När kommer dag nr två??

Profile picture for user Smörblomma

@Varafrisk Kämpa på. Du vill göra detta för din skull och du kan. Låt inte yttre omständigheter få dig att dricka. Gråt en skvätt och kom igen om något är jobbigt, skrik om det är det du behöver men drick inte.

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Bra där! Tänkte på en sak stoppa inte vid frågan jag känner mig låst / förminskad. Fortsätt. Varför är det så farligt? Vad kommer den känslan ifrån? Tills du känner att du hittat Kärnan. Därifrån kan du nog snart rama in pudeln. Fundera på hur du kunde gjort istället när denna känsla infinner sig? Komma fram till några alternativ. När känslan sedan kommer är du beredd. Då plockar du fram kartoteket och testar dig fram.

När man sedan lyckas är det en fröjd. Att slippa dessa påslag är en fröjd 🤗

Flyktbeteende tror jag de flesta av oss är proffs på. Man tar till det i massa olika former istället för att hantera grundorsaken. Bara det att sedan jagar den runt en på massa trista dolda sätt.

Profile picture for user Sisyfos

Ja, VaraFrisk, fortsätt med din resa du nu. Tänker att det är bra träning i sinnesrobönen. Du har gjort vad du kunnat. Dags att släppa och fokusera på dig och ditt. För du har ju jättemånga nyktra dagar den här semestern. Avsluta starkt också. Ser ut som om du har en fin vecka framför dig.
Och statistik i all ära, jag tror att du (liksom jag) behöver jobba jättemycket med vanorna. Det finns en gräns man absolut inte vill passera. Efter den gränsen stämmer säkert den dystra statistiken, men jag tror inte att alla här på forumet skulle definieras som ”alkoholister” i den statistik som redovisas. Men det är att leka med elden att fortsätta. Jag får fortfarande de där tankarna på vin, särskilt när jag är trött. Och det har gått lång tid i min nykterhet. Det handlar mycket om att identifiera vad vinet tillför - eller för mig då, vad jag vill uppnå med att dricka. Det är energin och bubblan jag vill åt, smärtlindringen också kanske, men inget av det blir bättre av vin.
Jag tänker att Tofus tips är både konkreta och bra. Inte heller nöja sig med svar som
”För då blir jag förminskad och äger inte minprocess” för det är heller inte sant om man tänker efter. Man blir inte förminskad för att någon annan gör något. Det är ens egen självbild som skadas och den äger och skapar man själv. Jag vill inte säga att det är lätt, det är ett ständigt jobb med den, liksom med alkoholen och jag tror att de går hand i hand. Och det finns så många faktorer som spelar in. Trötthet och mående framför allt. Andras reaktioner handlar mycket mer om dem än om dig/mig. Det gäller bara att fatta det.

Profile picture for user Tofu på besök

@Sisyfos Så sant, det handlar ju egentligen om knäpptankar. De får man se till att ta dö på. För mig går det inte att förneka dem. De finns ju där så bättre att bekräfta att de finns. De måste plockas ner i beståndsdelar. Då blir det lättare att hitta alternativ. Gärna långt innan saker händer så man slipper gå åt det hållet.

Det är detta som jag ser är det där 7:e sinnet. Genom att göra allt detta lär man sig och skapar en inre trygghet. Ett lugn. Inga tankar är förbjudna. De ska bara hanteras så man mår bra.

Att gå igenom det vi gör är en otrolig utvecklingsresa. Många går den aldrig. De har inte fått ett uppvaknande. Genom att ta uppvaknandet till sig kan man uppnå total frihet. Det ger helt andra möjligheter i livet. Det blir mycket mer lustfyllt 🤗. Spela den filmen om 20 år och jämför med alternativet. Att stanna där man är.

Jag vet vad jag väljer iaf

Profile picture for user Varafrisk

@Inombords Ja, oj vad du var vaken tidigt! Jobba eller vaknade tidigt ändå?

@Smörblomma Ja…skrika högt vore nog väldigt bra just nu!

@Sisyfos @Tofu på besök Jag läser vad ni skriver och tar till mig det.

Kram

Profile picture for user Varafrisk

Tog SÅ lång tid innan jag kunde somna inatt! Himla tur att jag är ledig idag och inte behöver jobba! Något hände igår när jag satt och skrev i sängen. Vet inte om det är ischiasnerven som kommit lite i kläm men det gör väldigt ont i högra skinkan. Får ta en promenad istället för gymet men hoppas på gymet imorgon.
I em kommer min systerson m familj. Har säkert inte träffat dem på sex, sju år. Allt blev ju så konstigt efter det att min syster dog. Men nu behövde han plats i frysen och undrade om jag ville köpa lite viltkött.

Jag har fortfarande inte släppt vad som skrevs igår. Vet vad det beror på. Jag tänker att hade man setts i verkliga livet så hade man kunnat mötas och förklara men när det gäller det skrivna ordet blir det något annat. Som tur är har jag insikten att kunna be om ursäkt för risken är annars att det blir pajkastning. Nu var det inte min avsikt att sätta diagnos och ingen har heller satt ngn diagnos på mig men visst har det skrivits saker i min tråd som inte har varit så kul. Apropå statistik så googlade jag om min mans cancerdiagnos när han insjuknade vid två tillfällen. Jag kunde läsa om en prognos som var ganska så dyster. Hade den stämt hade han inte levt idag. Jag frågade hans läkare som berättade hur man räknade ut det hela. Hon sa även att hon brukade inte bry sig om de där uträkningarna så mycket. Hon sa t min man ”Du är du och det är det vi utgår ifrån”.

Jag är medveten om riskerna med mitt alkoholberoende. Naturligtvis blundar jag för dem för så är det med alla beroenden. Vi vet men vi blundar.

Jag har haft många olika samtalskontakter under åren men under de senaste åren en längre terapikontakt. Den terapikontakten initierades utifrån att jag hade så mycket obearbetad sorg inom mig. Finns nog fortfarande en del kvar. Men terapin handlade mycket om självkänsla och självbild något som lades grunden i min uppväxt mycket i relation t min mamma och min syster.

Jag är lite som skomakarens barn eller lever inte som jag lär. Självkänsla och självbild är ju ett återkommande tema i mina samtalskontakter i mitt jobb. Och jag kan mina stötestenar men likt förbannat hamnar jag där…och det går liksom blixtsnabbt. Min känslighet handlar mycket om hur personen uttrycker sig. Någon annan kan ha samma budskap men framföra det på ett helt annat vis. Så jag övar och övar. Något som jag inte har varit bra på här på forumet är att om hen har skrivit något i min tråd som gör att jag känner mig förminskad/ledsen så har jag gått i försvar istället för att säga …när du skriver så gör det mig ledsen…

Ok…man lär sig så länge man lever….

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Väldigt klokt & insiktsfullt. Människan är inte lätt men å andra sidan oerhört intressant. Nästa gång blir det annan respons & du har lärt massa andra på kuppen. En liveshow där man har möjlighet att lära av andra på första parkett. Coolt! Tack för att du är modig & vågar dela. Du kan vara helt säker på att vi är flera som gjort liknande som du.

Profile picture for user Allegra

Ja kära nån @Varafrisk , livet är som det är. Med detta vill jag säga att du är en fantastisk människa som kämpar, varje dag! Ska iväg nu så hinner inte lägga ut texten.. Stor kram✨

Profile picture for user Sisyfos

Förstår att du har svårt att släppa (jag skulle också ha det). Man vill reda ut och få ett avslut, en gemensam förståelse. Men det blir inte så alltid inte ens irl. Man får enas om att ha olika uppfattning helt enkelt. Jag har tidigare skrivit om forumet i den delen och tänker att det räcker så. Man får hitta sin väg, sin sanning, även om några uttrycker att de har facit. Men här på Forumet kan jag plocka russinen ur kakan. Även de som jag inte alltid håller med har livsstrategier som är intressanta. Åsikter som är intressanta. Funderingar om livet. Det är som med riktigt goda vänner, ibland håller man inte med, ibland förstår man dem men vill göra på annat sätt, ibland ändrar man sig själv.
Hoppas du får en fin dag med systersonen. Och kanske är ”plats i frysen” en ursäkt för att få till ett möte. Oavslutade relationer ligger och gnager länge. Familjeband är starka och ni har en saknad gemensam. Ha det fint VaraFrisk!

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök @Allegra @Sisyfos Tack!!❤️❤️

@Sisyfos…Tror du satte huvudet på spiken….Jag tror att jag går igång på när hen uttrycker sig som hen har facit….besitter sanningen. Jag tänker att den sanning man kan ge uttryck för här på forumet är ens egna sanning. Jag har lämnat gårdagen men även förmiddagen dvs hur det kändes då. Jag tänker även att jag plockar ut de bitar ur forumet som passar mig. Tack vare el pga mitt inlägg så har det ju skrivits en del om statistik. Tänkte att jag ska fråga min kurator om hon har tillgång t forskning gällande vi som söker behandling inom kommunen vad det finns för resultat.

