Dag 5
Tack för respons @Pellerin & @If
Det har gått förvånansvärt lätt hittills, jag sover dock dåligt och jag får ta 2 insomningstabletter ist för 1 i kombination med vin. En viss ”sorg” och saknad när jag tänker framåt, på framtida resor, vissa tillfällen som är så förknippat med alkohol att aldrig mer få uppleva d på grund av att jag inte kan hantera A . Eller skulle jag kunna det ” som jag hör från ” tjatterfjanten, på min en axel (vem var det som myntade honom? 😅)
Ha en trevlig helg⛳️🥰⭐️🌞

Dag 6 & 7 med ett par tillfällen där längtan kommit och gått. Känslor kommer fram och jag vågar framföra dem, hela vägen. För jag är säker på att det är äkta känslor och inte känslor skapade av A .
Nöjd

Bra jobbat, Majaela! På nåt sätt har jag ju fått för mig att vi har druckit av lite samma anledningar - att orka med och att få lugn, du avgör ju själv om det ligger någon sanning i det. För att jag tänker att det är så viktigt att bekämpa orsaken till beroendet från lite olika håll och med olika strategier. Nu skriver du att du ska vara ”nykter i smyg”. Jag provade det och eftersom jag inte helt hade bestämt mig för aldrig mer var det lätt att ”halka dit” och särskilt när jag längtade efter vilan i alkoholen. Nu tror jag ändå att alla mina avslut hade stor betydelse för fortsatt nykterhet. Men för mig har det varit väldigt viktigt med långa sammanhängande perioder av ingen alkohol alls för att verkligen få fatt i måendet utan alkohol. För det är en enorm skillnad och man blir ju bara mer övertygad om det när man läser alla historier hörinne. Men jag tror också då att man behöver ta hand om sig själv bättre om man har druckit för att orka ta hand om andra. Så lycka till nu med allt och jag tänker att en sak till i det är viktig - om man har sett andras behov väldigt tydligt och satt sina egna långt ner på listan har man lite gränssättning och ramar att jobba med som jag tror är väldigt viktiga. ”Gotta take Care of number one” - känns ju väldigt främmande, men det kan vara helt nödvändigt att bli mer noga med att sätta sig själv högre upp. Där tror jag att flera härinne skiljer sig åt från bilden av den egoistiske alkoholisten som tillfredsställer sina behov i första hand. Och det är en skillnad som är rätt viktig att förstå för att hitta rätt strategier i nykterhetsarbetet.
Kämpa vidare nu!

@Sisyfos, tack för pepp och kloka ord. Ja, jag ser också likheter i våra historier, av självmedicinering. Jag tänker att det stämmer att man måste nog ha en lite längre paus för att tänka klart och ”få fatt på måendet” ☺️
Jag startar med en månad och hoppas att längtan efter ett stort glas vin till en god bok, snart skall försvinna eller minska iaf ,
Dag 8 o 9 ✅

Vet du att jag tänker att längtan försvinner, för det finns ju egentligen inget samband mellan boken och vinet. Jag tänker på det där med vinet till matlagningen som så många skriver positivt om. Jag fattade aldrig grejen med det, mer än att det ger en känsla av lyx, ett fint liv etc… men jag kunde uppenbarligen inte laga mat och dricka njutningsfullt samtidigt ändå, så det slutade ofta med att glaset var odrucket och ”ve och fasa” de andra hade druckit ur sina så jag riskerade att få mindre vin.
Samma sak med champagne i badet, öl i bastun, vin efter skidor… jag ifrågasätter verkligen kopplingen. Jag älskar att bada. Att dricka bubbel blir en distraktion från njutningen i badet - särskilt när man har kommit till ett stadie där det är viktigt att dricka ur för rusets skull.
Jag vet att vi kan ha olika upplevelser av det här och det tog rätt mycket tid för mig att inse att jag egentligen längtade efter något annat än vin: Avkopplingen och njutningen i sig.

Dag 10. ✅
Enligt Annie Grace är jag fysiskt rehabiliterad nu. Nu är det är bara my mind som jag måste kämpa med.
Har ju fortfarande huvudvärk, lite problem med magen, svårt att somna . Men är nu mer övertygad om att 30 dagar kommer att gå fort.
En dag i taget har jag haft svårt att anamma, jag måste ha ett mål för att få det att fungera.
Jag är lite skrämd och börjar sakta få insikt i att jag faktiskt har ett riktigt problem med mitt förhållande till alkohol. Tidigare har jag skyllt på omständigheterna. Men det känns som att jag använder alkohol alla känslor. Inte bara att orka, utan också för att mysa, bli roligare, piggare, tröttare, skärptare, lugnare, snällare, säkrare och gladare.
9 av 10 gånger fungerar det. Efter ett tag funkar det 4 av 5 gånger . Till slut krävs för mycket för att det skall ge effekt.

