Visst är det otroligt @If , hur mycket tid och energi som frigörs då man är nykter! Blir lite mörkrädd då jag blickar tillbaka och förstår hur mycket jag ”låtit bli” och istället lagt tid och pengar på ett rus. Men gjort är gjort. Önskar dig en bra dag✨✨

Igår skrev jag hos @Allegra att jag ska försöka få till en vit september. Aldrig förut har jag känt att ett så långt uppehåll -plus mina nu 25 dagar- är möjligt att åstadkomma.
Men idag är jag rädd och tvivlar. Min man har varit till bolaget, och det stör mig att han frågar om jag vill ha vin när han vet att jag inte ska det att jag faktiskt försöker låta bli, kanske hoppas han att jag har ångrat mig. Jag förbjöd honom att köpa det.
Först blev jag oerhört irriterad och sur, men påminde mig sen om att jag har själv tagit detta beslut. Ingen annan har sagt att jag inte får. Det är Jag som vill förändra mitt drickande
Jag vill att min kropp ska få vila, återhämta sig och bli stark och hel. Jag vill känna att jag ger den de allra bästa förutsättningarna.
Jag vill känna mig stark och fri, inte vara en slav under ett beroende. 🏵

@If Hej. Visst är det ditt beslut och upp till dig att förändra ditt drickande. Det är ju ingen annan som kommer att göra det åt dig. Så långt har du ju rätt. Samtidigt så tycker jag att man kan förvänta sig av en partner att de på något vis stödjer en när man har fattat ett beslut om en förändring på något vis.

Om din partner t.ex. hade slutat äta fikabröd för att bli lite hälsosammare, hade du frågat om du ska köpa hem bullar till honom? Visst är det inte lika illa som om man skulle inte ens fråga utan bara köpa hem, men jag tycker helt klart att en partner ska vara ett bättre stöd än så än att man passivt försöker stjälpa.

Det finns ju såklart inga regler på vad man kan förvänta sig av en partner. Men om vi pratar om att man slutat med bullar. Vad kan man förvänta sig.

1. Att partnern själv slutar med bullar.
2. Att partnern slutar äta bullar framför en med god aptit.
3. Att partners inte frågar om hen ska köpa hem bullar.
4. Att partnern inte köper hem bullar och ställer framför dig och säger "Här har du".

Visserligen kan det bero lite på förändringens natur till någon grad, t.ex. om den är livsnödvändig o.s.v. men jag tycker att en partner definitivt inte ska göra 3 eller 4. 2 får ju skötas på ett väldigt snyggt sätt i så fall och inte som beskrivet. 1 kan man ju kanske inte förvänta sig däremot.

Nej @TappadIgen jag begär inte att han ska (1) sluta dricka men respektera mitt beslut och inte
(3) erbjuda sig att köpa hem vin.
Blev så provocerad av de där ölen i kylskåpet, kunde inte tänka på något annat så till slut öppnade jag en för att få svar på om den kunde ge mig det jag trodde jag ville ha vilket den inte gjorde, inte heller burk nr 2 som mest fyllde mig med avsmak, vad håller jag på med? Det lockade inte att fortsätta.
Ser inte detta som ett misslyckande, jag tänker fortsätta som planerat.
Hade det däremot varit vin jag hällt upp i glaset hade situationen varit annorlunda. Därför är det totalförbud på inköp av detta. 🏵

Bra där @If , att du insåg / kände att ölen inte gav dig något. Inte på något sätt ett misslyckande, snarare tvärtom! Ett av alla steg i sökandet efter en ny världsbild (det lät ju väldigt högtravande, men ändå :)

Tror att det är bra att du låter bli att bli arg på frågan om du ville ha vin! Själv har jag lätt att ”jobba upp” ilska och av erfarenhet vet jag att det är en trigger för mig. Släpp det bara, som du beskriver här ovan, det är ditt beslut och ditt svar: ”nej tack!”

September blir en fin månad☀️ kram!

@If Jag menade inte att du kan kräva av honom att sluta själv. Det jag menar är att det finns en skala på vad man kan förvänta sig av sin partner som man väl får anta har kärlek för en och vill en väl och respektera en och ens vilja, som man kan diskutera kring och det jag menar är att du ska absolut kunna förvänta dig mer av din partners agerande.

Man frågar inte en partner som man vet har ett uttalat mål att inte dricka om man ska köpa hem alkohol till denne om man inte antingen är en idiot, saknar respekt för sin partner eller har alkoholproblem själv. Det finns inte så många andra alternativ.

Skönt att du kan ta lärdom av den här gången och gå vidare. Men jag skulle också pratat med din partner om att sköta sitt drickande snyggare och hålla alkoholen för sig själv. Perioden i början är jobbig och nu kunde du stanna på två, men det är en onödig frestelse.

