiralen här nu som du nämner, ny väg, nya goda cirklar!

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user BEATNGU

Tänkte på när ni skrev om AA innan. Jag tyckte det var bra, men lite sektkänsla när det skulle läsas nåt stycke ur boken osv. Men det är väldigt skönt att vara bland folk som vet precis hur det är. Min lillebror ringde mig häromdagen. han har haft problem med droger och alkohol tidigare fast har kommit på banan riktigt bra igen. Det finns ju alternativ till AA som heter länkarna. Vet inte om det finns i alla städer, men ett par mil från mig finns dom. han tyckte att vi skulle gå dit och prova ihop nån gång. Det kanske känns som en bra grej att testa. Vet inte än om jag vill gå dit, men det kommer jag säkert om brorsan vill ha nån med sig. Sen finns ju NA anonyma narkomaner. Fast har man alkoholproblem är man lika välkommen. Dom kom och hade lite info en dag när jag var inlagd på avgiftning. Jag har dock aldrig gått dit, men jag menar att det finns alternativ. Vissa kanske tycker att det är bäst att bara prata med en person. En socionom. Det var min sista hjälp och man tar det i sin egen takt. Man får mycket tips och tankeknep att ta till. Jag tycker att man ska ta steget och prova så många alternativ som möjligt. Bara att resa sig och gå om det känns jobbigt. Min lillebror träffade flera som han lärde känna på nåt sånt möte. Dom fortsatte i en egen liten grupp. Gick ut och käkade ihop och hittade på saker tillsammans, tältade, paddlade kanot osv.

Profile picture for user vår2022

@less12 Vill börja med att säga, vad bra och modigt av dig att gå till vården för hjälp och att du nu träffar en psykolog. Jag tog kontakt med en privat psykolog innan jag slutade dricka. Jag kände att jag var tvungen att ta itu med saker som skavde i mitt liv för att må bra. Tänkte någonstans att det var det som skulle få mig att må bättre, inte på att sluta dricka. Jag visste innerst inne att jag inte mådde bra pga av att jag drack för mycket, men beroendet levde sitt eget liv. Var rädd för hur jag skulle må om jag dessutom skulle sluta dricka och jag vet att det är så jobbigt de först 4-5 dagarna. När jag gick till psykologen för tredje gången berättade jag om mitt alkoholberoende. Det var på min 2:a nyktra dag. Jag hade bestämt mig för att sluta för jag orkade inte med mitt liv och vindrickande, livslusten var borta. Kanske var det delvis för att jag börjat hos en psykolog som hjälpte mig på traven att sluta och för att jag inte kunde vara riktigt ärlig med henne om mig själv. Det blev ett genombrott för min terapi när jag berättade. Psykologen sade att hon inte riktigt hade fått ”kläm” på mig, att det fanns något som inte stämde. Det var en sådan befrielse att berätta och terapin fick en helt annan verkan. Min ångest, oro, skuld och skam berodde till största delen på alkoholen och den mildrades enormt när jag slutade dricka. Jag kunde få tag på och nå mina äkta känslor och vara i dem istället för att fly dem med alkohol. Min självkännedom har ökat. På mitt nya jobb (sedan 1 juni) är jag som en annan människa, min självkänsla och mitt självförtroende har ökat massor. I och med min psykologkontakt och att jag kände mig så otroligt motiverad och stark till att sluta dricka, behövde jag inte något stöd från vården. Jag har berättat för min man, mina barn, min stora familj att jag slutat dricka redan efter en veckas nykterhet och det har också varit oerhört hjälpsamt för skammen. Det stöttar mig, är stolta över mig och jag känner inte skam längre. Min man är min klippa. När jag någon gång kände sug i början, sade jag det högt till honom och han gav mig glass istället😂. Oerhört effektivt!

