Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Jag är uppe i Norrland igen🌅. Träffade en massa nya personer på ett släktkalas. Det var gemytligt med god mat och glada skratt. Den norrländska dialekten är fin. På kvällen var det grillning, och de flesta drack alkohol. Dock endast 1 eller ett par öl/ cider. Inget konstigt att jag drack bubbel-vatten. Detta är inget jag är van vid, men kändes väldigt bra, att ingen verkade dricka för mycket. På kvällen var vi och tittade på solnedgången som gick ner över sjön. Magiskt vackert. Det berättades historier om sjön och trakten runtomkring. En fin kväll. 🍃🌟🍃

Tack Sattva💕Ja det var skönt och annorlunda i Norrland. Det som är helt annorlunda är mannen jag träffar och hans -drickande. Som ni vet så är det nummer 1 på eventuell partner för mig. Inget beroende ( alkohol, träning, sex, spel, droger, samlande, jobb mm) Han öppnade en mousserande vin, och skulle ta till maten. Vi skålade, jag drack trocadero. Han tog ett halvt glas mousserande vin, sen blev den stående hela kvällen, och han drack också trocadero. På morgonen frågade jag vad jag skulle göra med vinet? Häll ut det.. Fy vad det luktade. Jäst och surt. Hans förhållande till alkohol har inte gjort mig ostabil 1 enda gång. Hans släktingar som hälsat på har tagit någon öl, eller the..Dom har helt andra intressen än att ligga bakfulla dagen efter. Tänk om det varit som förr för mig. Då hade jag druckit och snackat. Oftast hade jag kul, och andra också.. Men att ha minnesluckor, knappt våga titta personerna i ögonen nästa dag, och låtsas som inget. Nej du jävul..Som dom säger här i trakten. Aldrig mer! Jag har spikat, skruvat, låst, och klistrat igen den dörren för evigt! Dom sista ljuva åren, ska bli dom bästa i mitt liv..😍🔥🌼💕❤️🌟⚡️..Leva och njuta av just det som gör mig nöjd och glad. ❤️❤️ Snart Norgeresa. Träffa döttrar med familj. Vara vid havet. Senare träffa mina andra barn och barnbarn. Åka iväg på små turer. ⛴.. Sommar och sol⛱🦞🐝🐞🦋..Fortfarande semester. 🥰

@miss lyckad Åh, så skönt att han har en så naturlig inställning till alkoholen. Så att du helt slipper fundera på det. Då blir alkohol en ickefråga för er båda. Talar han väl om sitt ex också? Det är ju min nummer 1, när jag hittar någon man någon gång.

Kram 🐘

Tack Torn och AH💫..När jag tidigare dejtat, så har det tagit ett tag innan man ser hur personen hanterar alkohol. Har man då också ett distansförhållande, så kan det vara ännu svårare. Jo, AH denna killen talar väl om sitt ex. T.o.m väl bra ibland😉. I långa förhållanden finns ju oftast mycket fina stunder. Det beror på hur man vill minnas. Antingen kan man ju fokusera på det som var riktigt bra, och då kan man ju undra varför det tar slut. Eller så minns man allt det dåliga, och undrar varför i hela friden man var ihop? Med tiden brukar det ändå bli en blandning av både bra och sämre minnen. Jag kan tänka på mina barns pappa, och prata om en man som är händig, trevlig, snygg, och allmänbildad. Men det finns ju en annan sida också, annars hade det ju inte blivit någon separation. När alkoholen blir nr 1 i livet, när barnen och familjelivet blir åsidosatta, när det viktigaste i vardagen, är när man kan dricka nästa gång. Eller möjligtvis något annat beroende man tar till. Då är livet inte bra. Det är där jag aldrig vill hamna igen. Vi människor är lite luriga, och smarta. Vi visar oftast inte våra sämsta sidor i början, annars blir nog ingen kär, 😅..Men som alltid, tiden utvisar vad som blir. Det finns alltid lite saker att kolla upp och vänta in. En fin och hållbar relation byggs inte på 1 vecka. Jag har dock väldigt bra magkänsla oftast numera. Killens släktingar var ett gött gäng😃..Sådana man gärna vill umgås med. 🥰

@miss lyckad Jag umgås ju mycket med min ex-sambo tillika barnens pappa. Så mycket att folk generellt brukar kalla det ”världens bästa separation”. Och det är det kanske, och vi valde båda två att sätta barnens bästa i fokus. Och har man dessutom ett handikappat barn så krävs det att man kommer överens. Och det krävs direktkommunikation, för ingen info kan gå via henne.

För mig är barnens pappa som den bror jag aldrig fick, och jag vet att han har samma typ av känslor för mig. Vi vill varandras bästa och hjälper varandra. Nu när yngsta dottern har flyttat så blir det mest sms-kontakt. Och sen firar vi barnens födelsedagar och jul ihop.