Känner mig glad för min systerson m familjs besök hos oss i em/kväll. Även vår son m sambo var med. Min systerson sa att de skulle inte stanna länge…de stannade i fem timmar! Vi grillade korv och hamburgare. Åt glass. Spelade kubb. Gick t lekplatsen. Jag har ryggbiff av rådjur, vildsvinsfärs och vildsvinsstek i frysen. Så glad över detta besök❤️

I juli har jag haft 14 nyktra dagar. Jag förstår att det är bättre att ha 14 nyktra dagar i sträck men 14 nyktra dagar under en månad har jag nog inte haft sedan jag åt antabus. 14 nyktra dagar som inte är i följd är så mycket bättre än 14 onyktra dagar. Jag gläds åt detta!!

Kram 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat VaraFrisk! 14 dagar, i följd eller ej är en bit på väg mot målet. Jag tycker att du har all anledning att känna dig stolt. Kul att träffen med systersonen blev lyckad.

Profile picture for user Smörblomma

@Varafrisk Låter så fint med din systerson och son med familj/sambo på besök. Om man inte ska stanna länge men stannar 5 timmar måste det vara för att man trivs med de man är med, alltså bl a du! Tänk på det när det är svårt, att du är en person man vill vara med, en nykter person man vill vara med. Det är klart du ska tänka att 14 dagar utan alkohol är bättre än tvärtom. 14 dagar utan alkohol på raken för dig kommer att komma. Du jobbar dig mot det.

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos @Smörblomma Era ord betyder så mycket🙏🏻🥰

@Kennie…jag har glömt att säga tack för dina ord i AHs tråd häromdagen❤️Jag begick ett stort misstag men svaret/svaren jag fick…de tog.

Och… det här har gnagt i mig..har inte kunnat släppa det. Mina barn har aldrig följt ”mallen” vad den nu är men genom deras sätt att vara har jag lärt mig så mycket om mig själv och min omgivning.
Här på forumet lär jag mig inte endast om alkohol utan om andra och mig själv.
@Tofu på besök du skrev att det inte var första gången som jag skriver saker och triggar andra. Jag reflekterade över detta när du skrev det men tänkte inte så mycket på det just då men har funderat över det nu. Jag tänker inte att jag är sådan som triggar andra utan försöker vara ödmjuk i vad jag skriver. Kanske är vi några som triggar varandra…vad vet jag??? Jag tänker iaf att det inte är ngt medvetet sätt för ngn av oss. Kan inte du berätta hur du menade?

Hur som helst idag är jag oerhört låg…riktigt jäkla låg….🥲Ska på konsert …och jag hoppas att jag ska få lite mer energi.

Kram

Profile picture for user Allegra

Bästa @Varafrisk , jag minns innan pandemin slog till - då hade sambon och jag kommit överens om att vi _måste_ gå mer på konserter. Vardagen hade liksom nött ner oss och vi pratade om vad som brukade ge oss energi; Musik helt klart. Vi hann med en handfull band innan allt stängdes ned.

Nu är jag såå peppad på att gå på konsert igen! Skannar nätet för att se vad som händer i höst.

Hoppas du får en jättefin kväll 🎼🥁🎺🎶

Profile picture for user Vinägermamman

@Varafrisk ❤️
Har läst ikapp hos dig lite. Nu får du nog byta tråd, eller namn på tråden😅 Dag nr 2,3,4… har ju kommit flera gånger om nu. 14 dagar i juli! 🤩 💪🏻Grymt bra ju!
Vi tänker, tycker och upplever och är olika här på forumet. Har olika bagage/förutsättningar. Olika tankesätt, morötter/piskor. I min värld och för mig räknas alla förbättringar utifrån vad man själv har som målsättning . Varje steg, om än litet är positivt. För mig är det viktigt att tänka på och känna sig nöjd med det man gjort i rätt riktning och på så sätt få positiv energi för att på ett konstruktivt sätt fokusera på fortsatta förbättringar. Kram på dig! Och hoppas konserten var givande!

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Visst kan jag det🤗. Dels tänker jag på de där väninnorna du pratat om med vännen som klippte trotts att du bett om ursäkt, dels situationen kring när dina barn vid något tillfälle var hemma hos dig och sedan vissa gånger i Torn rum. Det verkar från det jag kan utläsa att det finns något som frustrerar dig. Att du då börjar vidröra ämnen men kanske lite otydligt så man inte vet var du vill komma? Jag tolkar det som det är något hos dig som skaver. Något som du inte riktigt lyfter så det är svårt att tolka.

Gällande input hos @andrahalvlek så var jag nära på att fråga vad är det du egentligen vill säga? Jag tolkade det som du var frustrerad på något men inte riktigt satte fingret på vad det var. Istället blev det andra saker. Det var så jag läste situationen. Att texten egentligen handlade om något helt annat. Något djupare som inte riktigt kom fram. Jag var inte ens säker på att det handlade om @andrahalvlek? Eller snarare, jag blev ganska säker på att det handlade om något annat.

Det som jag läste ut av din text var hårt. Inte du. Därmed lite vilseledande att läsa den som faan läser bibeln. Det är något men vad tänkte jag? Det var därför jag klev in som jag gjorde i din tråd. Jag tror ifs redan du svarat på allt nu. Med följdfrågorna efter. Eller?

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök Menar du att min text hos Andra Halvlek var hård?

@vår2022 @Vinägermamman Tack!

Har haft en fin kväll…komedi blandat m musik…det regnade….så regn, skratt och sång.

Känner mig vilsen nu här på forumet😨känns som om jag missuppfattas inte av alla men det är ändå tillräckligt för att jag kanske ändå ska vila härifrån under några dagar. Det tar för mycket energi. Min man känner av det. Givetvis handlar det om mig själv hur jag skriver, hur jag tar emot vad som skrivs och lite till…

Profile picture for user Tofu på besök

@Varafrisk Det var bara en tolkning jag gjorde då. Den baserades inte på vad du skrev utan snarare hur jag tolkade det mellan raderna eftersom jag inte fick ihop det. Nu har du ju förklarat så nu vet jag om jag inte missar något här?

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag brukar inte sticka ut hakan och jag tycker det är viktigt att respektera varandra, om någon tar illa upp så är det såklart viktigt att be om ursäkt och ta lärdom. Och det är bra att man säger till så att man kan lära sig av sina misstag.

Jag läste inte in något mellan raderna i inlägget som Varafrisk gjorde i Andra Halvleks tråd. Jag läste det som. att hon ”tänkte högt” och reflekterade över en diagnos som hon har erfarenhet av att ha närstående som har. Jag såg varken frustration eller illvilja där. Följaktligen tyckte jag att Tofus inlägg var väldigt hårt. Speciellt när ursäkten var gjord och lärdomen tagen.
Det skrivna ordet kan lätt misstolkas och kanske har jag inte förstått hela bilden men jag ville ge min sida av saken.
Allt gott! 🌸

Profile picture for user Varafrisk

@Tofu på besök Tänker inte att du har missat något.
@Inombords Tack för dina rader:) Även om ens avsikt inte är att göra någon annan illa är det viktigt att kunna be om ursäkt med respekt för den andre individen. Tänker även att det även är betydelsefullt att kunna ta emot en ursäkt för att kunna gå vidare.

Har varit hos min kurator på Rådgivningscentrum på morgonen. Så skönt! Hon är väldigt rak i sin kommunikation. Efter de dagar som jag var nykter i juli månad i synnerhet de sex dagarna i följd så vet jag att jag kan surfa på suget och jag vet mina triggers. Ska jobba väldigt mycket på att släppa offerkoftan! Släpper jag offerkoftan är det lättare att känna tacksamhet över vad jag har. Efter detta besök idag vill jag gå vidare och känna ro ...en ro som jag behöver för min nykterhet.

Har bestämt mig för att inte sätta mål eftersom jag så sällan kan hålla dem. Målen som jag sätter och inte håller leder bara till misslyckande som triggar mig att dricka. Som tex bröllopet nästa helg skulle både ha gått ner i vikt och varit nykter en längre tid ...har inte lyckats med något av det. Så nu måste jag sluta med dessa mål vilket inte betyder att jag inte jobbar vidare med nykterheten samt med viktminskning. Hade även anmält att jag ville hålla tal men tänker nog inte göra det. Det är som om det har blivit mitt ansvarsområde...nu släpper jag det ansvaret.

Min son och min man ska ut och åka i min mans barndoms hemtrakter. Det är sonen som har tagit initiativ till denna resa på så vis får jag några timmar för mig själv. Dessa timmar ska jag förvalta väl med att läsa och pussla. Har köpt ett nytt pussel som är så mycket svårare än det förra ....så det blir inte många bitar lagda varje dag men jag har ingen brådska.