Så att ta all hjälp man kan få och berätta om sin problematik och även för sina närmaste mildrar skammen oerhört. Det skapar även tillit och närhet i relationer när man berättar och ger sitt förtroende till andra. Du är klok och det kommer att gå bra! Kram❤️

Profile picture for user less12

@vår2022 tack för ditt ärliga och utförliga svar. Har själv tidigare haft en del problem med ångest och liknande, detta har dock eskalerat nu senaste tiden. Vet att jag förhoppningsvis kommer må så mycket bättre som nykter. Vad modigt av dig att berätta för nära och kära, hur upplevde du det? Känns nästan svårare att berätta för min familj och mina vänner att jag bestämt mig för att bli nykter. Kanske skäms? Eller känner jag mig lite misslyckad, borde ju känna tvärtom, att jag ska vara stolt över att jag tar tag i mitt problem och gör något för att förändra mitt liv, finns dock en liten tanke som maler i bakhuvudet om att det är ett misslyckande av mig som blivit beroende.

Profile picture for user vår2022

@less12 Min ångest och oro eskalerade när jag till slut drack varje dag. Man hamnar i den onda cirkeln, man dricker för att dämpa ångesten, det håller i sig ett tag, sedan ökar ångesten igen och man dricker för att dämpa…När man dricker vet hjärnan att man kan dämpa ångesten med alkohol, men samtidigt blir hjärnan stressad av att man dricker alkohol och ångesten ökar på. Jag trodde att jag led av massor med ångest men det var inte hela sanningen och jag tänkte på om antidepressiva medel skulle vara behövligt. När jag slutade dricka så försvann massor av ångest, den ångest som framkallades av alkoholen. Nu kan jag känna ”normal” ångest och oro men inte tillnärmelsevis så mycket som när jag drack. Den är hanterbar och med mindfulness kan jag vara i det och det försvinner. Terapin har som sagt också gett mig verktyg och förståelse/insikt om mig själv. Jag har haft mycket skam med mig sedan barn som jag gjort upp med. Jag har förstått att det inte var fel på mig utan de vuxna som lade skam på mig. Det hade själva så mycket skam som de överförde på mig. Det är så oerhört lätt att skamma någon subtilt eller att någon är en offerkofta mot en. För mig var det mycket att jag inte kunde uttrycka mina känslor rätt ut om jag varg arg, då fick jag höra att man gjort sitt bästa men att jag ändå inte var glad. Man körde liksom över mina känslor, de togs som kritik och vederbörande blev ledsen eller arg på mig, för att jag var arg. Det har påverkat mig att känna skam och att jag inte vill göra någon ledsen, rädd för kritik och väldigt självkritisk. Håller inne med känslor och att jag inte alltid ens vet vad jag vill. Jag har förstått detta långt tidigare men det är först nu när jag blivit nykter och kommit i kontakt med mina äkta känslor som jag känner att jag lagt ifrån mig skammen som inte är min. Det har framför allt gällt min relation med min mamma. Jag har stått på mig i mina känslor och hon offerkofta. Jag känner mig trygg nu där jag står och det verkar som att hon börjar acceptera det.

Det var skämmigt och jobbigt att berätta, men också skönt. När jag bestämde mig för att aldrig mer dricka ville jag vara helt ärlig och sann, inte ha hemligheter mer. Jag smygdrack i deras närvaro men blev ofta för full så de har ju sett att jag inte alltid kan dricka ”normalt”. Sedan har vi alkoholism i generna från mina båda föräldrars sida, så detta har jag fått ärva och har en känslighet för. Ju längre tiden gick som nykter, desto mindre skam och mer stolthet kände jag. Mina nära är förvånade av att jag var så ”illa ute” för de såg ju inte allt och det var min hemlighet att smyga och gömma . Det är så stolta och glada för min skull och trodde nog inte att jag skulle sluta helt, nu ser de det. Jag tänker att jag ska visa vägen, har barn i din ålder. Både vad det gäller skammen och alkoholen. Att skam ärver man och att det läggs på en, men att det inte är deras skam. Att vi har alkoholistgener och att det ska vara medvetna om det.