Om jag träffar en man framöver så måste han acceptera att jag har den här relationen till mina barns pappa, utan att bli svartsjuk. Annars skulle det aldrig funka. Och mina barns pappa säger likadant.

Han har inte träffat ngn ny, men jag har haft en relation som pågick cirka 1,5 år. Och de två blev goda vänner, vilket verkligen förvånade min då nya kille. ”Det funkar aldrig”. Jo, det funkade utmärkt.

Kram 🐘

PS. Jag väljer att lyfta barnens pappas positiva sidor nästan alltid. Men jag pratar även om hans dåliga sidor, med hans mamma/pappa och min äldsta dotter. Vi fyra står nära honom och kan förhoppningsvis, med gemensamma krafter, påverka honom i rätt riktning. Förhoppningsvis. Det går dock rätt trögt 🤣

Ja andra halvlek, det är en balansgång när det gäller mina barns pappa iaf. Oftast fungerar vårt samarbete bra. Lite gemensamma presenter, hjälpas åt med studentfest, osv. Det som ställde till det ett tag var ex- mannens dåvarande tjej. Mycket drickande, och andra missbruk. Nu är allt lugnare, och pappan och våra barn har en bättre relation. Ju större våra barn blir desto mindre kontakt har jag och han. Det som är bra är att han tex hjälper till att rasta hundar ibland. Att han umgås och åker på konsert med ” barnen” när det passar. När den missbrukande tjejen försvann ur bilden, fick han snabbt god kontakt med sina barn igen.❤️Det känns skönt även för mig. Det är fint när relationerna funkar.

@miss lyckad Det är ju det allra viktigaste. Att våra barn får en fungerande relation till båda sina föräldrar, även om den kan se olika ut av olika anledningar. Jag kan tänka mig att det kan bli tufft att härbärgera barnens besvikelse också, de gånger det inte funkar. Missbruk har ju tyvärr den egenskapen att det liksom är inbyggt i sakens natur att man sviker dem man älskar allra mest.

Kram 🐘

PS. Jag om min mamma har börjat prata om dåtiden. Min barndom, min pappas missbruk, hennes sätt att hantera det osv. Det är nog nyttigt, för oss båda. Min mamma har aldrig pratat med någon om detta, hon har skämts för mycket. Nu, inför mig, berättar hon den nakna sanningen. Det känns stort och viktigt.

Vad bra AH att ni kan samtala om din uppväxt och era relationer. Det kommer oftast en dag när frågorna blir obesvarade.❤️Jag har börjat tänka mycket på mitt eget förhållande med barnens pappa. Det känns nästan som jag ångrar alla år som bortslösade. Jag har aldrig tänkt så tidigare, men det känns som om tiden hunnit ikapp mig på något sätt. Det var inte värt att lägga så mycket tid på det förhållandet. Som egentligen har varit en berg-och-dalbana sen start. Jag vet heller inte varför dessa tankar kommer nu..Men det är ingen positiv känsla. Det kan hända att jag ser hur dåliga val exmannen fortfarande gör. Hur kunde jag slösa bort mitt liv på honom liksom. Jag har alltid varit värd något bättre. Vi får tro att denna känsla och dessa tankar reds ut. Jag kommer att prata med en klok väninna. Hon har alltid smarta åsikter om saker och ting. ❤️Det är ju inte kul att ångra en massa år. Klart att jag aldrig ångrat våra barn, men kunde ju flyttat när den yngsta varit liten. Problemet är att när han föddes, då hade vi våra bästa 10 år. Lite skönt ändå att skriva om det, så det kanske klarnar. 🌿

@miss lyckad Sannolikt behöver du nog prata om det, i tal eller skrift. Det lättar liksom inombords när orden tagit sig ut. Sanningen, så som man minns den.

Men gjort är gjort. Och nu är nu. Du har jättemånga fina år framför dig, på en annan ort kanske till och med 🥰