@Sisofys, gällande vin till matlagning skiljer vi oss åt. Där hinns/ hanns det med både ett två stora glas redan före matgästerna kom .
Du måste verkligen gå in för matlagningen när du glömmer att dricka.
För 15 år sedan så kunde jag med dricka före något jag var lite nervös för som att gå till en fest ( har haft lite social fobi i tidigare år som jag kan känna av fortfarande i vissa sammanhang ) men på den tiden slutade jag sedan och drack minimalt när jag bara hade lugnat nerverna, och sedan räckte det.
Jag funderar nu mycket på vad som fick mig att förändra mitt dryckes beteende. Varför jag lät det komma in i min vardag,
för det känns liksom inte som ”mig” . Så plötsligt är jag här, så pinsamt och skämmigt. Är det för att jag har det latent i mig, eller för att jag pressat mig för hårt i många år? Klimakteriet?
Vet ej. Knäppt är det i alla fall och läskigt,
🥹

13 & 14 ✅
Mycket är bättre, men längtan är tyvärr kvar.
Självförtroendet, mående, självkänsla samt kontroll är bättre . Det blir mer gjort även sent på kvällen om man inte går in i dimman.
Dock är det så att ju senare timmen blir ju mer ökar längtan i och med tröttheten.
Så jag stänger nog av jobbdatorn nu och lägger mig och försöker varva ned .
Imorgon börjar min tredje vecka. 💪🏼 😁

5,16.17
Två senaste dagarna har varit mycket sug . Huvudvärk som maler och det känns väldigt tomt. Just nu känns det som om det enda som skulle kunna hjälpa mot huvudvärken och tomheten är ett STORT glas vin.
Får verkligen kämpa mer än de tidigare dagarna. Hade jag haft psykiska motgångar just nu hade jag nog inte pallat . Får nog läsa lite skrämsel information och påminna mig om alla de dåliga minnena efter för mycket alkohol.
Hoppas det snart blir lättare.

Hej Majaela!

Ser att du är i en tuff fas där du utmanas i ditt beslut. Klokt att du påminner dig om alkoholens avigsidor. Kanske är det också värt att påminna dig om de fördelar du får av att inte dricka? Läste tillbaka i din tråd lite, och fastnade för inlägget du skrev efter fyra veckor utan alkohol i april förra året. Du kanske själv har kikat på det nyligen men jag tänkte länka det som en påminnelse om hur det kändes när du hade nått dit då!

"4 veckor idag. 💫🌟⭐️
Det har skett mycket förändringar märker jag . Jag har ett bättre och roligare förhållande till mina barn, med mycket glada skratt och bra samtal.
Idag gick barnen och jag en golfrunda och det gick också bättre än på länge.
Igår så var min man lite småjobbigt och jag fräste åt honom på skarpen att han fick tagga ned, vilket han gjorde, för denna gången kunde han inte negligera det jag sa och bortförklara det med ”du har ju druckit” . Det gav en så härlig känsla att kunna stå på sig och inte tänka att ”kanske är det jag som överreagerar”
Jag har också bra kontroll o planering över allt som skall göras i påsk och så fort jag känner minsta sug så tar jag en paus i solen med en kaffe o läser lite här eller tar en powernap. Tidigare när jag blev trött tog jag ett glas vin i solen o sen blev det två, sen blev det lite till maten osv, det gav inte energi utan stal min energi.
Kämpa på där ute o Glad Påsk 🐣"

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Ja, det var bra dagar, tack för respons och återblick, Kristoffer.
Jag tror att jag kanske är deprimerad just nu. Huvudvärken kanske kommer för att jag kör på som om jag fortfarande har ”bensin” att ta till, vilket jag inte har.
Att vila finns inte mycket tid till i min värld just nu och många surdegar måste tas tag i utöver fullspäckade veckor . Jag får nog tvinga mig till lite längre pauser tills den efterlängtade energin kommer tillbaka. Just nu känns allt som ett ”måste” .
Jag hör att jag låter väldigt självcentrerad och tråkig men det får väl vara så ett tag. Just nu är jag ingen rolig människa kan jag säga .
Har köpt blutsaft för jag känner ett sug efter det, järnbrist kanske @sisofys?
Allt måste väl balanseras i kroppen antar jag,
Jag bytte ofta ut kvällsmat mot några glas vin och det har säkert påverkat mina depåer.
Längtar efter att känna mig glad igen.
Läser om några som startat samtidigt som jag denna gång . De är så glada , stolta för var dag och har sån tillförsikt.
Jag är bara deppig,
Hmm.
Får väl se om jag behöver antidepp, eller om det går över av sig själv.,,
Dag 19 idag

Jag har egentligen inga svårigheter att låta bli att dricka ( eller dricka måttligt) på tillställningar där jag inte behöver hålla i trådarna, typ AW, pubkvällar, när jag är bortbjuden.
Mitt stora problem är ensamdrickandet. Eller något jag skall anordna större tillställningar ( och då faller jag dit dagen efter när alla åkt hem) Det är när jag är ensam, eller i konflikter i vardagen, som jag har störst sug efter alkohol och jag får kämpa mot tankarna mest där .