Ha en fin dag alla:)

Profile picture for user Tofu på besök

@Inombords Jag svarade ju på hennes fråga. Det var ju inte så att jag drog upp det igen. @Varafrisk undrade ju vad jag menade med den text jag skrev den dagen och då försökte jag svara på det.

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Hej! Hur har det gått den här veckan? Bra hoppas jag!

@Varafrisk skrev: "Har bestämt mig för att inte sätta mål eftersom jag så sällan kan hålla dem" Har du funderat på det @vår2022 skriver om Värderad riktning? Jag vet egentligen inget om detta förutom det hon skriver i sin tråd, men jag tycker det låter intressant. Det kan kanske kännas lite "mjukare" än att sätta upp ett klart mål som man sedan missar?

Jag har nyss läst "Att välja glädje" av Kay Pollak. Handlar lite om hur vi väljer att tolka det som sker omkring oss, och om hur ett budskap säger något om både avsändare och mottagare. Kanske inte världens mest vetenskapligt skrivna bok, och en del av det han skriver om vårt eget ansvar för vår situation kan man (jag) uppfatta som lite skuldbeläggande. Men i det stora hela är det han skriver tänkvärt. Kanske värt lite av din tid?

@Varafrisk skrev: "Känner mig vilsen nu här på forumet" Du hör hemma här lika mycket som någon annan. Skriv det du känner att du behöver när du känner att du behöver det.
Juli gick ju bra, kan augusti bli lika bra eller kanske bättre? Du är på väg i rätt riktning, fortsätt!

Profile picture for user Natalia

@Varafrisk

Nykterhets appen Cairy har många övningar man kan lägga in och som kommer upp på telefonen som påminnelser. Finns en övning som heter just tacksamhet där man dagligen skriver ner några saker man känner sig tacksam över. Tänker att det kanske kan vara ett bra sätt att öva genom den appen och lätt att komma ihåg iom dagliga notiser som ploppar upp 🙂Finns också många meditationsövningar man kan välja och få som påminnelse morgon, dag eller kväll också.

Själv är jag väldigt glad över att kunna välja just tacksamhet, acceptans och glädje. Har blivit fenomenal på att hålla mig mindfull och jag tar fullt ansvar för mitt liv och mitt mående. Det är upp till mig att välja in saker jag mår bra av och att välja bort sådan jag inte vill gå igenom om det är så att jag kanske inte kan acceptera situationen som den är. Jag vet att det kan låta väldigt provocerande att säga; välj glädje. Många gånger i livet är det inte så lätt. När mitt eget liv kändes svart kunde folk inte ens fråga mig hur jag mådde utan att jag blev provocerad eller bröt ihop. Om någon uppmanade mig att försöka tänka positivt var jag beredd att slå den rakt på käften. Du vet när det är sådär vedervärdigt svart att inte glädjen glädjer. Folk omkring gör allt de kan för att underlätta och muntra upp men själv ser man inte ens att det är fint väder. Vet att det inte alltid är läge eller lätt att välja glädje, acceptans och tacksamhet. Men det är verkligen klokt att jobba på för när du är väl är öppen att börja praktisera det och når dit så kommer du vara så tacksam att du känner dig tacksam över att vara tacksam. Hur dumt det där nu lät...
Jag är iaf sjukt tacksam för att kunna välja tacksamhet, acceptans och glädje och det handlar ju heller inte om att jag springer runt och jämt är skitlycklig, men att kunna acceptera att även ledsamhet och att jobbiga jobbiga känslor uppstår och att hitta bra sätt och verktyg för att kunna förhålla sig till dem på ett lättare sätt. Ibland behöver man ju även söka hjälp när man försöker hantera en jobbig situation och det är ju att ta ansvar för sig själv precis som du gör just nu genom både din kurator och här på forumet.

Det låter som din kurator kan stödja dig bra i din personliga utveckling. Tycker kuratorn låter toppen! 🙂
Det är de små sakerna i livet som är de stora.

Stor kram och det är klart du ska skriva på forumet. Man kan omöjligt ta hänsyn till alla tänkbara individuella tolkningar som sker och vi måste ju kunna skriva utan att det ställs samma krav som att publicera något i en vetenskaplig tidsskrift. Själv kan jag skriva mycket trams men det är behjälpligt för mig. Det är en av mina strategier för att skingra tankar.

Profile picture for user Sisyfos

VaraFrisk, jag uppfattade också ditt inlägg som Inombord. Inte hårt, men jag tänker att det är bra att Tofu och Vår2022 skriver sin uppfattning om det, så kanske vi alla lär oss ett och annat. Det blir väl som inlägg som riktas direkt till dig ibland också. Att det blir fel när någon tror sig se ett mönster som inte stämmer med hur det faktiskt är. Det skrivna ordet är väldigt specifikt och onyanserat ibland. De allra, allra, allra flesta (även du) är oerhört duktiga på att uttrycka sig ödmjukt och inkännande. Ibland blir det helt fel. Ibland blir det hårt utan att det är meningen. Jag har skrivit inlägg som varit fel, som landat fel. Tycker att du ska stanna här och jobba vidare med nykterheten. Offerkoftan är inget klädsamt plagg, kliar dessutom alldeles förfärligt. Bra om den kommer av. Har nog skrivit det till dig förut; se dina tillgångar och dina framsteg. Om du vill hålla tal, gör det, om du har något fint att säga om personen. Gör det inte av plikt eller för att det blivit ditt ansvarsområde. Det ska vara kul att hålla tal. Jag älskar bröllop och tal. När någon får frossa i hur bra de är! Det där med vikt är lite problematiskt. När man känner sig för tjock eller obekväm i kläderna finns en känsla av missnöje. När du skriver härinne får jag upp en bild av en ganska tjusig kvinna. Andras vikt stör mycket sällan, så jag hoppas att du kan känna dig fin som du är. Och som jag tror att du är.

Profile picture for user Varafrisk

Igår var ju min son och min man ute och åkte i min mans barndomstrakter. Vår son följde med in fick en matlåda m hemlagad thaimat plus att jag hade köpt kantareller som jag stekte i smör och vi la på macka. Vi pratade om min sons sambos familj. Föräldrarna är skilda sedan 25 år tillbaka. Bor ca tio mil från oss. Vid Mors dag blev vi mammor hembjudna till vår son på mat givetvis även min man. Igår pratade vi om denna kväll och då fick min man och jag reda på att vi hade verkligen begått ett misstag. Jag drack alkoholfri öl till maten, sonen och mannen drack starköl och min svärdotter alkoholfri cider. Min svärdotter gav en alkoholfri öl till sin mamma. Jag förstod nog att mamman ville ha en starköl. Så både min man och jag sa att NN vill nog också ha en starköl och till sist fick hon en starköl. Vad vi inte visste då är att mamman är kanske inte alkoholberoende men har ändå problem med alkoholen....vet inte på vilken nivå det är. De försökte därför att hon inte skulle dricka alkohol. Jag minns för några år sedan när jag pratade med mamman i telefon (har inte gjort det många gånger) att jag fick en känsla av att hon kanske var påverkad. Hur som helst...så tänker jag...hur tänkte jag?!?!? Jag som är så uppmärksam kring allt som har med alkohol att göra så insisterade jag på att mamman skulle få en starköl! Så urbota dumt! Men som sagt var man lär sig så länge man lever. Det blev i alla fall ett bra samtal med min son om hur mitt beroende ser ut. Jag berättade att jag är inte nykter, berättade om mina 14 dagar då jag var nykter i juli månad. Berättade om vad som triggar, att jag inte kan åka utomlands nu för det finns för mycket som triggar. Sonen sa att om du väljer att dricka är ditt problem men jag vill inte att du ljuger, om du har druckit så säg det men ljug inte. Och tro inte att vi behöver bli alkoholister för att du har problem. Du sneglar på oss om jag dricker öl eller sambon dricker bubbel. Och jag svarade...men jag sneglar väl inte?? Jo, det gör du. Min son sa innan han åkte...nu ser vi inte bakåt utan nu går vi framåt. Det var ett bra samtal. Jag vet dock att han har haft svårt att hantera alkoholen, druckit mycket på krogen men nu när han lever med sin sambo tror jag att det är mer kontrollerat. Sambon dricker inte speciellt mycket eller ofta pga att hon har sin leversjukdom pga sin tarmsjukdom.

Även om jag inte har blivit nykter så märker jag ändå att jag är väldigt uppmärksammad på hur andra dricker (har i och för sig varit det under en lång tid), hur man pratar om alkohol osv. Jag tänker att konsten när man håller på med sitt nykterhetsarbete eller har blivit nykter är att man lever i ett land där alkoholen är en del av kulturen är kanske fel att säga men iaf en del av väldigt många människors liv och de flesta kan förhålla sig till alkoholen.