Oj, vad mycket jag skrev, men typ så har jag upplevt det😁

Profile picture for user Kebne1

Jag fick campral mot suget och jag tyckte verkligen att det hjälpte efter ett tag. Det finns massor med hjälp att få om man är mottaglig och villig till det. Kämpa på🙏🏼

Profile picture for user less12

@vår2022 tack för ditt långa svar. Så fint att du tar dig tiden att svara. Vad skönt också att du har lyckats reda ut massvis som nykter kring dina känslor och din ångest. Har också alkoholism i släkten, flertalet som dött av det, så tänker att jag kan vara den som bryter släktens långa och sorgliga historia. Har ju länge läst här på forumet innan jag tog modet till mig att skriva och sen nu då söka hjälp. Tänkte länge att många skriver att dem har smygdruckit, tänkte själv att gud vad skönt, det har ju iallafall inte jag gjort. Insåg nu när jag skriver detta att jo det har jag ju. Druckit ensam, skyllt på att jag mår lite dåligt eller något annat för att kunna dricka, druckit en ”lagom” mängd innan någon sammankomst för att hantera det sociala bättre, druckit innan förfester för att vara lite ”roligare och skönare” när jag kommer dit. Som många andra, passat på att fylla på vinglaset eller ta en ny öl när ingen ser så dem inte ska tänka på att jag hällt i mig tre glas medan dem fortfarande är på det första. Blivit expert på att hålla reda på hur fort andra dricker och nästan varje gång blivit frustrerad över hur jäkla långsamt dem gör det. Intressant ändå hur skammen är där så tydligt även när man är mitt uppe i en fylla, efter en fylla och också före. Aja, dag 3 idag iallafall, 72 timmar nykter, känns stabilt Idag också, satsar på dag 4 snart. Just nu är jag lite frustrerad för vill mest att dagarna ska skynda förbi fram tills dag 6-7, så länge har jag nog inte varit nykter på cirka 2 år, vill så gärna kunna skriva här och säga stolt att jag har en vecka nykter.

Profile picture for user Suburra

@less12 ja dagarna går extremt långsamt i början men håll ut de kommer gå lättare sen . Jag mådde väldigt dåligt i början av nykterheten men nu efter 4 mån känns de som se släpper.

Profile picture for user less12

@Suburra starkt med 4 månader! Ja tiden går extremt långsamt, känns som att det enda jag tänker på är nykterheten och att fortsätta vara nykter. Hade som sagt velat snabbspola framåt några dagar och känna yes nu har jag tagit mig över tröskeln. Men men, snart dag 4 och är nykter så ska väl vara nöjd :)

Profile picture for user less12

Insåg nu när jag skriver här också att första gången jag skrev här så slutade jag skriva efter dag 3. Denna gång har jag inte ett enda uns i kroppen som skulle få mig att kunna dricka idag på dag 3. Framsteg.

Profile picture for user Suburra

@less12 ja varje dag räknas.. håll ut och sätt inte för höga mål typ nykter resten av livet då känns de för tufft . Mina mål var så sällan som möjligt då jag inte är ( historiskt sett ) intresserad av att smutta på ett glas.

Profile picture for user vår2022

@less12 Ja, det är framsteg att du fortsätter vara nykter och kvar här på dag 3💪! Dagarna är lite sega i början, att aktivera sig är bra så det känns som att det går fortare. Jag såg på massor av serier så att tiden skulle gå. Du jobbar på bra! Fortsätt så😁💕

Profile picture for user BEATNGU

@less12... Kämpa på! tycker att 3 veckor verkar vara min gräns när jag helt plötsligt mår bättre. som att man hoppat upp ett steg. Men sist så kände jag att jag svettades ur skiten i flera månader. Det är nog olika för alla. När jag var i din ålder var det alltid lättare att återställa sig tycker jag. Nu är man ju över 40 så nu är det mycket jobbigare med ett rejält bakrus. Skit bra att du gör detta i god tid. Vräk i dig en flaska kallt bubbelvatten när suget kommer. Det lindrar!