@Majaela Hej! Du skriver att du känner dig deppig och längtar efter att bli glad igen. Att det som startat samtidigt som du är så glada, stolta och med tillförsikt. Du skriver också att allt är ett ”måste” och att det stora problemet är ensamdrickandet. Som jag förstår ska du ta en vit månad. Det jag funderar på av det du skriver är när du tänker hålla upp en månad så känns det kanske som ett ”måste”. Att det kan vara svårt med motivationen då det är ett ”måste” istället för ett ”jag vill”. Det blir mer ett tvång till något, än en vilja till något. De som är glada och stolta har kanske mer ett ”jag vill”. Jag utgår från mig själv när jag säger detta. När jag tidigare gjort ett tags uppehåll var det ett måste och tvång. Jag räknande ned dagarna tills jag skulle få ta ett stort glas (en flaska) igen. Jag var inte så glad, mer irriterad, rastlös, deppiga tankar och med sug. Jag längtade efter att få vara själv under en filt och dricka mitt vin, så mycket jag ville och bedöva mina tankar. Få lugn och ro och slappna av. Jag blev allt gladare ju mer det närmade sig slutet på den vita perioden. Denna gång när jag slutade, ville jag verkligen det och var supermotiverad. Jag var så less på mitt drickande som eskalerat till att dricka vin varje dag och helst ensam. Jag blev allt deppigare med ångest, skuld och skam. Gick in i min alkoholbubbla och var tvungen att dricka för att orka med vardagen, jobbet, livet. Jag lyckades upprätthålla en fin fasad och min hemlighet att jag hade blivit en alkoholist. Jag hade valet att sluta dricka eller gå under.

En av orsakerna till att jag lyckades sluta var mina föreställningar om hur mitt liv kunde se ut om jag var nykter. Pigg, fräsch med klara ögon och bättre hy och inte fyllepluffsig. Bra kondition med bättre styrka och ork. Bort med vinkilona och bättre åtsittande kläder. Bättre självförtroende och självkänsla. Mer glädje och framtidstro. Bättre kontakt med mig själv och mer tillgänglig för andra. Bättre relationer med familj och barn. Ta för mig mer och inte gömma mig. Mer ork och glädje att ta hand om hus och trädgård. Slippa ångest, skuld och skam. Ja, listan kan göras lång. Detta gav mig en kick och motivation till att sluta och jag har imorgon varit nykter i 11 månader.

Jag trodde inte att jag kunde må så bra och få ett så bra liv som jag fått. Mina föreställningar ovan har infriats och det motiverar mig till att aldrig mer dricka alkohol. Mina positiva tankar ger positiva känslor, mina värderingar och min riktning om hur jag vill ha mitt liv dominerar och kör över alla tankar om att dricka. Alkoholens destruktiva kraft och förödelse vill jag aldrig mer ha eller känna av.

Massor av styrka och kram på dig❤️

@vår2022 ! Wow 11 månader! Så imponerande!
Det ligger något i det du säger. Igår lättade huvudvärken och i och med det även suget. Såå skönt!! , gäller även idag. Så det kanske var en virus. Hjärnan trodde då den behövde min ”medicin” och jag blir ofta nere när jag egentligen är sjuk för jag har inte lärt mig att tyda mina signaler att jag behöver vila, och känner mig usel när jag inte orkar . Det gör mig låg.
Känns mycket mer hoppfullt nu.
Tänkt mycket på att avslappning kommer om man tar sig tid att vila utan alkohol och det blir en bättre naturlig avslappning . Tar man alkohol går det mycket snabbare, och det har tillslut blivit så att jag tror att det inte ”går” att slappna av utan alkohol men jag skall försöka lära om och reflektera
Nöjd idag, dag 21, och inne på min fjärde vecka 🌸

@Majaela Åh, vad skönt att huvudvärken givit med sig! Det påverkar måendet mycket att ha ont i huvudet, man orkar liksom inte med allt. Jag hade huvudvärk en lång tid i början när jag slutade och det var verkligen en lättnad när det släppte. För min del var det abstinensbesvär som gav med sig. Ja, håller med om att när man vilar utan alkohol i kroppen så blir man mycket mer avslappnad. Lyssnade mycket på mindfulness för att lära mig slappna av, något som jag inte hade tid med förut tyckte jag…och tog till vin som du för att slappna av, vilket var lurendrejeri. Mindfulness var verkligen skönt och många gånger somnade jag mitt i. Det är en konst att kunna slappna av och släppa alla tankar och som man får träna sig till. Nu är det mer löpning och fysisk träningsom är min återhämtning och det får mig avslappnad. Men med ett mindfulness pass då och då blir det som bäst😁.