Profile picture for user Varafrisk

@Onkel F Jag får nog läsa lite mer i vår2022 tråd kring värderad riktning. Jag har boken av Kay Pollack. Min kurator har även tipsat om youtube klipp som jag har sett. Det handlar om det här att man eller jag många gånger förminskar mig och tänker att andra inte ser mina positiva sidor mm...det handlar mycket om tankar som är just bara tankar.
Augusti ska blir bättre så är det!!

@Natalia Tacksamhet, acceptans och glädje är känslor som är verkligen viktiga ingredienser i livet! Har jag offerkoftan på då är det svårt att känna dessa känslor. Därför vill jag jobba på att få bort den där jäkla otympliga offerkoftan!!

@Sisyfos Tack:) Även om jag tidigare har haft svårt att se mig som en tjusig kvinna så tänker jag att alkoholen har sett till att den bilden har förminskats. Så det är väl tid att plocka fram en annan nyans...att vara stolt att kroppen ändå fungerar så bra som den gör trots övervikt och alkoholberoende. Det är ju därför viktigt att ta bättre hand om mig själv!

Jag vet inte hur ni känner men för mig är det alltid så att den där sista veckan innan man ska börja jobba går så rasande fort! Springer iväg! Nu på förmiddagen har vi städat av lite lätt. Jag har tagit hand om mina blommor både ute och inne. Igår kollade jag över växtligheten i mitt växthus måste säga att tomaterna var bättre förra året. Jag tror det delvis beror på det ojämna vädret. Några dagar med värme och sol kring 30 grader för att därefter bli några dagar med mulet och 20 grader. Men så sakteliga kommer det lite tomater inte mycket chili eller paprika.

Denna veckan har väl inte börjat jättebra utifrån alkoholintaget men det kan ändå bli fler dagar utan alkohol än med.
Även om jag inte blir jättebakis så blir jag iaf trött och gör inte riktigt vad jag vill göra dessutom blir jag besviken på mig själv vilket triggar att dricka. Dagen efter då man inte druckit är ju som en gåva då jag kan både träna och är mer uppåt. Jag ska öva mig på att ta bort jobbiga känslor som tex ensamhetskänsla, ledsenhetskänsla som är endast känslor. Jag får givetvis bli ledsen men mer utifrån verkliga saker. Fick ett mail fr en nära anhörig som berättade om en svår sak. Min anhörig skrev att hen tyckte att det var så orättvist att behöva bli drabbad. Jag kan känna både det ena och andra men är så tacksam över att jag inte har känt den där orättviskänslan när min man drabbades av cancer eller vår ofrivilliga barnlöshet eller att vår dotter fick bipolär sjukdom. Jag skulle kunna varit den som tyckte att det var orättvist men känslan har aldrig infunnit sig vilket jag är väldigt tacksam för. Till sist vill jag bara skriva att jag tänker att mina inlägg kan bli att man tycker sig se ett mönster vilket jag tänker beror på otydlighet från min sida, att jag fegar för att skriva vad jag tror på...hur det är för som oftast så har jag väldigt klart för mig vad det kan vara som ligger och skaver. Iaf....så jobbar jag vidare på att få av offerkoftan!

Kram

Profile picture for user Varafrisk

Jag tänkte skumma igenom min tråd men med så många inlägg så orkade jag nog endast en tredjedel men många inlägg från Andra Halvlek, Torn, FinaLisa, Vinäger och Charlie70. Träffade FinaLisa, Charlie70 och Vinäger på träffen i Sthlm 2020 plus några till som tex Adde och Berra. Min man var med. Vi bodde på hotell. Jag hade inte skrivit med ngn före träffen så alla var nya.

När jag läser min tråd så tänker jag men för fan Varafrisk…gå vidare!! Kan faktiskt förstå dem som vart med länge och skriver…att man kan tänka…kommer hon lyckas och när i så fall??? Men jag ska💪🏻Min största rädsla är nog…kommer mina organ, min kropp på sikt klara det??? Fast jag kan inte dricka på den känslan.

Jag läste i vår2022 tråd om hur mycket energi det hade tagit ifrån henne efter mitt inlägg hos Andra halvlek och att hon tänker att inte skriva direkt på ett inlägg. Jag tänker på ett inlägg som väcker känslor (mina ord).

Om jag hade vetat att mitt inlägg skulle väcka så mycket så skulle jag aldrig någonsin skrivit mitt inlägg. Jag ångrar mig djupt! Läste mitt inlägg nu igen och jag tycker att jag är väldigt försiktig. I inlägget uttrycker jag mycket funderingar över mig själv. Och utifrån att Andra halvlek skrev om bipolaritet samt att Sisyfos reflekterade tänkte jag både en, två och tre gånger före jag skrev. Min tanke var mer att berätta om den kvinnan som jag mötte på bipolärskolan och som fått kämpa för att bli rätt diagnosticerad. Jag förstår att jag gick för långt och tänker fortsättningsvis vara väldigt försiktig. Åter igen det var inte min avsikt att begå övertramp i Andra halvleks tråd. Förlåt igen!

Tänker att jag skriver i min tråd och hejar på andra. Jag tänker inte sluta skriva på forumet men jag behöver nog återhämta mig lite grann. Min man tycker att forumet tar lite väl mycket tid från mig…eller från oss.

Önskar er alla på forumet en fin kväll och helg🤗 på måndag börjar jobbet igen💪🏻

Profile picture for user less12

@Allegra hahaha. Förlåt, känner verkligen igen mig i det med bilen, helt sjukt vilka beslut man tagit som full eller bakis

Profile picture for user Allegra

Kära @Varafrisk , är helt opartisk i frågan om inlägget du gjorde, men hoppas verkligen att det kan läggas åt handlingarna snart. Du skrev i all välmening och det landade fel, sånt är livet och du har bett om förlåtelse. Mer kan du inte göra!

Semesterns sista flämtande dagar, ja herregud. Satt med en sak igår, som jag egentligen skulle fixat innan semestern men var för utarbetad för att göra. Eftersom jag varit relativt nykter i sommar gick det ganska lätt att styra upp det hela (det vill säga, jag är klar i knoppen). Hoppas ingen har märkt att jag varit försenad, jag tänker låtsas som ingenting🎶

Fler dagar nykter än berusad är bättre än tvärtom, kämpa på!! Stor kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk
Hej! Det mitt inlägg handlar om är hur otroligt lätt det är att man utgår från sina egna referensramar när man läser andras inlägg, att man tolkar det utifrån sina egna känslor och gränser för sin integritet. Att man ibland inte riktigt kan veta syftet avsändaren har, och att man för snabbt gör en egen tolkning och för snabbt reagerar. Mitt inlägg handlar om att det kan bli så fel när man gör det. Jag bad om ursäkt för just det, att jag lade mig något som inte angår mig.

Jag ser att du tolkat detta på ett annat sätt, att du menar att det var ditt inlägg som tog mycket energi ifrån mig. Det är inte ditt inlägg som har tagit energi från mig. Det som tagit energi från mig är att jag själv gjorde ett inlägg med min reaktion till dig och efterspelet som följde efter det. Att jag gick in i något som inte angår mig och att det dessutom fanns tidigare historia som rördes upp, som jag inte hade någon koll på alls som jag råkade peta på. Det är det som blev så himla tråkigt och det utväxlades inlägg er emellan efter det.

Du skriver ”Jag läste i vår2022 tråd om hur mycket energi det hade tagit ifrån henne efter mitt inlägg hos Andra halvlek och att hon tänker att inte skriva direkt på ett inlägg. Jag tänker på ett inlägg som väcker känslor (mina ord). Om jag hade vetat att mitt inlägg skulle väcka så mycket så skulle jag aldrig någonsin skrivit mitt inlägg. Jag ångrar mig djupt! Läste mitt inlägg nu igen och jag tycker att jag är väldigt försiktig. I inlägget uttrycker jag mycket funderingar över mig själv.”

Det är det jag menar, att jag omöjligt kunde veta ditt syfte, att jag inte förstod det riktigt, vad du ville säga och varför. Du reflekterade eller spekulerade (i mina ögon) kring hennes bipolaritet, vilket tidigare skett i andra inlägg som du nämner, och det fick mig att reagera. Det som hände var att det var mina känslor som satte igång för vad jag anser är min gräns för integritet. Det är det jag ber om ursäkt för, att jag gör ett inlägg om min reaktion av det jag läser och låter mina känslor och min tolkning av detta styra. Det är inte mina känslor eller gräns det handlar om och jag ångra att jag lade mig i detta. Efterspelet blev inte bra. Hur det skulle blivit utan min reaktion vet jag inte. Det kan bara ni veta. Det är det jag ångrar och ber om ursäkt för, för att jag blandade mig i och lät mina känslor få tala. Det är därför jag ska tänka till innan jag svarar på ett inlägg som rör upp känslor inom mig själv, så att det inte är mina känslor som svarar på ett inlägg som är adresserat till någon annan. Jag ska hålla mig utanför när sådant sker, inte lägga mig i, för det kan dra åt vilket håll som helst och det tar en massa energi.