Kram 🐘

Vaknar tidigt, det är skönt att vara ledig. 🌿..Eller iaf på dagen, jag börjar jobba ikväll. Jag jobbar mycket i stöten, är snart ledig 11 dagar i sträck. Då blir det Norrlandsresa, och sedan bröllop på västkusten. Jag ska hålla tal. Det kommer att bli både nervöst och spännande. Jag har lite olika roliga saker inplanerade till vintern. Bla Spa-helg, och Stockholmsresa. Det behövs i dessa tider. Eller jag behöver alltid det, framtidsplaner. Att bo själv är inte jättekul, men det finns fördelar. Är man trött, så är det skönt med tystnad i huset. Samtidigt undrar jag hur sonen har det i fält, i militärtjänst. Han har ingen kommunikation med omvärlden på ett tag. Jag tror han är såpass stark så han klarar sig bra. Min lilla son, som har blivit stor nu. Tiden går oerhört fort. Det vore kul att veta vad som kommer att hända dom närmaste åren. Jag hörde mig för på mitt medarbetarsamtal, om ev. Tjänstledighet för att prova nytt jobb på annan ort. Det kan säkert gå bra, sa min chef, men helst vill jag ha kvar dig här, såklart. 😊. Hon förstod att jag hade dom funderingarna på att flytta. Vad är det värsta som kan hända sa hon? Att du flyttar tillbaka igen. Ja det lät ganska enkelt när hon la upp det på det viset. 😅. Vi får se. Norrland är inte den första platsen, jag har funderat på att flytta till. Men kanske den sista, man vet aldrig..❤️❤️. Mina funderingar kring äktenskapet med mitt ex, har landat i att, jag har lärt mig oerhört mycket av honom också. Samarbete, olika hobbyer, och tillsammans fick vi fina barn och barnbarn.💕 Just nu ångrar jag ingenting. Vi älskade varandra, och han kommer alltid att vara den jag känner bäst, förmodligen. Lite vemodigt, men hoppas att min nuvarande kärlek ❤️ växer sig starkare och tryggare med tiden. Då blir jag glad och nöjd. 🍃🌟🍃

@miss lyckad Du har verkligen en spännande fas i livet just nu. Sonen har flyttat hemifrån och du har alla dina barn utspridda så inget fäster dig vid platsen du bor på. Du har tagit ytterligare ett viktigt steg genom att fråga hur din chef ställer sig till tjänstledighet.

Å andra sidan har du bra arbetstider med regelbundna långledigheter nu, som är mycket värt. Man vet vad man har, men inte vad man får. Vågskålen står och tippar, och tids nog tar du ett beslut som gynnar helheten. Du är en klok kvinna, och modig, men du gör nog inte heller något förhastat. Beslut får ligga och mogna till sig först.

Kram 🐘

@miss lyckad Fint ändå att du kan se tillbaka på tiden med exet med förnöjsamhet. Ni hade det bra, och resultatet av er relation - era barn - blev frukten som toppade helheten. Det tjänar inget till att gräma sig. Allt blir som det blir och går som det går. Att acceptera dåtiden är nog viktigt för att omfamna framtiden.

Jag har ju en minst sagt skakig relation till min mamma, på grund av hur hon betedde sig under min uppväxt. Jag har haft svårt att förlåta henne för hennes tillkortakommanden. Men jag landar mer och mer i ett förlåtande stämningsläge. Hon gjorde så gott hon kunde. Hon visste inte bättre, det var ingen illvilja från hennes sida. Och inget blir bättre för att jag ”straffar” henne. Tvärtom känns det bra att skapa en god relation till henne nu, på ålderns höst. Sina sista år i livet ska hon få ha en närvarande dotter.

Kram 🐘

Vilka fina inlägg Miss Lyckad! Både om grubblerierna om exet och att du sen landar i att det inte är bortkastat. Det är ibland lätt att i efterhand tycka att man borde gjort annorlunda, men där och då är valen i sitt sammanhang och att se det fina som fanns då är viktigt. Och att erfarenheterna man fick.
Jag får verkligen intrycket av att du står med båda fötterna på jorden och att du kan ge dig ut på nya vägar och det kommer att gå bra. Du känns så tillfreds med allt. Ingen flykt, bara nyfikenhet. Din resa och dina trådar här är verkligen så häftig/a. Jag tycker verkligen att du ska känna dig så stolt över dig själv, att du valde barnen och dig själv framför sambon och alkoholen.
Önskar dig all lycka!

Tack Andra Halvlek och Sisyfos för fina, peppande inlägg💕. Just idag mår jag toppen🌟Jag är och hälsar på i Norrland. Solen skiner, och just nu känns det som om det mesta stämmer. Vi får se om det håller i sig, med att vara nöjd med livet🌟och att förändra det som skaver. Jag tänker mer och mer på att tiden är utmätt, och att jag måste göra saker för min skull. Att leva livet som jag själv vill. Våga ta steg framöver, som inte är helt givna. Vi får se vad som händer och sker. Är det lätt så är det rätt, ungefär. ❤️

Tack Andra Halvlek och Sisyfos för fina, peppande inlägg💕. Just idag mår jag toppen🌟Jag är och hälsar på i Norrland. Solen skiner, och just nu känns det som om det mesta stämmer. Vi får se om det håller i sig, med att vara nöjd med livet🌟och att förändra det som skaver. Jag tänker mer och mer på att tiden är utmätt, och att jag måste göra saker för min skull. Att leva livet som jag själv vill. Våga ta steg framöver, som inte är helt givna. Vi får se vad som händer och sker. Är det lätt så är det rätt, ungefär. ❤️