Profile picture for user less12

Tack för pepp och tips allihop! Tiden rullar på, det känns inte som någon kamp just nu utan mer väntan på att suget ska slå till. Är beredd, dag 4 är snart förbi, väntar på dag 5:)

Profile picture for user andesh79

Är själv på dag 6 idag, känns något bättre. Samtidigt känner jag ett inre lugn att inte mer behöva kämpa. Detta eftersom jag helt gett upp, kapitulerat, och tagit hjälp. Så skönt. Så himla skönt…

Önskar en fin lördagkväll 🙏🏼☀️. Skall bli väldigt skönt att vakna upp nykter imorgon 💪🏼☀️

Profile picture for user less12

@BEATNGU jag ljög när jag skrev att det går bra, det har gått bra fram tills idag. Idag är suger något överjävligt, har inte fått någon medicin ännu från läkaren utan hen ville prata om det denna vecka. Vill verkligen inte dricka, vill vara nykter. Spöket i hjärnan säger annorlunda. Trodde den värsta kampen var över, brukar ju få detta sug efter 3-4 dagar, trodde det värsta var över. Fan

Profile picture for user vår2022

@less12 Ta en promenad eller någon fysisk aktivitet. Drick något gott alkoholfritt. Ät något, suget brukar gå över efter ett tag. Be alkoholdjävulen dra med hög röst. Tänk på hur skönt det är att vara nykter imorgon när du vaknar. Du är starkare!💪💪💪💕

Profile picture for user BEATNGU

@less12 Du har kommit en bit redan. Det är jobbigt vissa dagar när den där känslan kommer då man skulle druckit i vanliga fall. Ta en promenad nästa gång i minst 40 minuter. Drick mycket vatten. Jag tycker att kolsyrat funkar bra. Ha nåt hårt godis hemma med lite starkt pulver i eller nåt. Jag fick reda på att när en "nu vill jag dricka" situation dök upp. Så är den borta efter en kvart. Men man blir ju deppig i början. Men det kommer att gå lättare!

Profile picture for user BEATNGU

Suget kommer minska. Men det kommer dagar då allt känns meningslöst. Jag har en liten sån dipp nu av ångest och stress. Sover inte, äter knappt. Men alkoholen tänker jag inte på då. Utan bara att nåt belönande fattas där alkoholen var. Som jag skrev innan nån gång så brukade jag komma över en puckel efter 3 veckor. Nu har det ju bara hänt två gånger, men just då kändes det som att giftet var ur kroppen och dom vanliga endorfinerna kom tillbaka på att bara kunna köra bil när som helst igen. Då fick jag lust med massa saker som jag inte kunde göra när jag drack. Men för min del så kommer det nog alltid komma såna perioder pga att jag får nån depp i hjärnan och stress. Det är då man vill ha något som lindrar. Men för min del är alkoholsuget borta än så länge.

Profile picture for user andesh79

Var på öppenvården igår och fick lära mig om PAA (postakut abstinens). Kan pågå längre än 6 månader efter man slutar. Hade jag ingen aning om. Men så skönt att veta, för då vet man ju vad det är.

Bra beskrivet också @BEATINGU, att det håller i sig typ en kvart. Det är också väldigt bra att ha i bakskallen, för sedan blir det oftast bättre 🙏🏼.

Kämpa på friends 🙏🏼☀️. Idag blir det fint väder (här iaf). Må gott och gör något kul 😎

Profile picture for user less12

Så sitter man här igen, hjärtat bultandes såsom att det ska hoppa ur kroppen, svetten som rinner, händer som darrar, tankar som spinner runt i huvudet om vad jag sa och gjorde, hur kunde jag hamna här igen? Jag klarade längre än jag trodde men tillslut gav jag efter. Kan vara en kombination av orsaker, satte mig i en situation jag inte var redo för, har inte fått min medicin utskriven ännu, vet inte varför det dröjer. Är besviken på mig själv. Har en kraftig ångest, superjobbigt men vet att den går över om någon dag.

Profile picture for user less12

Vill egentligen typ bara gråta känner jag. Hade ju tänkt att aldrig hamna här igen, med skammen och ångesten bultandes i kroppen. Varför gör jag såhär mot mig själv? Det är ju verkligen inte värt det..

Profile picture for user less12

Lyckades ta mig ur soffan och fosterställningen, gick ut på en promenad, hjälpte att dämpa den värsta ångesten. Kunde sortera tankarna lite bättre och mörkret släppte en stund.