@Allegra visst är det så att starka känslor är en trigger. Tyckerändå jag blivit bättre på att hantera mina känslor under de här veckorna men just den här gången lät jag ilskan ta över . Kanske för att jag blev så besviken, verkligen sårad och ledsen över att han inte lyssnar och tar det jag säger på allvar.
Jag fortsätter mitt sökande efter en ny världsbild :) det låter fint 🏵

Jag förstod vad du menade @TappadIgen fast det inte verkar så när jag ser vad jag skrivit.
Hans beteende i detta är just respektlöst, kanske för att han själv har alkoholproblem, som han inte vill erkänna, precis så som du säger.
Jag pratade med honom om det och jag tror att han faktiskt fattade vad det handlar om för min del nu.
Tack för ditt inlägg 🏵

Fjärde helgen nykter.
Ölen är satta inom ( ). Triggade inte till att börja dricka igen. Tvärtom. Inget jag vill ha eller behöver nu. Den tanken och känslan är alldeles sann och jag vill att den ska stanna. 🏵

@If Heja dig! Du jobbar på jättebra 🤗 För varje nykter månad du har i ryggen så blir det bara enklare och enklare. Efterhand samlar du på dig nyktra erfarenheter och inför nya nyktra vanor. Det andra bleknar med tiden. Bara man ger fan i det första glaset.

Kram 🐘

Tack @Andrahalvlek för att du tror på mig 🤗 det betyder mycket, får mig att tro att allt är möjligt.
Jag är mer taggad än någonsin att klara resten av den här månaden helt ren. Jag kommer självklart inte att dricka fler öl som jag sen bara sätter inom ( ) De här 2 fick mig att se på det slentrianmässiga meningslösa drickandet med helt nya ögon.
Något jag ska ha i åtanke varje dag framöver 🏵

" Glöm bort hur hemskt det var och minns att allt det roliga är kvar"

31 dagar idag utan vin. Helt fantastiskt!😀
Ärligt trodde jag inte att det skulle gå så bra som det gjort och att jag nu vill fortsätta månaden ut dessutom. Vad som händer därefter får vi se då.
Jag mår så bra . Det är så skönt att slippa planera för inköp och tillfällen att dricka. Räkna timmar tills man törs sätta sig bakom ratten. Bara det är ju en stor frihetskänsla. Känner mig stark och trygg i mig själv och mitt beslut. Är piggare gladare har mer energi, men också ett inre lugn
Medveten om att det kommer dagar med tvivel och sug så njuter jag just nu av min nykterhet 🏵

Tack! @Andrahalvlek och @Majaela
Ännu en nykter helg i sikte och jag ska ta tillfället i akt och berätta om mina vita planer då vi ska äta middag med några vänner och övriga familjen. För frågan om varför jag inte dricker den kommer jag inte undan, det vet jag. 🏵

@If Ta den korta versionen, trassla inte in dig i långa förklaringar. Du har egentligen ingen anledning att behöva förklara dig. Folk som dricker brukar väl aldrig behöva förklara varför?

Om det är nära vänner så vill de kanske veta mer, men du bestämmer hur mycket du vill delge. De hemskaste detaljerna behöver de inte veta!

Folk som inte själva har problem med alkoholen brukar rycka på axlarna. ”Okej, ditt val.” Folk som har problem med alkoholen själv brukar argumentera. De vill att du dricker, för då kan de också dricka. Om du är nykter så känner de själva lite skam och skuld. Kom ihåg: Det är deras bekymmer! Var och en ansvarar för sitt liv.

Det är skönt att berätta, då kan man gå vidare sen.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette det var inte på något vis svårt eller jobbigt att säga som det är när jag i lördagskväll fick frågan om jag ville ha ett glas vin: "Nej tack, jag dricker inte just nu". "Bra mamma, good for you" sa min dotter, de andra sa bara "jaha,ok" kanske med lite förvånig i rösten och ett höjt ögonbryn. Det var det hela. Jag tänkte på vad @Andrahalvlek skrev så eftersom ingen frågade något mer så lät jag det stanna där.
Min dotter som är oroad över mitt (vårt) drickande och jag pratade lite mer om det idag och det känns bra att hon nu vet att jag på allvar tar tag i problemet. Jag har hennes fulla stöd och förståelse.
Skönt att få det sagt och min självkänsla växer.
Det här går bra 🏵

@If Perfekt! Man får ta snacket i portioner. Men din dotter fattade direkt, och gillade ditt beslut! 🥳🥳🥳 Det är allra viktigast.

Min äldsta dotter var den första som fick veta, men det var först efter tre månader. Jag blev nykter i februari första våren med corona, så tillfällena att träffas var då få. Jag ville berätta IRL. Hon sa: ”Bra! Jag tycker om dig bättre då du är nykter”. Sen har vi fortsatt prata om det då och då.

Kram 🐘