Ha det gott!💕

Tack @vår2022 . Jag har läst din tråd och vilken resa du har gjort! Det verkar som om du inte haft något bakslag, Helt fantastiskt!
Nu börjar snart dag 24 och jag har ( nästan ) inte tänkt på alkohol alls de två sista dagarna ( dock godis)
Jag tänker att jag skall jobba på att alkohol skall bli en ickefråga efter att jag är klar med min Gösta månad . Den skall inte in i vardagen mera då jag nu fått erfarenheten att det inte fungerar . Jag filar på en plan på att jag skall kunna ta 1-2 glas vin på fest men aldrig vardag ( om jag vill ) men jag kanske inte vill . Det kanande blir som chips . Man är inte sugen men när man startat är det svårt att sluta. Jag är med i en damklubb son äter mkt god mat med tillhörande dryck en ggr varannan månad typ. Det är mycket måttligt drickande där . Jag vill gärna pröva om jag klarar en sån kväll utan att ”falla dit” jag har ju massa alkohol hemma som aldrig kommer på frågan när jag har mina vita månader . Jag måste ju kunna ta nåt måttligt gott i sällskap utan att för den skull börja öppna flaskorna här hemma . När jag var inne i min dimma hade jag gömma med dunkvin. Det går ju inte förekomma här hemma längre .
Eller rasar jag igen , jag får grunna på om det är värt att riskera . Mår ju mkt bra just nu förutom sömnen. Som ni ser så är jag vaken nu kl04.00 o är hur pigg som helst . Synd att piggheten inte håller en fullspäckad dag som slutar kl 20.30 imorgon . Jag får pilla i mig en till overksam insomningstablett 😐
Lite mysigt med höstrusk iallafall- regnet öser ner ute, och bara jag är vaken sen kl 02,15 😴

Jag är också vaken denna arla morgonstund. Irriterande! Bra jobbat med med snart en vit månad. Jag hoppas faktiskt att du fortsätter ett par månader till för att känna efter ännu mer hur det känns i kropp och huvud när du avstått lite längre. Jag tror att det är viktigt med den där reflektionen om att du var låg, trött och då ville ha vin. När man använt alkohol som bränsle för att orka behöver man verkligen vara på sin vakt, särskilt om man tänkt sig att fortsätta att kunna ta ett glas ibland. Jag har ju främst använt alkohol som medicin och har satt ett krav på att jag måste ”må bra” om jag ska dricka. Och då vill jag ”välja”, inte slentriandricka för att det är lätt att välja alkohol. Det blir många gånger jag får välja bort för att längtan efter att dricka finns där - längtan efter att snabbt komma ner i varv. Många gånger väljer jag också bort för att det verkligen inte tillför nåt med vin och för att man blir seg. Jag behövde verkligen börja se de där mönstren hos mig själv annars återupptog jag medicineringen gång på gång.
Jag tänker att just det tillfälle du beskriver med mat och vin i kombination är ett sånt tillfälle då jag skulle vilja dricka. Man kan ju som många sunda människor gör be om halva glas så att den totala mängden inte blir för stor. För när man är en sällandrickare känner man av rätt små mängder alkohol.
Lycka till nu med sömn och att begränsa både jobb och alkohol.

@Majaela Tack! Jag har klarat mig från bakslag och förmodligen är det pga av min motivation till en helomvändning i mitt liv utan alkohol och att effekterna av det så otroligt positiva på alla sätt. Det är jobbigt när sömnen inte vill komma och man ligger vaken i vargtimmen. Min sömn blev mycket bättre efter några månader som nykter och nu går jag inte ens upp på nätterna på toaletten längre, som jag alltid har gjort innan. Som påverkad sov jag som klubbad men det skedde ingen återhämtning av hjärnan med djupsömn.

Ska du inte prova på att vara nykter i minst tre månader så att du får känna av effekterna av det? Det hände mycket tyckte jag under denna tid och framförallt mellan månad 3-6. Det tar denna tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen. För mig var det precis som du säger med chips, man är inte sugen men börjar man kan man inte sluta. Skönt att du mår bra förutom sömnen och att du vill få till en bra plan gällande alkohol. Det är så värt!

Bra jobbat med 24 dagar!💪 Hoppas du får sova bättre snart!❤️