Profile picture for user less12

Ska höra av mig till vårdcentralen imorgon och försöka skynda på recept på något som dämpar suget. Behöver verkligen det för att kunna kämpa emot lite till. Dag 1 är snart över ännu en gång, ångesten ligger fortfarande kvar, dock lite förbättrad. Lyssnar på alkispodden och det gör mig lite lugnare, lyssnar på avsnittet med Jan W, inser att jag inte är ensam om min problematik. Skönt att höra om hur han berättar om alla dumheter han gjort på fyllan, gör att jag känner mig lite lugnare nu när bakisångesten talar om för mig att jag förstört mitt liv och att jag borde flytta till en ny stad. Jag vet ju självklart om att jag inte gjort det och att jag inte behöver göra det men.

Profile picture for user less12

Nu svamlar jag på här igen. Om man ska ta det positiva från gårdagen så har jag iallafall fått en påminnelse om varför jag inte ska dricka. Tål inte skiten. Blir personlighetsförändrad, vill bara bli fullare och fullare, har inget stopp eller någon gräns.

Profile picture for user Allegra

Hej @less12 !! Tycker det är jättebra att du ”svamlar på” härinne :) Att du skriver ner hur du känner dig tror jag är betydelsefullt. Är så lätt att dra sig undan då man känner att man inte levt upp till sina ambitioner.
Men forumet är till för att stötta i med- och motgång.

Som en kompis brukar säga ”det är bara att bryta ihop och komma igen”. Hoppas att du får en god natts sömn, imorgon är en ny dag✨

Allt gott /Allegra

Profile picture for user Allegra

@less12 P.S . Det där med att du inte har något stopp när du börjar dricka, det känner jag så väl igen.., Är därför jag vill sluta med skiten, kan inte vara måttlig, det är allt eller inget…

Profile picture for user less12

@Allegra tack!! Ja tyvärr är ju problemet verkligen att när man väl börjat dricka så dricks det till man stupar. Känns bättre idag, den ihärdiga ångesten har lagt sig efter natten. Fortfarande lite besviken att jag hamnade där igen. Men men, tar nya tag, vill ju vara den som inte dricker, får kämpa på igen, dag 2.

Profile picture for user vår2022

@less12 Känner också så väl igen mig. Ett glas blir till en hel flaska eller mer, det finns inget stopp. Skönt att det känns bättre idag och med nya friska tag. Det är så sant som flera säger, ta inte det första glaset, då är man på den säkra sidan. Kämpa på nu, du fixar det här!💪. Ha en bra dag!☀️🌸

Profile picture for user less12

@vår2022 sant som du säger, sålänge man inte tar det första glaset. Problemet var väl att jag inte var stark nog när hjärnan skrek efter det där första glaset. Får försöka bli bättre på att distrahera mig när dem tankarna kommer, har ju fått mycket tips och råd från andra kring saker eller aktiviteter att försöka få bort suget med. Jag ska fixa det här!

Profile picture for user Lonely Man

@less12
Du fixar det här!!
Skönt att du mår lite bättre.
Suget efter A kommer o går..
Tänk på det negativa med A när suget kommer även om det känns tufft. Har hört av de som varit nyktra en längre tid att det kan ta upp till 8-9 månader innan man e mer stabil. Individuellt förstås. Har själv varit nykter i 12 veckor fortfarande svajigt men det blir bättre. Ta hand om dig.🌞

Profile picture for user less12

@Lonely Man
Funderar på att anteckna ner en lista med det negativa om alkoholen i mobilen för att ta fram när jag blir sugen. Jag vill inte dricka, får alltför mycket negativt av det, det är verkligen inte värt det. Denna gång ska jag lyckas. Skönt att höra att det känns lite lättare för dig, starkt med 12 veckor!!

Profile picture for user Allegra

Bra idé @less12 , gör en lista! Skriv ner allt som du upplever som negativt med att dricka. Försköna ingenting, ta med det värsta som har hänt. Jag har gjort liknande och det är ingen vacker läsning men nödvändig.

Ha en fin dag☀️

Profile picture for user less12

Dag 5, vaknar idag med ett ihärdigt sug. Hjärnan vill enbart att jag ska berusa mig en stund. Blir en jobbig dag. Kämpar på. Fått campral utskrivet igår, ska hämta ut dem idag. Hoppas på att det ska hjälpa mig påvägen.