Jag kände att jag behövde göra ett inlägg i min tråd där jag förklarade mitt handlande just för att allt detta har tagit så mycket energi från mig. Att jag tar på mig och tar ansvar för min del i detta och ber om ursäkt för det till er. Kanske borde jag skrivit direkt i era trådar men jag valde att göra det i min tråd, så ni kunde läsa det där. Jag gjorde det också för att kunna gå vidare efter att jag bett om ursäkt och tagit på mig ansvaret för min del, och jag hoppas att ursäkten tas emot. Mer än så kan jag inte göra.

Jag hoppas att vi alla kan gå vidare❤️

Profile picture for user Sisyfos

Vilket fint samtal med sonen ni verkar ha haft. Och jag tror att det är bra för alla att fundera över vanedrickande, oavsett om man idag har problem eller inte. Att jag avstår alkohol gör många gånger att andra dricker mindre. Så samtalet tror jag även bidrar till något positivt angående sonens konsumtion.
Kör vidare nu med vita dagar, VaraFrisk!
Du är mer på gång nu tycker jag. Upp för tröskeln och hoppa ner på andra sidan.

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra @vår2022 @Sisyfos @Andrahalvlek Tack❤️

Ja, nu går vi vidare…..💪🏻🙏🏻

Och ja… jag är på gång! Sedan jag började skriva här på forumet så har mitt enda mål varit att bli helnykter. Anledningen t det är att mitt alkoholberoende har gått för långt så den enda vägen är helvit. Mitt stora problem har varit att komma t handling men jag tänker att nu ska det ske. 14 nyktra dagar i juli har gett mig styrka. Jag ser väldigt tydligt dagen efter att jag har druckit så känner jag mig ganska låg tex emot när jag varit nykter …jag är så mycket starkare då💪🏻

Vill dela med mig av dagens text ur Olle Carlssons bok ” Just idag…365 tankar för sinnesro”

”Just idag är livet min dans
Någon sa ”Rid inte ut stormen, utan lär dig dansa i regnet”. Idag kan jag välja att försöka ta det lugnt och göra saker i min alldeles egen takt. Jag kan sätta mig ner under en stunds tystnad, på en plats där jag finner ro, för att lyssna till mitt hjärtas unika rytm. Jag kan försöka få ett större perspektiv på allt det som är viktigt för mig genom att koppla bort det yttre bruset och istället lyssna inåt ”.

Med en önskan om en fin fredag t er alla🥰

Profile picture for user Se klart

Kikar in och önskar fin fredag och helg. Man måste inte blicka tillbaka- även om jag gör det ibland för att minnas hur det var.
Jag är/har varit en smålåg typ hela mitt liv men en del av det grundlåga har jag fått bukt med tack vare min ssri-medicin. Men det övergripande är förstås att alkoholen förstärker ångest, oro, allt det som du vet.
14 dagar är riktigt bra. Ta en dag i taget- ”vad som än händer IDAG så dricker jag inte, imorrn får jag se” är en bra tanke.
Kram!

Profile picture for user Rehacer

@Varafrisk
Ha en fin dag! Skickar lite pepp till Dig idag!
Läser alltid, hejar på på avstånd men skriver tyvärr sällan. 🤗

Profile picture for user Varafrisk

Tack @Rehacer ! Behöver det peppet 🙏🏻

Känner mig väldigt låg idag. Ser hur mönstret under veckan har varit något som jag inte alls önskade. Har ingen ångest över att gå t jobbet på måndag men ändå kom känslan i måndags ” nu-är-det-sista-semesterveckan-nu-måste-den-bli-bra-och-har-jag-tagit-vara-på-semestern-tillräckligt-mycket-osv”. Dessa tankar sänker snarare än höjer mig så då har jag druckit på dessa känslor. Och, eftersom jag vet hur bra jag kan må när jag inte druckit så blir jag så ledsen på mig själv när jag har druckit vilket sänker mig. Känner även att jag förlorar dagar, tid när jag dricker. Det är inte så att jag skulle gjort ngt speciellt men det blir inte att jag går t gymet eller kanske läser eller jobbar m nykterheten då.

Så vad kan jag då göra? Jo, idag går jag inte t systemet. Jag surfar på suget. Och ska jag göra vad jag kan för att tänka positivt. Har lite blandade känslor för ngt annat som jag skriver om en annan dag.
Jag behöver forumet. Jag behöver skriva. Jag behöver höra om berättelser som är som mina för igenkänning. Jag behöver höra om förändring. Jag behöver höra om livet som det är utan alkohol. Och om jag kan tillföra något t forumet så gör det mig glad.

Bästa forumvänner idag har vi en fin lördag☀️🥰

Profile picture for user Allegra

Kära @Varafrisk , försök blicka tillbaka på semestern utan att värdera den. Den har ju passerat och du lyckades samla ihop 14 nyktra dagar, det är jättebra!!!

Jag har också varit mer nykter än under någon annan semester de senaste åren! Det känns toppen. Precis som du skriver, så framstår det med all önskvärd tydlighet hur oerhört mycket tid som går förlorad då man dricker. Antingen på att vara full eller bakfull. Får panikkänslor när jag tänker på det men SKA inte gå igång på det förflutna utan blicka framåt! Vi måste inse att vi kan, i större utsträckning än vi tror, välja reaktion på våra tankar och vi ska bli bättre på att reagera konstruktivt.

Idag ska jag på utflykt med min man, efter ett bråk tidigare i veckan är det extra fint att vi väljer egentid tillsammans just nu.

Önskar dig en fin lördag, åk inte till systemet, belöningen kommer imorgon bitti när du vaknar utan baksmälla. Jag hejar på dig, alla dagar i veckan!!✨✨✨

@Varafrisk @Varafrisk @Varafrisk

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra Tack för ditt pepp🙏🏻 Låter skönt m en utflykt, att få möjlighet att fylla på med energi🥰

Jag är inte på topp idag men oavsett hur låg jag blir så ska jag inte åka t systemet. Nu behöver jag hämta styrka igen💪🏻

Ska åka på konsert ikväll…biljetter fr 2020. Förr brukade vi fixa goda mackor själva att ta m in på området. Var så mysigt m matsäcken men nu får man inte ta m sig ngt för det säljs också inne på området. Så vi äter nog hemma istället innan konserten. Hoppas att det inte blir ngt regn iaf.

Imorgon har jag lovat att bjuda mina barn på en vegetarisk pastarätt. Lagade den för några veckor sedan och min son fick smaka på lite rester. Han tyckte väldigt mycket om det och ville gärna äta det igen. Rätten innehåller bla mangold som jag köper fr en gård i närheten, vit- och gul lök, pinjenötter, parmesan och grädde. Är så gott. Har även köpt blåbär och ska göra blåbärspaj.

Allt detta blir så mycket trevligare att göra om jag inte dricker alkohol idag.

Kram🥰

Profile picture for user Natalia

Andas kära @Varafrisk 🙂

Fick verkligen andningen upp i bröstkorgen och ett pulspåslag när jag läste om den här stressen över semestern och känslorna. Din panik gick verkligen igenom. Semester må kanske lida mot slut men inte sommaren och inte nya fina dagar. Ingenting är över och kanske är det till och med så att rutinerna kommer göra dig gott för avhållsamheten efter semestern ❤

Man mår helt enkelt inte bra när man har ett problematiskt drickande och kanske är det så att just dem här korta perioden av semester kunde varit bättre men det är bara en liten period av ett helt år där du har andra lediga dagar och sköna kvällar. Andas ut.

Jag har slutat med 5 olika preparat och varje gång jag bestämt att sluta med ett har jag tänkt att ok, det här kommer inte bli en rolig tid. Och det har det verkligen inte varit. Det tar tid att ta sig igenom avslut och hinna återhämta sig innan man successivt börjar känna att man mår allt bättre. Men det kommer. Jag lovar.

Sitter i köket och tittar runt just nu och ser hemska spår av blandannat en utsättningsperiod jag hade när jag mådde psykiskt mycket sämre. Alltså Varafrisk, jag har sparkat in 5 skåpluckor, min sänggavel och krossat min badrumsspegel i ren desperation och vansinne av abstinens. Saker jag snällt fått laga i efterhand. Gråtit, lidit och önskat att avsluta livet i hemska perioder av abstinens och kaos i huvudet. Har skikit och svurit och jadu. Varit allt annat än lugn.

Men jag kan ändå säga att just alkoholabstinensen är mildare. Jag underskattar den dock inte. Har respekt för att den är lömsk och suget jobbigt. Men du kan göra det här. Vi kan göra det här.