Profile picture for user vår2022

@less12 Aktivera dig med promenad eller någon fysisk aktivitet, pussel, spel eller annat. Drick goda alkoholfria alternativ, bubbelvatten med smak och is. Tänk på hur skönt det är att vakna nykter imorgon och bra du kommer att må av det. Eller ryt ifrån högt till alkoholdjävulen och be han fara åt helvete! Kämpa på nu och hoppas Campralet hjälper mot suget. Du fixar det här!💪💪💪

Profile picture for user less12

Tack hörrni! Som ni säger, så himla skönt att vakna nykter. Påbörjat medicineringen nu, känns så overkligt eller absurd, har nu alltså påbörjat medicinering mot alkoholberoende, det innebär ju verkligen att jag är alkis. Vet inte, tror det blev en ny insikt som slog till, kanske tar lite tid att sjunka in. Samtidigt känns det så jäkla skönt, är så klar med alkoholen. Dock undrar jag lite, vad har ni ersatt berusningen med? Kanske bara jag som tänker så, att nu när jag inte kan berusa mig med alkohol, vad ska jag då göra? Ska jag istället börja missbruka träning eller jobb för att få den där kicken? Märker ju verkligen att jag har en missbrukarhjärna, ständigt sökande efter en ny kick eller ett nytt rus. Tröttsamt.

Profile picture for user vår2022

@less12 För mig har träning ersatt mycket av min berusning. Har tränat en del innan men nu får jag valuta för den. Tidigare belönade jag mig med alkohol efter träningen som inte gav valuta. Trodde att jag då höll mig sund, men skillnaden är stor nu. Nu ger endorfinerna kicken utan alkohol. Nu känner jag mig verkligen sund på riktigt. Det kan ju lätt bli missbruk av detta med, men jag gör en ”sund” plan på träningen som jag håller mig till. Har köpt en aktivitetsklocka som hjälper mig i utvecklingen och så att det blir sunt. Klart man kan överträna, men jag har lyssnat på den och följt råden. Sedan tycker jag att jag i och med nykterheten blivit lugnare och mer chill, inte lika ”på” och överaktiv i huvudet. Alkohol skapar stress i hjärnan och nu slipper hjärnan det. Den får återhämta sig och hitta balans igen. Har mer energi till att göra ”tråkiga” saker också som tex städa, sortera, kasta och trädgårdsarbete, det är inte så tråkigt längre, det är skönt att få det gjort och resultatet blir bra, jag känner mig nöjd.

Du kommer säkert att hitta på saker du vill spendera tid på, vara kreativ med tiden som blir över istället för drickandet. Det är inte säkert att du måste börja missbruka annat, ge nykterheten tid så kommer du att upptäcka en ny sida av dig, en som är mer chill och lugn. Och ta reda på om det finns underliggande saker till att du dricker, undersöka det och ta itu med det. Ha en fin fredag, det kommer att gå bra!🌞💕

Profile picture for user less12

@Lonely Man tack för din omtanke! Det går dåligt samtidigt som det går bra. Har börjat vara ärlig mot min omgivning, försöka bryta beteendet med alla lögner, berätta om min problematik och mitt drickande för mina närmaste. Superjobbigt men väldigt skönt. Har druckit tyvärr, inte stolt över det, dock mår jag inte heller jättedåligt över det, känns som att jag är på god väg ändå genom att bryta mina destruktiva beteenden, det kommer att hjälpa mig att hålla mig nykter i slutändan.

Profile picture for user less12

Det är lite sjukt egentligen hur lögnerna har satt sig som en del av min personlighet. Även här där jag är anonym till människor jag inte känner vill jag ljuga och dölja. Det räcker nu, som jag skrev tidigare fick jag Campral utskrivet, skrev att jag påbörjade medicineringen, det stämde inte riktigt. Fick det inte levererat till brevlådan utan det skickades till ett postombud, har dröjt med att gå dit och hämta ut medicinen, förmodligen för att skjuta på att nu måste jag verkligen bli helnykter, har väl på något vis ljugit för mig själv att jag kunnat dricka i väntan på att jag hämtar ut dem. Nu idag, ska jag gå och hämta ut medicinen och ta mina första tabletter. Förlåt allihopa för mina lögner.