Själv har jag kapitulerat och lagt mig platt nu. Orkar inte hålla på trassla med abstinens, förhandlingar, bakfylla och maktlöshet för suget. Har avsatt fram till nästa sommar för att rehabilitera alkohol och hinna landa ordentligt. Är beredd på att det inte kommer kännas så kul alla dagar men det kommer bättre dagar. Förhållandevis är inte min dag 4 så dum alls och Ingenting har behövt gå sönder i mitt hem. Idag kan jag givetvis inte begripa hur jag kunde slå sönder saker på det viset men det är redan gjort.

Andas 🥰

Profile picture for user Natalia

Måste nog poängtera att mitt liv redan var svart i den utsättningen då jag vandaliserade mitt hem. Det var helt svart men abstinensen skapade ett rent vansinne hos mig. Jag var djupt tappad i sorg och inte balanserad nånstans. Det var nog inte rätt tid att sätta ut mediciner. Kunde inte hantera livet alls och kunde inte hantera att möta de känslor som kom upp så starkt både vad gällde abstinens och vad gällde att möta verkligheten.

Nä fyy, livet är sannerligen inte en dans 🙏

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag tycker du ska vara stolt över att du var nykter hela 14 dagar, det är ju enorm skillnad mot när du började skriva här!
Du är en kämpe som aldrig ger upp, eller hur? Stark och omtänksam är du❤️ Och du kommer att lyckas, detta är bara gupp på vägen. Om du orkar, försök komma på varför det blev dricka idag (situation vana eller känsla) så har du lärt dig nånting idag. Och upp på hästen imorgon. ❤️

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Jag läste nåt intressant här om dagen om det här med styrka. Att problemdrickare ofta har väldigt mycket viljestyrka så det är inte det som gör det svårt att sluta, det är inte viljestyrka och disciplin som saknas. Vi har lärt in konceptet att dricka i olika situationer och känslor så att det sitter i det omedvetna. (T.ex Jag blir stressad/ledsen =vin). Och det undermedvetna är svårt att rå på med viljestyrka så det vi måste göra är att sakta oprogrammera vårt undermedvetna. Jag tänker att det kan ta tid, vi har ju trots allt blivit matade med alkoholkulturen hela livet. Allt ska firas, eller dränkas i A. Kanske låter flummig nu men jag tror det stämmer. Jag ska lära mig att stressad/ledsen betyder kort löptur, inte vin. Tillslut om jag gjort det tillräckligt många gånger så kommer det vara spontant svar hos mig.
Svamligt nu men ville bara dela med mig.
🌸

Profile picture for user vår2022

@Inombords Jag tycker inte alls att det låter svamligt. Har också läst om detta. Tänker att det handlar om att föra in något nytt, nya beteenden, då det undermedvetna håller oss fast i etablerade och vanemässigt handlande. Och fast i samhälleliga föreställningar sedan århundraden, om hur alkohol ska användas i fest och i sorg. Det vanemässiga (ledsen/stressad = vin) kan istället bli en ny vana (ledsen/stressad = kort löptur/fysisk aktivitet). När detta utförs kontinuerligt och ofta, kan det bli ett nytt vanemässigt beteende som går på autopilot och utan ansträngning. Man har infört en ny vana och påverkat sina undermedvetna föreställningar om att alkohol inte är lösningen och det som behövs vid fest och i sorg.🌺

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Med facit i hand blev det väl en rätt bra semester eller hur? När det gäller alkohol menar jag. Ledighet och inga måsten öppnar ju upp för möjligheten att dricka. Kanske blir det lättare när du kommer tillbaka till arbetet? Tillvaron blir ju lite mer uppstyrd och inrutad.

Jag tycket det @Inombords skrev låter vettigt. Det stämmer väl med tankegångarna i Tänka klart/This Naked Mind, eller hur? Helt klart är att om vi gör som vi alltid har gjort kommer vi alltid få samma resultat. Nya vanor och målsättningar måste till för att ändra resultatet. Du har gjort förändringar och fått andra, bättre resultat senaste tiden. Fortsätt i den riktningen.

Profile picture for user Varafrisk

@Natalia Du är modig som berättar om det svåra som har varit. Så tufft du har haft det! Det känns som om du har ett annat lugn inom dig nu. Jag tror på dig:)

@Inombords Tack för dina ord! Ja, omtänksam är väl en av mina styrkor något som jag har ärvt från mina föräldrar.
Tycker inte heller att du svamlar. Tänker att det ligger mycket i det undermedvetna, det invanda. Även om det inte fanns mycket alkohol i mitt föräldrahem så fanns det där, i mina syskons hem mm. Så det är ju en djupt inarbetad vana att man firar något med alkohol eller dricker alkohol i goda vänners lag. Jag blir ju trots allt 60 år i slutet av året. Sen det andra invanda beteendet att dricka när det är helg, när jag är ledsen, arg osv det har jag själv lärt in och det är ganska så inprogrammerat den vanan eller inte bara ganska utan väldigt mycket.

@vår2022 Tycker som du. För mig gäller det nu att omprogrammera mig.

@Onkel F Jo, men det blev väl en bra semester ändå i synnerhet med tanke på alkoholen så bra har det inte varit på väldigt länge...Håller med dig ang @Inombords inlägg tycker också att det låter vettigt.

Igår var en riktigt skitdag eller ja..inte helt och hållet men jag mådde inte bra. Jag tänker att jag har druckit mig till en problemmage och det blir inte bättre av att jag dricker. Så igår spökade magen som bidrog även till ett visst illamående (alltså inte bakismående men ändå förmodligen relaterat till det långsiktiga användandet av alkohol) plus att jag kände mig låg. Vi hade biljetter från 2020 och skulle gå på konsert med Lars Winnerbäck. Eftersom jag inte mådde helt bra så kände jag sisådär för att gå på konserten. Lars Winnerbäck är inte min största idol. Har inte lyssnat på all hans musik men en del och jag tycker om hans texter. Men då 2020 var jag iaf intresserad av att se honom men kanske inte lika intresserad 2022. Min vän och jag skulle gått men eftersom konserten hade flyttats två gånger och nu hamnat på hennes mammas födelsedag dessutom den 75:e kunde hon inte åka med utan min man hängde med. Vi åkte i god tid före konserten men det var verkligen ett totalkaos på parkeringen. Det tog sin tid både att komma in och komma hem. Inne på konsertområdet såldes det alkoholhaltiga drycker. Det var länge sedan jag var på en konsert där det dracks så himla mycket. Ja, jag var inte bättre själv. Jag drack två glas vin under lång tid. Men, det såg ut som ett slagfält...Så jag tänker att konsert då har människor ett mycket invant beteende att det ska drickas alkohol. Och, de som säljer alkoholen har vett att ta betalt och jag tänker att det är ingen som backar för det....

Igår kväll innan jag somnade tog jag några laxerande droppar som verkligen satte igång magen nu. Mår bättre nu. Min son och svärdotter kommer hem senare i em på pasta och blåbärspaj. Hoppas även att min dotter kommer, hon har efterfrågat paj ganska länge. Tror att hon var ute på krogen igår kväll eftersom hon ofta dricker för mycket så brukar hon vara ganska trött dagen efter. Jag vet att jag borde släppa det men har svårt att slappna av innan jag har fått kontakt med henne. Det har hänt så mycket genom åren när hon har varit ute så det sitter väldigt djupt inom mig. Hon är allt eller inget. Tänker att det har med hennes bipolaritet att göra.

Imorgon jobbdag. Många på jobbet har fortfarande semester. Jag tänker att det blir först vecka 33 som vi är full styrka. Så imorgon blir det att väcka upp jobbhjärnan, läsa mail, meddelanden i journal mm. Kan tänka mig att det även blir munskydd. Ska planera veckan lite nu med tanke på alkoholen. Träning. Läsa/titta på youtubeklipp. Behöver få in lite mer aktivt arbete kring nykterheten. Förbereda mig inför bröllopet på fredag.

Pratade med en kusin nu på fm. Hon hade ringt mig igår. Bjöd in till kusinträff i Skåne och vi tänker åka. Så vi ska planera in några dagar till Skåne i slutet av september. Träffen är en söndag kl 12 så jag tänker att det kommer inte bli någon alkohol vilket är bra. Jag tillhör de yngsta kusinerna. Har bara kontakt med hon som ringde och ytterligare någon mer. Och, nu i augusti fyller min svärdotter och min man år. Det är lite mysigt.

Förresten, jag ville ju berätta att jag har anmält mig till en grupp/träning som heter Stilla söndag. Det är fem eller sex söndagar under hösten (inte i rad) som man träffas 45 minuter för avslappning, meditation. Tycker att det ska bli intressant. Ska även gå på medicinsk yoga genom närhälsan. När jag var jag var på den årliga blodtryckskontrollen remitterade sköterskan mig till sjukgymnast beroende på de risker som jag har för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. När jag kom till sjukgymnasten berättade jag att jag har ett medlemsskap på Friskis & Svettis, Fysisk Aktivitet på Recept. Jag har inga problem med att träna utan själva grejen är att komma upp till gymmet. När jag var sjukskriven för kanske inte utmattningsdepression men vidbrändhet så gick jag hos sjukgymnast och fick avslappningsövningar samt lite massage. Frågade om man fortfarande hade kvar detta men den sjukgymnasten som utförde det hade gått i pension däremot hade man medicinsk yoga som jag ska delta i . Kanske var det sex gånger under hösten.