Profile picture for user vår2022

@less12 Vad modigt av dig att vara sann mot dig själv och din omgivning. Det är en del i nykterhetsarbetet, att vara sann och ärlig, framförallt mot dig själv och det är du själv som ska göra det främsta arbetet. Det är så du kommer att komma framåt, en dag i taget. Sen blir man modig av att vara sann😁.

Lycka till!💪❤️

Profile picture for user less12

Har ju hemsk ångest idag eftersom jag blev alldeles för full bland folk idag. Idag kan jag dock skrika tillbaka åt ångesten, nu har jag tagit ett steg till, har hämtat ut medicinen och tagit dem första två tabletterna. Ett till steg mot att aldrig hamna i detta jäkla mörker igen.

Profile picture for user Lonely Man

Hej.
Bra att du skriver här igen och att du är tillbaka på hästen igen. Jättebra att du dina första tabletter hoppas det hjälper dig.
Du klarar detta var inte för tuff mot dig själv. Det kommer att kännas bättre mär den mgesten släppt. Ta hand om dig❤️

Profile picture for user less12

@Lonely Man tack för peppen, ja har märkt att jag slutar skriva när det gått dåligt, dumt egentligen för det är väl då jag behöver det som mest. Ångesten har släppt, suttit ner och pratat med tjejen om att jag är beroende, börjat medicinering och planerar att vara nykter livet ut. Tror ångesten släppte när jag insåg att det förhoppningsvis var sista dumma fyllan, att jag numera inte ska behöva vara orolig för vad jag sa och vad jag gjorde kvällen innan. Att om någon ger mig en gliring om hur full jag var så kan jag numera säga att ja, jag har insett att mitt drickande ställer till det och att jag ska sluta dricka.

Profile picture for user less12

@Lonely Man tack för peppen, ja har märkt att jag slutar skriva när det gått dåligt, dumt egentligen för det är väl då jag behöver det som mest. Ångesten har släppt, suttit ner och pratat med tjejen om att jag är beroende, börjat medicinering och planerar att vara nykter livet ut. Tror ångesten släppte när jag insåg att det förhoppningsvis var sista dumma fyllan, att jag numera inte ska behöva vara orolig för vad jag sa och vad jag gjorde kvällen innan. Att om någon ger mig en gliring om hur full jag var så kan jag numera säga att ja, jag har insett att mitt drickande ställer till det och att jag ska sluta dricka.

Profile picture for user less12

@Lonely Man tack för peppen, ja har märkt att jag slutar skriva när det gått dåligt, dumt egentligen för det är väl då jag behöver det som mest. Ångesten har släppt, suttit ner och pratat med tjejen om att jag är beroende, börjat medicinering och planerar att vara nykter livet ut. Tror ångesten släppte när jag insåg att det förhoppningsvis var sista dumma fyllan, att jag numera inte ska behöva vara orolig för vad jag sa och vad jag gjorde kvällen innan. Att om någon ger mig en gliring om hur full jag var så kan jag numera säga att ja, jag har insett att mitt drickande ställer till det och att jag ska sluta dricka.

Profile picture for user andesh79

Lugnt @less12 😎. Det är en del av sjukdomen. jag vet hur det är. Men bra att du fått medicin nu. Hoppas det hjälper. Jag är så jäkla glad över min Antabus. Annars vet jag att jag hade krökat ons, to samt fre förra veckan. Nu går det inte. 4 veckor på söndag. Kämpa på nu 🙌🏼☀️

Profile picture for user less12

Vaknade med huvudvärk och kände hur paniken steg inom mig, tog några sekunder innan jag insåg att nej jag är inte bakis. Börjar dag två, ska strax ta morgondosen medicin. Ingen Kännbar ångest idag, väldigt skönt,

Profile picture for user Argbiggan

@less12 visst är det skönt när man inser att man är nykter?
Vad modig du är som är så ärlig, har läst ikapp lite i din tråd. All kudos till dig.
Hoppas du får en fin dag och att din huvudvärk släpper 🤗

Profile picture for user Allegra

Händer mig varje morgon @less12 , tror i några sekunder att jag är bakis och får panik. Sedan stor lättnad! Tar du antabus nu? Tänker att det är ett superbra stöd för att få utrymme att skapa nya vanor. Kram✨

Profile picture for user less12

@Allegra haha ja som du säger först total panik och sedan en stor lättnad. Nej, tar inte antabus. Fick Campral utskrivet, känns som att det kommer fungera bra.

Profile picture for user less12

@Allegra absolut! Ska hålla er uppdaterade, antar att jag först kommer märka någon effekt när det gått 5-6 dagar, då jag brukar ha svårt att hålla emot. Idag är det inga problem, motivationen är hög och hatet mot alkoholen starkt. Känner mig starkare denna gång, nu har jag ju också berättat för min tjej att jag inte kommer dricka alkohol, hennes tillit kring mig och alkohol är redan skadad så känns viktigt inte bara för min egen skull men även vår relation att jag nu håller mig nykter.

Profile picture for user less12

Början av dag 3. Gårdagen kändes ganska bra, lite tankar om alkohol men var ganska lätta att slå bort. Tror dem kom såhär pass tidigt bara för att denna gång har jag lovat mig att aldrig dricka igen, tar medicinen, så hjärnan/beroendet har väl börjat fatta att något är på gång och försöker trigga lite. Var med på AA möte igår, delade för första gången, nervöst men skönt.

Profile picture for user less12

Början av dag 4, dag tre gick rätt bra. Idag kan jag inte dricka pga ingen alkohol, systemet är stängt och viktigaste att jag inte vill så denna dag blir bra :)

Profile picture for user vår2022

@less12 Bra jobbat! Var modigt av dig att gå på AA möte och att härligt att det kändes skönt. Vad bra också att du pratat med din tjej, det skapar tillit när man är sann och ärlig med varandra och man kämpar på tillsammans. Min man är min största supporter och vår relation har blivit mycket mer öppen och det finns mer närvaro mellan oss, sedan jag slutade dricka. Även han avstår vin och det är inget vi köper hem längre.

Ha en fin söndag!🌞💕

Profile picture for user less12

@vår2022 tack! Ja känns bra att vara ärlig, då finns det liksom ingen återvändo heller, det är inget alternativ att inte vara nykter nu när jag ärligt berättat om min problematik.

Profile picture for user Kebne1

Campral har hjälpt mig enormt mycket! Inte från dag ett men efter ett par veckor. Jag tog dem slaviskt noggrant och hoppade aldrig över dem. Om jag gjorde det kom suget direkt! Kämpa på!

Profile picture for user less12

@Kebne1 okej! Vet inte riktigt när effekten ska komma, kanske är det placebo jag känner av nu haha. Men känner mig starkare än någonsin, inget sug på alkohol, planerar i mitt huvud vad jag ska tillbringa tiden jag får över nu när jag inte sitter avslagen i soffan under ruset eller ligger hela dagar i sängen däckad av ångest. Har städat hela lägenheten idag, gjort matlådor inför veckan och börjat rensa ut skit här hemma, längesen jag kände sånhär energi en söndag eftermiddag.

Profile picture for user Allegra

Vad skönt det låter @less12 med mer energi! Har själv dragit ner kraftigt på drickandet under sommaren och får nästan panik när jag inser hur mycket tid och kraft som gått åt till att vara full eller bakis. Men försöker blicka framåt och gläds själv över att jag fått lust att t.ex städa eller gå på bio igen. Allt gott ✨✨

Profile picture for user less12

@Allegra ja superskönt, som sagt vet jag inte om det kanske är placebo. Får vara försiktigt optimistisk om att det håller i sig, förväntar mig inget underverk i energi och ork såhär tidigt. Håller med dig, får också lite panik när jag tänker hur många timmar jag spenderat ensam med vinglaset, slumrat till några timmar och sedan vaknat upp, kanske fortsatt dricka. För att sedan inte ha gjort något alls på flera timmar. Dagen efter spenderades oftast med ångest över drickandet, gårdagen eller liknande med flertalet timmar liggandes ensam i soffan eller sängen. Vi kommer ha så mycket tid över, förhoppningsvis mer energi också till att fylla tiden med något mer meningsfullt, eller kanske nu såhär i början bara riktig avkoppling.