Nu ska jag åka till affären och handla lite mat. Idag blir iaf en nykter dag och nu ska jag försöka byta måndagsvanan att åka till systemet efter jobbet till gymet. Kanske inte bara försöka utan jag måste, jag ska.

Ha en fin söndag!

Profile picture for user Onkel F

@Varafrisk Låter bra med Stilla söndag Kan kanske bli en inkörsport till att fortsätta hemma på egen hand? Medicinsk yoga har jag ingen aning om vad det är, men det låter spännande. Allt som får kropp och själ att må bra är värt att prövas.

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Önskar dig en trevlig middag och en ny start på måndagen med en ny vana. Låter som sköna och avslappnande träningar som du bokat in dig på framöver.

Ha en fin söndag!🌞💕

Profile picture for user Allegra

Hej @Varafrisk , kan rekommendera yoga i alla former, ett utmärkt sätt att umgås med sig själv på! Är den dessutom ”medicinsk” så kommer den säkert vara bra för en eventuellt otränad kropp.

Förut gick jag på s.k. Hot yoga med ett stenårt 1,5h program i ett rum uppvärmt till 40 grader (första gången jag var där så funderade jag på, mitt i programmet, hur jag skulle förmedla mitt behov av ambulans eftersom jag kände att slutet var nära😂)

I vilket fall som helst så höll Hot yoga mig på ett effektivt sätt borta från alkohol, jag mådde för bra för att vilja dricka helt enkelt. Tyvärr har jag efter 2 Covid-infektioner blivit helt ”allergisk” mot träningsformen, tappar andan efter en minut och står inte ut med värmen.. Mycket synd.

Åk inte till systemet imorgon efter jobbet, åk till gymmet istället. Byt ut din ovana mot en bättre vana. Önskar att vi hade kunnat stämma träff och gå dit tillsammans… Jag planerar för att onsdag eller torsdag ska bli min första dag på gymmet det här året. Tänker ta det lugnt i början, trappa upp långsamt för att inte köra slut på kroppen och därmed sluta gå dit.

Vi kan göra detta!!!✊🏼❤️ (vi måste)

Profile picture for user Varafrisk

@Onkel F @vår2022 @Allegra
Tack för er värme❤️❤️

Har haft några mysiga timmar m min son med sambo. Så oerhört tacksam! Så tacksam över att sambon har förtroende för mig. Berättar om sin mammas alkoholproblematik som pågått sedan sambon var sex år. Hon är intresserad av att lyssna på min berättelse. Säger t mig att det är lättare att prata m mig om mitt alkoholberoende pga att jag pratar mer öppet om det.

Min dotter kom inte och det tog lång tid innan hon gav livstecken ifrån sig. Så då blir jag både ledsen och arg fast ilskan beror på att jag är orolig. Av hennes tystnad förstår jag att det blev nog en del alkohol igår. Min fantasi målar upp olika scenarier. Och när hon väl hör av sig är jag ändå fortfarande orolig…hon vill inte prata i telefon säger att hon har en kompis där. Om jag visste att min dotter har en gräns där hon slutar dricka, har några trygga vänner, inte var så rädd samt jag inte alltid litar på hur hon mår (fastän jag borde lita på mig själv)så skulle kanske inte min fantasi skena iväg lika snabbt. Och, allt detta mina vänner triggar mitt sug så otroligt för mina känslor åker berg- och dalbana inom mig🎢😱så då sätter tankarna igång…imorgon kan du köpa alkohol osv. När min dotter var borta i över tio dagar när hon var 18 år och jag hade överhuvudtaget ingen aning om var hon befann sig fick ett sms med ett hej….ja då fick jag jobba m min oro. Drack förmodligen alkohol men jobbade med mina tankar annars vet jag inte hur jag skulle ta mig igenom dagarna. Även om det händer saker runt min dotter behöver jag hitta strategier för att inte direkt tänka katastroftankar som föder ett sug utan dess like.

Söndagskväll lite slötittande på TV…läsa bok…

Kram🥰

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon☀️

Trött som …jag vet inte vad…men känns ändå skönt m måndagsmorgon. Efter fem veckor semester känns det som om en början på ngt nytt. Och när jag kommer tillbaka t jobbet kommer jag bli varse om att behöva ta hand om de saker som jag tyckte att det var ingen brådska med nu måste jag ta hand om dem😅

Min man börjar också jobba idag, min son börjar på ett nytt jobb (nytt företag), min dotter återgår t sitt ordinarie schema och jag ja det vet ni ju redan.

Hela min kropp och själ vill gå och lägga sig igen. Kommer vilja gå t systemet. Och jag måste börja omprogrammeringen redan nu av hjärnan!!

Nu in i duschen. Sedan ska jag ta min nya cykel en röd Djurgårdsudde till jobbet. En fin bra cykel för en otränad kvinna m lite dålig balans. Brukar inte cykla men sonen lånar en av våra bilar. Vår dotter fick sin cykel stulen så hon fick min som en liten födelsedagspresent och jag fick en ny.

Nu startar jag upp måndagen…ha en fin dag☀️💕

Profile picture for user Sisyfos

Medicinsk yoga har jag gått på. I alla fall den jag gick på var långsammare än vanlig yoga, med stort fokus på andningen och på olika funktioner och processer i kroppen. Det var/är verkligen skönt. Det ingick också djupavslappning på slutet. Det som är bra att öva tänker jag är att fokusera på kroppen och stänga ute tankar. Sen är det ju ett skönt sätt att ta hand om sig själv och sin kropp
Du är orolig för din dotter, därför dricker du. Jag förstår verkligen att det är jobbigt med den maktlöshet som det är i en sån situation, men jag har lite svårt att acceptera att den enda lösningen är att dricka på de känslorna. Det ingår i det där att erkänna sig maktlös inför alkoholens krafter som görs i AA. Jag både förstår och har upplevt autopiloten (kanske maktlösheten) men jag får ju inte ut den effekt jag vill ha av alkohol alls. Sen jag slutade dricka för att tysta huvudet har jag några gånger sörjt att det inte finns en Quick fix, men jag tänker att jag faktiskt har makten att välja. Och valde jag alkohol fick jag kanske tyst i huvudet en stund (ibland blev det mer högljutt), men sen kom allt det negativa: ångest, magbesvär, oro, stress, dålig sömn. Kanske blev det här tydligare när jag hade slutat dricka ofta och drack mer sporadiskt, men jag tänker (och hoppas) att du kanske kommer att uppleva samma sak om du tänker efter. En stor besvikelse över alkoholens förmåga att bidra positivt till att lösa problemet du medicinerar. Jag tror att det här blir tydligare och tydligare med dina nyktra dagar i ryggen. Jag tänker att det du nu har anmält dig till kommer att bidra positivt till att hitta alternativa vägar till att få lugn och ro. Det blir en fin höst VaraFrisk när du genomskådar alkoholdjävulens falska förespeglingar.

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos 🥰

@Inombords @Allegra @Ny dag Tack för att ni frågar🥰

De två senaste veckorna har inte varit bra. Kaos i mina tankar. Har inte gett upp. I helgen bröllop…ser framemot det men ändå så mycket känslor utav olika anledningar. Kanske låter dumt men ser fram emot nästa vecka när det blir ännu mer vardag.,..

Hörs längre fram 🥰

Profile picture for user Sisyfos

Bra att du hör av dig VaraFrisk! Börja på nytt igen nu, det är bara att gå vidare framåt. Hoppas bröllopet blir trevligt!

Profile picture for user Varafrisk

Jag tänker att forumet är en hjälpsam plats för många med alkoholberoende. Även om det har funnits fnurror på tråden emellanåt så finns det en enorm ödmjukhet, förståelse, värme och hjälpsamhet här på forumet. Anledningen till att jag inte har blivit nykter beror endast på mig själv. Men, jag känner att jag har blivit för beroende av forumet, forumet tar för mycket tid av min närvaro i nuet och när det blir en fnurra på tråden kan den ligga och skava länge. Så jag har bestämt att jag ska ta ett litet uppehåll och komma åter när jag fått nyktra dagar. Jag måste kliva av karusellen. Jag sa t min kurator idag att under de sista veckorna har det varit som ett pariserhjul i mitt huvud och tankar och känslor har varit som ett virrvarr i min hjärna😱

Så på återhörande och värme t er alla❤️❤️

Profile picture for user Allegra

Bästa @Varafrisk , du låter eftertänksam och klok. Ibland blir det så, att ett engagemang tar över på fel sätt. Ta nu hand om dig själv och de dina!! Och kom snart tillbaka✨ Kram ❣️

Profile picture for user Natalia

@Varafrisk

Kan hålla med dig. Känner själv att jag får dåligt samvete när jag inte är så aktiv i andras trådar. Kan bli att jag följer med i någons tråd lite grundligare men att det tar mycket tid att vara aktiv och skriva överallt. Och är jag för aktiv i forumet blir det ett större fokus på problem än när jag gör något helt annat hemma vid. Tycker forumet kan vara bra när man har lite tid över här och där 🙂

Profile picture for user majken_r

@Varafrisk Klokt att du tar hand om dig, kommer sakna fina inlägg och ser fram emot en påhälsning framöver 🥰

Profile picture for user Varafrisk

Tack för hälsningar🙏🏻

Tittar in som hastigast eller rättare sagt….jag tittar in hela tiden men skriver inget. Fast jag ska nog inte alls gå in…läser om diskussioner kring det måttliga…och jag tänker det handlar inte endast om det måttliga…det finns ngt mer i diskussionen…jag är inte nykter men jag har hängt här ett tag…och jag inser att forumet är en stor del av mitt liv…de flesta av er har jag inte träffat men ändå känns det nästan som ni är mer vänner än de vänner som finns i det verkliga livet.

Imorgon ska jag träffa min kurator…jag känner att hon tycker att det är så mycket jag inte ska göra för att kunna bli nykter. Jag har köpt det men jag känner att jag får ingen påfyllning. Jag fattar att jag kommer få påfyllning när jag får nyktra dagar genom alla positiva känslor och allt vad jag kan göra men jag behöver ngt mer just nu. Å jag har lite planer…jag behöver även gå ner i vikt så jag vill gå t viktväktarna kanske mest för att väga mig och att ha kontroll men även vården tycker det.

Så jag kämpar vidare…men t en helt annan fråga….jag hade dryg 3700 inlägg i min tråd och nu tror jag det är 3682 el liknande. Om ngn som har en tråd ber admin ta bort den…försvinner även ngns inlägg i min tråd??

Och till sist…jag hade superkul på min brorsdotters bröllop..var så glad…god mat och dryck och mycket dans! Jag var nykter och det var liksom inget jobbigt alls! Mitt stora problem är ”hemmadrickandet” !

Kram🥰

Profile picture for user Inombords

@Varafrisk Kul att se dig! Vad bra att du hade trevligt på bröllopet! Jag tycker att hemmadrickande är knepigt att hantera. Det var svårt att motivera sig när det ”inte drabbar någon annan än sig själv”. Jag fick nog när jag drack för mycket hemma och raglade ut på stan för att inte bli påkommen av sambon. Då kom ögonöppnaren som gjorde att jag verkligen tog tag i mitt drickande. Det gick liksom inte att acceptera i mitt sinne. Önskar dig såklart inte en botten, men det verkar kunna påverka motivationen. Hoppas du får ett bra samtal med kuratorn! 💐

Profile picture for user Allegra

Hej @Varafrisk !! Fint att läsa dina rader och så skönt med ett nyktert bröllop!

Tids nog löser du ”det där” med hemmadrickandet!

Om viktväktarna är ”din grej” så låter det som en god idé! Ibland kan det funka att ta tag i flera saker på samma gång. Jag lade t.ex. av att äta kött samtidigt som jag tog tag i mina alkoholvanor. Hade tänkt börja träna i samma veva men lite sjukdomar har hittills hindrat mig från det. Vad jag försöker säga är kanske, att det är lätt hänt att allt fokus hamnar på alkoholen, vilket ibland kan ha motsatt effekt (talar av egen erfarenhet) men om man tänker att det är en helhets-förändring som skall göras så kanske det kan funka bättre!?

Är lite trött, därav svammel😊 I vilket fall som helst så önskar jag dig allt gott✨

Profile picture for user Sisyfos

Ställ frågan om inläggen till Admin tycker jag. Jag tror att det är så att man kan be dem att ta bort allt man skrivit även hos andra. Jag tror att Admin har skrivit att de brukar be om att inlägg hos andra får stå kvar för att det blir konstigt annars. Tofu har försvunnit, kanske är det hennes inlägg som är borta.

Tack för inlägg i min tråd ❤️!

@VaraFrisk skrev:”Imorgon ska jag träffa min kurator…jag känner att hon tycker att det är så mycket jag inte ska göra för att kunna bli nykter. Jag har köpt det men jag känner att jag får ingen påfyllning.”
Ibland när du skriver om din kurator så tänker jag som du nu skriver att var finns planen, var finns milstolparna, var finns vägen fram till nykterheten? Jag förstår att det finns en plan för NÄR du blivit nykter, men finns det ingen KBT träning eller måt för att vägleda till nykterhet? Tänker att det borde finnas mycket som du skulle kunna få vägledning i att testa. Lycka till i morgon?

Profile picture for user Se klart

Vad fint att festen var kul @varafrisk- jag har tänkt på dig och klänningen! (Ska också på stor fest i helgen och farit runt som en osalig höna här bland olika klädhögar…) Ja, som @sisyfos skriver- var en lite bestämd kund i relation till din kurator. Du behöver stöd och struktur för processen. Målet är tydligt- vilken är strategin för att nå dit?
Och skönt att du valt att skippa forumet ett tag, vännerna här finns alltid, kram 🤗

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra Du svamlar inte alls! Tack för att du tittar in🥰

@Sisyfos Jag tänker att min kurator ger mig många råd, säger hur jag ska göra, talar om när offerkoftan finns där på axeln och lurar mig att dricka…fast det är ju jag som dricker….och lite KBT finns det i vad hon säger. Tack för ditt stöd🥰

@Se klart Du kan ju läsa ovan vad jag skrev om kuratorn. Ser dig framför mig…en kvinna rak i ryggen som är så tjusig i sin klänning men nykter och så himla trygg i det🥰

Ville gärna svara på inlägg men sen behöver jag fasa ut…fast det är SÅ svårt…för även om jag blivit för beroende av forumet så är ju ni mina vänner som jag vill följa. Det har dock varit tufft emellanåt med inlägg som har varit lite väl tuffa även om avsikten inte varit den. Att befinna sig där jag är (och många m mig) gör att man är extra känslig och sårbar. Det är väl även därför som jag behöver pausa för att bli starkare. För de där skavsåren har suttit kvar länge.

Även om jag har tidigare börjat läsa Tänka klart är det första gången som jag känner mig redo att börja läsa boken dessutom hela boken för att bilda mig en uppfattning. Jag har tidigare varit mer anti för det har varit lite mycket för ”på”…det har varit min känsla. Nu är jag nog mer beredd att lyssna in min omgivning här på forumet….😅 Fast jag har aldrig tvivlat på att det är fantastiskt att vara nykter…dit ska jag och jag längtar! Får dock ångest över ifall jag framöver kommer insjukna i ngn sjukdom pga alkoholen😱men jag måste leva i nuet…en dag i taget🙏🏻

Kram🥰

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon!

Har bett admin lägga ner denna tråd. Har varit här i 2 år 6 mån. Det får räcka😉
Har börjat en ny tråd under ” Vara alkoholfri” - ”Att välja livet..mitt liv!”.
Kommer ändå inte vara så aktiv här på forumet just nu så som jag beskrivit tidigare men har mina planer.
Kanske ses vi under mina nya tråd?

Kram😍

Profile picture for user Charlie70

@Varafrisk God lunch eller vad man säger! Stänger du tråden eller tar du bort den helt? Jag fortsätter så klart följa dig under alkoholfri.

Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Charlie70 Jag tänkte att jag ville ta bort tråden. Stänga tråden….hur fungerar det då? Tack för att du följer mig🙏🏻Kram🥰

Profile picture for user Sisyfos

Om man stänger den kan väl inga fylla på, men den är kvar i din historik. Tänker att det ibland kan finnas fördelar med att ha kvar trådar för att se historiken, hur man mådde, vad man gjorde, när det fungerade etc. Men den är sökbar och det kanske man knte alltid vill.
Jag kommer också att följa dig i din nya hemvist. Forumet har många fördelar, men jag tror ibland att det kan bli så att det upptar för mycket tid och engagemang om man är en person som bryr sig om, har många tentakler ute och engagerar sig. Det är viktigt och inte alltid helt lätt att begränsa där. Men samtidigt får man också med sig så mycket livsvisdomar som du kommer att kunna ha nytta av i ditt fortsatta arbet.
Lycka till nu VaraFrisk!

Profile picture for user Charlie70

@Varafrisk Du ser Sisyfos bra svar. Om jag fick råda skulle det vara att du stänger din gamla tråd för kommentarer men att du behåller den. Din gamla tråd är en skatt för många och kanske blir det för dig också en dag?
Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos @Charlie70

Jag har aldrig tänkt att min tråd kan vara en skatt… men i kontakt m admin tänker jag att den ska vara stängd.

Kram❤️